Zachraň jídlo v kuchyni
Adam Podhola
Až polovina potravinového odpadu v EU vzniká v domácnostech. Nakoupíme toho více než potřebujeme, nevíme, jak správně skladovat potraviny, nebo nám chybí inspirace. Proto vznikla kuchařka Zachraň jídlo v kuchyni, která vás naučí, jak doma méně plýtvat jídlem a ušetřit peníze a přírodu. Na 256 stranách textu najdete přes 100 receptů z potravin, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Nebudou chybět postupy, jak zpracovat maso, sezónní ovoce a zeleninu nebo opomíjené části potravin jako je mrkvová nať nebo košťál brokolice. Kuchařku uvede předmluva Massima Bottury a doprovodí ji texty o plýtvání, příběhy dobré praxe a recepty předních českých foodblogerů.... celý text
Kuchařky
Vydáno: 2019 , Zachraň jídloOriginální název:
Zachraň jídlo v kuchyni - Kuchařka se 100 recepty, jak neplýtvat a ušetřit peníze a přírodu, 2019
více info...
Přidat komentář
Na Zachraň jídlu je vlastně nejlepší samotná myšlenka. Rozčilujeme se u popelnic narvaných jídlem postávajíc někde vedle supermarketu. Přitom vlastní práh možná taky není úplně nejčistčí.
Vyhozené potraviny totiž plynou z největší části právě z domácností. No a Zachraň jídlo v kuchyni je jednoduchý návod jak plýtvání předcházet. Líbí se mi hlavně části, které se zabývají prevencí tvorby odpadu. Recepty jsou buď notoricky známé nebo často trochu našroubované a moc jídla reálně nezachraňují. Ale nevadí, velký palec nahoru za osvětu a celý projekt.
Konečně kuchařka, kde jsou suroviny snadno k dostání a není nic těžkého si podle toho uvařit. Kniha je odbře strukturovaná a přináši mnoho zajímavých informací.
Báječná kniha plná příběhů, užitečných rad, jak se zbytkovými potravinami zacházet. Celý tenhle projekt si musel projít svou cestou a z té vzešla tahle kniha.
Rozměrově je vážně veliká, ale když se začtete, chápete proč.
Sumář tradičních i novějších poznatků k uchování jídla pokud možno co nejdéle čerstvého. K tomu recepty, které stojí za to vyzkoušet.
Skvele sepsano, co se zbytky jidla delat. Jak potraviny skladovat, jak neplytvat....Navic 100 jednoduchych receptu.
Když kniha před pár lety vyšla, dala jsem si zprávu o tom do záložek, abych si ji výhledově prolistovala. Tím to taky celé zhaslo. Naštěstí při nedávném "záložkovém úklidu" na mě vykoukla a připomněla se. Pokud tohle téma sledujete soustavně, nebude to asi nic objevného, v každém případě jde o dobré shrnutí všech podstatných informací, zacílené přímo na změnu praxe.