Zlodějka knih
Markus Zusak
Mladý australský autor sepsal silný, zajímavý a neobyčejně čtivý příběh. Jeho vypravěčem učinil Smrt. Smrt je zdánlivě nezúčastněný divák, s dokonalým odstupem, s osobitou perspektivou; má všechny předpoklady pro to být svědkem a vypravěčem. Ale příběh Liesel Memingerové je tak mimořádný, že i Smrt si musí přiznat zájem o živé lidi, dojetí z jejich utrpení, hořkost a úlevu z konců. I Smrt má srdce. Zusakova kniha se vydává na smutná místa, rozhodně ale není skličující. Kniha se stala záhy po svém vydání mezinárodním bestselerem.... celý text
Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: 2009 , ArgoOriginální název:
The Book Thief, 2005
Krásná kniha!! Příběh mě velmi dojal... I já se neubránila slzám. Doporučuji určitě přečíst!
Na konci jsem se neubránila slzám. Víc není třeba dodávat, neb bylo napsáno již mnoho slov o tomto krásném díle. Česačka slov by jistě měla radost.
Právě jsem ji dočetla. A protože už jsem četla zdejší komentáře, vím, že skoro vše už tady bylo napsáno. Nesouhlasím s názorem, že kniha je samé klišé a že je snad přeceňována. Válka je klišé, smrt je klišé, ale tahle knížka je napsaná takovým způsobem, že nezasáhnout může snad jen úplně prázdného a cynického člověka. Jedna z nejsilnějších knih, kterou jsem na tohle téma četla. Další, která by se měla stát povinnou četbou. Jako varování, co "správně" zvolená a zacílená slova dokážou udělat s lidem. Ne s člověkem, ale s lidem. Protože člověk byl v téhle knize vylíčen většinou sympaticky, lid naopak. Je třeba si to pořád připomínat a nenásledovat slepě ty samospasitelné vůdce, kteří se rodí stále a znova. Bohužel i u nás.
Po hodnocení tady na databázi jsem asi od knížky očekávala víc. Kdo má velká očekávání, zpravidla bývá zklamán. Ne že bych touto knížkou byla přímo zklamaná, to určitě ne. Bylo v ní sice pár hluchých míst, ale převážně se mi četla dobře. Liesel jsem si oblíbila a i ostatní postavy mi byly sympatické, hlavně táta. No a konec? Pro slzy jsem ani neviděla na písmenka. Knížka určitě stojí za přečtení.
Zlodějka knih přečtena, čtenářka knih rozbrečena...
To byla první myšlenka, která mě napadla, když jsem knihu zavřela a položila ji na stůl.
Bylo to naprosto nádherné čtení. Děj mě ihned od samého začátku vtáhl, plně jsem prožívala, co prožívala Liesel. Stejně tak jsem soucítila se Smrtí, jejíž vyprávění příběh udělalo krásnějším a mimořádnějším. Oblíbila jsem si ten způsob vyprávění - že Smrt nejprve něco jen zmínila a průběhem příběhu začala na tu informaci vrstvit další a další, až jsem nakonec došla k té události, o které jsem zatím jen slyšela z vyprávění. Moc se mi líbilo, že mají knihy a slova pro Liesel takovou roli, jakou mají pro mě. Je těžké najít knihy, o dívkách, které nejen čtou, ale zároveň si i plně uvědomují, že čtou, a jak je to krásné.
Smutná, ale zároveň i krásná knížka. Chvíli mi trvalo než jsem pochopila, že příběh vypráví Smrt. Ukazuje, že ne všichni jsou stejní, že všichni Němci nebyli nacisté a bez citů.
Nemám moc ráda, když děj nemá žádný pořádný zvrat a je okolo něj spoustu "omáčky", ale u Zlodějky knih mi to vůbec nevadilo. Dokonce naopak. Zusak umí nádherně psát a nápad, aby vypravěčem byla smrt byla DOKONALÁ. Podle mě by si ji měl každý přečíst.
Kniha se mi líbila, ale po těch všech pochvalných hodnoceních jsem od ní asi čekala víc. Nicméně si myslím že stojí za přečtení. Jen by za mě mohla být kratší.
Vidím, že tuto knihu si opravdu musím přečíst! Na její název narážím snad neustále - ve škole, v jiných knihách či kdekoli jinde. Vypadá opravdu zájímavě, nejen díky díky názvu...
Nechat Smrt vyprávět příběh malé dívenky z doby války byl úžasný nápad. Smrt a malé děvčátko to opravdu nepatří k sobě. Jakoby měla tato nesourodá dvojice umocnit nesmyslnost válečného běsnění. Kolik takových a podobných osudů malých dětí se za války odehrávalo? Byl to velmi silný a dojemný příběh. A konec se mi líbíl ze všeho nejvíc. Neobyčejný příběh malé dívky Liesel mě oslovil. Originální dílo, které se právem stalo bestsellerem. Pro mě skvělý čtenářský zážitek. Doporučuji.
Musím se přiznat, že už na začátku jsem se nechala vtáhnout do příběhu, i když z časových důvodů jsem knihu odložila, něco mě donutilo se k ní vrátit a rozhodně toho nelituji, znova jsem se ponořila do světa plného války, zloby, lásky a s přibývajícím počtem stránek jsem si uvědomila, že si přeji, aby kniha byla o jednou tolik tlustší. Nemůžu hodnotit jinak než pěti hvězdičkami.
Prvně sem viděla film.
Kniha je psaná velmi pěkně z netradičního pohledu smrti na život a vůbec to nevadí.
Pro mě osobně je téma II. SV v kombinaci s tématikou konečného řešení vždy velmi silné a osobně mám příběhy v této tématice ráda (Schindlerův seznam a Pianista jsou úžasné filmy). Člověk si z těchto knih musí hlavně vzít ponaučení.
Jedině z ponaučení se snad nedočkáme toho, že se ta situace bude opakovat. SNAD
Téma druhé světové války a jejího vlivu na životy běžných lidí mě asi nikdy neomrzí, dojemné zachycení života holčičky, která vyrůstá v době plné zmatků a drobných hrdinství, se mi líbilo. Možná mohl být příběh trošku kratší (ačkoli text byl celkem "roztahaný", takže to utíkalo rychle), ale co mi vadilo dost, byl ten styl - časté krátké upozorňování na to, co jak dopadne, přeskakování někam jinam, "netradiční vypravěčka" - v takovém příběhu mi to přišlo prostě zbytečné. To, v čem se kniha snažila být originální, u mě způsobilo stržení jedné hvězdičky...
Úžasná knížka, silný příběh o síle knih a slov v těžké době, Zvláštní styl vyprávění mi sedl hned od začátku. A originální vypravěčka příběhu dává člověku se zamyslet nad těžkou dobou a osudy lidí. A já přemýšlím i nad ní a že i snad Smrt má srdce! Už jsem viděla i film a také dost dobrý, ale knížka je prostě lepší, tam jsou ty city a pocity víc do hloubky, to se prostě nedá nafilmovat. A konec jsem si různě představovala, ale dostal mě, brečela jsem a nebyla k zastavení....
Všichni knihu vychvalovali až do nebes,ale mě mrzelo,že to nenaplnilo moje očekávání. Kniha mohla být kratší. Bylo to hezké i konec byl dojemný,ale že by to byla moje oblíbenkyně to ne. Mrzí mě to. Možná až si to přečtu někdy ještě jednou osloví mě to víc.
Moje velká favoritka. I film se povedl kupodivu dobře. Děj vypráví smrt. Skvělý vypravěč.
Malokedy byva pocit z knihy tak silny, ze clovek citi taku velku lutost pri poslednych stranach ( nie kvoli tomu, ze citanie konci, ale ...). Zo zaciatku si treba zvyknut na styl pisania, ale je vyborna.
Řadím se také k těm, komu se tohle dílo moc nelíbilo. Podle mne je to zdlouhavé a nezáživné, zkrácení na polovinu by výrazně pomohlo. Vypravěčka smrt je zvláštní a zajímavá, ale nejvíc se mi líbila postava Maxe. Liesel mi připadala tak trochu zaostalá (s každodenním trénováním čtení není úplně normální, aby trvalo několik let než čtení zvládne) a nevěrohodná (za krátkou chvíli si zvykne na novou mámu a na tu původní skoro ani nevzdechne, což by bylo divné u dítěte, kterému jsou 3, ale je to nepochopitelné u holčičky, které je 10) a další.
Samozřejmě popis válečné doby, fanatismu a bídy přímo v Německu je hodně zajímavý, ale nějak mi ten příběh přišel moc rozdrobený, neučesaný, nedotažený, na efekt. Nevím jestli to bylo stavbou vět, přemírou eufemismů a nebo jsem si jen s autorem nesedla, ale takové téma si zasloužilo víc. Zato film mi přišel krásný a jako by se jednalo o úplně jiný příběh.
Nestává se mi často, abych se musela nutit číst dál, ale tady jsem trpěla. Podobné téma zpracovala řada jiných autorů daleko lépe, takže za mne knihu nedoporučuji a není to kniha, kterou si nechám doma v knihovně.
Po přečtení tohoto příběhu jsem se nemohla dlouho k tematice válečných příběhů vrátit. Jakoby se příběh vepsal do mého podvědomí, hluboko vryl a drásal moje smysly. Nádherný umělecký prožitek, ještě nyní mě mrazí při vzpomínce na příběh malé Liesel. A Smrt v roli imaginárního vypravěče považuji za vrcholný um spisovatele. Opravdu silný čtenářský prožitek. Děkuji, že něco takového bylo stvořeno.
Židé druhá světová válka (1939–1945) Adolf Hitler smrt zfilmováno Německo australská literatura Němci o knihách holokaust, holocaustAutorovy další knížky
2009 | Zlodějka knih |
2012 | Posel |
2019 | Clayův most |
2014 | Roky pod psa |
2015 | Smečka rváčů |
Film mě nalákal ale kniha předčila veškerá očekávání.