Znič to jméno
Jana Jašová
Nenávist nezapomíná, křivdy nestárnou. Brilantně vystavěný psychologický thriller. Před osmnácti lety se Klára rozhodla přetrhat všechny vazby s rodným městečkem ve východních Čechách a odjet do Německa. Teď žije a pracuje v Hamburku, kde má zdánlivě všechno, co může chtít: milujícího partnera, místo na univerzitě, přátele, byt v bohémské čtvrti St. Pauli Když jí ale jedné horké srpnové noci zavolá otec, že ho chce někdo zabít, Klára má pocit, jako by se k ní nevyřešená minulost natáhla přes propast času, aby ji přivedla zpátky domů. Po otcově smrti se vydává zařídit záležitosti kolem pohřbu a dědictví do „díry u Pardubic“. Pod rouškou poklidného maloměstského života nic není takové, jak se na první pohled zdá. Všichni, mezi nimiž se Klára během prvních dnů po otcově smrti pohybuje, něco skrývají: její mladší sestra Ela, kamarádka z dětství Majda, partnerka Klářina bývalého přítele Tereza, otcova první žena Milada Všechny mají svá tajemství. Všechny mají důvod Kláru nenávidět. A jedna z nich ji chce vidět mrtvou.... celý text
Začátek slabší. Hlavně označení kapitol pojmenováním rusalka, sudicka,nymfa atd... hodně dlouho jsem nevěděla, kdo tady kapitolu vypráví.. po cca 50 stranách si zvyknete a pak začíná prava knihomolska jizda. Super thriller.
(SPOILER)
Na české poměry opravdu kvalitní, propracovaný thriller, který by strčil do kapsy leckterý zahraniční "bestseller".
ALE! Označení hlavních postav a nazývaní kapitol Rusalkou, Nymfou atd. bylo podle mě a pro mě spíš na škodu než k užitku. Člověka to akorát mátlo a větší smysl jsem v tom nenašla.
První zhruba půlka knížky mě příliš neoslnila, ale pak se začaly vynořovat tajemství a začalo to nabírat na obrátkách... A poslední třetina už byla mazec.
Skoro všechny postavy mi lezly na nervy :D (jó Miládko, nech si pro sebe, že víš, že Ela v 10 umlátila mámu lopatou, dyťs to slíbila Karlovi a sliby se musí plnit že jo? O slečně světici nemluvě - ona zjistí, že ji nevlastní ségra chtěla několikrát zabít, sledovala ji na kamerách, udusila jí tátu, umlátila mámu, ale pohoda cajk, odpuštěno??) Trochu těžko uvěřitelné, ne?
Nejvíc mě vytočilo, když srovnávala svoje rozhodnutí jakožto 19leté puberťačky jít na potrat a dvojitou chladnokrevnou vraždu. Ten závěr jsem fakt nepochopila (leda snad zadní vrátka pro 2. díl).
No jó, moc to prožívám, je to jen vymyšlený příběh, ale není vůbec špatnej!
Jana Jašová mě zaujala mě na besedě s autory detektivek na veletrhu Svět knihy, po které jsem se rozhodla, že si od ní musím něco přečíst. „Jméno“ mě moc bavilo, detektivka jak má být. Už se těším na její novou knížku.
Na zadní straně obálky knihy je uvedeno "brilantně vystavěný psychologický thriller", na 100% s tím souhlasím.
Tak tohle bylo hodně dobré. Příběh je psaný z pohledu několika hlavních aktérek, které mají autorkou přiřazenou přezdívku. Ty mi prvních pár stránek mi dělaly problém, zorientovat se kdo je Rusalka, Meluzína, Bludička, Nymfa a Sudička mi nějakou chvíli zabralo, ale to je asi jediné mínus téhle knížky. Děj vás téměř okamžitě strhne, a i když vám celkem rychle dojde, kdo je tady ten "padouch" musíte číst dál, protože prostě potřebujete vědět jak to dopadne se sestrou, penězi, ale hlavně s dětmi....
Nejdřív jsem se ztrácela v přiřazování si osob k přezdívkám, ale pak si to sedlo.
Stručně řečeno dost dobré čtení a vykreslení jednotlivých postav. Zvláště pak adeptky na "matku roku".
Tato kniha mě nalákala zamluvit si v knihovně něco dalšího z pera (dnes už vlastně z klávesnice) této autorky.
Velmi zdařilý thriller. A musím za sebe říct, že mně se přezdívky postav a jak s nimi autorka v knize pracovala líbilo. Sice trošku červená knihovna, ale proč ne. Příběh byl uvěřitelný, pěkně svištěl a dopadl k mému obrazu :) .
Budu se opakovat, v poslední době čtu převážně české autory a ještě mě ani jeden nezklamal.
(SPOILER) Na české poměry velmi dobré . Ze začátku mi dělalo problém orientovat se kdo je kdo ( a dokonce jsem si myslela ,že to třeba nakonec bude jen jedna osoba ). Hodně mě mrzel osud Báry - taky mám doma pejska téhož jména , to mohla autorka vymyslet jinak , ale to je jen takový můj pocit . Jinak příběh , na který hned nezapomenu , takže jsem spokojená .
Kniha, mě velmi bavila, nechybělo tam tajemství, laská, rodinné vztahy, nebezpečí.. A nic z toho mi nepřipadalo přetažené za vlasy. Přezdívky hlavních postav byly velké plus a o charakteristice postav ani nemluvím. Výborně napsané.
Trochu zmatek. Napínavé i čtivé, nicméně celkově netuším, za co ta nominace na Literu?? Vždyť je to v podstatě červená knihovna...
Moje hodnocení bude trochu rozporuplné, ale i takové jsou moje subjektivní pocity z této knížky. Mám takové příběhy rád a líbila se mi anotace. Pokud by tady ale nebylo tolik nadšených recenzí, určitě bych ji ani nedočetl. Během první poloviny jsem měl takové nutkání několikrát. Příběh jako by byl o ničem, táhlý, navíc zmatený názvy postav, nedokončené věty a myšlenky. Vůbec mě to nebavilo. Navíc mě rozčilovalo neustálé zmiňování produktů konkrétních značek snad na každé druhé stránce, jako kdyby to byl katalog reklamy. V tomto směru na můj vkus zbytečně předimenzované. Na druhou stranu to celkem trefně vykresluje obraz dnešní doby.
Ale abych nebyl jen negativní, to si kniha totiž úplně nezaslouží: Opravdu se to rozjelo až v druhé polovině, kdy děj nabral spád a tato část se odehrála v podstatě během jednoho dne. Postavy se projevily v jejich plné přirozenosti, místy dost děsivé, a zjistili jsme důvody jejich jednání. Zajímavě vystavěný thriller v českém prostředí, který bych si nakonec dokázal představit i jako film.
Celkově shrnuto nemůžu dát víc než 3*.
Nemohu knize nic vyčíst. Skvěle postavený příběh se vším všudy. Škoda že sem nejdou vkládat příspěvky jak do chatu. Zkusím aspoň bodově popsat můj vývoj s knihou.
1. Co jsem si to půjčila? Má to nejvíc stran ze všech, počká.
2. Bludička, Sudička, Nymfa ... tak v tom se asi nevyznám. Po přečtení první "kapitoly" (a až když mi nesedělo, že je to někde jinde) jsem zjistila, že jsou nazvané po jednotlivých postavách a jejích pohledech na věc. No co.
3. Po cca 30 stranách jsem začala přemýšlet jak všechno odložit a kam zalézt, abych měla klid na čtení.
4. Sumasumárum, začala jsem v pátek a v sobotu večer dočetla.
Skvělé, napínavé a i těch Rusalek nebo Bludiček se bát není třeba. Ony se každá vyprofilují tak, že si je plést určitě nebudete.
Dost dlouho jsem se nemohla začíst. Četla jsem po chvilkách, což je v případě této knihy asi chyba. Několikrát jsem ji chtěla odložit, vydržela jsem jen díky vysokému hodnocení zde na databázi. Pak se to rozjelo a začalo mě to bavit, četla jsem již v kuse a měla o hodně lepší pocit, než zpočátku. Příběh je spletitý, postupně se čtenář dozvídá nová a nová tajemství z minulosti, současnost se tím pádem víc a víc dramatizuje... Jo, nakonec tedy docela dobré čtení.
Pěkný psycho, čtivé a s pěkně ujetymi charaktery některých postav. Ale až tak neprohlédnutelne to nebylo, ačkoli zamotané až dost. Kdo je zvyklý na podobné žánry a dává si v průběhu věci do souvislosti, odhadne celkem včas, kdo za tím stojí, nicméně všechno dostane smysl později, tajemství se objevují pěkně postupně.
Mýtické bytosti se mi že začátku pletly, ale po sto stránkách už jsem věděla, kdo je Sudička a Bludička a tak dále.
Znovu jsem se musel přesvědčit, že ženský psychologický thriller není nic pro mne. Přesložité rodinné a jiné vazby představené v dlouhých dialozích, nekonečné radosti a starosti s dětmi, láskou, nevěrami, těhotenstvím, potratem atd. atp. nemohu pořád, tak nějak radostně, rozplétat. Nějaké vraždičky zde také jsou, zvrácení lidičkové také, ale jen tak okrajově, nezajímavě ztraceni v kecech o pojídání, popíjení a plkání. Chápu ale, že se tento román může hlavně čtenářkám líbit už pro svoji neotřelou formu, o obsahu samozřejmě nemluvě.
(SPOILER) Tak tady se budu se svým hodnocením hodně lišit. Knížka má hezkou obálku, ale tím to pro mě končí. Nepřehledné a matoucí dělení hlavních postav na Sudičku, Bludičku, Rusalku., děj sunoucí se kupředu velmi pomalu, černobílé postavy, předvídatelný konec a happy end ve stylu harlekýnek. Ne ne, nic pro mě.
Vyzkoušela jsem několikrát a zatím si nemůžu stěžovat - nejlíp se mi relaxuje u českých detektivek. Tedy u těch dobrých samozřejmě. Ano, je to i tento případ.
Členění hlavních postav podle tajemných/pohádkových bytostí na základě jejich charakterů je skvělý nápad, který hodně dobře fungoval. Příběh samotný si překvapivě, a ne úplně tradičně, vystačí sám, přirozeně se vyvíjí, policie netřeba.
Pokud už se objeví, tak vlastně jen někde na pozadí.
Drobné (drobounké) výhrady by se určitě našly, postupem času jsem si například vybudovala lehkou averzi na "dětské vlásky vonící heřmánkovým šamponem". Ale budiž, asi chápu, co tím autorka měla potřebu zdůrazňovat.
Tímto děkuji Magnesii Liteře, která konečně vzala na milost i jiné žánry a přidala celé tři nové kategorie. Tím pádem mi pomohla objevit hned několik nových knih, jejichž existence mi byla do té doby utajena - včetně této.
K nominaci gratuluji.
thrillery české detektivky a krimi východní Čechy Pardubicko Magnesia Litera návraty domů
2022 | Znič to jméno |
2023 | Krutý měsíc |
2020 | Psí dny |
2024 | Srdcová desítka |
2024 | Dravé zvěři napospas |
Klára (Rusalka) se po dlouhých letech strávených v Hamburku vrací do východočeského městečka Krounov, aby zařídila pohřeb svého otce. Musí se setkat se sestrou Elou, s níž prakticky přestala komunikovat, ubytuje se ve svém starém rodném domě, který jí připomíná to, na co by chtěla nejraději zapomenout, navíc i okolnosti otcova úmrtí se začnou jevit jako zvláštní...
Román vypráví pět ženských postav: Rusalka, Meluzína, Bludička, Nymfa a Sudička. Zpočátku se v nich možná budete trochu ztrácet, ale časem si to sedne... Díky těmto několika pohledům vzniká velmi živé a plastické vyprávění, které má navíc ještě zásluhou kratších kapitol opravdu spád...
Ačkoli mi místy vadilo, že postavy jsou poněkud černobílé (zejména Nymfa a Meluzína jsou někdy tak trochu prvoplánové blbky) a ačkoli mi konec připadal maličko překombinovaný, byla tahle de facto detektivka velice milým překvapením a svým stylem zpracování mi nejednou připomněla knížky Michaely Klevisové...
Autorce Janě Jašové nyní vyšla nová knížka, již si rozhodně hodlám přečíst...
Hodnocení: 3,75* z 5*