Žárlivost a jiné povídky
Jo Nesbø
Strhující sbírka napínavých příběhů od krále severské krimi. Nevěra se nevyplácí a nakonec vždycky vyjde najevo. A když se vášeň proplete se žárlivostí, k pomstě zbývá už jen krůček. Dva úplně stejní horolezci bojují o krásnou řeckou servírku. Taxikář nachází v šéfově autě náušnici své manželky. Žena letící z New Yorku do Londýna se kvůli manželově nevěře rozhodla spáchat sebevraždu a bez okolků své plány svěřuje podivnému spolucestujícímu. Nebezpečný kolotoč silných emocí se dává do pohybu… a už nepůjde zastavit.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Povídky
Vydáno: 2021 , Kniha ZlínOriginální název:
Sjalusimannen og andre fortellinger, 2021
Kniha obsahuje několik různě dlouhých povídek, autor se v nich většinou snaží o nečekané rozuzlení a celkem se mu to i daří. Za mě příjemná oddechovka, všechny povídky mě docela bavily.
Moje první kniha od tohoto spisovatele,sice audiokniha,ale jsem nadšená. Několik příběhů se zajímavou podstatou k zamyšlení, podrobný popis charakteru osob,situace.
Tohle se moc nepovedlo, líbila se mi pouze povídka Odpad, zbytek za moc nestál. Bylo to takové unylé a nereálné, postavy byly podivné, přičemž se s nimi nedalo ani soucítit.
Povídka Odpad je ucházející a Žárlivost taky není úplně k zahození, ale celkový dojem je, že kniha je velmi zapomenutelná...
Poslední dobou si "Nesba" užívám mimo série s HH a musím uznat, že píše skvěle. Povídky mají nápad, emoci, zvrat, autor dokáže vystihnout charakter člověka. Takže na lehčí letní čtení či audiokniha do auta (jak o v mém případě) neprosto perfektní.
Nesbo nezklame, opět ukazuje sve schopnosti. Samozřejmě jak to u povídek bývá, některé jsou lepší některé slabší. Ale rozhodně to stoji za přečtení. Taková jednohubka a napětí vážně nechybí.
Ale jo, fajn povídky. Na zadek jsem si z nich ale nesedla a hned se mi vypařily z hlavy :) Nejvíce se mi líbily povídky Londýn, Fronta a Náušnice. Povídka Žárlivost byla zbytečně zdlouhavá, přitom nápad nebyl vůbec špatný.
Za mě ano. Mnohovrstvá emoční sonda. Spíše smutné. Žárlivost z nás dělá pěkný svině:-) K zamyšlení, některé postřehy si ponesu s sebou dál, třeba podobenstvi o balónku.
Přečteno jako audiokniha a spokojenost. Příběhy teda velmi mrazivé spíš smutné až depresivní, ale překvapivě šokující, proto jedna hvězdička navíc.
Jo Nesbo patří mezi mé oblíbené autory a jeho série s Harrym Holem patří mezi mé oblíbené. Řekla jsem si, že musím přečíst i jiné knihy z pera pana Nesba, tak proč ne knihu povídek?
Nesbo píše čtivě a děj rychle odsejpá. Nejvíce se mi líbily povídky Londýn, Odpad a Případ.
Moje první kniha od Nesba.
Povídka Londýn byla opravdu skvělá.
Povídka Žárlivost se mi taky moc líbila, i když by mohla být o něco kratší.
Fronta byla taková divná. Odpad super.
Povídka Odd se spisovatelem mě moc nebavila. Hlavně ten začátek. Náušnice super.
ČV 2024 - 9. Kniha autora z žebříčku 50 právě nejčtenějších knih na DK.
Musim rict, ze hned prvni povidkou mi padla celist. Ma to uzasne vyvrcholeni. Necekane. Prekvapive. Paradoxne prave povidka Zarlivost mi prijde nejslabsi. Pekne cteni, ktere rozhodne neurazi.
Kdyby to šlo, dám 2,5*. Neurazí, nenadchne. Do týdne nebudu vědět, o čem povídky byly, při poslechu mě příliš nezaujaly. Vlastně jsem se do sbírky pustila jen kvůli čtenářské výzvě. Zůstanu asi u klasického Nesba a jeho Harryho Holea.
Interpret má skvělý hlas ale ve spojitosti s těmito povídkami mi nesedl. Škoda, že se v audioknihách nepřidělují k postavám konkrétní interpreti... Nebyla by potřeba při poslechu přemýšlet, kdo z postav něco pronesl a mohl by se člověk trošku vcítit do děje. :-)
Moje první seznámení s tvorbou tohoto autora a ihned u první povídky jsem byla příjemně překvapená. Mám ráda povídky s nečekaným koncem a v této sbírce se mi takových příběhů dostalo hned několik.
Nejvíce mě bavily povídky Londýn, Fronta, Náušnice a Přiznání. Kupodivu povídku Žárlivost, která je v názvu sbírky, se mi jevila jako nejslabší. Byla totiž dost předvídatelná a možná až zbytečně dlouhá.
Mozna je to tim, ze mi povidky obecne moc nesedi. Kazdopadne mi nesedla ani nesbova zarlivost. Asi u dvou povidek sem mel pocit, ze me zajima jak to dopadne, ale zbytek mi prisel spise otravny nez zabavny.
Až na tu povídku o spisovateli mě to hodně bavilo a povídky byly skvělý. Dobře se to četlo, i
Ich forma byla u Nesba příjemná změna a počet vražd mi taky vyhovoval. :)
nevěra sebevražda vraždy smrt letadla záhady napětí norská literatura žárlivost vyšetřování
Část díla
- Fronta / Rad 2021
- Londýn 2021
- Náušnice 2021
- Odd 2021
- Odpad 2021
Netajím se tím, že Jo Nesbo patří k mým oblíbeným autorům. Jeho standalones se mi líbí dokonce ještě o trochu víc než série s HH a tato sbírka povídek mě jen utvrdila v tom, že Nesbo je top autor. I v krátkém textu vytvoří jedinečnou atmosféru a povodí si čtenáře tak, jak potřebuje. Skvěle napsané, skvěle vypointované.