Závěj
C. J. Tudor
VENKU ZUŘÍ MRAZIVÁ BOUŘE. UVNITŘ ČÍHÁ CHLADNOKREVNÝ VRAH. A VŠUDE HROZÍ NÁKAZA DĚSIVOU INFEKCÍ… Tři obyčejní lidé čelí hrozivé skutečnosti a riskují vše, aby přežili. Hannah se probouzí v havarovaném autobusu uvězněném vánicí, obklopená mrtvými a raněnými. Meg sedí v lanovce, která uvízla nad zasněženými lesy, a netuší, jak se v ní ocitla. Carter hledí z okna odřízlé horské chaty, jejíž generátor začne v bouři vypovídat službu. Pokud se tak stane, hrozí, že něco, co se skrývá uvnitř, unikne. Něco smrtelně nebezpečného…... celý text
Literatura světová Thrillery
Vydáno: 2023 , TémbrOriginální název:
The Drift, 2023
Interpreti: Jitka Ježková , Vasil Fridrich , Zuzana Slavíková
Tuhle knihu jsem poslouchala jako audio a musím říct wow, to jak to bylo načtené knížku posunulo o level výš. Myslím, že kdybych knížku četla dám jí tak 3 * ale takhle ten prožitek byl silný, že jsem chvílemi prožívala tu bezmoc s nimi. Je to takový postapokalyptický horor, sledujeme děj z pohledu několika postav a až skoro na konci se dozvíme souvislosti. Je to drsné, surové a nepředvídatelné, místy jsem měla husí kůži.
Na tuhle knížku jsem se moc těšil a zklamaný opravdu nejsem. Anotaci jsem si nepřečetl, tak jsem byl překvapen že se souběžně rozehrávají tři příběhy na odlišných místech. Pro mě asi nejděsivější byla lanovka, protože nemám rád výšky. Celek byl výtečný a autorka se s každou knihou zlepšuje. Spokojenost. 95%
Autorku mám ráda a ani tentokrát mě nezklamala, dokonce jsem si po dočtení říkala, že je to nejspíš za mě její nejlepší kniha. Nicméně jsem knížku dočetla v září a teď, o tři měsíce později, když jsem se dostala k přidání komentáře, zjišťuji, že si nic moc jiného (mimo zmíněného dojmu), co by stálo za zmínku nepamatuji :D
Tuto autorku mám ráda. Její styl psaní mě vždy dokáže vtáhnout do děje a nenechá chvíli v klidu.
Ani tato knížka nebyla výjimkou. Navíc se odklonila od žánru a zavedla nás do "budoucnosti", zimy a sněhu.
Tři zdánlivě nesouvisející příběhy a situace, napínavé, místy mrazivé, které se na konci spojí. Žádná z postav mi nebyla vyloženě nesympatická.
Líbilo se mi.
Tudor opět nezklamala.
Na druhou stranu - v předchozí knize psala, že se na Závěj velice těší. Téma jí hlodalo již velice dlouho a měla knihu dokonale promyšlenou. Na konci Závěje v poděkování píše o první(/prvním?) čtenářce, která byla z knihy nadšená/vystřelená. Zas takový pocit jsem ze Závěje bohužel neměl.
Určitě je velkým plusem, že si vytvořila v podstatě úplně celou novou společnost/civilizaci.
Vysvětlím: zasadit příběh do dnešního světa je pro spisovatele jednoduché. Ona ale ten svět nejprve musela zcela pozměnit a do něj pak zasadit svůj příběh. To už si žádá odvahu, proto je veliký prostor pro chyby.
V knize tvrdí, že myšlenku měla ještě před covidem. Dobře. Tohle tvrzení beru s nadsázkou. To je jako se ptát, co bylo dříve - slepice nebo vejce...samozřejmě, že vejce... :-)
A jako poslední - jelikož v 99% případů nečtu, o čem kniha je, byl jsem opravdu překvapen. Při stylu, jaký Tudor píše, jsem podle názvu knihy čekal, že se děj bude odehrávat v zasněžené chatě skupince návštěvníků a ti budou postupně odpadávat jako deset malých černoušků. Byl jsem tedy mile překvapen :-)
U téhle autorky už jsem zvyklá, že není nic, jak se zdá, ale stejně jsem byla některými zvraty překvapená. Kniha má napětí a spád, jenom na konci musí být čtenář pozorný, vše se tam vzájemně propojuje a vysvětluje. Nemusím ani horory, ani sci-fi, ale Tudor je mistryně všelijakých kliček, zvratů a nečekaných událostí, doporučuji knihu přečíst.
Kdyby šlo dát deset hvězd, tak je bez váhaní dám. Je to takový apokalyptický thriller s přîchutí hororu. Něco uplně jiného než předchozí díla. 3x postavy, 3x děje, které se pak slijí do jednoho příběhu. Je to dost matoucí ale dá se to pochopit, když budete pozorní...
I když už žánr hororu, který autorka běžně píše, nečtu, knihy od C. J. Tudor se zdráhám nechat si ujít.
ZÁVĚJ je spíše thrillerový příběh, i když bych řekla, že hororových částí je v knize hodně. A to opravdu, opravdu děsivých...
Lest, kterou autorka na čtenáře narafičila, je dokonalá a smekám před ní. Myslím, že dokud nepadnete na větu, která vše spojí dohromady, nemáte možnost na to přijít a já tu tuhle lahůdku spoilerovat rozhodně nehodlám. Spisovatelka je mistryní ve svém řemesle. Jejím čtivým vyprávěcím stylem se necháte unést a budete zcela vtaženi, doslova nic vám nebude chybět. Je schopná obsáhnout popisy, charektery postav, jejich myšlenky, emoce i nějaké to filosofování vskutku precizně.
I když jsem četla, ani jsem nedutala a sprintovala jsem očima až na poslední stránku, nemohu udělit pátou hvězdu. Příběh obsahoval až příliš mnoho násilí - detailně popsaného. Pro některé to bude uspokojivé, já toho ale tolik nesnesu a na explicitní popisy nemám žaludek. Akčních přestřelek a chladnokrevného zabíjení je v ZÁVĚJI víc, než v předešlých knihách autorky. Takový dojem to na mě alespoň udělalo... Též mi v knize chybělo detailnější popsání rozkladu společnosti a bližší vysvětlení toho, co to skutečně znamenalo stát se hvízdalem.
Přesto budu na knihu vzpomínat jako na zběsilou jízdu na strunách napětí, která mi pěkně rozvibrovala nervy.
C. J. Tudor nezklamala.
Četla jsem všechny knihy od autorky, které u nás vyšly, a tahle mi přišla nejlepší. Není to žádný velký literární počin, své chyby to určitě má, ale příběh mě zaujal a bavil od začátku do konce.
Úžasná kniha, za mě nejlepší od této autorky. Dobře vymyšlený příběh, postavy sympatické s uvěřitelnými životními příběhy. Od začátku do konce je kniha velmi čtivá a i když mi lehce za půlkou došlo jak to přibližně celé dopadne. Závěr příběhu přeci jen překvapil s některými detaily, dle mého nic nechybělo ani nebylo zbytečně navíc.
Tak to bylo něco... Přečteno během dvou dnů. Opravdu mě děsí, že by se něco takového v budoucnu mohlo stát...
"Husta",děsivá, napínavá kniha. 3/4knihy mě vážně bavila a četla velice rychle. Konec mě trochu zklamal a začali se mi plect postavy. Kazdopadne desiva i z hlediska viru a co dokáže napáchat, zažili jsme začátky Covidu a už nikdy nezmizí a nevíme co udělají další mutace, varianty...Snad nic podobného svět nečeká....
Každý příběh byl zajímavý. Měla jsem ráda Hannah, Meg i Cartera. Nevěděla jsem, na který se víc těšit. O to víc mě překvapilo, že se příběhy spojí do jednoho. Dávám 5*, snad trochu vylepším hodnocení.
Právě čtu skvělé povídky této autorky v knize Škvíra. Přečetla jsem zatím všechny jeí knihy a její styl se mi zdá opravdu strhující, takže se na Závěj moc těším....
Koupila jsem si ji od moc milé Trolice na Databázi !!!
Já prostě miluji její styl psaní... C. J. píše přesně tak jako vždy. Každý konec kapitoly nakousne nový fakt, dá vám nový poznatek, ale udělá to takovým způsobem, aby jste otočili další stránku, protože prostě chcete vědět víc.
Děj je rozdělen mezi tři hlavní postavy a jedná se opět o podání syrové reality života, tentokrát v rozpadající se společnosti. Je to trochu jiné, nežli předchozí knihy, už se nejedná o duchařinu a vyloženě tajemno, ale spíše o postapokalyptický nervák a boj o život.
Co ale u autorky vždy cením nejvíc je to, jak dokáže jednotlivé linie a osudy proplést tak, že to dává smysl a neztrácíte se v tom.
Na konec samozřejmě nechybí ani pár správných mind fucků a i když už jsem pár věcí odhadl, protože už autorku přeci jen "nějakou dobu znám"... stejně mne na konec pár věcmi dostala. Zároveň mi přijde, že přidala i násilí, ale ne ve zlém... naopak se tam velmi hodí.
Skvělý počin!
Mazaný styl psaní. Musím smeknout klobouk. Naprosto skvělá kniha, která udrží čtenáře stále ve střehu.
Tak tohle mě moc bavilo. V knize se odehrávají tři příběhy a všechny jsou opravdu napínavé. Střídání těchto "příběhů" dělá knihu čtivou a musela jsem si tak číst každou volnou chvíli, abych zjistila, co se bude dít dál. Způsob propojení všech příběhů byl překvapivý a skvěle vymyšlený. Plný počet hvězdiček nedávám kvůli až zbytečně častému násilí, které podle mě v takové míře vlastně ani nebylo potřeba. Dávám 4 a půl hvězdičky a knihu rozhodně doporučuji.