Vyjednavač
Brandon Sanderson
Vyjednavač je příběh dvou sester, které jsou náhodou princezny, Božího krále, za něhož se jedna z nich musí provdat, jednoho nižšího boha, kterého jeho práce moc nebaví, a nesmrtelného muže, který se snaží napravit chyby, jež udělal před staletími. V jejich světě se ti, kteří zemřeli statečně, vrací jako bohové a žijí uzavřeni v pantheonu bohů v hlavním městě Hallandrenu. Životní síla, nazývaná biochromatické kouzlo, se zakládá na úkazu zvaném Dech. S použitím Dechu a vysáváním barev z každodenních předmětů je možné provádět všechny možné zázraky a darebáctví. Bude však zapotřebí značného množství obojího, aby Vivenna a Siri, královské princezny z Idrisu, Boží král Susebron, Hymnus - zdráhavý bůh statečnosti, a tajemný Vasher Vyjednavač, dokázali úspěšně čelit všem nebezpečím.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2011 , TalpressOriginální název:
Warbreaker, 2009
Klasika od Sandersona. Ten chlap prostě nezklame a pokaždé napíše něco originálního a čtivého.
Skvělá kniha! Vzala mi dech a ani nechci aby mi ho vratila! :D Ze začátku mi trochu dělalo problém se orientovat, ale když jsem se začetla, tak už to bylo pohlcující čtení. Spletitý příběh, plný úžasných postav a pěkných zvratů. Sanderson umí skvěle popisovat pocity svých hrdinů, smekám! Prostě pán SPISOVATEL!
Keď som sa pozrel na obálku, predstavil som si elfov a že sa príbeh bude vo väčšej časti odohrávať v lese, v ktorom lietajú farebné motýle (originálna obálka sa mi páčila oveľa viac). Keď som si čítal anotáciu a zistil som, že príbeh bude o dvoch ženách a ešte k tomu princeznách, doslova sa mi v hlave zhmotnilo všemožné fantasy klišé. No pozor, všetko je inak! A to je zatracene dobre.
Vyjednavač je vyše 700 stranová kniha, ktorá sa čítala sama. Príbeh je jednoduchý a aj svet okolo. Mágia je originálna, má svoje hranice a je zrozumiteľná (nie ako tajomný Erikson). Najviac sa mi páčilo, aký má čitateľ vzťah k postavám a ako sa postavy počas čítania menia. Z dobrých charakterov sa stanú zlý a naopak z tajomných cudzincov hrdinovia. Ani raz som sa nenudil a s radosťou odhaľoval svet Hallandrenu. A vo finále sa Sanderson úplne vybláznil. Milujem mestské fantasy (už Měsíční zahrady sa odohrávali v Darúdžistáne, čo je moje number one) a preto som si okamžite zamiloval T'Telir. Páčilo sa mi, že tu nebolo veľa postáv, takže každá jedna dostala dosť priestoru a kapitoly sa striedali výživne, aby nezačali nudiť. Od Sandersona mám zatiaľ kúpené dve časti zo série Archiv Bouřné záře a ešte iné knihy, takže som zvedavý, či sa mi budú páčiť minimálne rovnako ako jeho prvotina. 90%
Mé první setkání s autorem dopadlo více než uspokojivě. Zajímavě pojatá magie a jestli je pravda, že pokaždé má v jiném románu magii jinak, mám se určitě na co těšit.
Jak jinak - Sanderson opět boduje. Nový svět, nová fantasy, noví hrdinové / nehrdinové, kteří jsou typičtí pro jeho díla. Jsou totiž jiní, jsou lidští, natolik lidští, že připomínají reálný život, ve kterém není nic černobílé. A magický svět, kde pomocí Dechu, Příkazu a barev oživíte věci, je natolik reálný, že se až divíte, proč si prostě nepošlete "slaměného panáčka" pro zapomenutý hrnek kávy do kuchyně. (Soustředím se - klidně "vydechnu", vyslovuji "zřetelně" a myslím na kouřící hrnek. Sukně "vybledla", ale nic se neděje, stuha se ani nehne. A ta sukně? Asi ji příliš žmoulám mezi prsty při čtení, nebo to je častým praním?) :-)
Nejoblíbenější postavou byl pro mne Hymnus. Vyloženě jsem se těšila na jeho dialogy a úvahy. Dokonce se mi zdálo, že i žoldáci a Vasher částečně zastínili osudy obou princezen. Knihu všem doporučuji!
...
"Ty nejsi zrovna lstivá, má milá," podotkl Hymnus. "Lstivý člověk je ten, kdo bojuje s malou, dobře ukrytou dýkou, kterou nečekaně vytáhne ze zálohy. Ty jsi spíš někdo, kdo protivníka rozmázne na míle viditelným balvanem..."
Sandersonův Vyjednavač je příběh dvou zemí, Idrisu a Hallandrenu, mezi kterými hrozí válka. Příběh dvou sester, Idriských princezen, Siri a Vivenny. Příběh o obchodování s Dechem, o biochromatických kouzlech, o Navrácených, Probouzečích anebo o armádách Nemrtvých.
Kniha obsahuje několik dějových linek, které se pak vzájemně proplétají. Někdy bylo poměrně složité se v určitých věcech vyznat a pochopit je. Občas bylo také hodně náročně prokousat se přes ohromné množství informací, kterými autor dokresloval příběh, ale když čtenář vydrží, otevře se před ním originální svět, který je velmi dobře promyšlený, a to až do posledního detailu. Děj plyne poměrně pomalu, takže máte čas vstřebat, co je potřeba. Postavy jsou propracované, ale hlavně nic není tak jak se na první pohled zdá.
Ke konci knihy jsem se prostě nedokázala odtrhnout, musela jsem to dočíst. Četla jsem Mistborna, Elantris a teď i tuhle knihu. A musím říct asi jen jedno....neskutečně se těším na další!!! Mohu vřele doporučit každému fandovi fantasy!!! Co kniha, to originál.
Úžasná kniha, nemám žádné výhrady, četla se jedna báseň, a i když jsem se snažila si ji šetřit, těch 750 stran jsem zhltla jako nic. Miluju ten nápad, to prostředí i postavy a závěr mě vážně dostal. Sanderson je můj nejoblíbenější autor a doufejme, že za svůj život, napíše ještě spoustu takových knih, originálních každým coulem. Musím pochválit taky překladatelku, která má určitě nemalé zásluhy. Nejradši bych tomu dala 10 hvězdiček :D
Já to řeknu takhle - Brandon Sanderson je naprostý génius a upřímně, kdo kdy někdy nějakou jeho knihu četl, bude se mnou souhlasit. Četla jsem Elantris, četla jsem Mistborn, teď jsem dočetla Vyjednavače. A ZASE se mi po přečtení nedostává dechu, ZASE jsem omámená a užaslá, ZASE mě Sanderson naprosto dostal. Hergot, já toho chlapa naprosto zbožňuju.
To, jakým způsobem autor svou knihu propracoval, je obdivuhodné. Nic totiž není, jak se vám zprvu bude zdát... a není to ani tak, jak si budete myslet, že to je, až zažijete první čtenářský šok, popírající veškeré vaše teorie, jež jste si stihli při čtení poskládat dohromady.
Vyjednavač mě dostal z mnoha důvodů. Jedním z nich jsou zajisté propracované a lehko uvěřitelné charaktery. Poznáme tu osobnosti, které mají jak své klady, tak zápory. Někdo je horší než ten druhý, ale i ten zdánlivě dobrý má zkrátka nějaké ty své kostlivce ve skříni. Další plus přičítám Sandersonovi za úžasného hrdinu, který se už nenávratně zařadil na listinu mých oblíbených postav právě proto, že se nesnaží držet klasického hrdinského konceptu a přesto tomu svému hrdinství nakonec dostojí.
Další věcí je samozřejmě příběh, do kterého jsem se díky autorovu osobitému stylu vžila tak, jako už dlouho do ničeho a pár dní, kdy jsem knihu četla, jsem tím prakticky žila a nemohla se dočkat toho, jak to bude dál.
Jsem prostě a jednoduše okouzlena a mám pocit, že mi pětihvězdičková stupnice nestačí.
Super napínavý příběh... hodící se na dovolenou. Měnící se vlasy, podvody, zrady, nenadálé zvraty, vyjednávání, kouzla....... musím říct, že opět jeden ze zvláštně napsaných příběhů fantasy literatury... doporučuju vřele k přečtení:)))
Těším se, až se mi tato kniha dostane do rukou. Od mých známých vím, že je kniha velice krásná :)
kouzla náboženství magie americká literatura politika intriky princezny bohové fantasy kosmír (fiktivní vesmír)Autorovy další knížky
2012 | Cesta králů |
2008 | Finální říše |