Znamenitá mrtvola

Znamenitá mrtvola
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492192/bmid_znamenita-mrtvola-x2q-492192.jpg 3 1673 1673

Když Agustina Bazterrica v roce 2017 zvítězila se svojí mrazivou dystopií v prestižní literární soutěži Clarín, jistě netušila, že se děj její knihy zanedlouho částečně stane skutečností, a její román tak získá na aktuálnosti a naléhavosti. Svět se nevratně změní ve chvíli, kdy se objeví smrtící virus, který přenášejí zvířata: od divoce žijících po domácí mazlíčky, všechna musí být utracena a jejich maso už se dál nesmí jíst. Vlády čelí situaci drastickým způsobem: uzákoní chov, porážku a konzumaci lidí. Kanibalismus se stane součástí každodenní reality a společnost je rozdělena na dvě skupiny: na ty, kteří maso jedí, a ty, jejichž maso je konzumováno. Marcose Teja, provozního ředitele v mrazírnách Krieg, opustila po smrti malého synka manželka a on žije jen prací, kterou nenávidí a dál ji dělá jen proto, aby mohl svému otci trpícímu stařeckou demencí hradit pobyt v luxusním geriatrickém centru. V den, kdy dostane darem mladou ženu, „samici“ určenou na chov pro maso, se jeho mysl vydá na nebezpečnou cestu, která ho temnými zákrutami dovede až do situace, jež je těžko představitelná i pro členy společnosti tak zvrácené, jako je ta, v níž je nucen žít. Dá se vůbec hovořit o nějaké lidskosti, když musí být zemřelí zpopelněni, aby nebyli snědeni? Kým je vlastně ten druhý, jsme-li tím, co jíme?... celý text

Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: , Fobos

Cadáver exquisito, 2017

LucyEcstasy
09.09.2022

Wow! Tohle byla jízda!

Kniha,která si prohrává s tématem kanibalismu a to do takových detailů, že jsem občas zůstala koukat s otevřenou pusou.

Nesmí chybět ani proces zpracování masa a vše je popsáno neuvěřitelně realisticky.

Mně osobně tyto knihy s drastičtějšími náměty nevadí,nicméně jedna scéna tam trošku se mnou zamávala. Ale taky patřila k jednomu velkému paradoxu.

Nevím jak ostatní, ale já si nedokázala oblíbit žádnou postavu.

Finále bylo ale jedno velké překvapení!

Koneckonců knihu mohu doporučit. Ač je to kniha extravagantní, čte se skvěle a stránky ubíhají pod rukama.

Hodnotím 4,5/5⭐️

Zuzana215
07.09.2022 3 z 5

Nápad to byl jistě dobrý, ale spoustu věcí nedotažených. Celé to bylo uspěchané. Celý příběh by jistě mohl mít alespoň 350 stran. Hodně věcí bylo nejasných..např. kolik let trvala tato VELKÁ ZMĚNA? Chvílemi mi to přišlo jako chvilka..zvlášť, když mluvili o tom, že jim kus nemůže rozumět...a mě v hlavě pořád šrotovalo..JAKTO?? VŽDYŤ JSOU TO LIDI! MUSEJI ROZUMĚT, IKDYŽ NEMOHOU MLUVIT..
Celkově mi na knize nepřišlo nechutné skoro nic, spíš šokující, něco co vás stále nutí číst dál...
Taky jsem pořád přemýšlela nad tím, podle čeho rozdělovali, kdo bude potrava a kdo ,,normální" konzument..
Vejce tedy ze světa zmizela úplně? A mléko a mléčné výrobky? To se vše dělalo z mléka těhotných?
Přijde vám to odporné?
A když krávu musí znásilnit, aby měla mléko..to je zcela v pořádku?
Vše, co se děje v knížce s lidmi, existuje v našem světě se zvířaty..včetně testování v laboratoři...
Koukněte se na IG - profil Svoboda zvířat a uvidíte věci o kterých se vám ani ve snu nezdá...
A co říci na samotný závěr knihy? Tak trochu jsem to čekala..

Vknihách
05.09.2022

Uf! Tak toto bolo…Wau!
Predpokladám, že autorka, vegetariánka, navštívila niektorú firmu na spracovanie mäsa (samozrejme aj usmrcovanie zvierat),a to jej vnuklo myšlienku napísať tento príbeh. No ale prečo si myslím čím sa autorka inšpirovala? Sama som praxovala na jatočnej porážke zvierat a oddeleniach na spracovanie mäsa. Agustina to popísala tak reálne! S malým rozdielom. Nepísala o prasatách alebo kravách. Jej "mäsom"v knihe boli ľudia. Na to, že autorkou je žena, dokázala napísať nechutné, brutálne scénky. Neberte to, prosím, ako škatuľkovanie, že v tomto hrajú prím muži…pri čítaní pochopíte ako som to myslela. Kniha je útla, má 250 strán a krátke kapitoly, takže prečítanú ju môžete mať na jedno dlhšie posedenie. Znamenitá mrtvola je rozdelená na dve časti. Prvá sa venuje primárne vysvetleniu, ako funguje nový svet, prečo sa nejedia zvieratá,ale ľudia(a prečo sa vôbec mäso musí jesť), čo tomu predchádzalo, ako funguje chov a proces až do okamihu, kedy sa z mäsa varia pochúťky. Druhá časť sa zameriava na život hlavného hrdinu. Ako žije po tom, čo mu umrelo dieťa, manželka sa odsťahovala k svojej matke a žije len pre prácu, ktorú nenávidí. V tejto časti knihy je veľa úvah, ale aj spomienok Marcosa na dobu 'pred tým'. Musím povedať, že veľa momentov v knihe bolo prekvapivých, neraz mi skrútilo vnútornosti (toto čítanie nebude vhodné pre slabé žalúdky), príbeh sa doslova čítal sám,aj keď nie vždy ľahko. Mám však aj malé negatíva. Musela som si zvykať na štýl autorky. Bol strohý, chladný,bez emócií. Taktiež som dúfala, že bude vysvetlené, akým spôsobom sa na začiatku kanibalistickej éry vyberali\triedili ľudia na jediaceho a jedlého. Toto mi tu dosť chýbalo. Inak autorka vychytala dosť veľa detailov,tento jeden mne osobne chýbal. Nakoľko si Marcos pamätal ešte prácu v mraziarňach so zvieratami,mohlo to byť spomenuté….
PS: tá (česká) obálka je dokonalá

Luccinda
05.09.2022 4 z 5

Tak tohle jsem prostě musela číst! Dystopický svět, ve kterém se kvůli smrtícímu viru přestane jíst zvířecí maso, a tak se uzákoní chov lidí určených k porážce a konzumaci. Všechno na téhle knize působí zvráceně a ano, mě tyhle zvrácenosti a nechutnosti zkrátka přitahují.

Myslela jsem (a zároveň doufala), že to bude drsné čtení, ale přiznám se, že až takhle nechutné jsem to opravdu nečekala. Autorka v knize do nejmenšího detailu popisuje, jak to v takových lidských chovech vypadá, jak probíhá převoz na jatka a následná porážka, jak fungují řeznictví a co všechno se z lidského těla konzumuje… No, je to síla. Nejednou se mi při čtení zvedal žaludek a to jsem si myslela, že toho vydržím docela dost. Zároveň mě ale příběh hrozně fascinoval a čím víc mi z něho bylo zle, tím víc jsem byla nadšená, protože přesně tohle jsem od knihy chtěla dostat a nakonec byl ten zážitek ještě mnohem lepší, než jsem očekávala.

Celou knihu jsem “zhltla” na posezení (v souvislosti s touhle knihou fakt super spojení ). Nějaký obsáhlý příběh ale od mrtvoly nečekejte, kniha má velmi jednoduchou dějovou linku a soustředí se spíše na popis fungování světa a kritiku společnosti. Hlavní pointu ale vidím v zamyšlení se nad masným průmyslem (minimálně po dobu čtení z vás kniha zaručeně udělá vegetariána), ale i nad tím, jak jsme jako lidstvo snadno ovlivnitelní, a že prakticky nemáme žádné morální hranice, jak si o sobě možná myslíme. Koneckonců jsme pořád jenom zvířata, která bojují o přežití...

Pitraska
04.09.2022 1 z 5

Kladně hodnotín námět (i podtext) a zajímavou neotřelou obálku. Dost jsem se na knihu těšila, ale vůbec se nenaplnil její potenciál. Styl psaní je příšerný. Jeden dlouhý strohý popis, dějová linka skoro nulová. Ačkoliv popisuje zrůdné zacházení, které mělo vyvolat nějaké zpětné emoce, kvůli stylu psaní to vě mně nic nevyvolávalo. Děj je neucelený a nevysvětlený. Mnohým knihám by prospělo zkrácení o třetinu, tato si zasloužila delší rozepsání. Velká škoda.

Miška74
04.09.2022 4 z 5

Pro slabší povahy může být kniha velkým oříškem. Mě osobně se ale četla dobře a vlastně jediné co mi vadilo byl ten rychlý konec, který by si zasloužil dotáhnout. Námět se mi moc líbil a zhltla jsem knihu velmi rychle. Někomu to nejspíš přijde nechutné a zvrhlé, ale mě se to líbilo.

*Lucias*
03.09.2022 5 z 5

Všem, kterým přišla porážka lidí nechutná: přesně tohle se děje zvířatům, které trpí úplně stejně. Líbil se mi styl vyprávění, kritika vlády a lidí, kteří jsou schopni se podřídit všemu, pokud je to nařízeno. Deštníky byly taková pěkná paralela k respirátorům. Jsem překvapená tak nízkým hodnocením a jsem ráda, že mě neodradilo výběru této knihy.

HadleysHope
03.09.2022 2 z 5

Pravda, to maso vypadá chutně, jen ho dodělat. S přečtením tohoto příběhu jsem měl velký problém. Nakonec dvě hvězdy za odvahu.

Moniska2410
31.08.2022 1 z 5

Jedna hvězdička za povedenou obálku.
Upřímně sem čekala asi něco jiného. Detailní popisy porážky sem ještě vydýchala, ale lov těhotných,nebo jezení malých dětí to už bylo moc. Děj mi přišel o ničem, chybělo mi tam vysvětlení, kdy to všechno začalo a jak se vlastně lidi začali chovat, prostě pořádné vysvětlení.Hlavní hrdina Marcos, který nás provází celou knihou, mi byl ze začátku sympatický, hlavně jeho postojem k tomu všemu a na konci to totálně zazdil. Člověk se po smrti musí nechat zpopelnit, aby ho nevykopali a nesnědli. Upřímně takovou dobu bych zažít nechtěla, to bych se stala veganem

Falda
30.08.2022 4 z 5

Náhled na to, co se tady vlastně již děje.. jen ne lidem, ale zvířatům, kterých mi bylo líto i v knize. Ale nápad super, dobře se to četlo!

sankofka
28.08.2022 3 z 5

(SPOILER) Já jsem se na knihu nejen kvůli obalu hrozně moc těšila. Je škoda, že po přečtení přišlo lehké zklamání. Kniha je rozdělena na 2 části, ta 1.část mě vůbec nebavila, nic mě tam vlastně nepřekvapilo. Je to sice nechutné,ale tedy čekala jsem od toho víc. Až do 2.části jsem se více začetla. Konec knížky mě překvapil, bylo mi líto Jazmín, ale vlastně se to trochu dalo očekávat jak se Marcos rozhodne. Ve finále jsem ráda, že jsem knihu přečetla nicméně si myslím, že to není nic, na co bych v budoucnu měla vzpomínat. Řekla bych skvělý potenciál, málo využitý. Za přečtení to ale stojí, už jen proto že je knížka malá a máte ji přečtenou za chvilku a taky je to zkrátka něco nového, jiného, co tu ještě nebylo.

DominaCZ
28.08.2022

Co jste furt tak vydřený z přebalu?? To se vážně poděláte z obrázku balíku masa?! Pak není divu že vás takovej šunt zaujme jako bomba.

Tyhle "příběhy" jsou o ničem.
Mají šokovat, ale neděje se tak.
Že bude všeho ubývat a nastane tak všehožerství, je logické.
Naštěstí do toho máme ještě daleko.
Pořád jsou tu šance na tuny náhražek takže pohoda, verze života bez masa nešokuje a lid by opravdu k požírání navzájem nesvedla.
Takže proto odpad.

Pro jistotu dámu: ne, my co dáváme odpad jsme děj pochopili, neboj se. Jen ho prostě nežerem.

monushka
27.08.2022 4 z 5

Nejlepší na téhle knize je prostě dokonalá a originální obálka! Příběh byl nechutný. Ze začátku jsem myslela, že ani nebudu číst dál. Ale s přibývajícími stránkami jsem si na tu nechutnost zvykla. Ale závěr jsem očekávala úplně jiný.

Irsaf
26.08.2022 5 z 5

Joo, tak tohle bylo celkem hustý čtení…
Ze začátku nechutný, ale dalo se to…
Mohlo by být pokračování ;-)
Nalákala mě obálka, ta se vážně povedla…
Je par věcí, co nejsou jasný a vyvolávají otázky, ale celkově za mě dobrý…

Catostarší
24.08.2022 2 z 5

Nic moc kniha. Soylent green zápletka. Obálka top.

terryaknihy
23.08.2022 3 z 5

Zvířata napadl smrtící virus a všechna musela být utracena. Aby lidé měli maso a jatka mohla jet dál, přišli s nápadem jíst lidské maso. Nazvali ho speciálním masem a začali chovat samce a samice pro potravu.
Popisy jednotlivých poprav a kompletní projití jatek byl docela masakr. Co mi ale dělalo větší problém, tak to bylo násilí na zvířatech. Po stránce 177 jsem tu knihu strašně nenáviděla. Co se týká zvířat, tak jsem citlivouš a hrozně mě to naštvalo.
Kniha je psaná velmi jednoduchým jazykem a úsečné věty na mě působily tak nějak neprofesionálně a kazily mi trochu “zážitek” ze čtení. Během čtení mě kniha dvakrát překvapila a ten konec byl dost velké překvapení… Je to dystopie s velmi dobrým poselstvím. Rozebírá lidskost a ukazuje na neskutečnou sobeckost společnosti. Bylo chvilkami dost děsivé, že by to mohlo být i dost reálné…
Hlavní postava Marcose, stejně jako vedlejší postavy mi v příběhu nijak zvlášť k tělu nepřirostly. Ten konec byl svým způsobem logický, ale strašně děsivý k obrazu naší společnosti.
Nakonec jsem hodnotila 3/5⭐️. Originální námět, zajímavé zpracování, skvělá obálka..

brunettlibrary
23.08.2022 5 z 5

Wow, wow, wow! Tak tohle byla jízda! Složitý děj tady nehledejte a ani není potřeba, tady je zajímavé hlavně prostředí, do kterého je děj zasazený (právě z toho se mi dělalo místy až špatně od žaludku). Postavy jsou vykreslené hezky, ale zase to není to nejdůležitější. Konec jsem dopředu vůbec neodhadla. Knihu bych určitě nedoporučila vegetariánům, ale lidem, kteří jsou otevření novým náhledům na budoucnost lidstva.

-knihomolka-
22.08.2022 4 z 5

Tak trochu nevím, co si o tomhle díle myslet. Kontroverzní témata jsou můj šálek čaje, proto jsem si knihu hned koupila, ale čekala jsem od ní něco trochu jiného. Není to úplně zklamání, ale mrzí mě, že jsme se nedozvěděli, jak dlouho už tohle trvá, co je to za vir, že musela zemřít všechna zvířata a co je například za rok. Popis je to slušný, ale jinak mi vyjadřování autorky moc nesedlo, to je samé “on”, takže je lehké se v textu ztratit a není to úplně příjemné. Nicméně, hodnotícím kladně za neotřelou obálku, téma a syrovost, která tomu dodala tu správnou nepříjemnou atmosféru. Za přečtení to určitě stálo a rozhodně to ve mně vyvolalo nutnost přemýšlet o tom, jak snadno se dají lidé zmanipulovat tak, že se chovají jako bezcitné zrůdy. Já věřím, že pokud by tahle situace nastala, tak by se lidstvo neštítilo ničeho.

Aivinka
22.08.2022 4 z 5

Zajímavý koncept. Rozhodně nesouhlasím s názorem, že kniha nemá co nabídnout, možná to jen neodpovídalo tomu, co od ní lidé očekávali. Sama jsem čekala něco trochu jiného, ale ve výsledku jsem si moc nestěžovala. Obvykle mám dost silný žaludek, ale tahle kniha se mnou při četbě několikrát zacukala a po dočtení jsem měla trochu zvláštní pocit z konzumace masa. Konec mě neohromil a popravdě trochu zmátl.

Viděla jsem tu i dost špatné hodnocení hlavní postavy a s tím musím souhlasit. Hlavní protagonista vás ničím neosloví. Nelitovala jsem ho a pokud to mohu tak směle říct, byl mi svým způsobem jedno. Nicméně v porovnání s příběhem to nevnímám jako velkou chybu.

Nakonec jsem knihu ohodnotila lépe, než bych asi měla, v poměru s chybami, které jsem v ní zaznamenala. Dala jsem na svůj subjektivní názor a hlavně na nepříjemný pocit, který ve mě kniha vyvolala, protože s tímto záměrem jsem jí koupila a to co jsem od ní chtěla mi poskytla.

wendulka321
21.08.2022 4 z 5

Tuhle knihu budu rozdýchavat ještě dlouho... Celé to bylo šílené a ten konec no do...