Všude samí lháři
Shari Lapena
Další bravurní příběh od královny rodinných psychothrillerů. Z městečka Stanhope doslova sálá klid a bezpečí. Než se ztratí devítiletá Avery, dcera místního bezúhonného lékaře. Než se zjistí, že její otec William ji krátce před jejím zmizením uhodil. A že udržoval tajný poměr se ženou bydlící o několik bloků dál. William se stane podezřelým číslo jedna, ale ne jediným. Někdo Avery viděl nastupovat do auta jednoho mladíka. A své nejlepší kamarádce tvrdila, že má staršího přítele. Najednou tady každý na někoho něco ví. Ale dá se tu vůbec někomu věřit? A připravit se na pravdu o tom, co se stalo s Avery?... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2024 , KalibrOriginální název:
Everyone Here Is Lying, 2023
Právě jsem dočetla Uloupené dívky od A.Marsons a snad proto jsem si všimla, jak S. Lapena používá hlavně krátké věty, asi aby to mělo jako akci. V městečku se ztratí devítiletá dívka a my se především dozvídáme, jaké problémy a jaký strach o ni a o své blízké má její rodina, známí a jiní sousedé. Konec thrilleru byl napínavý a závěrečný rozhovor s televizní publicistkou byl skvělý a potěšil mě.
Mám od autorky všechny knihy. Všechny jsem přečetla, ale názory na každou knihu mám odlišné. Manželé odbevedle a Někdo cizí v domě, jsou za mě nejlepší. Hodně mě zklamala kniha Její konec a modlila jsem se, aby to u Všude samí lháři nedopadlo stejně. A nedopadlo!
I když byl příběh trochu přehnaný, líbilo se mi, že jsem se při čtení nenudila. Občas se některé situace opakovaly, autorka připomínala často některé události a to mi trochu vadilo. Nicméně kapitoly jsou krátké a čtení rychle utíká.
Postava malé Avery mě neskutečně vytáčela. Rozmazlený spratek, co si myslí, že se kolem něj točí celý svět. Takový odpor k dítěti jsem při čtení dlouho neměla.
Shari má pravděpodobně občas slabší chvilky, co se týče knih, ale já ji dávám vždycky další šanci.
Doporučuji přečíst.
Poslední letošní komentář a to s knihou od autorky, kterou zde moc nešetřím a zdaleka nejsem z většiny jejich knih tak nadšená jako mnoho jiných čtenářů. Ale! Zase zde zafungovalo, že knížka, která se většině líbí méně, u mě zaboduje. Obdivuji autorku, kolik ze zdánlivě jednoduché situace dokázala vytěžit a to způsobem, že já se ani chvilku nenudila. I ten lapenovský konec měl v sobě, pro mě, tentokrát vtipnou pointu :-) a vůbec mi nevadilo, že příběh dál nepokračoval. Prostě dobré, napínavé, nikterak náročné čtení na konec roku, které jsem odměnila skoro maximem.
(SPOILER) TAK..Jako vždy, se knížka četla sama. Je to klasická ,,Lapenovka. Nicméně, od Shari už jsem četla lepší kousky. Původně jsem chtěla dát 4 hvězdičky, ale nakonec jsem se rozhodla jednu ubrat, za postavu Avery ( její přemýšlení se mi zdálo přitažené za vlasy).
Knížky od Shari Lapeny mám většinou hrozně ráda, ale tahle mi nějak nesedla.
Začátek byl skvělý, ale pak se děj nezačal zamotávat tak, jak jsme zvyklí, ale řešilo se pořád dokola to samé. Knížka se četla dobře, ale určitě nebyla tak napínavá a překvapivá, jako autorčiny další knížky. Nejvíc ze všeho mě ale štvala postava Avery. Nedokážu uvěřit tomu, že by devítiletá holka (z dobré rodiny s dobrým životem) dokázala takhle přemýšlet a vymýšlet věci, co vymýšlela Avery. Kdyby měla třeba třináct, tak budiž, ale devět let? Nějak mi to nesedí.
Postav tam celkově bylo opět asi tisíc, ale zatímco v jiných jejích knížkách hraje každá postava nějakou roli, tady byla půlka z nich k ničemu.
Konec se mi líbil, každá postava dostala, co si zasloužila, ale ocenila bych epilog, skončilo to tak nějak uzavřeně neuzavřeně.
Byla to asi nejslabší knížka ze všech, co jsem od Shari Lapeny četla, ale četby nelituju, i tak byla čtivá a zábavná.
Shari Lapena je pro me spis takove oddechove cteni, trochu napnuta jsem, jak to dopadne, kniha se cte svizne a celkem rychle ubihal dej, nebyly tam zdlouhave nudne pasaze. V pribehu je dobre videt, jak jeden cin dvou lidi semele s sebou x dalsich lidi a jak se tim ovlivni spoustu dalsich veci ktere at chcete nebo ne, vypluji na povrch. Proste pravda vzdycky vyjde najevo! Jedine co nemam rada jsou tyhle konce - domyslet si, jak to asi s Avery mohlo nakonec dopadnout..
(SPOILER) Od této autorky si vždy její knihy ráda přečtu, nicméně tato kniha je nejméně poutavá. Od začátku bylo celkem jisté, že Avery žije a že v tom všem má prsty. Ani závěr knihy nepřinesl žádné překvapení. Čekala bych od této autorky po předchozích knihách víc, nicméně jako oddychovku doporučuji k přečtení.
Přečtu si vše, co od Shari Lapena vyjde, takže ani tato kniha mě neminula a musím říct, že to bylo fajn. Přečteno za 3 večery, napínavé, zajímavé, doporučuji.
(SPOILER)
Velmi povedený thriller. Lapena je vynikající spisovatelka, vždy mě něčím překvapí.
Avery je šíleně popsaná, vážně takové děti existují? Měla sem z ní husí kůži.
Na začátku čtivé, pak se to zbrzdí, aby to na konci na pár stránkách vygradovalo, i když jsem měla pocit, že už se to nikam nebude ubírat. Je tam ale postav jak na orloji a slepých uliček jakbysmet. Přiznám se, že jsem to četla na můj vkus hrozně dlouho.
Čtivá, zápletka zajímavá. Od autorky mám přečtené vše, tak jsem tušila, že ne vše bude takové, jak se zdá. Ocenila bych epilog.
Kniha se četla dobře. A protože už jsem od autorky několik knížek četla, tušila jsem, že vše nebude takové, jak se na první pohled zdá.
Bylo zajímavé sledovat, jak jedna nevěra dokáže spustit lavinu událostí, a jak se mění chování a myšlení lidí, když na někom, koho znají, ulpí stín podezření ze zločinu. Potom se opravdu naplní titul knihy a všude jsou samí lháři. A to ať už z důvodu, že lží chtějí ochránit své nejbližší nebo sebe, nebo kvůli vlastnímu prospěchu, či kvůli touze ublížit jinému...
Jednu hvězdičku jsem ubrala za to, jak už tady píší jiní, že mi přišly nepravděpodobné takové myšlenkové pochody u 9letého dítěte. I když kdo ví...
Příběh se četl dobře, ale od poloviny to bylo tak nevěrohodné !! Nechci nic prozrazovat, ale celkově mne tímto kniha zklamala... A to jsem se na ni těšila....
Paní Lapenu jsem si oblíbila hned od první knížky a vždy se těším na další.
I tentokrát musím konstatovat, že je tato je vynikající.
Příběh měl spád, byl napínavý a poutavý. Občas jsem jen kroutila hlavou nad lidskou hloupostí a lhaním.
Upřímně, takové dítě, jako je Avery, bych doma mít nechtěla :)
Další Lapena, která se tolik podobá ostatním. Přesto se dobře čte / poslouchá, je to napínavé, zase jeden podezřelý vedle druhého. Ale věk Avery mi vůbec neseděl s jejím uvažováním a manipulacemi, až mi to vadilo.
Moje první kniha od této autorky. Myslím si, že obálka slibuje víc, než najdeme uvnitř. Většina obsahu se věnuje pátrání po devítileté holčičce, víceméně hodinu po hodině. Na druhou stranu jsem potřeboval vědět, co za tím vším stojí, jakou motivaci mají postavy. Kniha se ale úplně špatně nečetla. Je to hodně v americkém stylu, kde lidé fungují a uvažují asi trochu jinak, celkově trochu přitažené za vlasy. Navíc mi úplně nesedl český překlad, za mě trochu divně použitá slova a poskládané věty, takže zároveň asi i moje poslední knížka od této autorky.
Za mě asi nejslabší kniha Lapeny. Její další si nejspíš asi taky přečtu, ale už i ty si taky jenom půjčím, ve své knihovně je nepotřebuji mít.
2017 | Manželé odvedle |
2019 | Nevítaný host |
2020 | Jeden z nás |
2018 | Někdo cizí v domě |
2021 | Její konec |
Tak má podle mě vypadat správný thriller. Nejde se od něj odtrhnout. Do půlky nevíte co se stalo. A potom nevíte, jak to dopadne. Ani chvilku jsem se nenudila. Pravděpodobně hned zapomenu, o čem to bylo, ale to nevadí. Potřebuji občas číst přesně takové knihy. Doporučuji ;-)