Ven z bludiště
Spencer Johnson
Tato kniha je pokračováním slavného bestselleru Kam se poděl můj sýr. Metaforou úspěchu byla správná cesta, jak se dostat k sýru. Ke dvěma známým postavičkám se tentokrát přidává třetí, s jejíž pomocí zjistíte, jak se dostat z bludiště. Bludiště může být jakákoliv překážka ve vašem životě. Formou a obsahem kniha navazuje na první díl a její důležité myšlenky podané jednoduchou formou budete s sebou nosit celý život.... celý text
Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: 2019 , PragmaOriginální název:
Out of the Maze: An A-Mazing Way to Get Unstuck
Jednohubka - přečtené za chvilku, cca hodinku, ale asi je tato stručnost vhodná, aby si na přečtení našli čas lidi, co potřebují uniknout z bludiště. Prostě když už nemáte sýr a ani ho nemůžete najít, je třeba odbourávat staré myšlenky a riskovat nové. Jednou větu: pohádka pro dospělé k zamyšlení. Klasický americký styl: obalem, vzhledem i vyjádřením. Mně moc neuchvacuje, ale už ani nerozčiluje. Snad si najde cestu k lidem, kteří ji potřebují a pomocí ní si najdou cestu (čas) ke čtení rozsáhlejších knih.
Zajímavá myšlenka, na můj vkus až moc dětinské zpracování, stejně jako u předchozího dílu. Tento jsem si pořídila jenom proto, že mě vyšel na 9Kč, jinak bych se neobtěžovala. Líbil se mi ale posun v uvažování od prvního dílu. První byl o nalezení nového sýra v bludišti. Druhý o tom, že existuje sýr i mimo bludiště. A nejen sýr.
Stejne jako Kam se podel muj syr mi knizka prijde strasne trivialni. Uvidim s odstupem casu.
Tato útlá knížečka je v podstatě pokračováním knihy "Kam se podél můj sýr?" Ukazuje čtenáři cestu, jak se zbavit starých přesvědčení a najít neotřelé cesty ve svém životě.
O hodně slabší díl, než 1. Bylo fajn zjistit, jak to s Leňem dopadlo, jen mi přišlo zvláštní to jeho náhlé prozření. 2,5*
Kam se poděl můj sýr je super. Tohle mi přišlo již takové navíc. Přečtěte si obě knížky, hodinka vám stačí.
Krátké, jemné, milé. Tak bych popsala tuto útlou knížečku, která mě zaujala spíš svým názvem bez toho, aniž bych četla předešlý díl se sýrem. Nečekala jsem to, ale v konečném důsledku to ve mě něco zanechalo. Třeba
"Názory může měnit. Může změnit své přesvědčení. A pořád to bude Leňo!"
aneb
-Změna vašeho myšlení nezmění to, kým jste
Kdo má rád malé knížky s velkým obsahem, tak si určitě přijde na své :).
Cituji: "mistrem hlubokých myšlenek v jednoduchém balení". Nejdříve však doporučuji přečíst: Kam se poděl můj Sýr?
Dobré myšlenky zabalené do krátkého příběhu, tak krátkého, že na jeho přečtení stačí jen několik minut. Vydávat ho jako knihu a ještě tak drahou knihu, z něj dělá spíš nástroj na vydělávání peněz než pomůcku k osobnímu rozvoji.
sebepoznání, sebepoznávání sýry bludiště, labyrint rozvoj osobnosti, osobní rozvoj jablka
2015 | Kam zmizel můj sýr? |
1993 | Minutový manažer |
2010 | Vrcholy a údolí |
2004 | Kam se poděl můj sýr? Pro děti |
2019 | Ven z bludiště |
O pokračováních se často říká, že nejsou tak dobrá jako předcházející díla. A občas je to opravdu tak. Ale ne v tomto případě. Ven z bludiště má stejně jako Kam se poděl můj sýr? co nabídnout.
Pokud si totiž přečtete onen první díl a budete mít dojem, že nalezením nového "sýru" vaše cesta skončila, autor vás ve druhém díle snadno vyvede z omylu. Poukáže na to, že najít další "sýr" je sice fajn, ale když se dopídíte k tomu, že existuje i něco docela jiného, než jsou "sýr" a "bludiště", a následně to přijmete/získáte, pak jste udělali ještě větší krok vpřed!
Takže za sebe jsem byla nadmíru spokojená a doporučuji si k četbě tentokrát místo sýru připravit jablka.