Zvieracia farma
George Orwell (p)
Zvieracia farma je považovaná za najznámejšie dielo Georga Orwella. Ide o politickú satiru na revolúciu,ktorá sa z oslobodenia zmenila na totalitný systém.
Literatura světová Romány
Vydáno: 2013 , Slovart (SK)Originální název:
Rebelión en la granja, 1945
Vynikající kritika totalitních režimů, především komunismu. Jedinou vadou na kráse je, že čtenář vlastně už od začátku knihy ví jak to vše skončí. Jenže to platí až v naší době, ne v době vydání originálu.
Překvapivě silné dílo. Je trochu matoucí, že je zahalena do hávu bajky, protože modernímu čtenáři připadá bajka jako formát vyhrazený pro dětské čtenáře, ale nebylo tomu tak vždy. Bajka měla zakrýt kritiku v dobách politické cenzury. A přestože Orwellova Farma zvířat byla zprvu odmítnuta, důvod jejího zahalení bylo varovat čtenáře světa jednoduchou a prostou formou před nebezpečími, které se formovali, nebo vlastně již zformovali na východ od Orwellovi rodné Anglie.
Varování před diktátorským režimem, před demagogii, před autoritářským systémem, před iliterárnost obyvatelstva a samozřejmě nebezpečí diktatury, ať již vezme podobu pravicovou nebo levicovou. Orwellovo dílo je varováním, které má vychovat, vyděsit a poučit.
Mně "Farma zvířat" připadala vždycky o něco strašidelnější než "1984". Především pak proto, jakým nezaujatým, skoro dětinským stylem je napsána ("1984" je na druhou stranu přímější a osobnější). To, že se zvířata chovají jako lidé, je pro mě bizarní už přespříliš a například při úplném závěru mi bylo nepříjemně jako snad z žádné knihy, kterou jsem přečetl. Není těžké knihu přečíst od začátku do konce, ale je docela těžké u ní zůstat klidný. Orwella mám rád, napsal své poslední dvě knihy v době, kdy se ještě nevědělo o tom, jak moc krutý komunismus je, ale on vystihl atmosféru doby, která ještě ani nepřišla v plné síle, dokonale. "1984" je (alespoň podle mého názoru) lepší pro čtenáře, který chce vidět, jak těžká doba ovlivňuje jednotlivce, "Farma zvířat" naopak ukazuje, jak k tomu došlo a proč. Obě knihy přibližují zvrácenou ideologii a přináší temné poselství. Nejsem zastánce povinné četby, protože věřím, že každý si k literatuře musí najít cestu sám, ale "Farma zvířat" a "1984" jsou dvě výjimky, které bych nutil číst úplně každému.
Kniha se mi moc líbila. Hodně mi připomíná knihu 1984 (také zde jsou lidé stádo tupých ovcí, kteří věří všemu co se jim řekne). Navíc jsem zjistil že platí asociativní zákon pro následující tvrzení: Lidé jsou svině. = Svině jsou lidé. (Je to smutné zjištěni)
K této knize nejde podle mého názoru napsat jiný než kladný komentář....
Orwell napsal nadčasový, smutný ale pravdivý příběh.... Který se v dějinách už tolikrát opakoval. A vůbec se není čemu divit že se kniha dostala díky svému obsahu na seznam zakázaných knih.....
"Všechna zvířata jsou si rovná.... ale některá jsou si rovnější....."
DOPORUČUJI jak k přečtení tak k zamyšlení.
(SPOILER)
Kůň Boxer: "Budu pracovat lépe a radostněji..."
Úžasně nadčasová kniha. Tohle se dělo za rudých komančů a přiznejme si, že se to děje i teď :-( Dlouho jsem knihu míjel, jako notoricky známou. Kdo nečetl, hodně doporučuju k přečtení. Budu se muset podívat i po další Orwelově tvorbě.
Tak ahoj, sejdeme se u řezníka.
Na začátku jsem si říkal, jaká je to vtipná alegorie, ale pak mi až šel mráz po zádech. A to jsem nezažil 50. léta u nás, která probíhala víceméně identicky, jako se to dělo zvířatům z farmy. Brrr. Nejhorší je, že hrozby, které jsou v příběhu naznačeny, jsou stále živé. Lživá propaganda, kterou předváděl Pištík, je v současnosti velmi obvyklý úkaz. Doporučuji k přečtení, ale hlavně k zamyšlení.
Bezpochyby nadčasové alegorické dílo. Až neuvěřitelně přesný náhled do společnosti. O prázdných slibech, lžích, překrucování. O totalitě a části historie bývalého SSSR, ruské revoluci.
Asi je nejlepší do knihy jít bez většího množství informací, jelikož vzhledem k jejímu rozsahu byste jinak věděli všechno.
Přečtení nelituji ani náhodou, a chystám se i na autorovu knihu 1984.
Farmu zvířat bez potíží přelouskáte během necelé hodiny, tak ji zkuste, protože za moderní klasiku není považována náhodou.
zajímavé čtení, 4–4,5*
Kniha tak notoricky známá, a přesto jsem ji přečetla až teď. Vzpomínám si, že mi mohlo být tak deset, když jsem viděla animovaný film. Matně si pamatuju, jak můj mozek nedokázal zpracovat, že ta animovaná "pohádka" je tak neskutečně hnusná a na ta prasata nezapomenu nikdy.
Podobný pocit mám po dočtení knihy. Takhle nějak se museli lidé cítit, když tady bylo rudo. Myslím, že autor velice správně vybral do role hlavních pohlavárů prasata, úplně mi to sedí. A ano, i ostatní zvířecí chrakteristiky se povedly. Bludné ovce, hloupé husy, krávy a slepice, naivní, ale poctiví koně a jeden nihilistický osel. Je mi opravdu úzko z toho, jakým temným prorokem Orwel byl. A že se obdobná situace v jistém smyslu děje i teď.
Knihu doporučuji především pro množství alegorií, které autor do příběhu zapracoval. Téma považuji za stále aktuální, především s přihlédnutím k aktuální situaci.
Podle mě je toto téma stále aktuální a od vydání se nic nezměnilo, lidé stále "nevidí".
Mam rada takove knihy, ktere jsou pojaty jinak, ale krasne zobrazuji spolecnost. Clovek s trochou fantazie cte mezi radky a v ruznych situacich vidi aktualni spolecnost, neuskutecnene sliby, ktere se promeni nakonec v chyby. Davam plny pocet hvezd, protoze tuto knihu by mel znat a cist kazdy :)
Čechovi by se chtělo říct, že Orwell byl jasnovidec, jenže v době, kdy my jsme tady farmu zvířat budovali, v Sovětském svazu už byla v plné nádheře. Zvířata ve finále jen pomohla ke korytům někomu jinému. Dokonale výstižný popis převzetí moci a zdrojů - účelové vykládání minulosti, změny pravidel, manipulace, blahobyt jedněch díky práci druhých. A kdykoli se naskytla příležitost k protestu, ovce začaly bečet.
"VŠECHNA ZVÍŘATA JSOU SI ROVNA, ALE NĚKTERÁ JSOU SI ROVNĚJŠÍ"
totalitní stát bajky satira zfilmováno alegorie podobenství komunismus rozhlasové zpracování totalitní režimy komunistický režim
2000 | Farma zvířat |
2021 | 1984 |
2015 | Na dně v Paříži a Londýně |
2007 | Válečný deník |
2015 | Hold Katalánsku |
Tak timhle jsem si spravila chut od posledni ctene "nudne" knihy.
Farmu zvirat jsem videla kdysi jako dite v televizi a strasne se mi libila, jen jsem tehdy nechapala souvislosti a o cem to vlasne je...
Dilo je skvele napsane a vtahne ctenare do deje...