Vážka
Michel Bussi
Když se ve Francii těsně před Vánoci zřítí letadlo letící z Istanbulu, vypadá to, že všichni zahynuli. Pak ale záchranáři najdou poblíž letadla živé miminko. Jenže na palubě letadla byly dvě děti v tomto věku. A protože se tak stalo v době, kdy testy DNA jsou ještě věcí neznámou, stojí policie před těžkým rozhodnutím: je miminko Lyse-Rose z bohaté a vlivné rodiny Carvilleových, nebo Emily z obyčejné rodiny Vitralových? Nakonec je dítě prohlášeno za Emily. Carvilleovi se s tím ale nechtějí smířit a najmou si soukromého detektiva, který má dokázat, že dítě patří jim. Osmnáct lét pátrá bývalý policista ve Francii i v Turecku, ale marně. Rozhodující důkaz se mu najít nepodaří. Když už chce se vším skončit, padne jeho zrak na staré noviny, kde se o případu psalo. Vše se mu náhle spojí a on pochopí, jak to bylo. Byla nalezeným dítětem Lyse-Rose, Emily, anebo bylo všechno úplně jinak a někdo celou tu dobu se všemi postavami dramatu obratně manipuloval?... celý text
Literatura světová Thrillery
Vydáno: 2016 , MottoOriginální název:
Un avion sans elle, 2012
Dvě rodiny a jedno dítě. Obě jsou přesvědčeny, že je jejich....Knihu jsem si vybrala podle anotace, která mě dostatečně nalákala svojí originalitou.
Ale pro mě bohužel zůstalo jen u toho nápadu. Kniha mě moc nechytla, moc dobře se mi nečetla, děj mi připadal zdlouhavý, chvílemi jsem se nudila a chvílemi docela ztrácela. Četla jsem to proto spíš už ze setrvačnosti, abych se dopracovala k pointě.
Překvapivý závěr to sice mírně vylepšil, ale přesto - pokud u knihy sleduju, kolik stránek mi ještě zbývá do konce, což se mi u této stalo, pak ji asi nějak hodně kladně ani hodnotit nemůžu.
Pohodové čtení se zajímavým příběhem. Kniha se mi dobře četla. Do kategorie thriller bych ji nezařadila.
Nemohla jsem se začíst, nakonec jsem to nějak prolomila. Po čtvrtině knížky jsem si vytvořila svůj vlastní závěr a říkala si, o čem sakra bude dalších 300 stránek. Četla jsem dál, ačkoli mi bylo skoro jedno, jak to vlastně dopadne a jestli se mi můj tip potvrdí. Příběh mě moc nevtáhl, spíše plynul nějak mimo mě. Mínění o knize mi vylepšil napínavý, čtivý a dynamický závěr.
(SPOILER)
Prednedávnom som čítala Bussiho Návrat na ostrov lži, kde som spomenula, že najviac sa mi páčili jeho knihy Vážka a Čierne lekna.Napriek mojim zásadám, že máloktoru knihu čítam viackrát, už pri hodnotení toho Návratu som vedela ,že sa vrátim, ale nie k ostrovu, ale k Važke.Normalne som pociťovala vnútornú potrebu túto knihu odniekiaľ zohnať a opäť sa ponoriť do jej stránok.Podarilo sa.Sice nie vizuálne, ale audiokniha mi to plne vynahradila.Mozem len potvrdiť, že dej, ktorý som si matne spominala a ktorý tu nebudem bližšie opisovať, ma znovu pohltil.Mozno málinko sem tam nejaká opakujúca sa omáčka, ale pre mňa to bola vyborna oddychovka s prekvapivym záverom. No dobre,nie celkom prekvapivym lebo ako som už spomenula, knihu som už dávnejšie čítala, a jedna zo spomienok bola aj, že hlavná postava nebude ani jednych, ani druhych, podľa vzoru, kde sa dvaja bijú..
V každom pripade veľmi pútavé čítanie, u mna tentokrát počúvanie.Suverénne jedna z dvoch najlepších Bussiho knih , podľa môjho skromného subjektivneho názoru.Jednu *si nechávam ako zálohu, čo keď ešte napíše niečo lepšie.Budem veriť.
Audiokniha. Výborný příběh s originální zápletkou, vyšetřováním a překvapivým a velice napínavým závěrem. Malvína byla opravdu hezky šáhlá, ale nakonec se zachovala úžasně. Hezký poslech.
V knize mi pár míst nesedlo a příběh se někdy až zbytečně táhl. Žádná postava mi nebyla sympatická a v půlce jsem se přistihla, že je mi vlastně jedno, jak to dopadne. Knihu jsem dočítala jen ze setrvačnosti, ale ke konci mě opět vtáhla. Přibylo pár zvratů a překvapujících rozuzlení. Vážka mě sice vyloženě nedostala, oceňuji ale nápaditost a originalitu. Zpracování neurazí.
Je to první knížka, kterou jsem od Bussi četla. Není to špatný příběh, je rozhodně zajímavý a zdá se mi originální. Ale asi mi úplně nesedl styl psaní, chvílemi se to táhlo a nebyla jsem natěšená na další chvíle s Vážkou, možná i proto, že mi tam nebyl nikdo vysloveně sympatický a komu bych fandila. Závěr byl ale napínavý a pro mě překvapivý. Časem zkusím i další autorovu knihu.
Skvělý příběh, napínavé od začátku až do konce! Určitě sáhnu po další knížce od tohoto autora. Doporučuji!
Kniha se mi moc líbila, velmi čtivá, člověk pořád musí číst dál a dál, aby věděl, jak to vlastně všechno bylo.
Tak pro me byla tato knizka velkym zklamanim. Namet byl sice velmi zajimavy, ale knizka mi pripada zbytecne rozvlekla, k zadne z postav jsem si nedokaza vytvorit alespon nejaky vztah a cely vyvoj situaci mi pripadal neverohodny a nesmyslny, takze jsem se k docteni musela docela premlouvat. Mozna zkusim dat v budoucnu sanci nejake jine autorove knize a doufam, ze uz nebudu takto zklamana.
Kniha byla napínavá až do úplného konce. A rozuzlení opravdu nečekané.
Tohle detektivní pátrání se mi hodně líbilo.
Těšila jsem se na knihu, ale vyprávění neustále preskakovalo, až mě to přestávalo bavit a začala jsem se ztrácet.Konec vše vysvětlil, ale žádný wow efekt se nekonal.
Anotace slibující originální příběh mě opravdu zaujala a nalákala na knihu. Těšila jsem se, že budu pročítat Grand-Ducův deník a snažit se odhalit pravdu dřív, než on a další postavy. Další postavy, které se z toho totálně zcvokly. Dala jsem si to dohromady společně s aktéry. Oni mi jen dovysvětlili detaily.
Přes polovinu knihy jsem se nudila. Po počátečním hladu po informacích, jsem pomalu ztrácela zájem o vysvětlení. Až po nějaké straně 250 mě to začalo zase zajímat a dočítala jsem rychle.
Vadil mi detektivův deník. Ne, že by byl nudný. Jen jsem měla dojem, že všechno ví a u všeho byl. Ne. Nemožné. Proto z průměru strhnu třetí hvězdu.
Protože je knihovna ještě zavřená, hledala jsem ve vlastních zdrojích a našla Vážku. Zřejmě jsem ji dostala pod stromeček. Vcelku čtivý příběh, jen bych ho trochu zkrátila.
děti detektivní a krimi romány Francie napětí intriky 80. léta 20. století manipulace (psychologie) 90. léta 20. století letecké katastrofy
2017 | Černé lekníny |
2016 | Vážka |
2016 | Maminka neříká pravdu |
2018 | Nepouštěj se mé ruky |
2018 | Nikdy nezapomenu |
Někdo napíše že kniha byla jen dobrá,ale mě připadala vynikající.Opět jsem se nechal nachytat dějovou zápletkou a sedl autorovi na lep.A opět bylo všechno jinak.