Znamenitá mrtvola
Agustina Bazterrica
Neotřelá orwellovská dystopie, která jde ve zkoumání temných hlubin lidské duše až na dřeň. Samec, samice. Bytost. Stvoření. Šlechtěný druh. Speciální maso. Ale ne člověk. Nikdy ne člověk. Svět změnil virus, který znemožnil konzumaci zvířat, lidskou populaci ale nenapadl. Ve společnosti se tak postupně stal přípustným a později dokonce systémově podporovaným kanibalismus. Hlavní hrdina Marcos je tiše rozežírán vlastní ztrátou a ve svém smutku proplouvá prostředím jatek, kde mezi procesy bourání, půlení a usmrcování řeznickou pistolí umírá mnohem víc než jen němí jednotlivci pěstovaní ke konzumaci. Ztráta lidskosti, víry a morálky čpí z každého koutu ulice. Může se v soukolí obludného systému krutosti vůbec ještě něco změnit? A dokáže také Marcos potlačit své nejhorší instinkty? Výstižná literární alegorie hierarchické struktury kapitalismu získala prestižní argentinské literární ocenění Premio Clarin de Novela. „Hledáte-li něco neotřelého a máte-li silný žaludek, pak si troufám tvrdit, že Znamenitá mrtvola uspokojí váš apetit. Dobrou chuť!“ – Recenzárium.cz. „Neúprosně temný a znepokojivý pohled na způsob, jakým se společnosti přizpůsobují páchání zvěrstev.“ – KirkusReviews.com.... celý text
Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: 2023 , OneHotBookOriginální název:
Cadáver exquisito, 2017
Jedná se o velmi slabou knihu, která se dá přečíst za jeden den. Příběh je značně jednoduchý. Představte si kompletní exkurzi na hovězích jatkách a místo hovězího masa lidské. Tím strávíte cca třetinu knihy. Pokud to má být pokus o Váš přerod ve vegetariány možná to bude na někoho fungovat. Jinak většina textu je opravdu tak na úrovni žáka střední školy, celý obsah by šel vtěsnat do krátké povídky. Opravdu škoda papíru...
Úspěch této knihy je pro mě záhadnou. Příběh je vystaven okolo jednoho kontroverzního nápadu a vlastně váhám, zda jej vůbec nazývat příběhem. Popis konzumace lidského masa a zacházení s chovnými lidmi je na začátku knihy zajímavý, ale rychle ztrácí svůj šokující aspekt, na kterém je celá kniha postavena. Jediné co mě zaujalo, byl poměrně nečekaný konec, za který musím přidat jednu hvězdu.
Tohle bylo jedno velké fuj. Ne na styl psaní,ale na děj. Mne bylo při čtení dokonale zle. Jak popisovali ty mrtvoly. Pak samice a samci... Z toho mne bylo fakt špatně. Až jsem si to dokázala představit,jak to bylo psané naživo. Ještě dneska je mne zle. Bylo to vyprávěno výborně,o tom žádná a konec byl drsný,až mě zamrazilo. Určitě můžu doporučit,ale kdo máte strach z budoucnosti,co by kdyby,nebo komu bývá špatne a kdo nemá rád maso, určitě ruce pryč od knihy!
Na první pohled až absurdní dystopie, ale... jak moc je (ne)pravděpodobné, že když "dojdou" zvířata, tak kvůli zachování masného průmyslu budou na jatka posíláni lidé? Je to skutečně až taková fikce, že v dnešní době zvítězí byznys nad etikou? Jak málo stačí, aby se něco nemyslitelné ve společnosti stalo normou?
Pokud dosud nejste veganem, tato kniha by vás mohla přesvědčit...
pro ty,kdo jsou, to znechucení zase tak nehrozí v tom smyslu že se masu vyhýbají v každé podobě :-)))
+++ obálka ale za mě nic moc....
Příběh tam trošku byl. Ale po takovém humbuku kolem knihy jsem čekal víc. Zas tak špatné to není, hlavně je to rychlé.
Velice zajímavá kniha. Přečteno za dva dny.
Byl zvláštní pocit si představit že by to jednou mohla být realita. Kniha se četla dobře, jen mě překvapil konec. Určitě bych si jednou ještě někdy přečetla.
Co si ne/číst před Vánoci? Určitě Znamenitou mrtvolu! Citově založeným se bude dělat špatně už u první kapitoly, pro vegetariány nevhodné, pro citově ochrnuté fantastická dystopie s nečekaným závěrem. Výborná obálka, kterou si moje mamka vážně spletla s balením masa! Trochu mi chyběl jen celkový kontext - například jak se rozdělovali lidi na porážku, na jídlo a ti, kteří mohli svobodně žít. Studený, rezervovaný, odtažitý, bezemoční styl psaní mi naprosto vyhovoval, knihu jsem přečetla jedním dechem za pár hodin. V některých pasážích mi připomínala díla V. Vondrušky - Neviditelní.
Kolem a kolem můžu bez ostychu říct - byl to znamenitý čtenářský zážitek a doufám, že jen fantazií autorky i zůstane!
Že bude kniha morbidní, s tím jsem počítala. Odcizený, strohý styl vyprávění ke knize taky sedí. Mohla to být vynikají kniha, s neotřelým nápadem. Ale potenciál byl naprosto promrhán. Autorka se snaží šokovat a to jí stačí. Nic není do hloubky, o vše se jen tak otře. Žádné hlubší dopady, sociální situace, nic tam není. O konci není nutné mluvit, nic se nezměnilo, kniha žádný dopad, vyústění nemá.
Dávám dvě hvězdičky za zajímavé téma, avšak nebojím se napsat, že tohle byla nejhnusnější knížka, co jsem kdy četla. Od začátku do konce plná realizmů, podrobností o zvrácenostech, které se tam dějí.. Jsem zvyklá na horory, true crime miluju, ale tohle na mě bylo opravdu hodně.
Jako psala whiolet. Morbidní ale svým způsobem se mi líbila od začátku až do konce. Na začátku je jednoduché si představit pod slovem na S spoustu věcí. Pak už to máte všechno před očima. Stihla jsem jí přečíst za den a to jsem na ní ještě neměla tolik času kolik bych chtěla. Chvíli jsem přemýšlela, jestli to na mě není moc depresivní před vánocema, ale co...
Tohle byla velká zvrácenost i na mě, jakožto milovnici žánru truecrime a nadšenkyně do tématu psychologie sériových vrahů a psychopatologie obecně… Když se člověk stane vrahem, je to děsivé, když vraždí celá skupina, je to ještě děsivější, ale když vraždí celá společnost a vražda se stane normou… To je už opravdu zvrhlé a nepředstavitelné… Právě proto mě tato kniha zajímala. Bohužel musím říct, že téma šlo zpracovat mnohem lépe, hlouběji a promyšleněji, než se to podařilo autorce.
Další kniha s obrovskou reklamou a tak i já se nechala zlákat. No, příběh je silný a děsivý v tom, že si člověk představí, co kdyby náhodou to takhle jednou bylo. Fuj. Ale té surovosti a morbidnosti je tam na mě až příliš, a to jsem věděla do čeho jdu.
Morbidni, děsivá a svým způsobem ojedinělá kniha.
Líbilo se mi to od začátku až do konce.
Tak jako vždy se lidstvo chová jako ovce a věří, tomu co mu okolí říká.. slepě poslouchá a koná, upřímně bych se ani nedivila, kdyby nás tohle jednou čekalo.
4 z 5 řezníků doporučují knihu Znamenitá mrtvola :) Já bych to nedoporučila vegetariánům, citlivým duším a ochráncům zvířat. Psáno ponurým stylem, čekáte na něco optimistického, ale nedočkáte se :) Závěr zajímavý a myslím, že i vhodný.
Musím říct, že už jsem dlouho nečetla takhle dobrý příběh, který mi bude ještě pěkně dlouho ležet v hlavě.
Kniha se mi četla hrozně rychle, nejen kvůli formátu, ale i děje. Kniha je neskutečně originální, a trochu mě až děsí, jak něco takového někdo mohl vymyslet. A i přes znechucení u některých částí, jsem byla spíše fascinována.
A ten konec? Měla jsem tři infarkty za sebou a k tomu slzy na krajíčku.
Zkrátka to považuji za skvělé psychologické dílo, po jehož přečtení už nebudete stejní.
Musím říct, že tím jak byla kniha prezentovaná, tak jsem čekala nějaký výživný thriller. Nicméněobsahem knihy je něco krapet jiného. Jedná se spíše o jednoduché vyprávění o tom, jak svět napadl virus, který infikoval všechna zvířata a proto lidé nyní nemají na talíři vepřové, ani kuřecí maso, nýbrž lidské.
"Speciální lidé", jinak také chovné kusy, samice, samci, maso, atd jsou chováni, množeni a následně pojídáni. Knihou nás provází hlavní postava Marcos, který je ředitel mrazíren. Marcos přemítá, zda je aktuální žití tou správnou cestou a postupně se dostává na hranice, které jsou společensky nepřijatelné.
Upřímně si myslím, že kdyby kniha nebyla tak krátká, tak bych ji ani nedočetla. Děj je velice plytký, víceméně celou knihu sledujeme jen vývoj hlavní postavy, avšak je vyprávěna tak, že pokud se snažíte si to promítnou to aktuálního reálného světa, tak máte velice nepříjemný pocit. O postavách se vlastně nic moc nedozvíte, velké mínus má kniha za scénu se štěňaty :/
Úplné zakončení se mi celkem líbilo, ale znovu se do knihy už nepustím.
Myslím, že ten obrovský boom a marketing okolo této knihy jí spíš uškodil, než pomohl. Kdybych neměla tak vysoká očekávání, možná bych si ji užila více, ač se snažím nebrat ohled na vnější vlivy :)
Kniha není uplně pro slabé povahy. Nás otřelé sadisty to nemůže rozhodit. Příběh nevypráví o ničem co by nebylo možné, až skoro ukazuje co by se klidně mohlo jednou stát. Trochu mi to přijde jak dřívější příběh na časové linii Harníčkova románu Maso.
antiutopie, dystopie, kakotopie kanibalismus argentinská literatura pandemie virové nákazy hispanoamerická literatura postapokalyptická sci-fiAutorovy další knížky
2022 | Znamenitá mrtvola |
2024 | Devatenáct pařátů a jeden temný pták |
Znamenitá mrtvola byla tedy poměrně znamenitá. Za mě nebyl možná tak zajímavý samotný příběh hlavního hrdiny, ale samotné fungování jatek, zpracování kůží, jak to celé vzniklo a funguje apod. Kniha se četla naprosto sama a obálka je opravdu povedená.