Výroba uzenin, specialit a konserv
Jaroslav Bezděk
Autor knihy, pan Jaroslav Bezděk (1903 až 1985), po vyučení se řezníkem odešel "na zkušenou" do Berlína. V Kolíně nad Rýnem vystudoval odbornou potravinářskou školu. Po návratu do Prahy pracoval u firmy Zemka v Karlíně a jako dílovedoucí speciálky u firmy Beránek na Vinohradech. Své dlouholeté zkušenosti s uzenářskou výrobou vložil do knihy "Výroba uzenin, specialit a konserv", kterou dvakrát vydal vlastním nákladem. První vydání vyšlo již před válkou, druhé - rozšířené - krátce po ní v roce 1945. Se souhlasem autorových synů došlo k novému vydání knihy, která přes svůj věk nepochybně osloví i současné producenty masných výrobků, profesionální i amatérské uzenáře a milovníky výrobků z masa. Osloví je nejen jako důkaz vyspělosti české předválečné masné výroby, ale též jako zdroj inspirace a poučení, z jakých kořenů vzešla stávající uzenářská výroba. S knihou se vrátí do dob, kdy se masné výrobky ještě vyráběly z masa a kdy jedinými používanými přísadami byly voda, sůl, sanytr, koření, žemle a strouhanka. Kniha je, díky autorově stylistice, velmi příjemnou četbou.... celý text
Přidat komentář
poctivé uzenářské receptury z 1. republiky,uzené zboží, trvanlivé salámy,nářezové a ozdobné salámy, huspeniny aspiky,speciality,masové konzervy, saláty