Zlodějka knih

Zlodějka knih
https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26831/bmid_zlodejka-knih-43M-26831.jpg 5 8432 8432

Mladý australský autor sepsal silný, zajímavý a neobyčejně čtivý příběh. Jeho vypravěčem učinil Smrt. Smrt je zdánlivě nezúčastněný divák, s dokonalým odstupem, s osobitou perspektivou; má všechny předpoklady pro to být svědkem a vypravěčem. Ale příběh Liesel Memingerové je tak mimořádný, že i Smrt si musí přiznat zájem o živé lidi, dojetí z jejich utrpení, hořkost a úlevu z konců. I Smrt má srdce. Zusakova kniha se vydává na smutná místa, rozhodně ale není skličující. Kniha se stala záhy po svém vydání mezinárodním bestselerem.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Argo

The Book Thief, 2005

JmenujiSeZuzla
30.05.2019 4 z 5

Na Zlodějku knih jsem čela spoustu kladných recenzí, takže jsem si ji rozhodně chtěla přečíst. Ani jsem nevěděla, že byla zfilmována, přitom spoustu lidí z mého okolí si chválilo i filmové zpracování. Obecně řečeno - ano kniha je opravdu na vysoké úrovní kvality a pokud si ji budete chtít přečíst, můžu s jistotou říct, že je velice dobrá.
Líbily se mi německé prvky. Já německy umím, takže mi přišlo, že to tomu dodalo šmrnc. Navíc bylo vždy vše elegantně přeloženo, aby se to do textu hodilo. Tyto německé úryvky dodávaly knize na lepším prožití celé situace. Celkově se mi moc líbil styl psaní Markuse Zusaka. Nazvala bych to moderním způsobem, jak dokázat podat dramatičtější knihy. Poetismus v jeho větách jde vidět. Příběh byl vždy psán třeba ne úplně dopodrobna, avšak vždy bylo řečeno všechno. Na čtenáři potom je, aby si celou situaci domýšlel v hlavě. Je vidět, že autor je velice dobrý a plánuji si přečíst i jeho další knihy. Právě díky němu se myslím, že je kniha tak moc oblíbená.Naopak problém jsem měla s malým dějovým spádem. Já mám ráda u knih, když se stále něco děje. Na počet stran se mi zdálo, že se toho tolik nestalo. Ale pravdou zůstává, že cílové jsou u Zlodějky knih emoce a atmosféra příběhu.
Postavy byli naprosto fantastické. Moc se mi líbila každá z nich. Oceňuji také kreativní pojetí vypravěče, která za mě bylo velice dobře doplňující.
Konec jsem čekala už tak od půlky knihy. Úplně upřímně mne zas tak nezasáhl. Díky vyprávění smrtky, bylo vše velice neutrální a spíš jsem z toho měla tíživý pocit nežli smutek. Tohle se bohužel stávalo a od knihy jsem tento konec čekala.

EllenQa
29.05.2019 5 z 5

Ačkoliv jsem ji neměla v plánu číst, musela jsem kvůli povinné četbě a rozhodně toho nelituji! Originálně zpracovaná, čtivá a smutná kniha, kterou jsem přelouskala za pár dní. Nedalo mi to a podívala jsem se i na film, který se mi vůbec nelíbil a bylo pro mě těžké ho vůbec dokoukat. Někomu film přijde stejně dobrý jako kniha, ale mně tedy rozhodně ne! Film s knihou nelze srovnávat.

janina74
29.05.2019

Z téhle knihy jsem trochu rozpačitá, asi jsem čekala víc. Ale když čtu ty komentáře tady, asi ji dám šanci a zkusím to znovu...

esfinge
26.05.2019 5 z 5

Nádherný, ale strašně smutný příběh. Vypravěčem je sama Smrt a vypráví to krásně lidsky. Několikrát mi slza ukapla a ten konec, ten mi dal. Pro mně je to kniha, na kterou určitě nezapomenu. To prostě nejde.

pivatko
24.05.2019 4 z 5

zajímavý příběh

girdi
24.05.2019 4 z 5

Knihu jsem četla nesnesitelně dlouho. Nevím, jestli za to mohla hlavní vypravěčka Smrt, nebo to tíživé téma, které přináší jen malé radosti na pozadí velkého zla. Nakonec jsem ale moc ráda, že jsem se překonala a prokousala se až k hořkosladkému konci. Netradiční způsob vyprávění mě občas bavil a jindy opravdu unavoval, ale hrdinové byli tak úžasně lidští a uvěřitelní a to poselství o slovech bylo tak silné, že hodnotím vysoko. (Právě jsem si všimla, že je to mé 100. hodnocení, tak přeji sobě i vám všem, ať máte čas na čtení super knih i na jejich hodnocení ;-))

Micumys06
23.05.2019 5 z 5

Tak hezké a smutné zároveň, že nevím, co k tomu dodat....

PavkaHu
23.05.2019 5 z 5

Dlouho jsem už nečetla tak zajímavou knihu! I jsem si na konci poplakala! DOPORUČUJI!
Určitě se podívám i na další autorovu knihu, která byla přeložena - Posel. Jestli ji tedy seženu!

Roscata
21.05.2019 5 z 5

Už dlouho se mi nestalo abych bulela tak jako u Zlodějky knih. I přesto že jsem tušila jak vše skončí. Nezapomenutelný příběh.

Bookaholik
19.05.2019 5 z 5

Opět jedna z knih, na které budete, myslím, dlouho vzpomínat :)

Talys
18.05.2019 5 z 5

Poetické a kruté, o nezničitelném lidství a moci slov. Zlodějka knih ... jsem ráda, že jsem ji přečetla a zároveň nevím, jestli ji někdy budu mít sílu číst znovu.

Trilobata
18.05.2019 5 z 5

Skvěle napsaný, přečteno na jeden zátah.

nik077
16.05.2019 5 z 5

Krásná kniha... smutný příběh...ale válka je válka...

baty
16.05.2019 5 z 5

Krásná kniha. Velmi silný příběh. Nemohla jsem se od knihy odtrhnout a na konci jsem uronila i pár slz, jak to bylo dojemné. Doporučuji si knihu přečíst.

valky
16.05.2019 5 z 5

Velmi silná kniha. Zasáhla mě zasáhla natolik, že se mi o ní stále zdálo... už jsem se tedy opravdu těšila, až jí dočtu. Zároveň se mi pak stýskalo po Liesel. Rozhodně stojí za přečtení.

kuky921
13.05.2019 5 z 5

Krásný a zároveň velmi smutný příběh. Stojí ovšem za přečtení.

MIA-chan
12.05.2019 5 z 5

Co k tomu dodat.....Prostě nádhera.

soupik2012
08.05.2019 5 z 5

Díky nápadu, učinit vypravěčem tohoto příběhu samotnou smrt, je závěr knihy mnohem snesitelnější, než kdyby hlavním vypravěčem příběhu byla Liesel. I když jsem knihu poslouchala, až po shlédnutí filmu, byl pro mne ten závěr jenom těžko stravitelný. Nádherný, ale nesmírně bolestný příběh. Knihu mi četla paní Hana Rychetníková, ale nemohu říci, že by mi přispěla k celkovému zážitku. Její hlas se výborně hodil k Rosa, ale k ostatním postavám nikoliv a poslech příliš příjemný nebyl. Přes tento nedostatek, bude Zlodějka knih patřit ke knihám, ke kterým se budu ráda vracet.

Sjuzana
08.05.2019 5 z 5

Krásná. Jak může být krásná, když je o válce a je v ní tolik utrpení, smutku a zničených životů?! Díky těmto knihám nepřestávám děkovat za dobu v jaké mohu žít a že nemusím zažívat to co oni ...

Ethys
05.05.2019 4 z 5

Přečetla jsem během 2 dnů. Psáno hodně čtive. S posledními 20 stránkami jsem hodně bojovala, ačkoliv jsem závěr čekala nechtělo se mu na konec dočíst.