Zmizela v mlze
Michaela Klevisová
Josef Bergman série
Severská krimi v českém provedení od držitelky ocenění za nejlepší českou detektivku. Kriminalista Josef Bergman chce strávit poklidnou dovolenou v odlehlé vesnici u norského fjordu. Místo rybaření se však ocitne v hodně zamotaném případu. Místní psychosomatička Katrine totiž začne dostávat výhružné vzkazy, vyčítající jí smrt její sousedky. Vzápětí Katrine zemře další pacientka. Rybáři ji najdou uškrcenou na opuštěném místě u řeky. Bergman postupně zjišťuje, že skoro každý obyvatel zdánlivě idylické vesnice má nějaké tajemství.... celý text
Dobrá detektivka. Pěkně se četla, nebyly tam žádné schválnosti, taková odpočinková četba.
Byla to pěkná detektivka, ale pro mě zatím nejrozvleklejší. Bylo tam už nějak moc "omáčky. Jsem zvědavá na další, ale musím si dát chvíli od Paní Klevisové pauzu.
Severská detektivka od Naší autorky, všechna čest, slušný popis místa, promyšlená zápletka, kdo má rád věci od Larse Keplera, Jo Nesbe a tak.. Určitě bude potěšen :)
Velmi dobrá detektivka, promyšlená, se sympatickými a dostatečně propracovanými postavami. Nebylo to nijak překombinované, všechna rozuzlení dávala smysl. Kniha měla navíc spád, děj se příjemně linul, ani pomalu a ani příliš zběsile.
Detektivky od paní Klevisové mám ráda. Hezky se čtou a mají příjemnou, poklidnou atmosféru. Doporučuji.
Možná trošku překombinované, ale pořád velmi dobré! Úplně jsem dostala chuť se do Norska podívat!
Tenhle díl se mi moc líbil. Moc děkuju autorce za zasazení příběhu do nehostinného severu; strašně se mi líbí popisy míst a tajuplné historie, které dané místo provází. Myslím, že teď bych takovou krajinu nikoho brala. A navíc bývá teď celkem často mlhavo ... :o) U předchozího dílu jsem zmiňovala trošku podobnost s anglickými detektivkami a teď ještě doplním, že tam vidím i nádech islandských detektivek Indridasona. Plyne to tak poklidně, ale pár děsuplných okamžiků se tam najde. Chápu to tak, že pohled na tamní policejní práci je dosti upozaděný s ohledem na fištróna Josefa Bergmana. Jen mi ke konci trochu chyběly informace o rodině psychosomatičky (otec, matka), jak to s nimi dopadlo, i s Katrine samotnou.
Velice milá změna proti současným thrillerům, které v každé kapitole lámou žebříčky v akčnosti.
Toto je klidné vyprávění, kde ve vyšetřování hraje hlavní roli rozplétání osudů a mezilidských vztahů. Vyšetřovatel není superhrdina, ale naopak hloubavý typ s pochopením pro lidské pohnutky. Tentokrát řeší vraždu, ke které se nachomýtnul při své dovolené v Norsku ve vesničce daleko za polárním kruhem.
Krásné popisy přírody a psychologie postav jsou devízami této české autorky. Milé čtení, pokud se to o detektivce dá říct.
Posloucháno jako audiokniha.
Naposloucháno. Velmi zajímavý popis života v odlehlých končinách. Velice dobře popsané postavy, jeden by je úplně viděl.... ale pro detektivní příběh moc dlouhé čekání na jakoukoliv akci
Moc mě bavily popisy místní přírody. Měla jsem pocit, že bydlím vedle Bergmana v karavanu. Trošku jsem tušila vyústění, ale na zážitku mi to neubralo.
Kniha nebyla špatná, četla se docela dobře, takové vyprávění s "detektivní" zápletkou. Neurazila, ale úplně mě nenadchla.
Příjemné čtení, Norsko miluji a dovedu si jako chladnomilec představit, že bych tam žila, třeba v Alesundu. Vůbec mě na rozdíl od Kopretiny aj. nepřekvapuje, že se tam v pohodě domluvili anglicky, taky jsme neměli problém, ať jsme mluvili s teenagery nebo důchodci. Ale zpět ke knize, podle mě byla dost v závěru nedotažená.
Velice zdařilé, neotřelá zápletka v civilizací málo dotčené norské přírodě. Příběh má spád, dokonale vykreslená psychologie postav (typické pro autorku) mu vůbec neubírá na intenzitě a knihu prostě není možné odložit.... Skvělé.
Líbí se mi pomalé vyprávění ve kterém se seznámím s postavami a jejich vlastním pohledem na události. Oceňuji, že autorka nikdy nesklouzne k dnes tolik moderní brutalitě. Popíše strašidelný temný sklep ve kterém by se toho mohlo tolik stát a pak... Sakryš, to jsem se rozepsal jako Alex! Abych tak i nedopadl....
Už X-tá kniha téhle autorky a spokojenost. Líbí se mi její styl, kniha frčí, má spád, nápad, je prima. Už se těším na další.
Za mě opět spokojenost. Líbí se mi ten pomalý způsob vyprávění, odhalování niter jednotlivých postav. Žádné velké drama se nekoná, ovšem to neznamená, že člověk není napjatý a nestrachuje se o osud postav. Určitě se pustím i do dalších případů detektiva B.
Zmizela v mlze je moje první přečtená kniha od "královny české detektivky" a asi jsem náročný čtenář, ale mně to moc nebavilo. K nalezení těla došlo až na 80.stránce, takže jsem to chtěla vzdát, ale nakonec jsem přece jen chtěla vědět, jak to dopadne. Vraha není podle mého názoru možné z pohledu čtenáře vypátrat a celé je to moc popisné (což autorka umí moc dobře) a vleče se to jak týden před výplatou. Nejsympatičtější postava za mě určitě Bente :) Zkrátka klasická nedělní detektivka na ČT1.
Má první kniha od autorky. Příběh i postavy jsou rozhodně zajímavé, ale spíše než detektivkou bych to nazvala psychologickým románem. Přišlo mi to takové táhlé, žádný zvrat, překvapení, ale určitě stojí za přečtení.
vraždy Norsko cestování české detektivky a krimi rybolov, rybářství, rybaření thrillery pro ženyAutorovy další knížky
2020 | Drak spí |
2021 | Prokletý kraj |
2017 | Zmizela v mlze |
2019 | Sněžný měsíc |
2023 | Vraní oko |
Chválím opět pěkně vykreslené a navzájem se nepletoucí postavy. Jen děj byl tentokrát trochu překombinovaný. A těším se na návrat do Česka, konkrétně do Beskyd.