Zmizela v mlze
Michaela Klevisová
Josef Bergman série
Severská krimi v českém provedení od držitelky ocenění za nejlepší českou detektivku. Kriminalista Josef Bergman chce strávit poklidnou dovolenou v odlehlé vesnici u norského fjordu. Místo rybaření se však ocitne v hodně zamotaném případu. Místní psychosomatička Katrine totiž začne dostávat výhružné vzkazy, vyčítající jí smrt její sousedky. Vzápětí Katrine zemře další pacientka. Rybáři ji najdou uškrcenou na opuštěném místě u řeky. Bergman postupně zjišťuje, že skoro každý obyvatel zdánlivě idylické vesnice má nějaké tajemství.... celý text
Asi jsem začala být závislá na knihách paní Klevisové. Už pár týdnů jiné nečtu a je mi s nimi dobře...
Tato se mi moc líbila a nešlo se od ní odpoutat. Byla napínavá, čtivá a... chytrá. Takže doporučuji a těším se na další..
Vražda v severském hávu. Polární den, téměř neobydlená vesnička, rybáři a zbytky někdy divných místních obyvatel :). A je zaděláno.
A když tam na dovču odjede český kriminalista, jehož myšlenkové pochody "ne, nebudu tady řešit vraždu, jsem na dovče... dobře, tak zjistím ještě tohle a pak už končím..." byly okouzlující.
Ta kombinace mě baví. Od naší autorky o to víc.
Mé první seznámení s Josefem Bergmanem, který si jako cíl dovolené k rybaření vybere "poklidné" městečko v krásné a drsné destinaci za polárním kruhem. Ale protože je tělem i duší kriminalista, tak místo ryb chytne zcela jiný úlovek. Napínavé, skvělé popisy krajiny i postav.
Další skvělá detektivka naší spisovatelky. Ta nás pomalu seznamuje se všemi postavami, kteří žijí ve vesničce u norského fjordu vysoko za polárním kruhem. Český kriminalista Bergman sem odjel na dovolenou a užít si chytání ryb. Když pak ale objeví mrtvolu, začne na vlastní pěst, vedle místní policie, pátrat po vrahovi. Snaží se pochopit vztahy mezi lidmi, hledá spojitosti a rybaření na chvilku odkládá. Pátrání se střídá s popisy tiché, nehostinné krajiny, která je ještě netknutá civilizací, ale hrozí, že i tomu bude konec. Kniha se mi moc líbila, parádně navozená atmosféra, Bergman je úplně obyčejný policista a vrah není psychopat. Užila jsem si pěkné čtení.
Až do strany 100 jsem se těžko orientovala ve vztazích množství postav, ale knížku jsem neodložila a pak už se mi docela líbila. Prostředí příběhu bylo podobné jako v knížce Norské děti (Hana Roguljič).
Další naprosto senzační počin od skvělé autorky, která nás tentokrát zavede do krásných končin Norska, s jejímž popisy si nádherně vyhrála. Vystupují zde dost zajímavé postavy, jen bych některým dal trochu víc prostoru. Jinak ale pecka, čtivá detektivka, rozhodně se ale nejedná o žádný krvák. Každý detail zde má význam (jak vám časem dojde) a vy společně s Bergmanem postupně luštíte složitou záhadu. Fakt perfektní kniha po všech stránkách. Nebyla pasáž, která by mi vadila nebo naopak chyběla.
Další perfektní kniha od autorky, mrzelo mě šílených popisů, na můj vkus by stačila část, těšil jsem se na tajemství školního sklepa a doufal v pořádnýho lososa pro Bergmana... a ono nic. Tak proto hvězda dolů.
Ani na dovolené v Norsku nemá Josef Bergman chvilku klidu od vražd a místo, aby lovil lososy a zúročil tak drahý lovecký lístek, musí lovit zločince za své méně schopné norské kolegy. Ten konec mohl být trochu dotažený, jinak příjemně vysoko zvednutá laťka z prvních knih stále drží na svém místě. A co ten sklep? Působil tak tajemně a strašidelně ...
Knížka mě pěkně vtáhla do děje. Mám ráda ( slovy Bergmana) ,,tohle postupné odkrývání pravdy, rafinované míchání intuice, dedukce a náhody". Žádný krvák, přesto napínavý děj, krásná severská krajina, zajímavé postavy, překvapení v odhalení vraha... Vážně pěkná detektivka, navíc česká, trochu mi připomíná Agathu Christie. Určitě si přečtu další.
Do knihy jsem se rychle začetla, ale musím přiznat, že někdy mi připadal děj trochu zdlouhavý. Zato jsem si ale užívala popis nádherné přírody a ticho okamžiku, ze kterého téměř mrazilo.
Zajímalo by mě, jak se vše nakonec uzavřelo a jak pokračoval život některých postav.
Kniha se četla s naprostou lehkostí, na začátku jsem se trošku ztrácela, o kom, že to vlastně je. Ale jinak velice zajímavý příběh. Jen mi trošku zklamal konec, kde se sáhodlouze vysvětlovalo co a jak bylo a co dotyčnou osobu k tomu vedlo. Přiznám se, že skoro do konce jsem podezřívala jednu z kladných postav a trošku mi to zklamalo, že to nebyla ta daná kladná postava. Ale to je můj problém, že jsem se na ní upnula. Byla to moje první kniha od této autorky a určitě ne poslední, rozhodně v budoucnu od ní přečtu další, opravdu mi kniha bavila a vřele doporučuji.
Do nějaký 70. strany jsem se nemohla pořádně zakousnout, ale pak se to rozjelo a zakousla bych se i do toho sobího hamburgeru s ananasem. :D
Tyhle knížky se čtou velmi dobře, prostě prima čtení. A změna prostředí s krásným popisem drsného prostředí tomu ještě přidá něco navíc.
Velmi čtivé, solidně vykreslené charaktery postav i prostředí, nicméně se mi zdál příliš dlouhý úvod (než došlo ke zločinu).
Další knížka od Michaely Klevisové, která se výborně četla. Poutavý, napínavý příběh a krásně vykreslené postavy a osudy i mimo kriminální zápletku.
Sérii Josefa Bergmana čtu popořadě a musím říct, že je díl od dílu lepší. Zmizela v mlze se mi zatím asi líbila úplně nejvíc (tak doufám, že další, které mě čekají, budou mít stoupající tendenci). Opět krásně vykreslené prostředí vesničky za polárním kruhem v norském fjordu. Velice povedená charakteristika postav (a musím říct, že konečně mi bylo víc postav sympatických než to bylo v předchozích knihách) a hezky vystavěna zápletka. Nemám co bych vytkla - snad jen jakoby nedotažený závěr (máme sice vraha a jak to všechno bylo ale jak to nakonec skončilo s ostatními ...?). Takže se těším na další díl a mohu jen doporučit.
Chválím opět pěkně vykreslené a navzájem se nepletoucí postavy. Jen děj byl tentokrát trochu překombinovaný. A těším se na návrat do Česka, konkrétně do Beskyd.
Dobrá detektivka. Pěkně se četla, nebyly tam žádné schválnosti, taková odpočinková četba.
vraždy Norsko cestování české detektivky a krimi rybolov, rybářství, rybaření thrillery pro ženyAutorovy další knížky
2020 | Drak spí |
2021 | Prokletý kraj |
2017 | Zmizela v mlze |
2019 | Sněžný měsíc |
2023 | Vraní oko |
Divoké prostředí norského mořského pobřeží, místní lidé i různorodá směsice cizinců odkudkoli, mezi kterými nenajdete vedlejší postavy. Je až neuvěřitelné, co všechno se autorce podařilo vměstnat do děje jedné knihy. A přitom u všech postav jde do hloubky, nic není líčeno povrchně, všechny dějové odbočky se nakonec ukážou jako důležité. Hledání vraha není zdaleka to hlavní, čtením získáte několik bonusů - netradičními reáliemi počínaje či výborně propracovanými a vesměs příjemnými! postavami konče. Povedený příběh, knihy autorky zrají jako víno.