Vianoce na škótskom hrade
Donna Ashcroft
Tridsaťročná Belle Albanyová sa počas týchto Vianoc cíti osamelo. Prešiel ďalší celý rok a jej život je... presne taký istý ako v decembri minulého roka. Túži po prežití zimného kúzla a po pravej láske, hoci sa už takmer vzdala nádeje, že ju niekedy nájde. Keď Belle na svojom čerešňovočervenom bicykli narazí do staršej Ediny, nie je to stretnutie, v aké dúfala. Okamžite však spozná stratený pohľad v Edininých modrých očiach a rozhodne sa, že pre obe zorganizuje nezabudnuteľné Vianoce plné koláčov a vareného vína s čarovnou atmosférou. No Belle nepočítala s tým, že Edinin dom je rozpadajúci sa škótsky hrad, a určite nečakala, že sa uprostred snehovej búrky objaví na prahu dverí jej príťažlivý, dávno stratený vnuk Jack Hamilton-Kirk. Je arogantný a panovačný a Belle je presvedčená, že má v pláne zničiť sviatočnú pohodu, na ktorej vytvorení tvrdo pracovala. Je to v podstate Grinch v ľudskej podobe, tak prečo sa jej srdce rozbúši vždy, keď sú v jednej miestnosti?... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2024 , MetaforaOriginální název:
Christmas in the Scottish Highlands, 2021
Vánoční romantický příběh...co dodat . Snad jen, že jsem čekala, že mě příběh chytí a nepustí, ale to se nestalo - občas jsem se do čtení musela přemlouvat.
Postavy, děj i zvířátka jsem si vcelku oblíbila, jen tomu něco chybělo, možná i trochu víc chemie tam mohlo být.
Souhlasím, že mi místy také překlad neseděl. Nejvíc mě iritovalo oslovení holka od Logana , vůbec to tam nesedělo. Přizpůsobila bych překlad trochu našim zvyklostem.
Milá oddechovka,při které nemusíte přemýšlet a jen si ji užíváte .Sice hodně přeslazené, všichni byli takoví skvělí a úžasní,ale občas to neuškodí
Určitě patří k těm lepším romantickým knížkám. Samozřejmě nelze čekat nějaké velké zvraty, od první kapitoly člověk ví, kdo s kým skončí, ale to stejně všichni očekáváme a proto je čteme:)
Vánoce na skotském hradě za mě mají všechno, co od vánoční romantické knížky čekám - krásné prostředí, tu správnou vánoční atmosféru v kouzelném skotském hradě, úžasnou partu lidí, kteří žijí v malém městečku. Hodně se tu řeší minulost Jacka i Belly, takže i když je příběh samozřejmě hodně předvídatelný, nějakého toho napětí a očekávání jsem se taky dočkala.
Za co strhávám hvězdičku, je místy krkolomný překlad. Obzvlášť mě praštila do očí věta “Cítím potřebu se tě dotýkat. A takových míst tam bylo víc. Až mi přišlo, jak kdyby to překládal robot. Takže pokud zvládáte číst v angličtině, tady je to zřejmě lepší volba.
Tohle jsem přesně potřebovala po celém hektickém prosinci! Oddechová knížka z prostředí malebné skotské vesničky. Všude kolem vánoční atmosféra, milí lidé, láska a dobré skutky. :)
Hlavní hrdinka Belle je dobrák od kosti, pomáhá všem kolem sebe, ale na sebe zapomíná. Když se spřátelí s babičkou Edinou, které nechtíc způsobila úraz a nyní se o ni stará, vstoupí do jejího života Jack. Jack je vnuk Ediny a působí, no řekněme, jako pravý opak Belle. Hodnoty má v životě jinak uspořádané, ale vzhledem k jeho minulosti se nemůžeme divit. Každopádně oba si myslí, že ten druhý chce babičku nějakým způsobem podvést a tady začíná ta legrace. Podezírání a pošťuchování mezi Jackem a Belle mě bavilo, ale ještě lepší bylo, když oba zjistili, že se podezírají ze stejné nekalosti. Jack a Belle si přišli postupně na chuť při plnění tajných přání babičky Ediny. Nechyběla ani romantická zápletka a rozuzlení složitých rodinných vztahů.
Moje nejoblíbenější postava byla ale babička Edina. Její hlášky dodávaly příběhu na humoru, ukazuje, že i stáří může být nakonec veselé. :) Zároveň si člověk díky ní uvědomí, že přestože máme někdy pocit, že chceme být sami a nikoho nepotřebujeme, není tomu vždy tak. Nakonec pochopíme, že ti správní lidé pomůžou už jen tím, že tu pro nás jsou. :)
Hneď na začiatok musím podotknúť, že pokiaľ očakávate, že táto kniha bude niečo extra perfektné, tak hneď teraz zmením váš názor. Je to jedno veľké klišé z prostredia zasneženej dedinky obalené do pozlátka Vianoc.
Čo sa týka hlavných postáv, tentokrát mi viac imponovala tá zádumčivá a nie úplne veselá - Jack. Svojim správaním mi pripadal reálnejší, než na jednorožcovi lietajúca a konfety rozhadzujúca Belle, ktorá v každom videla len to najlepšie a pre blahobyt iných sa dokonca vzdala aj vlastného bývania. Na jednu stranu šľachtené, na druhú stranu veľmi nereálne.
Príbeh ako taký nebol zlý, avšak že by som ho čítala so zatajeným dychom a nemohla sa od neho odtrhnúť, to úplne povedať nemôžem. Ale ako taký priemer, ktorý úplne neurazí, no ani nenadchne a človek si pri ňom celkom príjemne odpočinie, sa to dá nazvať.
Tak toto bola presne taká krásna vianočná oddychovka akú som hľadala. Splnila presne všetko čo som od nej potrebovala a prihodila ešte niečo viac.
Kniha s vánoční tématikou, která vás bude bavit a naladí vás na tu správnou vánoční atmosféru. Nenáročný příběh o lásce, pomoci, dobrých skutcích, podpoře a odpuštění. Milá a příjemná kniha, která potěší každého milovníka romantiky a pořádné zimy.
Tuhle knížku jsme četly v knižním klubu a byla to asi nejhorší kniha, kterou jsme tam měly .
Jak bych jen začala..
Knížka se mi nelíbila . Ze začátku jsem si připadala, jak kdybych četla něco od Julie Caplin, ale tohle bylo ještě nereálnější než cokoliv, co Julie kdy napsala.
Chování postav, situace, dialogy. Žádnou z postav jsem si úplně neoblíbila a štvalo mě, jak jsou všichni zabednění a chovají se jak malá děcka, ale zároveň jsou všichni dokonalí, očividně nechodí do práce, protože pořád jen všem pomáhají a pečou dorty a pijou whisky. Možná mě měl varovat už název té jejich vesničky, Christmas village? To už zní jako parodie na všechny ty vánoční romance, bohužel to však ironicky myšleno nebylo.
Nějak jsem se do té knížky nedokázala začíst, pořád jsem jen přemýšlela, jaká v hradu musí být zima a kolik má Belle peněz a jak velkej je Bob, když se na něm dá jezdit, ale zároveň ho při vánoční besídce autorka popisuje jako malého oslíka. Samé otázky.
Rozhodně ve mě však vyvolala emoce, tak naštvaná při čtení jsem už dlouho nebyla, ale nemyslím si úplně, že to byl autorčin záměr .
Krásně napsaný romantický příběh, zaneseny do kouzelné krajiny zimního Skotska,v období vánoc.
Odpočinková četba, vřele doporučuji.
Když si člověk neřekne o to, co potřebuje, nedostane to.
Velmi milý příběh nejen okolo vánoc, ale hlavně okolo ochoty pomoct každému.
Od této knihy jsem dostala přešně to, co jsem chtěla. Krásná vánoční atmosféra, skvělá hlavní hrdinka. Zamilovala jsem si Edinu, ta byla prostě skvělá a taky mě bavil Bob. Nádherné prostředí malé skotské vesničky a velkého hradu jsem si zamilovala. Do toho pěkná romantická linka, takže jsem moc spokojená.
Pokud chcete pěknou romantickou knihu, která navodí vánoční atmosféru, tak tuto mohu s klidným srdcem doporučit.
Hodnocení 4,25*/5*
Moc hezký vánoční příběh, který mě dostatečně navnadil na Vánoce a dostal do té správné nálady. Kniha se četla úplně sama, děj ubíhal a já se s každou další stranou spokojeně usmívala blahem. Kniha mi dala to, co jsem přesně očekávala a mohu ji doporučit všem milovníkům Vánoc.
Milý, roztomilý příběh ze Skotska ve vánočním duchu... Velice předvídatelné, ale příjemná pohodička.
Nenáročná, předvídatelná vánoční romantika. Ale to je jasné už z anotace, takže je hloupost očekávat víc. Ale splní to účel, když chcete vypnout.
Obyčejně knihám s vánoční tématikou moc neholduju, ale teď jsem něco takového pohodového, nenáročného a s kupou sněhu prostě potřebovala :-) Zápletka je samozřejmě průhledná a od prvního písmenka je vám jasné, jak to dopadne, postavy mají svoji minulost, byť teda nijak hlubokomyslnou a místy by chtělo zapracovat i na motivaci některých jejich činů, nicméně jako celek je to příjemně odpočinkové čtení až skoro s pohádkovou atmosférou v zapadlém skotském městečku, kde všichni drží pohromadě a vzájemně si pomáhají. A mně tahle pohádka pro dospělé neskutečné kápla do noty a umocnila předvánoční náladu :-)
Ahojte
Dnes tu mám pre Vás opäť knižočku s Vianočnou tématikou...
Presne takto si predstavujem "jednohubku" . Príbeh, ktorý Vám sám ubieha ... A tie krásne opisy zasneženej krajiny...ach... hneď by som tam šla tráviť Vianočné sviatky. Ľudia, tá harmónia, ktorá z nich doslova sršala...
Belle Albanyová, učiteľka druhého ročníka odchádzala zo základnej školy vo Vianočnej dedine domov na svojom bicykli.Rozmýšľala nad rodinou Clyda a Islu MacGavinobcov, rodičov malého Adama, ktorý bol jeden zo žiakov, ktorích Belle učila. Chcela im nájsť dočasné ubytovanie...
A ani sa nenazdala a začali z neba padať snehové vločky a rozfúkal sa mrazivý vietor. Belle videla niečo pred sebou a snažila sa zabrzdiť bicykel, ale bohužiaľ prestal spolupracovať. Až v jednu chvíľu keď sa rozhodol zastaviť ,sa ozval veľký rachot a niekto zakričal "Au"...
Belle zaskočila z bicykla a šla sa pozrieť čo spôsobila.Na zemi ležala pani Lachlanová, ktorá bola vdovou a žila sama na hrade Evergreen, ktorý bol na opačnom konci Vianočnej dediny. Belle sa jej rýchlo snažila podať pomoc a zmierniť nejak utrpenie, ktoré pani spôsobila...
Zrazu sa pred nimi objavil pán Tavish, ktorému neďaleko nich patril obchodík, že odnesie pani Edinu na hrad on...
Keď všetci dorazili k veľkým vstupným dverám, ktoré boli z dubového dreva a vošli dovnútra,Belle sa naskytol nevídaný pohľad na krásne lustre, ktoré žiarili, točité schodisko a krásny jedálenský stôl, ktorý bol tiež z dubového dreva...
Pán Tavish sa pozrie pani Edinu na nohu a zistí, že to nie je také ružové ako to vyzerá. Má podozrenie, že členok môže byť zlomený ,ale Edina je tvrdohlavá a ani za svet nechce ísť do nemocnice. V Belle sa prebudia opäť výčitky svedomia a ponúkne že sa o pani Edinu postará kým nebude v poriadku...
A to ešte nevie čo ju čaká...
"Zavítajte spolu so mnou do zasneženej škótskej Vianočnej dedine , kde miestni obyvatelia píšu sviatočné priania a plnia sa tie najtajnejšie sny "...
5*/5*
2023 | Vánoce na skotském hradě |
2024 | Když přeskočí jiskra |
2024 | Vánoce ve skotské vesničce |
Klasická cukrkandlová romance, které by se měly vydávat s doporučením "nevhodné pro čtenářky pod třicet" nebo podobně, aby náhodou nevznikal v mladších ročnících mylný dojem, že někoho lze "předělat". Ale něco navíc tady přece jen je - mluví se o důležitosti lásky, a to nejen romantické, pospolitosti, vstřícnosti a ochoty pomoci a také si o pomoc říct.