Vintage kitchen
Pavla Janečková Hájková
Držíte v ruce unikátní knihu. Není to zdaleka jen kuchařka plná pozoruhodných receptů a krásných fotografií lákavých pokrmů. Je to kniha, která vás přiměje začít se dívat na jídlo jinak než dosud. Tušili jste, k čemu je nám vlastně dobrá polévka, jakou roli v našich životech hraje kaše, kde se vzal knedlík, jak se k nám dostala pohanka nebo kde si poprvé pochutnali na perníku? Pavla Janečková Hájková zná odpovědi na spoustu takových otázek a sepsala je pro vás. Léta sbírá dobové a historické recepty, sleduje, jak se jednotlivá jídla vyvíjela, jak se měnily naše chutě, a proč dnes jíme to, co jíme. Svoje poznatky pak zhmotňuje v receptech, které jednoduše musíte vyzkoušet, protože ochutnat totéž co lidé před staletími je neskutečné dobrodružství. Přitom použijete běžně dostupné suroviny a postupy, které zvládne každý domácí kuchař. Kniha Vintage Kitchen je jako stroj času, prostřednictvím chutí a vůní vás přenese například do dob obrozeneckých nebo až do starého Říma. Je to napínavá a krásná cesta plná nečekaných objevů, díky nimž může být váš život o kousek bohatší a chutnější. Gastronomická novinářka a provozovatelka bistra Topinka Darina Křivánková... celý text
Přidat komentář
Překrásná kniha Pavly Janečkové Vintage Kitchen, která potěší kvalitou unikátních receptů, podle kterých se krásně vaří i "ne/kuchařkám a ne/kuchařům, ale přidává i nový pohled, který jsem dosud v žádné podobné knize o vaření neviděla - historie a vývoj receptu a její doplnění do současných chutí. Naprostým vrcholem jsou překrásné profesionální fotografie každého jídla, které ve mně budí touhu každý recept zkusit uvařit a vychutnat, protože každá ta fotografie a její atmosféra je velmi inspirující a lákavá.
Překrásná kniha Pavly Janečkové Vintage Kitchen, která potěší kvalitou unikátních receptů, podle kterých se krásně vaří i "ne/kuchařkám a ne/kuchařům, ale přidává i nový pohled, který jsem dosud v žádné podobné knize o vaření neviděla - historie a vývoj receptu a její doplnění do současných chutí. Naprostým vrcholem jsou překrásné profesionální fotografie každého jídla, které ve mně budí touhu každý recept zkusit uvařit a vychutnat, protože každá ta fotografie a její atmosféra je velmi inspirující a lákavá.
Tato opravdu unikátní kniha není zdaleka jen kuchařka s recepty, o kterých jste pravděpodobně nikdy předtím neslyšeli, ale všechny ty krásné fotografie vypraví příběh, který vás úplně přenese do doby, kdy původní recepty vznikaly. Kniha, kterou chcete mít ve své knihovně!
Jako kniha o historii kuchyně primárně v českých zemích velmi zajímavé (jen jsem nepochopil, proč má kniha v češtině anglický název). Na rozdíl od drtivé většiny jiných knih o historii naší kuchyně se nebojí zajít i do měšťanské a šlechtické kuchyně. Jako kuchařka ale moc praktická není. Místo uměleckých fotografií by byly lepší obrázky postupů - zejména u jídel, která se dnes už málo vidí.