Co neodvál ani čas
Hana Marie Körnerová (p)
Vesnice Stamice série
Životní příběhy tří žen se odehrávají na konci minulého století. Od nezralého tápání na přelomu šedesátých a sedmdesátých let až po věk, který přináší – když ne moudrost – tak alespoň nadhled. Laděna, Kamila a Ilona. Jsou každá jiná, jinak vnímají a prožívají lásku, manželství, mateřství, ale i těžkou nemoc, sociální a politické změny nebo problémy v zaměstnání. Všechny pocházejí z malé, odlehlé vesničky v Polabí, odkud se v mládí snažily co nejdříve uniknout, aby se tam pak po zbytek života s pokorou vracely. Právě tam se sejdou po dlouhé pauze při povodních v roce 2002. Život ještě zdaleka nemají za sebou, dokážou si vychutnat jeho radosti, ale trapasům a průšvihům z mládí se teď už mohou smát. * „Jsou lidé, kteří shromaždují důvody, proč to nejde. A jsou lidé, kteří – i když to nejde – hledají způsob, jak by to přece jen šlo,“ říká Kamila. „Já patřím k těm druhým.“ * „Nevyslovujte tu stupidní větu: Proč se to stalo právě mně? Proč zrovna já? Rozhlédněte se! Každý má nějaké trápení a polovina z nich je větší než to vaše,“ říká Laděna. * „Život není vytyčený cíl v dálce, k němuž se plahočíme a cestou přitom odstrkujeme drobné radosti všedních dní. A říkáme si, že na ně bude čas, až dosáhneme cíle. Nebude, užijme si je hned!“ říká Ilona.... celý text
Dobře vykreslená 70. léta 20.stol. Příběhy tří žen, které se dost dobře mohly stát. Trochu mi vadí, že autorka místy vykrádá samu sebe - svá starší díla z nemocničního prostředí, ale tomu se zřejmě při takovém počtu knih nedá vyhnout. I přesto dávám 5*
Úžasné příběhy tří žen a jejich osudů. Kniha se četla sama. Prostě takové čteníčko že života.
Moc hezká kniha, vyprávění ze života 3 kamarádek, jejich radosti, ale i starosti, život na vesnici a mnohdy i nelehké vztahy v rodinách, moc dobře se mi četla.
Velice pěkně napsaná kniha ze života 3 žen, které se dokázaly statečně poprat s nelehkým osudem.
Skvělá knížka. Ať sáhnu od této autorky po čemkoliv nikdy se nezklamu. Krásné vyprávění ze života. Pro mě Kamila největší sympaťanda, ale osudy dalších dvou žen velmi čtivé a zajímavé. Ač knížka s 500-ti stránkami, přečtená za víkend.
Moooooc pěkná a velmi čtivá kniha.Člověk je vtažen do děje hned od první stránky a má pocit že je součástí příběhu.Hlavní postavy mi byli všechny sympatické a moc fajn.Mám ráda příběhy obyčejných lidí,hlavně žen.Inu jak se říká,ženská vydrží víc než člověk.Jen mi tak přijde že víc a víc přibývá těch ufňukanců a věčných nespokojenců a ubývá těch rváčů s osudem.
Naprosto skvělá kniha! Přečtena jedním dechem. Psáno životem, miluju příběhy paní Körnerové....
Další krásné čtení od paní autorky. Příběhy ze života. Jen mne trochu zamrzelo, až hektické popsání příběhu Ilony. U předcházející části, byl život obou hrdinek, tak pěkně plynule popsán, ale u Ilony to bylo takové moc rychlé. Ale na čtivosti a vžití se do osudu představitelky, to pro mne žádný vliv nemělo. Knihu určitě doporučuji přečíst. Čte se velmi rychle.
Moc se mi libi autorcin styl,urcite budu cist i dalai její knížky.Zde opět zdanlive obycejne příběhy silnych zen,ktere muze zazit kazda z nas.Smekám!
Ve srovnání s Heřmánkovým údolím a Hlasem kukačky je to dost jiné, ale neméně poutavé čtení. Osudy Kamily, Laděny a Ilony jsem prožívala spolu s nimi a nemohla se od nich odtrhnout. I když se mi další dvě zmíněné autorčiny knihy líbily víc, zklamaná jsem rozhodně nebyla.
Skvěle napsaná kniha s uvěřitelným dějem, uvěřitelnými, živými dialogy. Naprosto mne dokázala vtáhnout do příběhu, stala jsem se jeho součástí. A necítím se být podvedena - jako se mi v poslední době už několikrát stalo, u jakýchsi pseudoatorů (byť jsou jejich knihy označovány jako bestsellery). Nejspíš se mi líbilo i to, že kniha je o obyčejném životě se všemi jeho plusy a nepodařenostmi, s ránami osudu. Ano, nebyla akční ve smyslu "řev-bum-bác- au_prásk-a-konec", to mi vážně nechybí, nevyhledávám (i tak se takové děje odevšud valí). Dováděla k zamyšlení.
Děkuji autorce za velmi příjemné chvíle při čtení, na které jsem se moc těšila. - Až přijdu z práce, "poflákám" domácnost a sáhnu zrovna po této knize. :-)
Tak jsem si řekla, že k letošnímu českému cestovatelskému létu přidám ve zvýšené míře i četbu českých autorů, a to tím spíše, že jsem jich několik velmi zajímavých, na jejichž knihy se velmi těším, poznala právě zde, na databázi, ve Vašich recenzích. Tato autorka je jedna z nich a kniha Co neodvál ani čas mi zpříjemnila několik večerů. Myslím , že ji ocení především střední a starší generace, většina knížky se odehrává v době, kdy i já prožívala dobu studií a prvních lásek, takže při čtení jsem prožívala příběh tří kamarádek, jejich radosti, starosti, lásky i těžké chvilky docela nostalgicky. Od paní spisovatelky mě ještě čeká jedna kniha, těším se na ni moc .
ĎALŠIA PRENÁDHERNA KNIHA OD TEJTO SPISOVATEĽKY. TOĽKO SILY V OBYČAJNÝCH ŽENÁCH. A príbehy ktoré sme si zažili mnohé. OBDIVUHODNÁ AUTORKA.
Životní příběhy tří žen, které sledujeme od šedesátých let až po současnost. Každá je jiná a každá prožívá svůj život, lásky, manželství, ale i životní karamboly.
Kniha je složená ze dvou starších románů autorky – Stanice odložených lásek a Dokud se budeš smát. Oba příběhy na sebe navazují a potkáváme se stejnými hrdinkami.
Kniha se mi líbila, autorky styl psaní mi vyhovuje. Pro mě zajímavější byla druhá část, u které, jak je u mě zvykem, jsem si i občas pobrečela. Nečekejte však žádné velké akce, je to prostě o tom, co život přináší a co by se mohlo stát každému z nás. Určitě si tak v knize najdete spoustu situací, která Vám budou opravdu blízká.
Po Heřmánkovém údolí a Hlasu kukačky mi tato kniha zatím od autorky přišla nejslabší, ale i tak byla pěkná, čtivá a zajímavá.
nevěra manželství rodinné vztahy romantika vesnice společenské romány maloměsto rodiče a děti české romány matky samoživitelky, svobodné matky
2012 | Heřmánkové údolí |
2019 | Hlas kukačky |
2018 | Co neodvál ani čas |
2013 | Kočár do neznáma |
2022 | Jelení vršek |
Jako všechny knížky od H.M.K. se mi četly moc dobře. Při čtení příběhů jsem měla pocit, že ty ,,holky,, znám a jsou to moje kamarádky z mládí. 1. příběh už jsem četla dříve v samostatné knížce, ale pro oživení vzpomínek jsem četla znovu. Líbilo by se mi ještě další pokračování, určitě by bylo o čem psát.