Zapomenuté příběhy 4: Pověšen za krk, dokud nezemřeš

Zapomenuté příběhy 4: Pověšen za krk, dokud nezemřeš
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/450105/bmid_zapomenute-pribehy-4-povesen-za-krk-d7f-450105.png 4 57 57

Zapomenuté příběhy série

< 4. díl >

Čtvrté pokračování série Zapomenutých příběhů, tentokrát speciál s podtitulem Pověšen za krk, dokud nezemřeš. Zastavíme se u třinácti kapitol z britských dějin. Spojujícím prvkem všech kapitol je skutečnost, že jejich hrdinové a antihrdinové čelili katovi. Skotští vzbouřenci válčící proti králi Eduardovi. Kapitán, který měl lovit piráty, ale nakonec ho jako piráta pověsili. Trosečníci bloudící oceánem, kteří nemají co jíst. Tedy kromě svých nešťastných druhů. Muž, který chtěl vybudovat britskou jednotku SS. Svržení panovníci snící o znovudobytí trůnu. Proč není dobré hrát třetího, když se dva nenávidí až k smrti. a dalších sedm příběhů. Kromě nich se můžete těšit na pět “katovských okének, krátkých zastavení u zajímavých detailů. Kniha je ilustrována perokresbami Vojtěcha Otčenáška a doprovázena rozšířenou barevnou přílohou, která se u předešlého dílu setkala s příznivou reakcí čtenářů.... celý text

Přidat komentář

janamaluveckova
09.01.2024 2 z 5

Takové výpisky z brouzdání netem, články do populárního obrázkového magazínu, nic, co by nebylo jinde, a často lépe (žánr Součkův, Pacnerův, Lesného aj.). Kultivované čtení do vlaku. Alé série viditelně upadá a slábne.

Bubo19
08.01.2024 5 z 5

V knihovně jsem si půjčovala třetí a čtvrtý díl současně a nevšimla jsem si podtitulu o popravách, takže když jsem se teď chystala knihu číst, zaváhala jsem, protože popravy opravdu nemusím. Nakonec jsem se pustila do čtení a autor se naštěstí o způsobu popravování moc nerozepisoval, takže mě jako vždy čekaly zajímavé příběhy z naší minulosti, které se opět velmi dobře četly. Přestože se mi ostatní díly líbily o něco více, hodnotím pěti hvězdičkami.


J.P.S.
07.08.2023 3 z 5

Tento díl byl za mě přeci jen trochu slabší. Bylo to v zásadě jen z historie anglického trestního práva, což je jistě zajímavé, ale přeci jen mi chyběl onen průřěz různými historickými obdobími a různými tématy, který jsem si tak oblíbil u jiných dílů z této série. Celkově ale zdařilé.
Asi nejvíc na mě zapůsobilo jedno spíše pobočné téma: Jaký byl (ještě donedávna!) zásadní rozdíl mezi dětmi narozenými v manželství a mimo manželství, a to nejen společenský, ale i právní, protože "bastard" se např. nesměl vyučit řemeslo ani vykonávat většinu povolání, a to bez ohledu na své vlohy a schopnosti. Zkrátka narodit se mimo manželsví bylo něco jako doživotní záznam v trestním rejstříku. Aneb je-li vaše dcera v jiném stavu, musíte ji honem honem provdat, jinak budoucímu vnoučeti zmrvíte celý život (strašná doba....).

mi-380
12.02.2022 5 z 5

Můj oblíbený bloger jede nezadržitelně dál, tentokrát vyšťoural a spojil v jedné knize polozapomenuté kriminální případy a jeho fascinace anglickou historií při tom boxuje do očí. Historky jsou to samozřejmě málo známé, každá z nich je originální a stala se soudním precendentem, některé dokonce přímo zlomovou historickou událostí.
90 % (zatím 32 hodnocení s průměrem 95 %).

maris123
02.01.2022 5 z 5

Téma vražd a poprav není mé oblíbené, až na detektivní příběhy. Přesto mě těchto devět příběhů spojených s Velkou Británií a se smrtí zaujalo. Většinu z nich jsem neznala a i ty známé vždy přinesly pro mě nová fakta nebo souvislosti.

OldřichHanton
14.11.2021 5 z 5

Čtvrtý díl zapomenutých příběhů trochu vybočuje z řady, všechny příběhy spojuje jedno téma, trest smrti v Anglii. Za mě to asi nebylo nutné, nemusím číst pouze o popravách, ale vlastně to bylo jedno. Pořád je to hrozně čtivá knížka plná zajímavých příběhů. Opět jsem se dobře bavil, i se dozvěděl nové věci. Jediné, čeho jsem litoval bylo, že knížka nebyla delší, i když mám pocit, že každý další díl je vždy o něco rozsáhlejší. Naštěstí nebudu smutnit dlouho, hned se pouštím do pátého dílu.

Kapis
17.09.2021 5 z 5

Přečetl jsem už před nějakou dobou, ale komentář píšu až teď, bo jsem byl znechucen jistou věcí zde na databázi, kterou po napsání komentu ke knize rozvedu, jelikož to v sobě neudržím. Knize nelze opět nic vytknout, faktografická, čtivá, objevná, nechávající nahlížet na některé známé věci z jiných úhlů a v neposlední řadě vtipná, ač se věnuje celá trestu smrti. Klobouček a jak jsem teď zjistil, je na světě pátý díl, který okamžitě objednávám. Mariane, jenom piš dál!!

Tak a k tomu znechucení, má to dvě roviny – první je, že mi tu byly smazány nějaké komenty, po tom, co jsem se ještě s pár lidmi dostal do sporu s jednou zdejší zapšklou uživatelkou, zmizely tu i celé diskuze a tohle se mi nelíbilo natolik, že jsem myslel, že odsaď úplně odejdu, protože se nikdo ani neobtěžoval mi dát vědět, z jakého důvodu mi komenty zmizely.

No a druhá rovina souvisí s první - když jsem chtěl začít psát koment k této knize, chtěl jsem tu nalinkovat dlouhý text, který jsem napsal ke knize "Historie trestu smrti“ - nenašel jsem ho a už jsem si myslel, že zase zasáhl/a nějaký/á elf/ka, ale tentokrát asi ne – měl jsem to v blozích a ty tu nějak už nelze najít, takže jsem text hodil do recenzí, které mi odsaď nezmizely. A jelikož je to o Trestu smrti, o kterém je tato kniha, myslím, že to zde patří – tuto knihu, na kterou link odkazuje, mohu jen doporučit, je to peklo, kdo má zájem, je to zde:

https://www.databazeknih.cz/recenze-knihy/historie-trestu-smrti-85537

hanak_v_exilu
18.05.2021 5 z 5

Kvalita a tloušťka roste každým dílem. Tenhle tématicky zaměřený přesně dostál svému jménu, protože žádný z příběhů jsem neznal. Všechny stojí za to, takže nedočkavě vyhlížím slíbenou pětku.

VojtěchŠrut
08.01.2021 5 z 5

Knížky Mariana Kechlibara, stejně jako jeho články na www.kechlibar.net jsou výjimečné. Marian Kechlibar je profesí matematik. V matematických úlohách je obvykle výsledek neznámý. Pokud chcete k výsledku dospět, anylyzujete, počítáte a výsledek vyjde. Obvykle můžete obráceným výpočtem ještě provést zkoušku. Ve světě dnešní publicistiky je mnohem obvyklejší jiná metoda. Dostanete úlohu, už předem jste pevně přesvědčení, že Vám musí vyjít číslo, které se líbí Vám a Vašim čtenářům a pak předvedete kreativní výpočet, kterým ten výsledek dostanete.
Mariane, díky, ať se daří!
Zdravím,
Vojtěch Šrut

Šetčet
25.11.2020 5 z 5

Srašně mi sedne Kechlibarův styl vyprávění se stále prominentnějším suchým humorem v každém díle i forma krátkých esejů o milnících, které by si zasloužily víc pozornosti. Kvalita textů přesahuje production value, kterou je nakladatel schopen poskytnout, byť se v tomhle ohledu ve čtvrtém díle opět posunul o kus vpřed. Osobně bych však byl ochoten zaplatit za každou z knih třeba až dvojnásobek, kdyby desky, rozložení textu a obrázků, písmo, zkrátka celé vydání bylo profesionálnější.

Z předchozích knih se mi nejvíc líbily příběhy pocházející z oblastí mimo anglosaský civilizační okruh. Slabost mám zejména pro historii medicíny (stěžovat si na to, že jeden z deseti detailů o některé z infekčních nemocí nesouhlasí, by bylo hnidopišské). Proto mi je trochu líto, že se veškeré texty ve čtvrtém díle omezují na (zlo)činy na území Britského impéria. Rozhozenost kamínků z mozaiky světové historie mi byla o chlup sympatičtější než zde přítomná série kazuisitik.

Killingjoke
15.11.2020 4 z 5

Máme tady 4. díl zapomenutých příběhu světové historie. Při přečtení podtitulu jsem se trošku obával, že se bude jednat jen o rozličné popisy trestů smrti. Naštěstí tomu tak není a tresty smrti jednotlivé příběhy končí. Zajímavější jsou totiž, a to jsem rád, příběhy které samotným trestům předcházejí. Možná jste některý z nich už zaslechli, i přesto se mi zdá, že většina z nich opravdu nebylo moc známo. Osobně se mi opět nejvíc líbily příběhy z mého favoritního období 1. a 2. SV a závěrečný příběh z dob zakládání státu Izrael, rovněž mého oblíbeného a vyhledávaného tématu. Ze samotných trestů smrtí leckdy zamrazí, jak brutální byly a buďme rádi, že žijeme v aspoň naoko civilizované společnosti, kde už k takovým morbidnostem z hlediska zákona a rozsudku dochází zcela výjimečně. Ale když si přečtete příběhy žen z 18. a 19. století, které si vytvořili živnost na vraždy nechtěných dětí, musíte si zodpovědět morální dilema, zda si takový trest opravdu nezasloužily. Zajímavých příběhů je opět plná celá knížka, doplněná bohatou grafickou a fotografickou přílohou. Budu se těšit na další díl!

jakub2810
10.11.2020

Ani čtvrtý díl ZP mě nezklamal. Autor jako vždy zasazuje příběhy do kontextu a dokazuje, že i monotematická kniha o trestu smrti jde napsat čtivě. Jen slabší povahy budou muset knihu dávkovat po kapitolách. Už teď se těším na pátý díl!

JosefW
10.11.2020 5 z 5

Čtvrdé pokračování Kechlibarovi série jsem si nemohl nechat ujít. Nota bene když se mi všechny předchozí knihy líbily a mám je dodnes rozpučované po čteníchtivém příbuzenstvu.
Tentokrát je tu třinácti příběhů spojených jedním tématem, a to trestem smrti v Británii. Navíc jsou příbehy doplněny zajímavými vsuvkami s názvem Katovské okénko a samozřejmě i spoustou poznámek pod čarou. Některé příběhy mne zaujaly více, některé trochu méně, v porovnání s ostatními, ale ve výsledku jsem byl, jako vždy, spokojen.
Budu se těšit na případné páté pokračování. :-)