Žítkovské bohyně
Kateřina Tučková
Fascinující příběh o ženské duši, magii a zasuté části naší historie z pera Kateřiny Tučkové. Vysoko v kopcích Bílých Karpat žily odedávna ženy obdařené výjimečnými schopnostmi. Uměly léčit a pomáhat s kdejakým trápením, uměly poradit v nesnázích a také prý viděly do budoucnosti. Říkalo se jim bohyně a své umění si předávaly z generace na generaci. Dora Idesová patří k posledním z rodu žítkovských bohyní. Jejich umění se však nenaučila, vystudovala etnografii a rozhodla se napsat o nich rozsáhlou vědeckou studii. Na konci devadesátých let objeví v pardubickém archivu ministerstva vnitra operativní svazek StB vedený na vnitřního nepřítele –její tetu, bohyni Surmenu. Dora rozplétá osudy žítkovských žen a s překvapením zjišťuje, že ačkoli se sama bohyní nestala, je i ona nedílnou součástí tajemné tradice…... celý text
Romány Literatura česká
Vydáno: 2012 , OneHotBookInterpreti: Miroslav Táborský , Tereza Bebarová
(SPOILER) Kniha o rozbitých charakterech. Ať už se jedná o hlavní hrdinku, její příbuzné nebo hlavního antagonistu, u každého je patrná cesta dehonestace osudem. Postupně jsou linie všech odkryty a čtenář si může jednotlivé části pospojovat. Evidentně si autorka vytvořila obsáhlou rešerši, poněvadž příběh je mnohovrstvou skládačkou, sahající do několika desetiletí a na celistvosti neztrácí po celou dobu četby. Použitá forma výňatků, dokumentů a zpráv, pro mne, dodává příběhu vyrovnaný balanc na pomezí skutečnosti a fikce. Pasáže o bohování naopak silně navracejí do reality... Hlavní myšlenka, že příbuzní okolo hlavní hrdinky vlastně nebyly téměř nikdy v bezpečí a někteří lidé je toužili zničit, se zdá bát dobrou fackou pro můj budoucí život. Alespoň něco si z knihy odnáším. Každopádně znovu už bych tuto depku číst nechtěl a ve vlastní knihovně ji mít absolutně ne.
Při prvním čtení jsem knihu odložil, protože mě vůbec nezaujala. Po letech jsem se k tomu vrátil a byl jsem velmi příjemně překvapen, včetně zajímavé pointy celého příběhu.
Zklamání. Nějak nerozumím tomu všeobecnému nadšení? Začátek mě velmi bavil, ale jakmile se kniha přehoupla ve čtení starých spisů a příběhů dávných bohyň, nedokázala jsem udržet pozornost. Škoda že autorka nepopisovala jen příběh Dory, v tom případě bych byla nadšená. Za mě 2 hvězdy za tu práci co to muselo dát a hezkou češtinu.
Už po třetí ji beru do rukou a čtu. Nacházím místa, které si nepamatuji , objevuji nové věty, nové poznatky. připomínám si , to co si pamatuji.
Jednou jsem přemluvila manžela, aby jsme tam jeli. Otočena zády k naučné stezce , penzionu a komerci vychutnávám si krásu , která se mi otevřela. Kopce, strmé a neschůdné ,nekonečné lesy, výhledy za milion. Ta krása nedotčené přírody , vzduch plný něčeho , co v člověku zůstane. To vidím, to mě sem táhne a to je proč si tuto knihu brzy přečtu po čtvrté.
Líbilo se mi neotřelé pojetí románu i příběh jako takový. Autorka uchopila toto velmi zajímavé téma lehce netradičním způsobem, který se mi líbil. Moc hezky vykreslila život dané doby a daného místa.
Trochu jsem se tohoto titulu obávala, přestože mi ji hned několik lidí z mého okolí doporučilo. Nakonec jsem se odhodlala a do knihy jsem se pustila. A překvapivě jsem nelitovala. Sice jsem ji občas musela odložit, protože chvílemi to bylo celkem depresivní čtení, ale příběh byl velmi fascinující a téma bylo dobře zpracované. Každopádně jsem ráda, že jsem si knihu přečetla.
Ja tak strasne nemam rada divne useknute konce a nedokoncene myslenky kvuli tomu kniha ztratila jednu *. Pribeh byl velmi ctivy a po celou dobu jsem byla vtazena do deje. Podle recenzi jsem mela obavy ze budu otravena ze spisu z archivu ktere se v knize objevuji a bylo to prave naopak hltala jsem veskera fakta aby mi neco neuniklo. Tesim se na dalsi knihy spisovatelky.
Kniha opravdu pěkná, čtivá, jen některé pasáže mi přišly hodně zdlouhavé. Proto čtyři hvězdy, jinak jsem byla opravdu spokojená. :-)
(SPOILER)
Nekonečné, rozťahané a postupne chaotické zbeletrizovanie odbornej publikácie.
Klobúk dolu pred každým, kto túto preceňovanú knihu prečítal "jedným dychom". Mne sa naopak zdalo, že tie stránky pribúdajú.
Samozrejme, samoúčelné a pre dej úplne zbytočné erotické scény ľahko šmrncnuté kontroverziou nesmeli chýbať, bez toho sa v súčasnej dobe snáď už ani nedá napísať kniha, natočiť film.
Dve hviezdičky dávam za čas a prácu, ktorú muselo dať vyhľadávanie a zoskupovanie informácií.
Ako román ma to bohužiaľ nechytilo za srdce ani približne.
Knihu jsem přečetla v roce 2015. Pamatuji si i o čem byla do teď. Miluji hory a lesy. To tajemné, bylinky, bohyně a lidé žijící celkem v klidu. Přesto všechno jsou zde zápletky. Zvláště mě zaujalo, jak autorka píše o dvou ženách a jejich vztahu. To zapovězené...
Nemám všeobecně moc v oblibě české autory. Kniha pro mě však byla velice zajímavá svým námětem, o kterém jsem neměla ani tušení. Vcelku dobře se četla a doporučuji k přečtení a rozšíření vlastních obzorů.
Kniha se mi velmi líbila. O příběhu bohyní jsem nikdy neslyšela, a proto mě kniha převážně bavila. ALE musím přiznat, že zde byly i části u kterých jsem se vyloženě nudila, a to třeba při zdlouhavých výpisech z dokumentace (chápu, že to bylo k celkovému doplnění děje, ale myslím si, že některé dokumenty by se daly vynechat). Jinak se mi velmi líbily příběhy vedlejších postav zahrnuté do knihy a rozhodně mě překvapil konec, ten jsem opravdu nečekala. Shrnutí: celkem fajn kniha, která mě dokázala překvapit, zaujmout a určitě uvažuji o přečtení autorčiny nejnovější knihy. :)
Kateřina Tučková se pomalu ale jistě stala moji oblíbenou českou autorkou. Vyhnání Gerty Schnirch naprosto zbožňuji, Žítkovské bohyně mi nedaly řádku dní spát. A musím prozradit, že Bílou vodu už mám na poliččce a už teď se na ni těším.
Zase jedna z knih, k jejímuž přečtení jsem byl inspirován čtenáři a komunitou DK a jejich recenzemi.
Nemohl jsem tedy čekat nic jiného, než vynikající knihu se zajímavým námětem.
Moje hodnocení 5* se tedy nebude lišit od více než poloviny čtenářů, kteří knihu hodnotili.
Ocenil jsem popis života a fungování bohyň - léčitelek v rozmezí několika staletí od feudalismu přes fašismus až do socialismu.
Zajímavý by byl pohled na to, jak by se k nim stavěla společnost v dnešní době. Škoda, že už vymřely. :-)
Moderní následovníci, snažící se žít v souladu s přírodou a využívat přírodní prostředky k léčbě, to dnes s pány Kubky, Války atd. atd. také nemají lehké. A nevypadá to, že by se to v budoucnu mělo nějak výrazně měnit k lepšímu.
Určitě si přečtu od autorky i nějakou další knihu, třeba tu poslední - Bílou Vodu.
Docela jsem bojovala s tím, abych knihu otevřela a začala číst. Ale nakonec mi okolnosti pomohly a já se do knihy ponořila. Příběh se mi velmi líbil, nic jsem o bohyních nevěděla, téma historie je mi blízké a paradoxně jsem si užívala pasáže ze "spisu" (byt´ mě děsilo, že se opravdu takovéhle záznamy vedly, hrozná doba).
Lehce od poloviny jsem začala mít obavy, že začínám tušit, jak to celé dopadne a bohužel má předtucha byla správná, ale čtení nelituji. Kniha určitě není pro každého, ale velmi mě zaujalo, jak autorka dokázala téma zpracovat a například ve mě vzbudila zájem vědět víc o žítkovských bohyních.
Poutavý a důkladný pohled na dané téma, napínavý proces hledání podkladů pro vědeckou práci. Tak důkladný, že díky popularitě knihy jsou současní obyvatelé kraje zaskočeni přívalem turistů a já jsem souběžně s četbou pátral na webu a v mapách.cz. Bohyně vadily snad všem režimům (i dnes by je jistě leckdo označil za dezinformátorky) a jen izolovanost lokality je dokázala částečně ochraňovat. Jako životem otlučený skeptik zdaleka všem jejich dovednostem, schopnostem a názorům nevěřím, ale uznávám, že jde o zajímavý a fascinující fenomén, obohacující společnost. Autorka se znovu dokázala zakousnout do tématu s velkou vervou a svůj další polodokumentární a do historie ostrým pohledem zasahující román uzavřela nečekaným, ale logickým vykřičníkem.
Audiokniha: Miroslav Táborský a Tereza Bebarová podali skvělý výkon.
90 % (aktuálně 5599 hodnocení s průměrem 86 %).
Wow, 10 let jsem kolem bohyn krouzil, az ted jsem si je precetl a musim pred autorkou vyseknout poklonu. Z knizky je citit, ze musela nastudovat a posbirat kvanta dokumentu pro napsani knizky. Ja si cteni uzil, i kdyz stylisticky je to nezvykle a musel jsem si chvili zvykat, rozhodne muzu jen doporucit.
čarodějnice ženy věštění pro ženy léčitelství česká literatura etnografie, národopis Bílé Karpaty žítkovské bohyně Magnesia LiteraAutorovy další knížky
2012 | Žítkovské bohyně |
2022 | Bílá Voda |