Všechny květy Paříže
Sarah Jio
Dva ženské osudy spojené tajemstvím z okupované Francie Američanka Caroline se po nehodě probouzí se ztrátou paměti v Paříži a snaží se rozklíčovat mlhavé vzpomínky na dřívější život. Nepoznává sama sebe ani byt, v jehož zdi objeví tajemné dopisy. Ty o sedm desetiletí dříve sepsala mladá vdova Céline, která byla během druhé světové války nucena s dcerkou a svým otcem opustit rodinné květinářství. Obě ženy hledají způsob, jak uniknout z tíživé reality. Na proslulé ulici rue Cler se může stát cokoliv. Celá Paříž je totiž plná příběhů nejen o lásce.... celý text
Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: 2024 , MottoOriginální název:
All the Flowers in Paris, 2019
Nádherná kniha, která mě dojala. Příběh vyprávěn ve dvou linkách Celin a Caroline. Celine vypráví svůj příběh, který se odehrává za války a Carolin, která vypráví svůj příběh v současnosti. Osudy obou žen se na konci příběhu propojí.
Přiznám se, čekala jsem víc. Dvě dějové linky, jedna válečná, druhá současná. V minulosti se setkáváme s Céline v okupované Paříži, v současnosti poznáváme Caroline, která po nehodě ztratí paměť. Chybělo mi větší propracování, reálnost. Všechny květy Paříže je romantická oddechovka s dramatickými prvky pro nenáročné čtenáře.
Příjemná četba, občas trochu zkratkovitá, ale oba příběhy na sebe dobře navazovaly a hezky se četly.
Stejně jako čtenářka "ivousekk" si myslím, že příběh z válečné Paříže byl zpracovaný mnohem lépe.
Úžasná kniha, nešla odložit a odpoutat myšlenky pryč od ní bylo taky dost obtížné. Hltáte každou další kapitolu jako by na tom závisel váš vlastní život a prostě musíte vědět jak to bude pokračovat! Nečekaná odhalení, někdy i trochu čekaná, ale to už asi kvůli náznakům, kterých si lze i nelze všimnout... Umisťuji na vrchní příčky mého pomyslného žebříčku
Milý, dojemný příběh kombinující minulost a současnost.
Ať už se z našich životů pokoušíme vykřesat cokoliv, většinu z toho neovlivníme. Co se má stát, stane se. Většina z toho už je napsaná ve hvězdách.
Čtivý, silný příběh o lásce, síle, statečnosti, ale i smutku, bezmoci a boje za své blízké. Děj rychle běží a obě dějové linie člověka nutí číst dále, aby se nakonec pěkně propojily. I když je to spíše smutný příběh, celou dobu jsem doufala ve šťastný konec. Pokud chcete zjistit, zda kniha končí šťastně, určitě si ji přečtěte a myslím si, že nebudete litovat.
Odpuštění je dar.
Nejvíc zraňují ti, kteří jsou sami zranění..
Život je spánek a láska v něm je sen.
Někdy asi musí dojít do nejhorší, abychom v sobě objevili to nejlepší.
Máme jen malou moc nad tím, jak se nás život vyvine, protože všechno bude, jak má být.
Ty nejdůležitější věci v životě jsou vděk, odpuštění a láska.
Nikdy nemůžeme ztratí to, co hluboce a upřímně milujeme. Stává se to součástí nás samých.
Krásné napsaný příběh zkombinovaný s příběhem ze současnosti. Smutné, milé a dojemné.
"Pořád je tu víc květin než plevele."
Jímavý příběh z Paříže, který se prolíná ve dvou časových rovinách, dvě ženy, dva muži a dvě malé holčičky. Zatímco, Caroline hledá svoji minulost, Céline se snaží přežít pro svoji budoucnost. Prolnutí obou příběhů bylo až moc nereálné, ale kdo ví, co se všechno může stát, a za mě mít možnost si znovu Paříž - krása.
"Usoudila jsem, že ty nejdůležitější věci v životě jsou podle mě vděk, odpuštění a láska. Maminka mě učila, že mám být vždycky vděčná. A že lidi potěší, když jim někdo poděkuje. A odpuštění je důležité, protože život je příliš krátký, abychom se na sebe zlobili. A v neposlední řadě láska - protože lásku, kterou chováš v srdci, ti už nikdo nevezme."
VŠECHNO JE VE HVĚZDÁCH.
Dojemný příběh dvou žen.
V minulosti je to Céline a v současnosti Caroline.
Céline prožila okupaci Paříže. Její otec vedl květinářství a její malá dcerka jí dělala radost, ale nacisti změnili jejich životy...
Caroline měla nehodu a ztratila paměť.
Připadalo jí zvláštní prohlížet doma své vlastní věci. Nevěděla jestli má ráda kávu, jaké je její oblíbené jídlo.
Měla strach, že ve svém zapomenutém životě byla morous, ale vypadá to, že pravda je jinde.
Může jí amnézie dát šanci na nový život?
Nebo se jí vrátí paměť a s ní všechno dobré i špatné?
Člověk by se neměl trápit s tím, co nelze změnit.
Caroline se časem dozví o osudu Céline a její dcerky Cosi.
Pochopí, že lásku vám nikdo vzít nemůže a že odpuštění může být velký dar, když je člověk připravený ho dát.
Doufala jsem, že Cosi přežije...
Doufala jsem, že se Luc vrátí včas...
Přála jsem Caroline štěstí ...
Nádherná kniha o životě, o lásce, utrpení, ztrátě a naději.
DOPORUČUJI.
je to trochu neuvěřitelný příběh, ale mě se to líbilo. Moc se mi to líbilo. Zamilované, ale dávka romantiky v normě. A do toho příběh z války.
Pěkné
Příběh z minulosti skvělý, drsný, dramatický a za 5*. Příběh ze současnosti mi nepřišel moc uvěřitelný a nepřirozeně našroubovaný na ten z minulosti. Klidně bych se obešla bez něj. Za ten max 3*.
Moc pěkná kniha kde se prolina přitomnost s minulosti přečteno za jeden den nešlo se odtrhnout.
Všechny květy Paříže je příběh, který předčil má očekávání. Podobných z válečné Paříže jsem již přečetla spoustu, ale zrovna tento příběh byl moc krásný, ale i bolestný. Čtenář sleduje dva ženské osudy, opět ve dvou časových linkách. Ta první je z válečné Paříže a sledujeme osud květinářky Céline, která se snaží zachránit sebe i svou dcerku před nacisty. Američanka Caroline ztratila po nehodě paměť a snaží si vzpomenout na svůj předchozí život. Obě ženy spojuje byt na známé ulici rue Cler a také pouto, které odhalí závěr příběhu !
Příběh dvou žen, který se nakonec spojí. Minulost před 70 lety, ve druhé světové válce v roce 1943 v Paříži Céline se svou dcerou Cosi. Její otec je napůl žid a tak jsou stíhaní. Céline si najímá německý důstojník a vězní ji ve svém honosném domě. Cosi se povede utéct a najít matku. Skrývá se pak v tajné místnosti pod podlahou v ložnici své matky.
Oproti tomu přítomnost, žena Caroline, která utrpěla nehodu a po probuzení v nemocnici si nic nepamatuje. Vzpomene si jen na nehodu, ale kým byla před nehodou, jakou měla práci, kde bydlí, ani jestli má nějakou rodinu si nepamatuje. NicVe svém bytě, kam ji dovedou z nemocnice podle adresy, kterou najdou u ní v kabelce.
Caroline nepoznává nikoho a nic v jejím životě. Jakoby se zrovna narodila. Bojí se toho, co časem možná vypluje. A nebo taky ne. V bytě najde dopisy Céline pro Luka. Navštíví ji jedna studentka Estelle, která píše práci o těchto domech zabraných Němci za druhé světové války. Pátrá v minulosti a obě doufají, že třeba zjistí zkrz dopisy i něco o Carolinině životě.
Mě trochu někdy mátla podobná jména Céline a Caroline. Obě linky byli hezké. Ta z minulosti asi víc. Z přítomnosti bych brala více toho, jak se se ztrátou paměti vyrovnává. Konec byl zajímavě provázán a já jsem byla s příběhem spokojená.
Čtenáře čeká příběh plný lidského odhodlání, vytrvalosti, houževnatosti, statečnosti a hlavně síly se nevzdat. Každá z postav je uvnitř velice silná a nenechá se zlomit. Ať je to boj s pamětí nebo snahou utéct před válkou. Střídáním linek se rozplétá velice dramatický příběh, který je protknutý romantikou a určitým klišé, které do tohoto žánru asi už patří.
Já jsem se na tento příběh moc těšila, protože kombinace historie a současnosti je teď v knihách velice populární. Bohužel si mě moc nezískal. Caroline pro mě byla těžce uchopitelná a pochopitelná, protože její jednání mi přišlo zpočátku dost divné. Postupně, když začala odhalovat minulost osob, které poznala, už byl příběh čtivější. Historická linka byla mnohem propracovanější a možná, kdyby autorka psala pouze o Céline a jejím osudu, byla bych spokojenější. Za pár týdnů nebudu vědět o čem kniha byla.
Každopádně knihu doporučuji těm, kteří si u čtení chtějí zarelaxovat a nechtějí moc přemýšlet. Je to poklidná romantická kniha s trochou dramatu.
2018 | Láska z deníku |
2020 | Vzpomeň si na lásku |
2022 | Napiš si svůj šťastný konec |
2024 | Všechny květy Paříže |
2015 | Nevracej se / Dobrou noc, June / Nenapsaná / Žízeň |
Překrásná kniha, od které jsem nebyla schopná se odtrhnout. Dva nádherné a velmi poutavé příběhy, jedna z nejlpších knih, jaké jsem kdy četla. Během čtení jsem si zapsala pár zajímavých myšlenek, se kterými souzním a kterými se budu snažit řídit.