Odvážné cesty
Christiane Gohl
Zvěrolékařka série
< 3. díl
Tři mladé ženy kráčejí navzdory všem překážkám neochvějně za svým cílem. Následujte dcery zvěrolékařek Daphne, Grit a Helenu do Austrálie, Konga, na Nový Zéland a na Krétu a dočkáte se finále silného rodinného příběhu.
Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: 2024 , Ikar (ČR)Originální název:
Die Tierärztin 3: Mutige Wege, 2023
Na toto pokračování jsem se moc těšila, ze začátku mi ale dělalo potíže, připomenout si, kdo je vlastně kdo:) Příběh tentokrát byl velice zajímavý už i tím cestováním, co vše se v knize příběhově dělo,už míň jsem ocenila naprosto totožný děj dvojčat ohledně lásky...A dcera Grit,jak já jsem ji v této časti série nesnášela:D
(SPOILER) Poslední díl je už o dětech a vnoučatech našich hrdinek Neliie, Marie a Mii. Ale to vůbec nevadí. Pořád jsou v popředí hlavně osudy ženského osazenstva a to hlavně Mariiny dcery Daphne, Neliiných vnuček Henny a Audry, Mariina syna Davida a v neposlední řadě osud mé nejméně oblíbené postavy a to Griti. Kniha je hodně o cestovaní, dostáváme se do Řecka, Afriky, na Nový Zéland, Australie, Ameriky...atd. Hodně se cestuje. Hodně se řeší pokusy na zvířatech až týrání zvířat. Vedle toho pozorování šimpanzů přímo v džungli, učení opiček znakové řeči a popis toho, jak David rekonstruuje ZOO tak jak je známe dnes. Hodně míst, hodně osudu, hodně emoci. Za mě moc hezká knížka, kde se pořád něco dělo a děj krásně plynul. Co se mi četlo hůře je pobyt Grit a jejich dcer v Řecku, a vůbec její chování k dcerám, její důvody proč rodit děti, ta žena je prostě blázen. Ještě nesmím zapomenout, moc se my líbilo sdílení osudu Neliie a její vnučky Henny a partnerské vztahy mezi třemi hlavními rodinami, které je kvůli poslední svatbě svedli všechny dohromady zpět na Nový Zéland, aby jsme se nimi mohli rozloučit. Prostě krásný závěr celé série :-)
Třetí díl o zvěrolékařkách je už víc o jejich dětí a vnoučat,které hledají svoji cestu,jak se uplatnit.Je to pěkná sága,jenom Gritiné chování se mi nelíbilo,ale vše se v dobré obrátilo.Jsem zvědavá,jakým dalším příběhěm nás autorka příště překvapí.
Tak to byl závěrečný díl poutavé, zvěrolékařské rodinné ságy, z pera známé německé autorky. Jak jsem si při čtení užívala ty chvíle příběhu, kdy je děj situován do krétské vesničky Matala... Před mnoha lety jsem zde zavítala na výlet v rámci dovolené a hned se mi vybavila krása zátoky i skály, kde naši knižní hrdinové pobývali. Čtení se mi líbilo, držela jsem palce svým oblíbeným hrdinům a zlobila se na Grit, jejíž chování se mi ani za mák nelíbilo... Celá sága je velice hezká, bylo to super čtení !
Nejdřív jsem myslela, že ohodnotím čtyřmi hvězdičkami. Ale čím víc se blížil konec, tím se mně zdál děj míň uvěřitelný. Až blábolovitý.
A to se mně trilogie z Nového Zélandu od stejné autorky kdysi tak líbila.
I třetí díl je příjemné čtení tentokrát zaměřené na osudy dvojčat Daphne a Davida a na Grit a její dceru Helenu. Grit je vylíčená jako sobecká a sebestředná žena, která myslí jen na sebe a svou kariéru a Helena na to doplácí. Tato dějová linka je však zpestřením tohoto dílu, jinak se zde nic moc neděje.
Čtivé to je, přestože kniha nepřináší nic nového, nenudila jsem se. Je to takové čtení na deku.
Osudy zvěrolékařek, jejich dětí a vnoučat jsou touto třetí knihou završeny. Celá série je čtivá a každý jednotlivý díl něčím poučný a inspirativní.
2011 | Ranhojička |
2010 | V zemi bílého oblaku |
2014 | Ostrov tisíce pramenů |
2011 | Maorčina píseň |
2012 | Volání ptáka kivi |
Jak mne minulý díl zklamal, tak tenhle mne o to víc nadchl! Rozhodně nejhezčí díl, nejvíc propracovaný a nejvíc o zvířatech. A polidšťování zvířat je nesmysl, vždyť lidi jsou přece také zvířata. Nemůžeme si myslet, že jsme něco víc.