Vyhnanie Gerty Schnirch
Kateřina Tučková
Druhá kniha dnes už známej a úspešnej českej autorky Kateřiny Tučkovej sa vracia v čase do dní na konci druhej svetovej vojny a rozpráva príbeh nemeckých obyvateľov Brna. Povojnová obnovená Československá republika uplatnila princíp kolektívnej viny a nemecká časť obyvateľstva sa musela z hodiny na hodinu zbaliť a pešo vydať na pochod k rakúskym hraniciam. Mužov schopných pracovať uväznili v meste, ženy, deti a starí ľudia v transporte umierali na choroby a od vyčerpania. Pôsobivý román kladie dodnes bolestné a nevysvetlené otázky viny, odplaty a odpustenia medzi Čechmi a Nemcami a opisuje vzťah matky Gerty a jej dcéry Barbory, ovplyvnený prostredím, v ktorom sa ako české Nemky odsunuté na okraj spoločnosti smeli pohybovať. Noc z 30. na 31. mája 1945. Gerta Schnirch tlačí kočík s niekoľkomesačnou dcérkou a spolu s ostatnými brnianskymi Nemcami kráča v pochode smrti v ústrety neistej budúcnosti. Transport smeruje k rakúskym hraniciam, no tam ich tiež nečakajú s otvoreným náručím. Stovky vyhnancov podľahnú epidémii týfusu a úplavice. Gerta a niekoľko ďalších nemeckých žien s deťmi napokon skončia na nútených prácach na južnej Morave. Ich osudy sú rôzne, niektoré odídu do Rakúska, iné zostanú v juhomoravskej dedinke alebo sa vrátia do Brna. Gerta znovu získa československé občianstvo a po návrate do rodného mesta tam prežije búrlivé udalosti druhej polovice dvadsiateho storočia. Dej nezvyčajne plastického románu pokračuje cez päťdesiate roky a udalosti roku 1968 až po zmenu režimu v roku 1989. Čitateľ je svedkom zložitého vzťahu matky a dcéry, deformovaného nielen obmedzenými možnosťami, ktoré im ako českým Nemkám ponechal komunistický štát, ale aj vzájomným nepochopením dvoch generácií, komplikovanou komunikáciou a márnym úsilím matky sprostredkovať osobnú skúsenosť ďalším generáciám.... celý text
Silná emotivní knížka. Ukazuje odvrácenou část historie, o které se toho moc nenamluví. Četla jsem ji jedním dechem!:)
Krásná kniha, vybroušený jazyk. Skvěle napsaná věc, která už byla v minulosti popsaná mockrát, jenže v podání Tučkové je to něco úžasného.
(SPOILER) Kniha je velmi syrová a jedná se o realistické vykreslení válečného a poválečného Brna, kdy osudy tamních lidí byly nelehké a táhli se napříč dalšími generacemi, než se vše "urovnalo". Některé pasáže mi ale přišly zdlouhavé a naprosto zbytečné. Také mi trvalo nějakou dobu se do knihy začíst a místy jsem měla problém s orientací v ději. A co mě naprsto mrzí je celý závěr příběhu, kdy byla Gerta vlastní dcerou naprosto nepochopena, ač si to zcela po právu přála.
Vždy je jen ve prospěch věci podívat se na události ze všech stran ... úžasná kniha o tom, že ve válce (jakékoliv) není nikdo vítězem. Jsou jen poražení a jejich zážitky, zkušenosti ovlivní další generace. Jen se z toho poučit ...
První část knihy byla na více než maximálních 5 hvězdiček. Silné a těžké téma, velice dobře autorsky uchopené, na příběhu Gerty velmi věrně a přesvědčivě popsalo situaci a osudy lidí při odsunu Němců. Od čtení se nedalo odtrhnout, mrazilo v kostech. S vývojem příběhu ale klesala záživnost, náboj a poutavost toho, jak byly další události předkládány. Začaly mi vadit časové posuny a změny osob, z jejichž pohledu se kniha vypráví. Začalo se objevovat příliš mnoho nepodstatných popisů, které odváděly od tématu. 4 strany popisující dojení krav v JZD a podobné odváděly pozornost a soustředěnost a tak mnohdy zastínily vnímání finalizace osudů některých z mnoha postav. Kniha měla mít minimálně o 100 stran méně. Ale i tak si 4 hvězdičky zaslouží a k přečtení doporučuji.
Strhující, krásně napsaný neuvěřitelně rozporuplný příběh plný beznaděje. Na jednu stranu chápete, na druhou stranu odsuzujete.
Velice smutná kniha, ale měl by si ji přečíst každý. Jde o poměrně těžké čtivo, které mi svou zatěžkaností a prvotní nepřístupností poněkud připomíná díla 19.století.
(SPOILER) Kniha se mi líbila. Pootevřela se mi zase více česká historie. Ale na konci knihy jsem toho čekala více..Čekala jsem na to odpuštění, porozumění a smíření. A ne poslední slova dcery o nenaplněném a zbytečném životu její matky.
Autorka si vzala pro sebe příliš velké sousto, z literárního hlediska se dá skutečně pozitivně hodnotit pouze popis odsunu z Brna.
Zbytek knihy je snaha z rychlíku zachytit složité období českých dějin. Skákání po stokrát popsaných přelomových událostech (procesy, měnová reforma, okupace, samet) nepřináší čtenáři nic, stejně jako ufňukané komentáře, že nemohla tohle, tamto.
Jinou kapitolou je vyznění knihy, které v duchu nepřijatelného moderního zplošťování, zasazuje krutou osobní zkušenost hlavní hrdinky jen v nepatrné míře do kontextu doby. Autorka vědoma si toho, snažila se to napravit kratičkou nekonzistentní vsuvkou válečných osudů Gertina bratra, čímž pouze zdůraznila roztříštěnost celé knihy.
Závěrečné moudro o zbytečném životě pronesené vlastní dcerou vychovanou za tolikerého odříkání, nemůže vyvolat než pozdvižení obočí.
Paní Tučková si vybrala ožehavé téma. A všechno to popsala, až z toho mrazí. Pro mě jedna z knih, na kterou se nedá zapomenout.
Jedna z nejlepších knížek, co jsem kdy četla. Miluju, když je příběh zasazený do reálných kulis. Když to místo znáte, stává se ten příběh ještě skutečnějsím. A ještě hrůznější je, že vyhnání Němců bylo opravdu katastrofou, která se v takové míře a takovým způsobem opravdu neměla stát. V tomto směru si autorka myslím nic nepřibarvila.
Tak na tuto knihu jsem měla velká očekávání a to nebylo úplně naplněno. Kniha to rozhodně není vůbec špatná, určitě stojí za přečtení! Jen jsem někde v půlce měla párkrát chuť ji odložit, protože se tam pořád psalo o tom životě v Perné, ale pak mě to zase začalo bavit. A také jsem několikrát byla lehce zmatená skrz nějaká fakta v knize (např. o otci Barbory). Nevím, jestli jsem četla zrovna nepozorně, nebo jsem si to měla domýšlet...?
No doufám, že tento můj komentář není až tolik zmatený, jako se cítím trochu já z téhle knihy :) Ale ještě jednou chci zdůraznit - určitě stojí za přečtení, klady převládají.
Silný příběh, který byl velice dobře vyprávěn. Život Gerty byl opravdu těžký, neumím si to ani představit. Je dobře, že nám čtenářům, kteří se o 2. sv. v. zajímají, autorka přiblížila i tu dobu po ní, velice zajímavé téma. Knihu rozhodně doporučuji přečíst a nebo jako audiokniha s hlasem Vilmy Cibulkové se poslouchala velice dobře.
Život, který proběhl tak nějak bezútěšně. Je dobře, že se vypráví i o těchto částech české historie. Smutné, ale zajímavé čtení
Se stárnoucími postavami pomalu ztrácíme ostré hrany i my; a to je sledujeme jen pár dnů. Osudy časem blednou a ztrácejí se pod vrstvou nových starostí, aby se v poslední větě slily zase v úplné děsivé jasno. Ty různé úhly pohledu dláždí vyprávění moudrem...příhodná příloha k učebnicím dějepisu (se Zdivočelou zemí).
"A možná že když sleví ze všech svých představ, když se uskromní na dřeň kosti, když se přestane zaobírat tím, jak žít, že by tu mohla být i šťastná."
"Domov je tam, kde tě lidé vítají, když vstoupíš."
Knihu určitě doporučuji. Uprostřed knihy jsem četbu chtěla vzdát (za to hvězdu dolu) dokonce několikrát, ale konec stojí za dočtení!
Pro mě naprosto nepředstavitelná doba, nepředstavitelný osud ženy, která v podstatě celý život bojovala za život lepší.
druhá světová válka (1939–1945) Brno ženy pro ženy venkov sudetští Němci vysídlení Němců Němci Češi a Němci vyrovnání se s minulostí
2012 | Žítkovské bohyně |
2022 | Bílá Voda |
2009 | Vyhnání Gerty Schnirch |
2014 | Fabrika |
2018 | Vitka |
Gertu jsem četla asi před třemi lety. Dost často na ni myslím, ale pořád nevím, jak ji hodnotit. Něco se mi líbilo moc, něco méně. Na příběhu Gerty nám paní Tučková ukázala jak s osudy mnoha lidí zatočila válka a poválečné roky v socialistické republice. Mnoho toho, co se tehdy dělo, pro nás zůstavalo utajeno. Proto si paní Tučková zaslouží poděkování.
Gerta Schnirch však ve mně vyvolává rozporuplné pocity. Soucítím s ní proto co zažila, ale ráda ji nemám. A na rozdíl od CarolC mne závěr knihy nemrzí, dokonce mne ani nepřekvapil. I když je to smutné, že ji vlastní dcera nepochopila. Já zase spíš chápu dceru.
Kniha je pro mne zdrojem poznání málo známých historických faktů. Je opět napsaná krásnou češtinou a to mě hřeje u srdce. Vracet se k ní však už nebudu. A určitě to není proto, že nejsem z Brna, protože z Fabriky jsem přímo nadšená. Komentář od Wladimirski vyjadřuje proč i já dávám 4*.