Znamenitá mrtvola

Znamenitá mrtvola
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/539499/bmid_znamenita-mrtvola.jpg 3 1652 1652

Neotřelá orwellovská dystopie, která jde ve zkoumání temných hlubin lidské duše až na dřeň. Samec, samice. Bytost. Stvoření. Šlechtěný druh. Speciální maso. Ale ne člověk. Nikdy ne člověk. Svět změnil virus, který znemožnil konzumaci zvířat, lidskou populaci ale nenapadl. Ve společnosti se tak postupně stal přípustným a později dokonce systémově podporovaným kanibalismus. Hlavní hrdina Marcos je tiše rozežírán vlastní ztrátou a ve svém smutku proplouvá prostředím jatek, kde mezi procesy bourání, půlení a usmrcování řeznickou pistolí umírá mnohem víc než jen němí jednotlivci pěstovaní ke konzumaci. Ztráta lidskosti, víry a morálky čpí z každého koutu ulice. Může se v soukolí obludného systému krutosti vůbec ještě něco změnit? A dokáže také Marcos potlačit své nejhorší instinkty? Výstižná literární alegorie hierarchické struktury kapitalismu získala prestižní argentinské literární ocenění Premio Clarin de Novela. „Hledáte-li něco neotřelého a máte-li silný žaludek, pak si troufám tvrdit, že Znamenitá mrtvola uspokojí váš apetit. Dobrou chuť!“ – Recenzárium.cz. „Neúprosně temný a znepokojivý pohled na způsob, jakým se společnosti přizpůsobují páchání zvěrstev.“ – KirkusReviews.com.... celý text

Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: audiokniha , OneHotBook

Cadáver exquisito, 2017

NicaCola
02.02.2023 4 z 5

A mně se to líbilo! :-D Kniha mě na první pohled samozřejmě zaujala obálkou a myslím, že nejsem jediná. Chvíli mi trvalo, než jsem si zvykla, že kniha není vyprávěná v obvyklé ich formě, ale pak jsem si uvědomila, že takhle je to fakt lepší! Hlavní hrdina mi přišel sympatický hned od první stránky, úplně jsem s ním soucítila a chápala jsem, že nejí maso :-D Je pravda, že konec knihy byl trošku "odfláknutý", ale opět moje oblíbená hláška - mně se to líbilo!

Ma1keL
31.01.2023 4 z 5

Kniha rozhodně není pro slabé žaludky. Číst tuto knihu mi vůbec nevadilo, tedy dokud jsem nešel dělat večeři a nezačal se hrabat v kuřecích prsech :D .. Jinak, co se týče příběhu, tak ten je poněkud jednoduchý a nekomplikovaný za což jsem rád, protože se mi to sem prostě hodilo, přesně tak, jak to autorka zamýšlela a určitě bych k tomu nepřimotával další zvraty nebo dějové linky. Kniha rozhodně reflektuje naší pomalu se kazící společnost, stejně jako maso kazící se na pultu .. (které sis dost možná dnes přinesl/a domů). Nechci říct, že bych se po přečtení této knihy stal vegeTENTONONCem, ale přece jen mi v hlavě zanechala pár myšlenek, které se mi teď pokaždé vybaví, když projdu kolem řeznictví :).

Barulinkas
31.01.2023 2 z 5

Za mě určitě zajímavý, poněkud nechutný nápad na knihu. Jediné co, tak jsem nepochopila o čem kniha měla být a už vůbec jsem nepochopila konec...přijde mi to jak nedopsaná kniha, jak kdybysme dějově byli v půlce knihy a ejhle, ono už to skončilo ...
Pochvalu si určitě zaslouží obálka knihy, moc často si neberu maso do postele :-D

Cacolinka
31.01.2023 2 z 5

(SPOILER) Asi jsem úplně nepochopila, jaké poučení mi tato kniha má předat. Lidé jsou všeho schopní? Nebo vegetariánské poučení: jíst maso je špatné? Protože se k užitkovým zvířatům chováme, tak jak se k nim chováme? Víc tíhnu k vegetariánské variantě...ale že by člověk, kterému tak záleží na zvířatech nevěděl, že k produkci mléka je potřeba těhotenství? (Nebo mám spíše napsat březost, když tam byli lidé jako chovná zvířata..?) No prostě jsem z toho dost rozpačitá...

SladkaK
30.01.2023 4 z 5

Nechat a do detailu popsat celý proces jatek je málo. Stačí pozměnit původ masa a pobuřující kniha je na světě. Neměla bych silný žaludek ani na takový příběh o zvířatech, takže jsem knihu často odkládala.

Zážitek mi trochu kazilo stereotypní vykreslení postav. Hlavně paní Mengele, koželuh a lovci. Na druhou stranu stereotypní chování bylo možná nutností pro celou atmosféru, protože jinak by kniha tříštila pozornost?

Spoustu otázek umlčel závěr. Naštěstí úplně jiný, než jsem myslela a přitom tak předvídatelný.

Dalibor1980
29.01.2023 2 z 5

zaujimava obalka a silny marketing niekolkonasobne prerastli slaby pribeh. Je to skoda.

Kocuro
28.01.2023

(SPOILER) Na knihu jsem náhodou narazil v obchoďáku, zaujala mě obálka, proč to nepřiznat. Na tuto knihu je zde hodně recenzí, předpokládám, že téměř každého se nějakým způsobem dotkla. I mě bude trvat, než to ze sebe "oklepu" a bude to zase normální. Ano, skutečně se mě to taky dotklo. Ona to asi není knížka psaná pro zábavu. Jednak popis je dost naturalistický, na dnešní dobu, hrůzný, ale hlavní je přímo nevyslovená myšlenka a ta je ještě silnější.
Způsob psaní, myslím formu, postavy, těžko můžu hodnotit, předpokládám, že to vychází z toho, že autorka je z Argentiny a odpovídá to tamějším zvyklostem, nevím. Co na ději, který je čato kritizovaný vylepšit a nebo zdokonalit? Předpokládám, že to byl záměr a nebo to je někomu málo?
Myšlenku knihy, podle mě, vystihla ve své recenzi Tereza137, proto na ni navážu nebo ji obohatím. Takže, v ději se nenacházejí žádné nadpřirozené síly, neexistující technika a budoucí převratné vynálezy. Celé je to podle mě postavené jako lehce pozměněné a rozvinuté dnešní skutečné události. Vždyť jsme taky zažili nebezpečný virus a následná opatření, který nás různě omezovala a "pro naše dobro" patrná snaha zavést nerůznější už trvalá omezení. A v ději knížky, virus a platný zákaz večerního vycházení. Není vysvětlené, jakým způsobem se přijalo a provedlo rozdělení lidí na normální a jatečné, ale to snad nevadí. Děj je zachycený už v době, kdy to takto už fungovalo. Svět, kde Overtonova okna byla otevřená už dokořán. Dneska nemyslitelné věci byly součást života a nikdo nad tím nepozastavoval. Konkrétně to, že se živili lidským masem, i když se používaly různé eufemismy. Hlavní hrdina pracoval jako provozní na jatkách, takže jsme to měli "z první ruky". Byly zmiňované obchodní cesty hlavního hrdiny, které nám dokumentovaly odpornosti. Kdy se ocitl mezi "vyšší společností", kde bylo možné použít k sexuálnímu pobavení čtrnáctileté děvče a pak si z něj nechat připravit jídlo a labužnicky vykládat, jaká to byla delikatesa. Ale vždyť to není nic nového, známe případ jednoho finančníka, který už nežije, jen své oběti nepojídal. A byl to kamarád s příslušníkem královské rodiny, v soukromém letadle s ním cestoval někdejší nejbohatší člověk světa. Potom tam například byla zmiňovaná vědecká pracovnice, která prováděla na lidech, jak říkala, lékařské a jiné pokusy, v současné době neakceptovatelné. Ale to taky není nic nového, známe z historie některé lidi s lékařským vzděláním, co takové věci prováděli. Stačilo by málo a tohle by se postupně stalo normální.
Však malá úvaha, zde v recenzích k této knize je zmiňované, že je hodně prostoru věnováno popisu práce na jatkách, tj. zabíjení a zpracování, které není příjemné. Ale teď k tomu hlavnímu, v televizi, v reklamách a podobně jsou vidět roztomile působící hospodářská zvířata, je to jistě hezké. Ale dneska víceméně každý jí denně několikrát potraviny s obsahem masa. To maso muselo někde vyrůst, někde se muselo zpracovat. Ale to naprostá většina lidí během většiny svého života nevidí a na provoz jatek se taky nikdy nebyla podívat. Proto mi přijde děsivá myšlenka takového kanibalismu, protože by podle mě skutečně stačilo málo a možné by to nakonec bylo.
A to mi přijde na tom celé nejděsivější. A to je podle mě to hlavní, co autorka chtěla vyjádřit.

Marry123
28.01.2023 3 z 5

(SPOILER) Uf, no, tohle byl trošku oříšek. "Vir" co přinutí lidstvo vyhladit všechnu zvěř, a následně zlegalizovaný kanibalismus. Páni. Dlouho mi trvalo než jsem se začetla a zvykla si na styl psaní. Myšlenka téhle knihy je určitě zajímavá, a dokážu si představit, že kdyby taková situace opravdu nastala, lidi by to vážně změnilo, zlomilo. Zmagořily by jsme stejně jako v knize. Popisy jsou velmi detailní, takže asi ne pro každého, ale svým způsobem "fascinující". Ovšem děj mi přišel takový no nic moc, do půlky se nic extra nedělo, seznamovaly jsme se s celým procesem a tak, ale pak to dostalo naopak grády že nešlo přestat. A ten konec? Mé představy byly dost jiné a tohle jsem vážně nečekala. Svým způsobem mi Marcos přirostl k srdci, a považovala jsem ho za jednoho z těch normálnějších, ne tolik poskvrněných novým režimem. Prostě jen zoufalý chlap co přišel o syna, žena se mu zhroutila, má nemocného otce a sestru s rodinou kteří jsou totální idioti (slušně řečeno), a práci která ho pomalu ničí zevnitř (protože kdo by se chtěl každý den koukat jak zabíjejí a porcují lidi, že). Ale nakonec se ukáže jen jako jinak zlomená oběť nové doby. Zajímalo by mě jestli mu to, co provedl, prošlo. Vlastně, jim. A jestli byl vir vážně výmyslem, nebo ne.

kikies
27.01.2023 3 z 5

Šokující, místy nechutné, dost detailní popisy, ale jinak dějově chudé a jak kdyby nedostatečně propracované. Je tam dost nesrovnalostí a ten konec... no já nevím, působí to na mě jako dobrý nápad, ale odfláknuté provedení. Ale obálka mě nepřestává fascinovat!

Eva_Skala99
26.01.2023 4 z 5

Kniha je skvěle děsivě a poutavě napsaná. Příběh jako takový nic moc, ale brutální popisy, myšlenky a činy vás úplně rozhodí, dostanou vaše myšlení do kolen.
Trochu mě zklamal konec. Mohlo to dopadnout jinak, i když u takové knihy těžko čekat dobrý konec. Doporučuji!
Nedoporučuji slabým povahám!

mazlak
25.01.2023 5 z 5

Tak tomu se jen stěží říká příběh. A přesto. Kniha do sebe úplně vtáhne. Hned na samém začátku úplně šokuje a pak už ten šok jen podněcuje a rozšiřuje.
Ano, při představě všeho popsaného se normálním bytostem zvedá i žaludek, ale je to vlastně popis z dnešní doby, ale jiný druh.
Doufám, že tato situace nikdy nenastane. Jinak poutavé čtení. Nedostatky v popisech a ději je možné omluvit z důvodu nezkušenosti autorky. Snad prvotina a už takový úspěch.

kochichak
24.01.2023 4 z 5

(SPOILER) Původně jsem knihu nechtěla dočíst, strašně mi vadila ta představa mláďat. Ale překonala jsem odpor a jsem ráda. Je to zajímavá kniha, ale místy ne úplně propracovaná. Vadil mi ten konec s Jazmin, i když chápu, proč ji porazil (pochopila jsem že kvůli manželky. Ale zabil by ji i tak, kdyby se nevrátila? A hodně mě štvalo, že několikrát bylo naznačeno, že virus vlastně nezabíjí, nebo že není. Pochopila jsem to špatně?

LuciLu
22.01.2023 2 z 5

Tato kniha měla neuvěřitelný marketing. Nutno podotknout, že obálka k popularitě knihy také dopomohla ... ale ten obsah? Poprvé jsem knihu po několika stránkách odložila, podruhé jsem se k ní vrátila v rámci společného čtení (je pravda, že jsem zároveň chtěla zjistit, proč je kolem té knížky takové haló). Kniha je dystopickým románem, ve kterém je v podstatě možné všechno. Avšak nad některými nedomyšlenými akcemi, zůstává rozum stát (proč se například absence masa neřešila jinak? však i dnes máme mnoho výrobků, které alternují maso).
Příběh respektive vykreslená realita (protože děj jako takový mi tam chyběl) je vyprávěna hlavní postavou Marcosem Tejou, který je provozním ředitelem v mrazírnách, které vyrábí "speciální maso". Jedná se o kontroverzní postavu, která neví, co si o celé situaci myslet (schvalovat to, protože potřebuje zabezpečit otce nebo se odklonit od proudu, vystoupit z řady, i za cenu nějakých postihů?) Kniha rozhodně není pro slabé povahy, nedoporučuji při čtení jíst (velmi často explicitní popis).
Co se ale musí autorce nechat, tak je to, že se jí podařilo šokovat. Popravdě? Čekala jsem naprosto jiný konec.
Obsah celé knihy by se dal shrnout slovy: "účel světí prostředky"

AndreaCekanova
22.01.2023 3 z 5

Originální antiutopistická vize, které ale chyběl pořádný příběh (nejen to). Autorce se podařilo šokovat, ale už nepříliš dobře pracovala s potenciálem sdělení. Ovšem obálka je z marketingového hlediska naprosto dokonalá.

RadimB.
21.01.2023 4 z 5

Zajímavý nápad na knihu (virus vyhubí veškeré zvířata a z populace se stanou zvrácení kanibalové, kde se pěstují lidi na maso). Člověk si musí trošku obrnit žaludek na tu knížku :). Já jsem celkem přirostl k hlavnímu hrdinovi, proto pro mě byl závěr knížky docela šok, takže ještě připisuji jeden bodík navíc za poslední kapitolu :)

Kája041
21.01.2023 2 z 5

Tuhle knížku jsem si potřebovala přečíst,už kvůli obálce.
Bohužel pro mě celkem zklamání.Autorčin styl psaní mi moc nevyhovoval a když Marcos s někým mluvil trochu jsem se ztrácela vtom kdo vlastně mluví.Příběh pro mě byl takový nijaký a něco mi tam chybělo každopádně nápad to byl velmi zajímavý. :)

Mychaela
20.01.2023 4 z 5

Ačkoliv denně sleduju a čtu kriminálky a koukám na horory (takže si přijdu proti jakýmkoliv nechutnostem už celkem dost imunní a jen tak mě něco nerozhází), tak tahle knížka pro mě byla hodně silný kafe.
V jednom příspěvku se tu píše: "Prostě jen popis jatečního průmyslu, akorát z lidí" - NO PRÁVĚ, AKORÁT ŽE Z LIDÍ...!! Číst o chovných stanicích, o samicích, o lidských kůžích a (za mě jedna z nejhorších pasáží) o grilovaných žebírkách z malého kluka... Kdy je to všechno popsáno tak chladně, samozřejmě, nikdo se nad tím nepozastavuje...
I mě překvapilo, proč lidé nezůstali u rostlinné stravy, vždyť třeba takové luštěniny mají bílkovin habaděj. Ale člověk je zkrátka tvor masožravý, že.
Někdo tu zmiňoval, že to samé se děje už teď, ale se zvířaty - ano, přesně tak, se zvířaty. Ačkoliv zvířata miluju, ctím je a nikdy bych je netrápila a netýrala, tak stejně tak bych nikdy mezi ně a lidi nedávala rovnítko. Zvířata se chovají pro maso, pro obživu. Vždycky to tak bylo. Lidi se pro obživu a maso nechovají (a doufám, že se nikdy nedožiju chvíle, kdy se tak stane...)
Konec jsem popravdě moc nepochopila. Zarazil mě. Marně jsem hledala další stránky, které by to celé nějak uzavřely.

...nejhorší na celé té knize pro mě asi je, že dokážu uvěřit, že svět jednou takhle nějak podobně třeba fakt skončí.

Jancas.s
19.01.2023 3 z 5

Skvělý námět s velkým potenciálem, ale mohl být rozpracován víc. Škoda, 3*.

Lovana
19.01.2023 3 z 5

Od začátku, kdy se kniha objevila jsem přemýšlela, zda si ji přečíst nebo ne… Hodně mě zaujala obálka, která se opravdu povedla… (Taková perlička – kamarád, když ji viděl ležet na stole, tak si myslel, že je to kuchařka). Nakonec jsem se přihlásila do štafety na tuto knihu a byla jsem na ni velmi zvědavá.
První část příběhu přinesla přesně to, co jsem očekávala, pro toho, kdo ví, jak fungují jatka asi nic moc nového, ale já to jednak úplně nevím a jednak jsem se nedokázala oprostit od toho, že jsou to lidí, zejména také u označení těchto lidí… Místy mi tedy bylo poměrně nevolno a nedoporučovala bych u této knihy jíst…
Od druhé části už se mi kniha četla lépe, přestal už to být jen popis „fungování jatek“ a začalo se tam i něco dít a já byla hodně zvědavá jak, to dopadne. Druhá část už se mi i lépe četla, ubylo popisů „vražd“ a já rychle postupovala dopředu. To ale neznamená, že by už v této části žádné „nechutnosti nebyly“ a zejména strana 177, to mi opět bylo zle… Anebo potom část o lovu a slavných lidech, pro mě velmi zvrácená představa… Konec mě hodně překvapil, ale ten tady nebudu rozpitvávat, ať nespoileruju…
Přiznám se, že jsem od knihy čekala trochu něco jiného a překvapilo mě, že lidé byli s tímto „světem“ (alespoň navenek) v pohodě… Každopádně si myslím, že toto téma se dalo zpracovat mnohem lépe a zanedlouho knihu zapomenu.

Hodnocení 2,5*/5*

Erlif
18.01.2023 2 z 5

Nechala jsem se zlákat dobrým PR? Nevím, počkala jsem si, až bude kniha za 99 Kč :)

Bohužel jsem čekala příběh, kdy v první řadě půjde o hlavního hrdinu... jenže příběh Marcose je tam jen okrajově, nemá hloubku, je tam i skok v čase... z toho jsem usoudila, že o příběh jako takový, který bych v dystopii čekala, autorce nešel...

Autorka sází na nechutnost, ale pokud čtete tuhle knížku věcně, nechutné Vám to nepřijde, prostě to tak je a pokud víte zhruba jak se zpracovávají zvířata, tak tady jen zvěř vyměnila za lidi... A to že jsou lidi ujetý a jsou schopni sjíst cokoliv a říkat tomu delikatesa, to už známe z různých filmů. Takže mě se u knížky zle nedělalo, spíš mě zajímalo kam až chce autorka zajít...

A jestli poslední větou chtěla šokovat... no spíš mě definitivně otrávila a proto jsem knize dala dvě hvězdy, přemýšlela jsem nad třemi...

Takhle kniha prý rozděluje čtenáře na ty, kteří jsou nadšení a ti kteří jsou znechuceni... no tak já jsem ta třetí skupina, nejsem ani jedno a myslím si, že za pár měsíců si z knihy nebudu pamatovat nic zásadního... ale je to škoda, tohle téma mělo potenciál...