Ve stínu popela
Jennifer L. Armentrout
Žár těla a ohně / Z tela a ohňa série
1. díl >
Dráždivý příběh první Panny ze světa bestsellerové série Z krve a popela. Smysl existence Serafeny Mierelové byl dávno určen jejími předky: musí se obětovat prvotnímu bohu smrti. Tak zní oficiální verze, o které ví každý obyvatel království Lasanie. Jenže Serin skutečný osud je jiný – není pouze před světem izolovanou Pannou, ale i vražedkyní s posláním prvotního boha smrti Nykta zabít. Jeho svůdný dotek v ní zažehne zakázanou vášeň. Sera ale nemá na výběr, její život je odsouzen k zániku. Ledaže by se stalo něco naprosto nepředvídatelného... celý text
Literatura světová Pro ženy Fantasy
Vydáno: 2023 , Fragment (ČR)Originální název:
A Shadow in the Ember, 2021
Sérii Z krve a popela ještě neznám, tudíž toto byla má premiéra v tomto světě...
A jsem mile překvapená..
Ano, je to další YA, ale vlastně dost originální a od chvíle, kdy se na scéně objeví Šed, se kniha jen těžko odkládá...
Za mě 7/10
Nevěřícně koukám, jak se dá v podstatě totožný scénář příběhu napsat lépe. A o moc lépe. Po 5. dílu série From Blood And Ash jsem opravdu silně váhala, zda začnu číst i dějovou linku z "pravěku" světa Casteela a Poppy. A hle, ono je to vtipnější, svižnější, postavy jsou zajímavější. Ještě že nezvládám nechat série nedočtené. Sem s dalším dílem!
Nemůžu si pomoct, ale Sera je děsná postava. Hysterická, umíněná, uštěkaná. Nelíbla se mi. Zbytek knihy se mi moc líbil. Líbil se mi svět, postavy, jak je to všechno vymyšlené. Místy byla kniha zdlouhavá. Doufám, že v dalším díle Sera nebude taková pizda a bude tam méně jejích opakujících se myšlenkových pochodů. Dala bych tomu plný počet, ale ona to prostě sráží dolů o tu jednu hvězdu.
Musím říct, že jsem od autorky nic jiného předtím nečetla, popsat svět, hrdiny, to jejich poselství umí výborně, jen na můj vkus je to velmi zdlouhavé. Klidně by to mohlo mít o 100 stran méně, ale to už je asi otázka vkusu. Nicméně hlavní postavy miluju. Sera je tak skvěle drzá/vtipná, že nejde ji nemilovat. A Nyktos taky. Ale co musím českému překladu vytknout je Ash aka Šed? Vážně? proboha proč..
Přišlo mi že Sera skoro celou knihu nepřemýšlela a ačkoli konec byl výborný a díky němu se nemůžu dočkat dalšího dílu, většina té knihy nebyla tak dobrá, abych se nemohla odtrhnout
(SPOILER)
Jo, je to dobrý. Je to mnohem lepší než série Z krve a popela, kde se charaktery postav změnily úplně k nepoznání a ne zrovna v tom dobrém slova smyslu.
Tahle série má o něco komplexnější příběh. Dozvídáme se více o Nyktovi a jeho Choti a co stojí za jejich samotným příběhem před tisíci lety. Příběh je posouván sexuálními scénami, kterých je tam fakt dost - za to strhávám jednu hvězdu, nebylo jich tam tolik potřeba - ale nemám z příběhu pocit, že by byl nějak překombinovaný či nedával smysl. Zatím! Je ale fakt - faaakt - dlouhý. Šest set stránek. Šest set stránek, které se sice čtou jako když másla ukrajujete, ale občas to bylo moc dlouhé, moc... pasivní. Akce probíhá až na posledních cca 100 stránkách. Proto další hvězda dolů.
Netuším, kolik autorka plánuje k této sérii dílů, ale doufám, že to nebude jak Z krve a popela. Co bych dala za trilogii! :D
S čím jsem ale opět bojovala byly jména. Ach bože, Nektas a Nyktos, vikter a viktor... Udělala jsem si ale myšlenkovou mapu, protože bez ní bych byla opět ztracená. Celkově hodnotím knihu pozitivně, ale jen kvůli čtivosti si tu čtvrtou hvězdičku schovám do dalšího dílu. Přeci jen, se tahle série může kdykoliv zvrtnout a stát se paskvilem, jakým je série s Casteelem a Poppy, a já už nehodlám v případě takto dlouhých knih ztrácet drahocenný čas, který bych mohla věnovat jiným knihám.
Velká chyba byla číst si komentáře předem... Navnadily mě a očekávala jsem úchvatnou fantasy knížku, od které se nebudu moci odtrhnout. Jenže ono to tak úchvatně nadupané není. Nerada dávám špatné hodnocení, ale z této knihy jsem zklamaná. Myšlenka příběhu je skvělá a žhavé scény spisovatelka umí krásně vyskládat, ale to je bohužel vše. Akce se rozjede až v závěru knihy, kdy jsem se nemohla odtrhnout, ale jen v tom závěru. Navíc mě strašně, ale opravdu strašně štvala hlavní hrdinka. Připadala mi jako roztěkané dítě, které nepoužívá selský rozum. Bůh smrti zaujal, ale dalo by se z něj vytěžit víc.
Jako odpočinkové čtení OK, pokud však chcete něco nového, u čeho budete hltat každý řádek s napětím, co přijde dál, tato kniha to není. Hodnocení 92 % si vysloužila jen díky propracovaným erotickým scénám. Jinak si toto hodnocení nedokážu vysvětlit.
( Berme to tak, že pokud čtete tento komentář, tak jste četli Z krve a popela 1-3, jinak jsou tu spoilery na tuto sérii ;)
Tak to bylo hustý! Mám pocit, že tahle dvojice mi přirostla k srdci víc, než Casteel a Poppy, sorry not sorry, je to tak. Další, co se mi líbilo, bylo prostředí, drakeni ( nebudeme se tvářit, že v mém názoru nehrají velkou roli ;), a jak jsem již zmínila, Serafena a Šed, prostě OMG!! Sice jsem až podezřele často v Serafeně viděla Poppy, že to občas bylo až moc okaté, ale zase je to logické. Někdy jsem se zase musela usmívat nad tím, jak je jí Poppy podobná.
Už jsem si u autorky zvykla, že posledních 100-150 stránek je jak na horské dráze, tady tomu nebylo jinak. No prostě, zvrat za zvratem a teda ten úplný závěr mě dostal! :0
Teď se vrhám na Válku dvou královen, ale už se těším, až se vrátím k Serafeně a Šedovi. ;)
Proč nejde dát víc hvězd???
Fíha, tahle autorka tedy umí psát, klobouk dolů. Líbí se mi víc než Maas, ta má knihy psané hodně zeširoka, aby je pak mohla podrobněji vykreslit. Armentrout píše přesně opačně, postupně vše nechá vyplynout (něco jako když malujete spirálu, Maas vede čáru od kraje ke středu a Armentrout ze středu pěkně ven).
A popis scén? Dosud jsem nečetla nic tak....to snad ani nejde popsat, to se musí přečíst a prožít... popisů milostných chvil mám načteno opravdu dost a tohle bylo tak uvěřitelné, jako bych byla v kůži Sery (a že bych chtěla být, fakt)...
Celá kniha jedna velká horská dráha, ani chvilku jsem se nenudila, nebylo kdy
Jdu na druhý díl! Jo a nutně potřebuju drakena
Kniha má přes 600 stran a já si ji opravdu užila. Počínaje parádně propracovaným fantasy světem, romantikou i erotikou. Chemie mezi hlavními hrdiny jen srší jiskrami. a není tu nouze ani o zápletky a dobrodružství.
Když jsem šla do knihkupectví pro další díl ze série Z krve a popela, padl mi zrak na tuhle knihu. Nechala jsem tenkrát v krámě víc peněz než jsem chtěla, ale knížku i druhý díl jsem si pořídila. Nelituji.
Přečetla jsem ji jedním dechem. Líbí se mi, jak je to jakoby samostatný dej, ale zároveň je propletený s výše zmíněnou sérií. Rovnou se vrhám na další díl. Čte se to samo, má to spád a fakt mě to baví
Tohle je start nové série ze světa Z krve a popela, která se odehrává dlouho před příběhem Poppy a dá se tak úplně na pohodu číst samostatně. A prosím, prosím, to fakt čtěte, protože pokud jde o #spicy romantickou fantasy, tady je to jackpot.
Za mě teda mnohem lepší než původní série, a to hlavně proto, že se v mnoha věcech autorka poučila a líp se naladila na své čtenáře. Seraphena je oproti Poppy mnohem míň naivní a celkově zajímavější hrdinka, Nyktos není tak vlezlej jako Hawke a obecně na mě asi fungují ty holky, co nejsou příliš chudinky, a muži, co jsou emocionálně uzavření týpci, co nevěří na lásku, dokud se jim tak nějak proti jejich vůli nestane. Klišé? Mega. Předvídatelnost? Na sto procent. Občas strašná překombinovanost děje? Whatever. Tohle čteme kvůli chemii mezi hlavními hrdiny, a ta tady funguje.
No a abych vám řekla i něco o ději, ehm, tak Sera je první panna připravena se obětovat prvotnímu bohu smrti, aby ukončila utrpení svého lidu. Na venek je to teda poddajná holka, co ještě neviděla nahého chlapa ani v knížce, ve skutečnosti ji ale trénují jako zabijáka, protože jejím úkolem je Nykta svést a killnout. No a když ji přede všema odmítne, tak je naštvaná, ponížená, všichni jí to kladou za vinu, využívají ji k vykonávání krvavé spravedlnosti, ale pořád doufají, že si to borec rozmyslí. Ona taky doufám, ale na to panenství už mu teda kašle. Pak se samozřejmě potkají a je to hot. Konec příběhu, budou další díly, děkujeme.
(SPOILER)
Která série od autorky Jennifer L. Armentrout u Vás vede?
Sama se stále nemohu rozhodnout, která se mi líbí víc, protože každá má něco, co mi přijde skvělé.
K téhle knize jsem se dostala v rámci štafety od @kate3003_with_book Než se ke mně kniha dostala, stačila jsem se pustit ještě do série Z krve a popela. Po přečtení prvního dílu jsem se začala bát, co mě ve štafetě čeká, a to i přes nadšené ohlasy.
Ve stínu popela mě narozdíl od Z krve a popela nadchnul okamžitě. Příběh se rozjel hned v úvodu a v podstatě mě propustil až na konci. Nechybí tu akce, romantika, jiskry mezi hlavními hrdiny, taky určitá dávka
brutality, což k těmto knihám patří.
Autorka si tu naštěstí dala práci i s vykreslením světa, což mi v druhé sérii chybělo. Také se tu toho dělo mnohem více, což beru jako velké pozitivum, přesto mohla být kniha klidně o sto stran. Jak už autorka prokázala u série Dark Elements, dokáže napsat poutavý příběh plný všeho, co ke správné fantasy romanci patří i na méně stranách.
Sera se mi jako hlavní hrdinka moc líbila, i když jsem přesně věděla, že vždy udělá pravý opak toho, co jí řekne Šed (tenhle překlad jména jsem úplně nepochopila). Nyktos (Šed) mi byl sympatický od první chvíle, úplně sem si tohohle hot chlapíka představila a asi by se mi z něj podlamovala kolena. Jenže i u něj je jedno ale štval mě s jeho odmítavými reakcemi, s jeho nerozhodností až zabedněností. Na druhou stranu by to pak nebylo tak nabité emocemi.
Nesmím zapomenout zmínit ani bitvu a drakeny, neskutečně mě to vtáhlo. To se zatím povedlo jen mojí oblíbené Maas, aby mě takhle bavila bitva. A drakeni jsou za mě druhé nejlepší, co mi autorka zatím nabídla (Bambi je zkrátka nejvíc, přes to nejede vlak).
Těším se, co přinese další díl, protože závěr knihy byl naprosto fenomenální. A taky už mi tu nějakou dobu leží Koruna z kostí a zlata a Válka dvou královen, jenže nevím, jestli tolik Poppy najednou zvládnu
IG:@freya_zlaskykpribehum
(SPOILER)
Měla jsem si uvědomit hned, že tato kniha je “jednoduchá literatura. Ale nechala jsem se unést chválou a hodnocením.
Ze začátku mě kniha i fascinovala. Líbilo se mi, jaký má potenciál. Politika se tam zdála být více, než uspokojivá a směřování hlavní hrdinky vypadalo opravdu nadějně. Dokud se to jaksi celé nezhouplo do padesáti odstínů, kde se postavy jen sbližují, zatímco ona tvrdí, že ho bude muset zabít, ale moc přesvědčivá není a čtenáři je jasné, že k tomu taky nedojde. Hrdinka má taky tendenci opakovat jasné a nedůležité věci furt dokola. Například, že ji nebaví se pořád schovávat a že musí myslet na svůj úkol. Na který teda vůbec nemyslí, což přiznává i sama (což vyvrací tvrzení o nutnosti zabití Šeda) a taky díky tomu je politika tak nudná, až nulová. Ale byl tam takový potenciál, kdyby zkusila předstírat no to je jedno. A vážně nás autorka nutí věřit tomu, že prvotní bůh neměl žádnou partnerku a žádná kromě této vyvolené ho nepřitahuje? I když není tak starý, jak si máme prvně myslet, je to prostě jen divné.
Momentálně jsem na straně 450 a mám strašnou chuť knihu odložit. A asi to udělám, jenže pak už ji neotevřu.
Závěr je takový, že kniha se čte moc dobře. Nápad je skvělý a potenciál slibný. Ale zpracování je prostě tak moc jednoduché, až mě to překvapilo. Možná jsem během čtení této knihy dospěla a právě díky ní zjistila, že tohle už není mým žánrem. Každopádně pro dospívající je to dokonalé. Oproti například knize After je tady aspoň zdravě budovaný vztah mezi hlavními postavami.
VE STÍNU POPELA
Očekávaná kniha tohoto roku, je tady. První díl série o PRVNÍ PANNĚ. Sérii Z KRVE A POPELA, už snad zná skoro každý. Pokud ne, recenzi mám ve starším příspěvku.
Není pochyb, že se knížka i přesto, že měla hodně stran, četla jedním dechem a měla jsem problém jí odložit. Nechtěla jsem jí odložit, proto ještě teď doháním spánkový deficit.
Co mě trošku mrzelo byla, až velká podobnost scén s první sérií, ikdyž to byly moje oblíbené části knihy. To bylo asi jediné malé, nepatrné mínus z mnoha plusů. Dobře popsané prostředí, člověk má pocit, že tam stál s hlavními hrdiny.
Záhady, tajemství, proroctví, osud, láska, nenávist, chtíč,odpuštění.. no a další a další věci. Člověk se tu v žádném případě nenudil.
Konec knížky mě trošku naštval a přidal, asi dalších třicet otázek na můj, už tak rozsáhlý seznam.
Knížku miluju a mám ráda styl psaní autorky, takže jsem nebyla vůbec zklamaná a jsem velice natěšená na další díl.
Pokud se ptáte, jestli zde jsou taky scény, tak vám musím říct, že ano a velice podrobné!!
Několik stran jsem si musela označit!!
Za mě je to úžasná knížka, ale Z KRVE A POPELA je SRDOCVKA.
Spousta lidí přirovnává autorku čtivostí knih k Maasové.. Já ale půjdu asi proti většině a nesouhlasím. Ano, je tu poměrně vysoká podobnost mezi postavami, ale je to jako napodruhé vylouhovaný pytlík od čaje. V knize mi hrozně moc chyběla jakási jiskra, kterou v sobě knihy od Maasové mají, která vás nutí číst a nejíst, nepít a nespat, dokud nemáte přečteno. Ačkoliv ústřední dvojice mi je velmi sympatická, svět dobře vymyšlený, tak kdyby se jim ubrala polovina stále se dokola opakovaných dialogů, tak by to celé fungovalo možná lépe. Těžko říct. Ale stejně jdu dál a uvidíme, co přinese další díl.
Původní série Z krve a popela pro mě po prvním díle má sestupnou tendenci, doufám proto, že prequel o Seraphině a Nyktovi se vyhne stejnému osudu.
Lze jej určitě číst i bez znalosti knih s Poppy.
Pokud se přenesete přes podobnosti děje v úvodu knihy, postavy jsou sympatičtější, reagují na vzniklé situace logičtěji, celkově styl psaní autorky působí lépe. Ubrala na vnitřních monolozích hlavní hrdinky, nemá neustálou potřebu opakování určitých slov a omezila i výskyt "...". Díky za to! Snad se z Nykta v dalších dílech nestane nesnesitelný simp, jako to postihlo Casteela.
Předcházející příběh původní série se mi zalíbil asi stejně. I když tam bylo mnoho podobných až skoro stejných situací. Když se objevil Šeď, ihned mi bylo jasné, kdo to vlastně je. Ovšem uznávám, že Sera je méně otravná než Poppy a Nyktos je zlatíčko. I když už si moc nevybavuji postavy o kterých byla zmíňka v sérii Krve a popela. Těším se na další díl.
láska magie smrt tajemno erotika tajemství romantika fantasy
2021 | Z krve a popela |
2014 | Počkám na tebe |
2014 | Buď se mnou |
2015 | Zůstaň se mnou |
2014 | Jako led |
Mnohem lepší než Z krve a popela! I když v mnohém podobné, tak tady to pěkně odsypalo od první strany. Opět skvělá chemie mezi hlavními hrdiny, tohle autorka umí prostě skvěle. 4,5*