Volání Kukačky

Volání Kukačky
https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/195807/bmid_volani-kukacky-W9r-195807.jpg 4 4870 4870

Vzrušující detektivní román J. K. Rowlingové, napsaný pod pseudonymem Robert Galbraith. Když se slavná modelka Lula Landryová zřítí ze svého zasněženého balkonu v londýnské čtvrti Mayfair, dojdou vyšetřovatelé rychle k závěru, že šlo o sebevraždu. Případ se zdá být uzavřen. Lulin bratr má však stále jisté pochybnosti. A najatý soukromý detektiv má za něj odhalit pravdu. Cormoran Strike je válečný veterán, který si z Afghánistánu odnesl těžké zranění, i jizvy na duši. Během řešení případu proniká do světa distingovaných bohatých mužů a krásných svůdných žen, odhaluje skryté souvislosti a sám se ocitá ve smrtelném nebezpečí. Tento napínavý kriminální román působivě líčí atmosféru velkoměstského Londýna – od ospalého poklidu ulic ve čtvrti Mayfair po zapomenuté hospůdky v East Endu a čilý ruch v Soho. Volání kukačky je vysoce ceněný debut Roberta Galbraitha, v němž se poprvé setkáváme s detektivem Cormoranem Strikem a jeho sympatickou pomocnicí Robin, na jejichž další případy se můžeme těšit už nyní.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: ekniha , Plus
Originální název:

The Cuckoo's Calling, 2013


více info...

Přidat komentář

houdkic
10.09.2024 3 z 5

Čtu různé žánry, ale až teď jsem poprvé sáhla po detektivce. Volba padla hned na Cormorana Strika a to čistě z toho důvodu, že jsem úplně nevěděla, co číst a mám téměř všechny díly ve čtečce (díky Veris). Takže bylo jasné, že mu dám šanci. Samozřejmě jsem začala prvním dílem, a to je Volání kukačky. Knihu jsem přečetla velmi rychle, nestrávila jsem s ní ani týden. Kniha se zabývá (sebe)vraždou topmodelky Luly Landrové a Cormoran je povolán jejím nevlastním bratrem, kterému se to nezdá. Pokud čekáte akční detektivku, kde bude v šoku z každého objevu, tak toho se tady nedočkáte. Celá kniha je ve výsledku o tom, že se tam hodně mluví, hodně zpovídá, a ačkoliv Cormoran s Robin sbírají důkazy a částečky pravdy, tak vy vlastně vůbec nevíte, kdo je podezřelý a kdo ne. Je sice pravda, že vyústění zápletky mě překvapilo a ve výsledku dávalo smysl, když se poskládaly všechny momenty, ale vůbec bych si to nespojila dohromady, takže jako soukromý detektiv bych stála za starou belu. Ačkoliv byl za mě pilotní díl poměrně slabý, tak si další díly určitě přečtu, protože dle hodnocení mají být čím dál lepší.

elenai
27.08.2024 4 z 5

No tedy, už je to deset let od vydání prvního dílu. Dlouho jsem tuto sérii odkládala, protože jsem věděla, kdo ji píše, a bylo mi tak smutno po Harrym Potterovi, až jsem nedokázala sama sebe přesvědčit, že by autorka mohla napsat něco jiného tak dobře a čtivě, jako byl právě Harry. Ke čtení mě přesvědčila až moje dcera, která takové skrupule neměla. Ó, jak já jsem se ve svému úsudku mýlila! Bylo to úplně jiné, jiný žánr, s jinou dynamikou, jinak postavenými postavami, ale přesto tam Rowlingovou cítím. A navíc se snad všechny knihy odehrávají v mém milovaném Londýně (doufám v to). I proto mě kniha tak velmi přitahovala. Tím popisem míst, která jsem navštívila nebo je v budoucnu navštívím (děkuji za tipy), byla čtivější a zábavnější. Stejně tak mě bavil Cormoran a Robin a jejich vzájemná symbióza. Mezi těmi dvěma to jiskří, ačkoliv teď nemám na mysli nic sexuálního. Jinak vrah byl mezi mými top třemi podezřelými, takže jsem celkem spokojená, že nemám v hlavě úplně duto. :) Co tak zjišťuju, je první díl pravděpodobně tím nejslabším, ale i tak si za mě zaslouží docela vysoké hodnocení, a mám se tedy na co těšit. 75%


namornice
23.08.2024 audiokniha 4 z 5

Slibný první díl série. Posloucháno jako audiokniha. Za mě byl přednes Petra Olivy velice povedený. Přednes a změny intonace byly za mě v pořádku a dobře se mi poslouchala i barva hlasu pana Olivy.

Příběh má pomalý rozjezd, ale graduje a napětí stoupá. Děj propracovaný i když místy komplikovaný s vedlejšími linkami. Obě hlavní postavy jsou však velice dobře zpracované a oba dva hrdiny jsem si moc oblíbila. Celkově hodnotím jako velice slušný začátek série a už se těším na další díl.

Laf
18.08.2024 5 z 5

Nejdříve jsem byla ke knize dosti skeptická a mnohokrát ji odložila s tím, že se do toho nebudu ani pouštět. Nakonec jsem po knize sáhla a byla jsem překvapená, že mne to hodně bavilo. Ano, akce se tam moc neděje. Spíše je to detektivní piplačka, kde se pořád snaží zjistit nějaké informace o životech ostatních postav a hlavně o mrtvé modelce. I když se to může zdát nudné, tak to vůbec nebylo. Je to napsané tak, že to čtenáře vtáhne a vy se pořád chcete dozvědět, jak to tedy bude všechno pokračovat. Závěr byl pro mne trochu překvapením, protože takové rozuzlení jsem nečekala. Za mne mohu knihu doporučit. I když je kniha trochu objemnější, bavilo mne to :)

markulina711
18.08.2024 3 z 5

Téma mě nezaujalo, prostředí už vůbec, ale nemůžu napsat,že to stojí za bačkoru, protože to není vůbec pravda. Ano, má to pomalé tempo, ano je tam málo akce, téměř žádné násilí. Dokola se to motá a z různých úhlů popisuje v podstatě pořád to samé. To zjevně odradí od tak obsáhlé detektivky. Ale napodruhé jsem se nenechala a dočetla. Takže teď k tomu, proč. Galbraith/Rowling si dala hodně práce se zápletkou, s jednotlivými protagonisty, jejich vzájemnou interakcí. A přivedla do literatury nesourodou dvojku Robin a Cormorana. Ti mě přitáhli ke čtení a chci rozhodně zkusit i pokračovaní. Snad bude z jiného ranku. Svět modelek a pseudocelebrit je mi cizí.

janature
16.08.2024 4 z 5

Velmi slušně napsaná detektivka, i když ne až tak napínavá, jak jsem od autorky očekávala. Nicméně je to jedna z knih, u kterých chci hned další díl, protože mě baví trávit čas ve společnosti jejích postav.

lydie7986
12.08.2024 5 z 5

Stará dobrá britská detektivka se vším, co k ní patří. Napsat dobrou detektivku nemůže každý, autor musí mít vše dobře promyšlené, postupně fakta odkrývat, stupňovat napětí a nenechat čtenáře až do posledních stran uhodnout, kdo je vrah. Tohle všechno tam je a tak jen hluboce smekám.

fle.urinka
12.08.2024 3 z 5

První díl série byl mou prvotinou v tomto žánru od autorky. Musím přiznat, že začátek byl pro mě velmi zdlouhavý a přemýšlela jsem, že knihu snad nedočtu. Naštěstí jsem tak neudělala a odměnou mi byla zajímavá detektivní zápletka. Děj neodsýpe tak, jak u severských detektivek, ale člověk si během čtení zvykne na styl, kterým je kniha psaná. Jsem zvědavá na další díly této detektivní série.

locin
06.08.2024 4 z 5

Za mě to nebyla typická kniha kdy sednu a nemohu se odtrhnout. To ale neznamená, že se mi kniha nelíbila a nebyla jsem víc a víc zvědavá jak se to všechno vlastně odehrálo... A musím rict, že postupné odtajnovaní příběhu se mi dost libilo. A určitě do dalšího dílu půjdu, protože mě zajímá rozvíjející přátelství mezi Cormoranem a Robin :o)

Susssanka
28.07.2024 4 z 5

Velmi velmi mnoho popisných částí - ulice, město, lidé, domy…
Ale chytlo mě to a už čtu třetí díl
Hedvábník je rozhodně více “záživný

KnihomolkaKatka
09.07.2024 5 z 5

Naprosto jsem se zamilovala. Autorka je Paní spisovatelka, to už dokázala v sérii o Harrym Potterovi a nyní to jenom potvrdila. Moc se těším na další díly a časem určitě pořídím i domů, protože jsou to rozhodně knihy, ke kterým se ještě vrátím. Moc hezky se čte. Líbí se mi, že Cormoran je od ostatních detektivů z jiných sérií od jiných autorů odlišný.
Autorka napsala popisnou knihu, kde se věnuje i samotnému Londýnu, což není pro každého, ale mě osobně se to líbilo. Čtenář, který tam zatím nebyl (jako já) si udělá obrázek o krajině i způsobu myšlení místních lidí. Na další díly se moc těším.

Arrtemyska
22.06.2024 5 z 5

Čtivě napsané, autor(ka) zajímavě popisuje detaily z Londýna, života hlavního hrdiny, jeho asistentky i kolem vyšetřovaného případu. Nejsem milovníkem detektivek a myslím si, že zde autor(ka) používá specifický styl vyprávění, který není pro každého. Přesto má příběh spád a velmi věrohodně ukazuje na temnou stránku života krásných a slavných lidí.

Petrasim
16.06.2024 5 z 5

Kniha se moc hezky četla a určitě se pustím i do dalších dílů.

piskotjanicka
10.06.2024 5 z 5

Tuto knihu jsem poslouchala jako audio... Nutno říci, že Petr Oliva čte knihu skvěle. Přiběh je super jen to bylo dlouhé....detektivní zápletka byla fajn neodhalila jsem pachatele dříve. Střipky do sebe postupně zapadají. A rozuzlení přišlo až na téměř samém konci. Rozhodně doporučuji a těším se na další díl

smejkalova.m
26.05.2024 3 z 5

Průměr, děj zbytečně natažený. Další díl nevidím důvod číst.

capricorn__
21.05.2024 4 z 5

Velmi povedený detektivní román. Sice děj neobsahuje popisy násilí, krve či napětí, které je protkáno bitkou a střelbou pistolemi, ale i přesto je velmi čtivý (a pro mě i uvěřitelnější). Případ jako takový je poměrně fádní, prostředí celebrit mě tolik nezajímalo, ale rozuzlením jsem byl příjemně překvapen.

marketa3815
03.05.2024 odpad!

Tohle se bohužel nedá, neprokousala jsem se ani do pětiny knížky, větší nudu jsem už dlouho nečetla.

puczmeloun
25.04.2024 audiokniha 3 z 5

Čteno jako zkouška i literatury výrazně jiného charakteru, než jsem od autorky dosud četl. A bohužel nejde o můj šálek čaje. Detektivky já rád, ale musí být zajímavé tématem i možností vlastního řešení případu. Tady jsem se netrefil ani do světa showbyznysu a vyšší třídy, ani případem, který mě moc nelákal. I když se pak ve výsledku pospojovala velká většina zajímavých linek a pachatele člověk tušil, na Kormoránovu intuici a zkušenosti nemám, tak hluboko mé myšlenky vůbec nedoputovaly (dokonce bych řekl, že to bylo ze strany autorky "mírně" překombinované, ale co už...). A k tomu mi navíc přišlo, že témata, která mě "zlobila" v sérii o HP, tady dostala více prostoru a tudíž mě ještě odrazovala o trochu víc – ať už jde o bulvár, nebo zbytečné/otravné poznámky ve smyslu "old man yells at cloud".

Mooona
16.04.2024 5 z 5

Kniha je za mě neuvěřitelně čtivá, Rowlingová píše dobře, je to svižné a zajímavé a moc mě to bavilo. Rozhodně přečtu i další díly. I když musím uznat, že rozluštění případů přišlo jako blesk z nebe a chybělo mi tam nějaké postupné odhalování - tedy to tam bylo, ale nebylo sdíleno s čtenáři. Ale z knihy mám velmi dobrý pocit a určitě doporučuji.

Jaja0403
02.04.2024 4 z 5

Čtivá kniha, ale na můj vkus zbytečně moc popisů všeho. Klidně to mohlo být kratší a tím pádem by to mělo i větší spád. Nicméně i tak se vrhnu na další díl