Všude samí lháři
Shari Lapena
Další bravurní příběh od královny rodinných psychothrillerů. Z městečka Stanhope doslova sálá klid a bezpečí. Než se ztratí devítiletá Avery, dcera místního bezúhonného lékaře. Než se zjistí, že její otec William ji krátce před jejím zmizením uhodil. A že udržoval tajný poměr se ženou bydlící o několik bloků dál. William se stane podezřelým číslo jedna, ale ne jediným. Někdo Avery viděl nastupovat do auta jednoho mladíka. A své nejlepší kamarádce tvrdila, že má staršího přítele. Najednou tady každý na někoho něco ví. Ale dá se tu vůbec někomu věřit? A připravit se na pravdu o tom, co se stalo s Avery?... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2024 , KalibrOriginální název:
Everyone Here Is Lying, 2023
Paní Lapenu jsem si oblíbila hned od první knížky a vždy se těším na další.
I tentokrát musím konstatovat, že je tato je vynikající.
Příběh měl spád, byl napínavý a poutavý. Občas jsem jen kroutila hlavou nad lidskou hloupostí a lhaním.
Upřímně, takové dítě, jako je Avery, bych doma mít nechtěla :)
Další Lapena, která se tolik podobá ostatním. Přesto se dobře čte / poslouchá, je to napínavé, zase jeden podezřelý vedle druhého. Ale věk Avery mi vůbec neseděl s jejím uvažováním a manipulacemi, až mi to vadilo.
Moje první kniha od této autorky. Myslím si, že obálka slibuje víc, než najdeme uvnitř. Většina obsahu se věnuje pátrání po devítileté holčičce, víceméně hodinu po hodině. Na druhou stranu jsem potřeboval vědět, co za tím vším stojí, jakou motivaci mají postavy. Kniha se ale úplně špatně nečetla. Je to hodně v americkém stylu, kde lidé fungují a uvažují asi trochu jinak, celkově trochu přitažené za vlasy. Navíc mi úplně nesedl český překlad, za mě trochu divně použitá slova a poskládané věty, takže zároveň asi i moje poslední knížka od této autorky.
Za mě asi nejslabší kniha Lapeny. Její další si nejspíš asi taky přečtu, ale už i ty si taky jenom půjčím, ve své knihovně je nepotřebuji mít.
Naprosto super. Kniha se četla velmi pěkně.Napínavá,neočekávaný konec. Přála jsem si, doslova, aby byla Avery odhalená.
Znovu od Shari výborně promyšlený a dotažený psychothriller do konce. Bavilo mě to, jen nevím, jestli to nebylo trochu moc na devítiletou holčičku.
(SPOILER)
Dost dlouho to na mne působilo tuctově: dvě tři rodiny v jedné ulici, tři pracující dokonce ve stejné nemocnici, menší i větší děti docházející do stejné školy,... Pár tajemství, ale zejména jedna nevěra, která to vše vlastně odstartovala.
Anebo ne, protože pak se autorka víc soustředila na malou Avery, jejímž zmizením se do všeho zapojila policie. Postupně se tedy lži, neschopnost vyslovovat pravdu (spíš než ji slyšet, jak je uvedeno na obálce), zhmotnily v jedné malé patologické lhářce. A autorka nám předvedla, jak mezi námi, i v dobrých rodinách, mohou vyrůstat psychopati...
Nevěřila jsem ale, že by devítileté monstrum takhle všemu rozumělo, všechno znalo, všechno a všechny zmanipulovalo a vedlo zasvěcené řeči. A závěr? Ten byl odbytý, jakoby se rázem začalo vše objasňovat, ale tomu se nedalo věřit vůbec: taková holka by se z přeřeku (i možná úleku - pokud něco takového psychopati vůbec znají) vzpamatovala tak rychle, že by si toho nikdo ani nevšiml...
Knižka sa čítala dobre, nedokázala som sa od nej odtrhnúť, taká zvedavá som bola...ale záver ma sklamal, čakala som viac
(SPOILER) Shari Lapenu čtu už víceméně ze zvyku, z prvních knih jsem byla unešená. Teď už se mi ovšem nějak přejídá a ze závěru této knihy jsem byla hodně rozmrzelá, nejdřív jsem chtěla, aby byl závěr více rozpracován a pak jsem usoudila, že je mi to vlastně jedno. Takovýto pocit by u přečtení knihy asi čtenář mít neměl. Jinak zajímavé téma, rozhodně vede k zamyšlení čeho jsou i děti schopné. Každopádně mě stále baví koncept který Lapena nastavila, a který se prolíná všemi jejími knihami, a to představa dokonalé poklidné komunity se spoustou temných tajemství.
Do knihy jsem se rychle začetla a byla napínavá, ale postupně od půlky mě přestávala bavit a děj mi přišel příliš zdlouhavý a někdy i nezáživný. První knihy spisovatelky jsem měla ráda, ale přijde mi, že knihy začínají být slabší.
Plně se shoduji s komentářem katynka78 , knížka se četla dobře, věřím, že by to bylo možné. Nevím jestli je pro mě kniha druhá nejlepší , podle mě patří k těm lepším knihám , které jsem od autorky četla.
Kniha je označena jako rodinný psychothriller. Asi by ro mohlo i tak být. V menším americkém městečku je klid a bezpečí do dne než se ztratí devítiletá Avery, dcera místního bezúhonného lékaře. Najednou tady každý na někoho něco ví, každý něco tají a překrucuje. Ale dá se tu vůbec někomu věřit? Název knihu přesně vystihuje.
Lapena opět nezklamala. Knihu jsem přečetla téměř na jeden zátah. Napínavé. Akorát,jak už tu ostatní čtenáři psali,tak konec je přitažený za vlasy a malá hrdinka je na facku
Shari Lapenu mám moc ráda. U ní je navíc zajímavá jedna věc. Všimla jsem si u ní víc jak u jiných autorů, že její knihy nejsou primárně rozděleny na dobré a horší, ale že každému, kdo ji čte, se víc či míň líbí jiná její kniha. Jeden považuje tuto za nejlepší, druhý ji zároveň považuje za nejhorší. S tím jsem se u nikoho jiného zatím nesetkala v tak velké míře jako u ní.
Každopádně co není sporné je to, že autorka má dar poutavého čtení a její příběhy jsou zasazeny do často obyčejných prostředí, mezi běžné lidi a běžné rodiny.
Tak je to i tady a za sebe říkám, že tuto knihu považuju za druhou nejlepší, co jsem od ní četla.
Najdete totiž tady jeden psychologický aspekt, o kterém čtenáři polemizují, zda je to možné a nebo není to možné.
Přikláním se k tomu, že tomu tak bývá a že to rozhodně nemožné není. A to mne bavilo. Shari se toho nebála a to si velmi cením.
Navíc celý ten příběh ukazuje, jak dokáže jeden čin jednoho člověka ovlivnit spoustu lidí kolem sebe a to i zdánlivě cizích. Ukazuje, jak máme v sobě zaryté stereotypy a společenské obrazy daných událostí ale i typů lidí.
Stačí jen číst mezi řádky. A garantuju, že se budete bavit a budete chtít vědět kdo, co a proč.
Perfektní počtení po několika knihách , od jiných autorů. Zvláštní příběh, velice napínavý.Přečteno za jeden den. Musela jsem vědět jak to dopadne. Konec taky super.
Shari Lapena mě opět nezklamala. Kniha čtivá snad už od první stránky a opravdu všichni lžou. Trošku pootevřený závěr mi nevadil.
Můj první dojem? Podivná kniha. Příběh by byl uvěřitelný, kdyby... Nějak moc psychopatů v jedné ulici. Skoro všechno bylo trochu přes čáru. Kdo vychází z celé knihy nejlépe, je policie. Jejich práce je velmi profesionální, jsou zkušení, myslí na všechno.
Devítiletá holčina, nekorigovaná, nevychovávaná, která má ADHD, ale je inteligentní, je schopná toho, co se píše. To jen dospělí podceňují děti a myslí si, že jsou hloupé, protože nejsou dospělé. Asi osmnáctými narozeninami se z blbce stane inteligent?...
Líbila se mi věta: "Já jsem autista, ne pitomec."
Mám o čem přemýšlet, sugestivní forma vyprávění se mi dostala pod kůži.
Čtivá kniha s nečekaným koncem. Avery v 9 letech jedná celkem vyzrále. Tato kniha mě bavila, ale moc nepřekvapila. Autorka poukazuje na mezilidské vztahy, kde každý má svá temná tajemství, která postupně vycházejí na světlo.
nevěra sousedé thrillery pro ženy zmizení dětí
2017 | Manželé odvedle |
2019 | Nevítaný host |
2020 | Jeden z nás |
2018 | Někdo cizí v domě |
2021 | Její konec |
Další výborná kniha od této spisovatelky