Divoká zvířata

Divoká zvířata
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/544197/bmid_divoka-zvirata.jpg 4 38 38

Na moři Geralt zjišťuje, že tam, kde vedle sebe žijí lidé a nestvůry, platí nevyřčené pravidlo, že zaklínačské řemeslo není pouhým zabíjením monster. Poté co jeho práce na moři nabere krvavý obrat, je Geralt vyplaven na pobřeží cizí nové země. Ujmou se ho místní lovci, kteří se s ním snaží uzavřít dohodu. Avšak každý jejich krok je bedlivě sledován a Geralt je záhy zatažen do konfliktu mezi lovci a tajemným klanem, o kterém je známo, že vraždí lidi.... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Crew

Wild Animals, 2024

Rigoletto
včera 0.5 z 5

Komiksy se zaklínačem jsem měl doposud rád, nicméně tento titul je skutečně velké zklamání. Příběh je stupidní veganská agitka bez většího smyslu, ve které jsou topivci nepochopení chudáci, kteří se snaží protloukat krutým světem. Amazonu bych autory této slátaniny doporučil jako scénáristy pro pokračování války o prsten, myslím že skřetí rodince by udělali minimálně celovečerák.

fvalek
03.12.2024 3 z 5

Divoká zvířata jsou zajímavý návrat do komiksového universa Zaklínače, ale bohužel je to takové nemastné, neslané... Geralt se dostává mezi dva mlýnské kameny, které se nehodlají vzdát svých ideálů a příběh by možná měl takový správný existenciální a společenskokritický Sapkowského náboj, kdyby to ale vlastně nebyla dost o ničem zápletka.

Nechci moc vyzrazovat, ale jedna ze stran se zabývá ochranou života a zejména pak toho, co se neubrání sám, stejně tak ale monster, která jsou tu vykreslena možná až příliš účelně nevinně. Vážně nevím, jestli bych po všech Geraltových příbězích skutečně věřil, že monstra budou moc hodná, pokud je pomazlíme a budeme se k nim chovat fér. Myslím, že Sapkowski tuhle teorii nakousnul, když Geralt jednal s Avallac'hem v jeskyních a nějaké mírnější příšerky se tam kolem nich motaly a byly klidné. Ale zase je spousta situací, kdy jsou opravdu zlé a kruté jen tak bez příčiny, když tam žerou děti apod. Takže samozřejmě beru, že zrovna v tomhle příběhu se vyskytují možná mírnější netvoři, ale lituji, že se neukázal nějaký, co by ty pacifisty výrazně překvapil. A vzniká bohužel takový dojem, že karma je zdarma. Ještě k této straně bych dodal, že hlavní představitel alias "Tarzan wannabe" se mi vůbec nepozdává a přijde mi silně nesympatický.

Druhá strana se nezabývá přímo opačnými ideály - zabíjením a zlem, ale je to zkrátka normální městečko, jakých je v Zaklínači tisíc. To, že jsou v tomhle příběhu vystavěni jako to zlí, co jsou na straně bolesti a smrti, to je možná zase trošku účelná konstrukce autora, aby se mu celý příběh dobře vyvíjel do karet. Naštěstí to zachraňuje rozuzlení zápletky se synáčkem, která tomu dává skutečně nějaký obludný rozmar. Nicméně sami o sobě jsou ti lidé možná trošku neotesaní, ale v podstatě... běžní.

Přestože tak příběh jede v nějakém pátracím motivu a Geralt se snaží být nestranný a domáknout se toho, co se tam děje, vlastně je to takové zdlouhavé a o ničem. Rozhodně jsou lepší komiksy, i když musím uznat, že se to stále nese v lehkém nadprůměru. Slabé náznaky Geraltova vnitřního boje se svým posláním a mravním kodexem jsou rozhodně plus, ale dalo se tomu pověnovat daleko více. Příště by to možná chtělo něco více esenciálně zaklínačského, než jen marné pokusy vystavět nějakou krizovku, která by měla napodobovat Sapkowského krize typu ekologie, rasismus, xenofobie, konec světa, ale bohužel na to ještě zdaleka nemá...

jan8470
25.11.2024 3 z 5

Ta se točí kolem tajemného klanu, který se snaží navrátit rovnoprávnost zvířatům, a lovců, kteří sice zraněného Geralta zachránili, ale jako protislužbu chtějí využít jeho zaklínačské schopnosti. Všechno je samozřejmě trochu složitější a ne všechny bestie nosí zvířecí kůži. Ekologicky laděnou moralitku občas prozáří suchá hláška nebo skvěle ztvárněná bojová scéna. Jinak jde spíš o průměrně odvyprávěný příběh na stokrát omleté téma. Od Sztybora jsem sice čekal trošku víc, ale díky pěkné kresbě a zajímavému záporákovi si Divoká zvířata fanoušci Zaklínače mohou s radostí zařadit do knihovničky vedle jejich povedenějších bratříčků. A ti náročnější čtenáři můžou doufat, že se Geralt vrátí příště v trošku lepší formě.

rozaaalie_
13.11.2024 3.5 z 5

Tenhle v pořadí již osmý příběh začínáme s Geraltem netradičně na moři, ze kterého však velmi tradičně na palubu lodě ve vteřině vyskáče banda slizkých monster. Není taky žádným překvapením, že je během pár stránek Bílý vlk podveden, ošizen a dobit, kým jiným, než svým vlastním druhem. Prostě starý dobrý zaklínač, tak, jak ho známe.

Originalitu příběhu úplně posoudit nedokážu, vzhledem k tomu, že jsem původní knižní sérii ještě celou nedočetla. Avšak kresba a barvy jsou stejně jako v předešlých dílech fenomenální. Přestože se umělci s každým svazkem liší, i tentokrát osobitý styl malířky Nataliji Rerekinové zaujal. Co však tolik nezaujalo byl samotný děj :/.

Musím se přiznat, že oproti předchozímu dílu to tady pokulhávalo. Balada o dvou vlcích možná trošku vybočovala ze zajetých zaklínačských kolejí, ale zároveň byla neotřelá a napínavá. U Divokých zvířat jsem si sice užívala hezký a atmosférický artstyle, ale vadila mi krátkost a místy až absence textu.

Divoká zvířata nabízí poměrně tradiční, Sapkowskiho typicky morálně šedý svět, který se točí především okolo lidské ješitnosti, násilnictví, falše, hlouposti a dalších negativních vlastností, které nás nutí popřemýšlet nad tím, na čí straně bychom vlastně měli stát. Což je sama o sobě zajímavá myšlenka, avšak v zaklínačském světě natolik otřepaná, že mě to nutí svazek zařadit spíše mezi průměrnější kousky. Hodnotím 3,5.
---
Knihu jsem obdržela ve spolupráci pro Magazín Dobré knihy.

PrincaListicka
04.11.2024 3 z 5

Stejně jako u předchozích komiksů s Geraltem v hlavní roli jsem i tentokrát ráda, že jsem se do jeho světa mohla znovu vrátit, musím ale říct, že Divoká zvířata za mě bohužel nepatří mezi ty nejpovedenější. Vlastně ve mně nezanechala takřka žádný hlubší dojem, narozdíl třeba od předchozí Balady o dvou vlcích. Ta se mi i vizuálně líbila o dost víc.

Celkový dojem tentokrát o moc nevylepšila ani kresba, která je sice pěkná, nicméně v porovnání s ostatními díly spíše průměrná a nenabízí nic moc navíc.

Určitě stojí za zmínku, že je to nejspíš první příběh, ve kterém se pracuje s myšlenkou, že topivci a ostatní tvorové obývající tento svět možná nemusí být za každou cenu jen krvelačnými monstry zasluhujícími smrt. Zbytek příběhu je však již jen variací na morální dilema, se kterým už jsme se setkali mockrát v mnoha různých podobách.

Pokud tedy ještě ze světa Zaklínače nemáte tolik načteno, komiks vás nejspíš bavit bude, pokud ovšem patříte mezi skalní fanoušky, budete nejspíš po dočtení Divokých zvířat mít pocit, že tomu zkrátka něco chybí. Věřím však, že dalším dílem si zaklínačské komiksy opět vylepší reputaci.

GoodGames
04.11.2024 4 z 5

Ďalší vydarený komiksový Zaklínač a keďže som veľký fanúšik tejto značky naprieč všetkými médiami (okrem seriálu), tak ma to naozaj teší. Scenárista Bartosz Sztybor znovu ukazuje, že si s touto značkou (ale aj s Cyberpunkom 2077) veľmi dobre rozumie a tentokrát ponúka príbeh plný morálnych dilem. Sám by som sa v koži Geralta nevedel v tomto príbehu rozhodnúť. Jediné, čo už bolo v rámci sveta úplne cez čiaru boli šteniatkovské ubolené očká topivcov. Inak kvalita a potešila aj pekná kresba.

66pepo66
02.11.2024 4 z 5

'Divoká zvířata' je už v poradí ôsma časť (ak nerátam poviedkovú verziu) komiksového Zaklínača, ktorého má už nejaký ten čas pod palcom scenárista Bartosz Sztybor. A viete čo? Nielenže proti tomu nemôžem nijako namietať, ale ja vlastne ani nechcem.

Dovolím si tvrdiť, že spolupráca medzi CD Projekt Red a Dark Horse v tomto smere môjmu knižnému/komiksovému hrdinovi veľmi prospieva. Geralt je totiž v týchto príbehoch prakticky rovnakým Geraltom a Zaklínačom, ako ho poznáme z hier. Áno, hier. Pretože práve na ich udalostiach a vizuále sú komiksy založené.

Aktuálne dobrodružstvo teda zachytáva plavbu na mori, kde posádku lode napadnú "Topivci". Samozrejme, nachádza sa tu aj bielovlasý mutant, ktorý monštrá premôže. No hoci je z neho záchranca, veci sa zvrtnú extrémne rýchlo. Zúfalé situácie si vyžadujú zúfalé činy, a tak sa Geralt pri záchrane vlastného života ocitá v objatí nevyspytateľného mora. Keď sa napokon znova preberie, nachádza sa zranený na brehu akejsi zabudnutej krajiny či ostrova. Nebudem tu rozpisovať dej, ale vypichnem aspoň zopár vecí.

Bartosz vie, ako túto jedinečnú postavu aj jeho svet uchopiť a ide mu to ozaj dobre. Lenže, myslím si, že začína bojovať s malým problémom - začína sa tematicky opakovať. A možno začína recyklovať to, čo sme už ako-tak mali v knihách aj hrách. Rasové konflikty v tomto fantasy nie sú žiadne tabu, rovnako ako konflikty všeobecne. O to zaujímavejšie to je, pokiaľ tu do poslednej chvíle neviete, ktorá z tých dvoch strán je vlastne "zlá". A ešte zaujímavejšie a reálnejšie je, keď aj tu uvidíte, že svet predsa len nie je čiernobiely.

Ďalšou vecou, ktorá ešte stojí za prehodnotenie, je vývoj Geralta. Ja viem, že sa vždy staval do akejsi politickej pozície pacifistu a prakticky si šiel iba cestou "žoldniera" - sústredil sa na svoju prácu a prežitie. Občas sa vplyvom okolností pridal na tú, alebo tamtú stranu, ale inak sa držal v pozadí. Pokiaľ to teda nebolo osobné, ako u Ciri. Lenže po 7/8 častiach a v podstate aj knihách a hrách, by už mohol byť osobnostne vyspelejší, rozhodnejší aj predvídateľnejší.

Nová časť bola teda super, no trochu slabšia, ako tá predchádzajúca. Uvidíme čo nám ukáže Corvo Bianco.

lassse
29.10.2024 4 z 5

Ale jo, bavilo mě to. Je to dobrý komiks.

Aykiru
19.10.2024 3 z 5

Dobrý spisovatel se vyznačuje nejen tím, že umí dobře a čtivě psát, ale také tím, že nachází nová a nová témata a styly – časem se rozvíjí a roste. A pokud jeho ústřední témata zůstávají stejná, dokáže se na ně dívat z nových a nových úhlů, ohýbat je a otáčet, zkoumat a dotýkat se.
To je umění, které dělá dobrého spisovatele.
Ovšem, to co poslední dobou předvádí Bartosz Sztybor není nic jiného než nádeničina Stejná témata, stejná slova, stereotypní postavy a hrdina, který se nemění.
I dobrý příběh mnohokrát ohraný omrzí a znechutí se. Možná kdybych tento příběh četla bez hlubších znalostí, snad by mě i zasáhl…

KubaHanzelin
18.10.2024 3 z 5

Nemůžu si pomoct, ale po tolika dobrodružstvích bych čekal od Geralta už větší rozhodnost. Divoká zvířata je opět krátký příběh s morálními dilematy o lidství a právu na život
Neříkám, že mě tyto příběhy nebaví, ale autor Zaklínačských komiksů by mohl témata prostřídat, protože už se místy začíná opakovat

DennisMoore
18.10.2024 5 z 5

Pokud to už dávno nedělá, měl by se Andrzej Sapkowski mít na pozoru obzvlášť teď, když se oficiálně očekává jeho nová zaklínačská kniha. Bartosz Sztybor mu totiž každým dalším komiksem nasazuje laťku výš a výš. Nedovedu si představit, že by se jeho chytré scénáře plné morálních dilemat o lidství a nelidství někomu nelíbily, navíc když je píše s takovou lehkostí, dokáže je tu a tam odlehčit nějakým suchým vtipem a přitom působí pořád svěže a originálně. Zeptejte se mě na nového autora, který mi v poslední době dělá největší radost, a bude to určitě Sztybor s jeho Zaklínačem a Cyberpunkem.