Vzkaz v láhvi
Jussi Adler-Olsen
Případy oddělení Q série
Na policejní stanici ve Wicku, v zapadlém koutě Skotska, stojí už dlouhý čas na okenním parapetu zapomenutá láhev. Uvnitř láhve je sotva čitelný lístek. Jisté je jen to, že první slovo je dánský výraz pro POMOC — a že je to napsáno krví. Když se tahle podivná zpráva konečně dostane na stůl Carla Morcka z oddělení Q, jež se zabývá „odloženými případy zvláštní důležitosti“, začnou se dít děsivé věci. Carl Morck a jeho asistent Asad se ponoří do hrůzného případu sekt a ztracených sourozenců, jejichž rodiče nikdy zmizení svých dětí nenahlásili. Proč? Náhle zjistí, že čas se krátí… Vzkaz v láhvi získal Cenu Haralda Mogensena, která se uděluje za nejlepší současný dánský kriminální román. V roce 2010 mu bylo uděleno významné literární ocenění Glass Key za nejlepší severský detektivní román (laureáty této ceny jsou Jo Nesbø, Stieg Larsson a Henning Mankell). Vzkaz v láhvi se také stal vítězem Ceny čtenářů 2010, kterou každoročně vyhlašuje dánský deník Berlingske Tidende a Národní organizace knihoven.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2013 , HostOriginální název:
Flaskepost fra P, 2009
Další skvělá kniha severského autora! Jeho styl psaní do mě padá bravurním sešupem... na polici čeká následující díl :)
Třetí díl vrchního detektiva Carla Morcka má dobrou a především uvěřitelnou zápletku. Lehce poodhaluje, kam až může zajít náboženský fanatismus, a jak se toho dá využít a zneužít.
Opět se mi líbil konec (podobně, jako v Zabijácích), že se vše vyřešilo kladivem. A opět nebudu více psát, abych nespoiloval. Kdo četl, ví, co myslím.
A hlášky mezi Carlem a Asadem nebo trefné přirovnání a způsob, jakým detektiv myslí, mi dost často vykouzlil úsměv, smích až řehot :D
Rozhodně doporučuji k přečtení a opět doporučuji číst to pěkně postupně.
Kniha je pěkná a napínavá :-) Prostě mě Carl, Asad a Rous baví :-).
Měla jsem i možnost podívat se na film a bohužel to bylo strašné zklamání :-(. Film rozhodně nedoporučuji !! Kniha je daleko lepší a záživnější. Navíc to ve filmu popsali úplně jinak.
Hned se vrhnu na další díl :-).
Moje třetí kniha od autora a rozhodně ta nejlepší! Jednu dějovou linku bych klidně úplně vynechala, ale jinak opravdu skvělé čtení. Moc mě bavilo střídání vypravěčů, i díky němu knížka měla svižné tempo - 552 stran není zrovna málo, ale stejně jsem ji měla přečtenou celkem rychle. Ona vás totiž jen tak nepustí... Nemůžu jinak než chválit a doporučit!
Naprosto skvělá a napínavá kniha, u které jsem se často i bála číst dál! Ale nešlo přestat. Byl to opravdu velmi intenzivní zážitek a všem knížku vřele doporučuji!
Jak mě Zabijáci zklamali, tak Vzkaz v láhvi vrátil mé nadšení ze série zpátky do hry. Podobně jako u Ženy v kleci i zde sledujeme vývoj vyšetřování komisaře Carla Mørcka a jeho oddělení Q, společně s osudy obětí jednoho vážně odporného únosu (tedy ne že by existoval nějaký pěkný únos). Ovšem průběh děje a celkové vyznění jsou už naprosto rozdílné. Jussi Adler-Olsen fantasticky udržuje napětí celých pět set šedesát stran, kdy jako čtenář v jednu chvíli trnete napětím a v druhou se nekontrolovatelně smějete. Autor dokáže skvěle smečovat na obě strany, aniž by přitom sklouzával k neumělé komedii nebo podřadnému dramatu.
Přestože uznávám, že minimálně čtvrtina románu je nastavovanou kaší, stále se mi ta směs tvořená špičkováním mezi kolegy, osobními problémy hrdiny a vrahovým psychologickým formováním, četla jedním dechem. Když k tomu připočtu vynikající a zároveň hrozivě prostou zápletku, vyjde ukázkový adept na thriller roku 2012. Nebýt Divochů a Černé nenávisti, šlo by o jasného vítěze.
Měla jsem velká očekávání....Zkraje jsem se nemohla začíst a vadilo mi několik dějových rovin.Pak to bylo lepší, i když mi to občas přišlo jako sci-fi. Třeba když se vrah maskuje šminky, dělá si vrásky,barví si vlasy, obočí a nikdo to nepozná....Moc překombinované.
Už som chcela Ďusiho zaradiť medzi obľúbených autorov (nevylučujem do budúcna), ale po fľaši som trošku sklamaná. Mám taký dojem, že tentokrát to prestrelil so snahou o humorné interakcie medzi postavami na oddelení. Niekedy ich skutočne doháňal ad absurdum. Čakala som, že sa do deja zapletie Benny Hill venčiaci hada a všetci sa začnú ohadzovať tortami. Také sú moje výhrady. V konečnom dôsledku som ale spokojná.
Od autora neočekávám zásadnější výkyvy oproti jeho pevně nastavenému standardu. Tato kniha mě však dokázala překvapit!
Stručně bych hodnotil jako "To je moc!".
Konkrétněji, zároveň se omlouvám za případná dějová prozrazení,
- nechápal jsem onu "mafiánskou" omáčku
- nevěděl jsem, zda jde o záměrně absurdní honičku lesem mezi starou kraksnou a novým Mercedesem, navíc později za účasti policie, nebo, a toho jsem se děsil nejvíc, to Jussi Adler-Olsen myslí zcela vážně
- nemohu souhlasit se všemi ukázkami brilantně zvládaného sociálního inženýrství, které tu autor s takovou samozřejmostí a výslednou úspěšností předvádí
- neumím si vysvětlit, co autor spatřuje tak zábavného na finálním setkání obou hlavních hrdinů s hlavním zlem a neustále se opakujícím schématem vývoje onoho střetnutí
V raných 90. letech, kdy nás zaplavily filmy s americkými akčními hrdiny let 80., jímž v domovině častokrát odzvonilo, se stále opakoval ten samý scénář. Hrdina s padouchem stanou tváří v tvář. Chvíli si dávají do budky. Hrdina si z koutku úst, poté, co opakovaně proletěl sklem, zdí, nebo rozchodil explozi, utře čůrek krve, zatřepe hlavou a přestože celou dobu dostával na frak, náhle pocítí příliv čerstvých sil a zloducha odrovná. Jussi Olsen sice není tak akční, ale i přesto se nemohu ubránit paralele.
Možná se ptáte, proč tyto knihy vlastně čtu, když ke každé mám nějaké "ale"? Protože se mi líbí ústřední nápad. Kvůli němu jsem u knih leckdy ochoten skousávat i větší či menší nelogičnosti a přestřely. Mám však dojem, že autor je s každým dílem akčnější, a to není cesta, která jeho knihám, dle mého názoru, sluší. Škoda.
Napínavé, čtivé, dobrá zápletka, správně ujetý vrah, zdeformovaný výchovou, rovněž ujetou. Nicméně i pár nelogičností či nesmyslů: Zoufalec obíhající tři dny dům, kde je slyšet zvonění mobilu, o kterém ví, že ho jeho náhle zmizelá majitelka nosí stále u sebe a zmůže se pouze na opakované telefonování a křik do oken; těhotná žena, zmáčená vlastním mateřským mlékem, a podobně. Jsou to detaily, ale mně to trochu vadilo. Na závěr, jako většina severských detektivek, zbytečně překombinované.
Přesto nakonec čtyři, prostě to byla dobrá oddechovka, odpouštím i ty pro mě nepochopitelné a nadbytečné masařky.
Naprosto vynikající kniha.
Od začátku až do konce plná napětí a temné atmosféry.
Ani mi nepřišlo, že je to tak dlouhý. Přečteno jedním dechem.
Asad je fakt dobrej kolík a Rose velmi dobře příběhu přidává na odlehčení.
Film - malinko jiný příběh než v knize. Ale taky výborný s nádhernými záběry severské krajiny (myslím, že to není Dánsko). Hlavně záběry u vody jsou úžasný.
Bohužel, čekala jsem dle recenzí i doporučení něco opravdu výjimečného, ale žádný zážitek se nekonal. Naprosto průměrná a průhledná detektivka, kde všechno bylo od začátku do konce jasné. Žádné napětí, žádné zvraty, vše suché, odměřené. O odbočkách a nahánění stránek ( kauzy se spálenými firmami a jugoslávskou mafií) ani nemluvě. Velké zklamání.
Opět výborná kniha. Moc se mi líbilo, jak autor popisoval stejný časový úsek z pohledu několika osob. Osvědčená trojice Carl, Asad a Rose znovu nezklamala. Zajímavé byly i životní osudy samotného vraha, které ho vedly k tomu, že začal vraždit. Prostě opět dokonale propracované dílo.
Kniha se mi moc líbila. Přišlo mi skvělé jak byl pachatel chytrý a věděl, co má udělat, aby po sobě zakryl stopy. Samotná dvojice Carl a Asad jsou úžasní už jako lidé, ale vyšetřovatelé jsou ještě lepší!!! Do Carla jsem se asi zamilovala a chtěla bych si ho vzít. Kniha je čtivá, napínavá a líbí se mi pohled ze strany více lidí. Můžete nahlédnout do mysli pachatele, jeho manželky a samotného Carla.
zfilmováno sekty dánská literatura domácí násilí severská krimi severská literatura únosy dětí dánské detektivky
2012 | Vzkaz v láhvi |
2012 | Žena v kleci |
2013 | Složka 64 |
2012 | Zabijáci |
2015 | Nesmírný |
Na tuto knihu jsem narazila náhodou. Super kniha, každý večer jsem ji doslova hltala, abych ji měla dočtenou a dozvěděla se, jak to nakonec dopadne :) Mohu ji jenom doporučit. Po přečtení knihy jsem si pustila film a myslím, že v tomto případě je kniha opravdu o dost lepší.