Znič to jméno

Znič to jméno
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501183/bmid_znic-to-jmeno-twW-501183.jpg 4 254 254

Nenávist nezapomíná, křivdy nestárnou. Brilantně vystavěný psychologický thriller. Před osmnácti lety se Klára rozhodla přetrhat všechny vazby s rodným městečkem ve východních Čechách a odjet do Německa. Teď žije a pracuje v Hamburku, kde má zdánlivě všechno, co může chtít: milujícího partnera, místo na univerzitě, přátele, byt v bohémské čtvrti St. Pauli Když jí ale jedné horké srpnové noci zavolá otec, že ho chce někdo zabít, Klára má pocit, jako by se k ní nevyřešená minulost natáhla přes propast času, aby ji přivedla zpátky domů. Po otcově smrti se vydává zařídit záležitosti kolem pohřbu a dědictví do „díry u Pardubic“. Pod rouškou poklidného maloměstského života nic není takové, jak se na první pohled zdá. Všichni, mezi nimiž se Klára během prvních dnů po otcově smrti pohybuje, něco skrývají: její mladší sestra Ela, kamarádka z dětství Majda, partnerka Klářina bývalého přítele Tereza, otcova první žena Milada Všechny mají svá tajemství. Všechny mají důvod Kláru nenávidět. A jedna z nich ji chce vidět mrtvou.... celý text

Martina410
05.11.2024 4 z 5

(SPOILER) Zacatek knizky me opravdu hrozne bavil, seznamovani s postavama a celkove preskakovani a zjistovani kdo je kdo, mi prislo super. Nemohla jsem se odtrhnout, jak knížka byla ctiva a napinava. Pak to zacalo trochu drhnout, když jsem prichazela na to, kdo za vsim stoji. Protože mi to přišlo přehnaný. Za jeden tyden se tam stalo tolik neštěstí, az je to moc. Taky charaktery postav se najednou uplne zmenily. Nejdriv to vypadalo na kvalitni vztahove drama, pak se ale zacalo prichazet na vrazdy a ten konec? Za me slatanina. Klidne tam mohly nejake veci skoncit nedoreseny a vubec by to nevadilo, ale bylo toho vseho na konci fakt moc. Skoda.

Lotuska96
30.10.2024 5 z 5

Jedním slovem: Wow!

Paní Jašová je pro mě osobně objevem roku a jenom doufám, že udrží nastavenou laťku i v dalších knihách. (V díle Krutý měsíc se jí to určitě povedlo.)

baji42
30.10.2024 3 z 5

Tohle mi spíš přišlo jako vztahový román, než thriller. Autorka psát umí, i způsob, kdy příběh je podáván několika postavami, je zajímavý. I když to už tu také bylo - třeba u Sebastiana Japrisota ve Vražedném létě. Bohužel to hlavně v počátku bylo pro mě trochu nepřehledné a neustále jsem si musela dohledávat, co čtu vlastně za postavu. A hlavně začátek se pořád točil kolem stejného a moc se neposouval.

Baaletka
12.10.2024 3 z 5

Moc vulgarismů a nevěry a lidí, které bych v reálném životě asi nechtěla potkat. Jinak příběh fajn, zajímavý styl psaní z pohledu různých postav příběhu.

Acquenta
10.10.2024 3 z 5

Kniha mě zklamala. Strašně hodně stránek stále o tom stejném, v polovině mě to už nebavilo číst a tak tak jsem došla do konce. Ten už byl zajímavější a napínavější, ale zřejmě to je má poslední kniha od autorky :-)

lupik
07.10.2024 5 z 5

skvělý, napínavy thriller.
Ze začátku jsem se mi pletly postavy, ale bylo ta zajímavý číst z pohledu jednotlivých postav.. doporučuji

lucie5197
05.10.2024 4 z 5

(SPOILER) Tohle mě fakt bavilo. Autorka píše poutavě natolik, že mi tam určitá předvídatelnost až tak nevadila, co ale musím vytknout*spoiler* tak nemám ráda když se pro efekt v thrillerech zabíjí domácí mazlíčci. V tomto případě to bylo zbytečné. Jinak jsem ráda, že jsem objevila další dobrou českou autorku a těším se na další knížku.

knihomolka.olga
25.09.2024 5 z 5

Výborný psychothriller. Nepamatuji, kdy jsem naposledy četla něco tak dobře napsaného a čtivého od českého autora!
Paní Jašovou si dávám mezi oblíbené autory, má skvělý styl psaní a jdu na její další knihu.

stesti.s.knihou
24.09.2024 5 z 5

I když toho mám načteno už celkem dost, pořád jsou autoři, kteří mě dokáží překvapit. A přesně to se povedlo Janě Jašové. Kniha Znič to jméno je skvělá!
Jedná se o psychologický thriller, jehož hlavními postavami jsou ženy. Každá s jinou náturou, z jiných poměrů, všechny ale mají něco společného: minulost.
Klára se po smrti otce vrací do rodného města zařídit věci okolo pohřbu. Dlouhodobě žije v zahraničí a s nikým ze své minulosti se nestýká - to se teď ale změní. Jejím návratem se otevřou staré křivdy, navíc se začnou dít věci, které Kláru nutí přemýšlet nad tím, že ji chce někdo zabít.
Z počátku mi přeskakování mezi jednotlivými postavami dělalo problém, obzvlášť pojmenování jednotlivých částí kapitol (kdo četl, asi chápe), ale brzy jsem si začala užívat vše, co autorka připravila. Originální zápletka, zamotaný děj, postavy, kterým rozumíte, ale zároveň vás štvou, celé to navíc bylo napínavé a hrozně dobře se to četlo… 5/5!

Kanimůra2
14.09.2024 4 z 5

Četla jsem rychle a nemohla se nabažit. Tušila jsem o co půjde, ale bylo mi to jedno. Hrozně jsem si to vychutnávala.
Asi 100 stránek před koncem kniha trochu z růžověla. Jak už tu někdo psal - z proutníka a baťůžkářky se stali odpovědní klaďasové. To bych ještě ustála. Se zatnutými zuby.
Ale ten konec už byl opravdu moc. Jak v akčním americkým filmu. Taková krásná detektivka a takový přehnaný konec

Lucissia
12.09.2024 5 z 5

Opravdu skvělé a originální. Nijak překombinované, uvěřitelné. Moc se mi líbily kraťoučké "kapitoly", pohledy více postav a jejich příběhová jména. :-)

sarka0505
14.08.2024 4 z 5

Po dlouhé době originální česká detektivka. Je pravda, že jsem u každé kapitoly pojmenované po tom, kdo ji zažívá, musela chvilku přemýšlet.....jo, bludička je tahle, sudička je tahle:-) . Ale jinak autorka podává dokonalý obraz maloměsta se všemi ctnostmi, tady spíše nectnostmi. Je zajímavé nahlížet na stejné události různýma očima. Nic není takové, jaké se to jeví navenek. Nemohla jsem se odtrhnout a už se těším na Krutý měsíc.

VerStetinova
13.08.2024 5 z 5

Nemohla jsem se od toho vůbec odtrhnout, takovýhle detektivky jsou radost.

HH77
11.08.2024 5 z 5

První kniha autorky není určitě i tou poslední. Kniha je napínavá od začátku do konce. Trochu jsem měla zpočátku problém poznat jednotlivé postavy, ale brzy se dalo pochopit, kdo je kdo.
Nechci spoilovat, a tak jen napíšu že jsem opravdu zašla nad jednáním jedné z hlavních postav.

tittanie
10.08.2024

Knížka se ke mě dostala náhodou. Jsem ráda, protože asi 320 stran jsem četla s velkým nadšením, pak mi přišlo, že tempo knihy se zpomalilo a začalo to být takové uhoněné a nějak překombinované.
Chvilku mi trvalo než jsem pochopila názvy kapitol a postavy, ale na to si šlo zvyknout a nerušilo mě to.
Uvažuji nad tím, že si přečtu nějakou další knížku od této autorky.

kackahracka
02.08.2024 4 z 5

Páni! Drtivou většinu knížky jsem si užívala v naprostém nadšení. Bylo to poutavě napsané, vtipné, chytré, a úžasně propletené. Nedokázala jsem se odtrhnout, nemohla jsem se dočkat, až budu zase moct číst. Bavilo mě odkrývat jednotlivé osudy. Připadala jsem si, jako když procházím cizím městem, v němž znám jen pár vzdálených nesouvisejících uliček a najednou se mi začnou jednotlivé kouty spojovat v celkový obraz. Tuhle zkratka, támhle vykukuje něco známého, onde za plotem to začínám chápat...
S autorkou máme podobný vkus na filmy, seriály, hlášky-takže jsem si libovala jak se spřízněnou duší. Opravdu vřele doporučuju a paní Jašovou si s velkou radostí řadím mezi oblíbené autory. Jen bych si snad dovolila tři poznámky:
1) Hodně jsem tápala v postavách a názvech kapitol (Rusalka = Klára, neboli holka z Hamburku, Sudička = Milada, milenka otce? Těžko říct. Dozvídáme se to až hodně za půlkou...Meluzína = Ela, ve skutečnosti Gábina? Aha, Gabri-ela, jasně. Bludička = Markéta, neboli Majda...), ale stvořila jsem si podrobný seznam, a s ním to pak šlo. Je však pravda, že ač byly "přezdívky" velice trefné, tak jsem se i ke konci musela před každou kapitolou zarazit a zapřemýšlet, o kom je vlastně řeč. Občas mi také splývalo, co která z postav vlastně už ví, a co ne, jelikož každou kapitolu vyprávěl někdo jiný a ze svého úhlu...Bylo to fajn, mám to ráda, ale bylo toho moc.
2) Knížka byla zbytečně dlouhá. Posledních cca 80 stran jsem měla chuť přeskákat. Nakupilo se do nich nějak příliš mnoho krve, nešťastných dětí, osudů, rodičů...Taky mrtvé zvíře, kopání hrobu, vraždy, astmatické záchvaty...Vůbec by mi nevadilo, kdyby se některé věci nevysvětlily a zůstaly nedořešené. Kdyby to prostě zůstalo takové hezky obyčejné...
3) Ale největší problém jsem měla s tím, jak se v závěru zcela přetransformovaly charakterové rysy jednotlivých lidí. Z nezodpovědných vobšourníků se stávali otcové roku, z bohémských batůžkářek zas svědomité náhradní matky...Přišlo mi to líto. Asi jako když někdo polije nádherně vkusný zákusek umělou růžovou polevou. Já chci zpátky ten důmyslně nenásilný dokonalý dezert!
Každopádně super a hned se jdu poohlédnout po další knížce paní Jašové.

Boboking
31.07.2024 2 z 5

Zajímavý námět, ale za mne nezajímavě napsáno. Postavy se mi neustále "motaly", protože trochu mi to připomínalo systém nekonečných seriálů - každá spala s každým , a když ne, tak aspoň po něm toužila. Nepřidalo tomu ani neustále se opakující vnitřní touhy a rozepře pětice ženských postav. Nijak to s krimi linkou nesouviselo a monotónně se to opakovalo.

boox
18.07.2024 4 z 5

Navzdory všem mým následujícím výhradám musím dát čtyři hvězdičky, protože je to vážně hodně čtivé a mě to bavilo. Přestože ...... Charaktery postav jsou těžce prvoplánové a někdy sklouzávají až ke klišé a kýči. Stejně tak i vývoj děje se dá v mnohém poměrně snadno odhadnout. A neustálé zmiňování nejrůznějších značek je už jenom třešinka na dortu, která mi vážně nechutnala. Přesto přese všechno mě to k mému velkému překvapení opravdu bavilo číst.
PS: Překvapilo mě, když jsem zjistila věk autorky, protože se dost s přehledem orientuje v moderních "trendech".

Kniholapka
16.07.2024 3 z 5

Námět skvělý a o to víc mě mrzí, že jsem si knihu vlastně neužila. Možná to bylo neobvykle pojmenovanými postavami, možná více pohledy na stejnou věc....Každopádně kniha má skvělý potenciál, jen mně zpracování zkrátka nesedlo.

saruse
15.07.2024 4 z 5

Velmi mě to bavilo. Až jsem se divila, že jde o knihu české autorky. Určitě vyhledám její další. Co mě jen mrzí - množství přehlédnutých chyb, překlepů... odpovědný redaktor a korektor se v tomto případě moc nepřetrhli. Každopádně dramatičnost příběhu je vystavěná naprosto dokonale, všechno jsem viděla živě před očima.