Vražda s vůní mandlí
Camilla Läckberg
Stále oblíbenější autorka severské krimi, Camilla Läckberg, ve své novince Vražda s vůní mandlí přináší první samostatný případ Martina Molina, kolegy známého vyšetřovatele z Fjällbacky Patrika Hedströma. Příběh připomíná svou atmosférou detektivky Agathy Christie. Rodinné setkání na ostrově zkomplikuje sněhová bouře, která přeruší spojení s pevninou. Když je během večeře zavražděn bohatý dědeček Ruben, změní se zdánlivá rodinná idyla v noční můru. Všem je totiž jasné, že vrahem musí být jeden z nich...... celý text
Všechny knihy od této autorky se mi čtou velmi dobře a tato nebyla výjimkou. Je pravda, že se úplně lišila od ostatních knížek této série, děj byl jednoduší a kratší, přesto se mi líbila. Jen mě mrzelo, že v ní nebyly části z minulosti (jako v ostatních dílech této autorky) a ostatní Martinovi kolegové. Navíc by mě zajímalo, kde byla Martinova přítelkyně Pia? V této knize se mluví o tom, že Martin nemá štěstí na lásku, avšak v předešlých knihách má novorozenou dceru a přítelkyni Piu.. To jsem trochu nepochopila :D I když knihu hodnotím kladně, určitě má autorka i o mnoho lepší díla, proto bych nedoporučovala lidem, kteří si chtějí přečíst něco od Camilly Läckbergové, aby začali s touto knihu, ale četli její sérii postupně (od Ledové princezny), jelikož jim pak tato kniha bude připadat jako oddech po některých jejích drsnějších dílech :)
Musím zopakovat to co téměř všichni, co komentář psali.
Oddechovka na dvě hodiny, okopírovaný námět od Agathy Christie - určitě autorka vytvořila lepší knihy. Pár už jsem jich přečetla a zase se k ní ještě někdy vrátím.
Špatné to nebylo.
Jak již bylo zmiňováno v předchozích komentářích- dvouhodinová jednohubka ve stylu Agathy Christie. Není špatná, ale ostatní autorčiny knihy se mi líbily víc. Co mě zaujalo bylo bližší seznámení s Martinem, kterého znám z ostatních děl.
Je to trochu jina kniha nez autorciny ostatni, ale i tak me celkem bavila. Jde o klasickou detektivku ala "Sherlock Holmes" nebo "Agatha C.". Kratoucky format jeno 150 stran a kombinace s kratkymi kapitolami vam umozni precist knihu opravdu rychle.
Kniha se čte pěkně,je to oddechová detektivka,má i málo stran.od autorky jsem zvyklá na lepší trhiller,ale zas za přečtení stojí za to
Taková pohodová rychlovka. :-) Mě to bavilo i když to nebylo moc originální. Autorka dala prostor i jiné postavě (Martinovi) stát se hlavním hrdinou příběhu a to je příjemná změna. :-)
Podle hodnocení jsem čekal ,že bude tahle kniha asi hodně slabá ,ale naštěstí jsem se setkal s celkem dobrou oddechovou detektivkou. Mě se kniha celkem líbila a určitě se pokouknu i po další knize autorky.
Nenáročná detektivka na jedno odpoledne a má první kniha od této autorky. Nebudu ji zavrhnovat a časem zkusím i jinou knihu. Nepropracovanost postav a poměrně jednoduchý děj by bylo možné ztvárnit béčkovým filmem, snad by to bylo poutavější.
Nalákala mě zajímavá obálka a úderný název knížky, bohužel to je jediné pozitivum co na téhle knížce vidím.
Příběh byl vykradačka od Agathy Christie doplněný o nesympatické postavy a nudné dialogy.
Díky velkým písmenům a málo stránkám se kniha přečte během dvou hodinek.
Taková milá, nenáročná detektivka - je to mé první (a určitě ne poslední) setkání s touto autorkou.
Připojím se s hodnocením k ostatním. Vypadalo to spíš jako prvotina, takové amatérské. Sice se kniha četla sama, ale pět hvězdiček si rozhodně nezaslouží. Jinak Camilla píše skvěle, ale tady jakoby to ani nepsala ona .
Při čekání u doktora mi stačila, nechtěla jsem ji odložit bez dočtení, takže to nebyla taková katastrofa, ale že by byla nějak skvělá nebo snad i dobrá, se říct nedá....
Brala jsem knihu jako oddechovku. Rychle se četla, ale děj pro mě nebyl ani moc zajímavý. Překvapilo mě tedy rozuzlení.
Taková normální detektivka. Neurazí, nenadchne. Jednou přečíst mi ji nevadilo. Dalo se.
Autorka se jistě nechala inspirovat Agathou Christie, ale bohužel s jejími brilantními příběhy nemá tato kniha pranic společného. Celkem nudná a nezáživná zápletka a to rozuzlení... Ještěže na kvalitě neztrácí Patrik a Erika. Jinak nevím, nevím, Camillo!
Srovnávat obsah tohoto příběhu, odehrávajícího se během víkendu na ostrově odstřiženém díky sněhové bouři od pevniny, s detektivkami Agathy Christie mi přijde velmi troufalé, protože knihy A. Christie jsou propracované a mají mnohem vyšší úroveň než tento příběh. Řekla bych, že tato kniha byla autorčinou "prvotinou", i když je možné, že u nás vyšla až později.
švédská literatura Švédsko severské krimi zima švédské detektivky Fjällbacka (Švédsko) sněhová bouřeAutorovy další knížky
2009 | Ledová princezna |
2014 | Andělíčkářka |
2019 | Zlatá klec |
2018 | Čarodějnice |
2010 | Kazatel |
Krátký detektivní příběh připomínající Deset malých černoušků od A. Christie.