Zvieracia farma
George Orwell (p)
Zvieracia farma je považovaná za najznámejšie dielo Georga Orwella. Ide o politickú satiru na revolúciu,ktorá sa z oslobodenia zmenila na totalitný systém.
Literatura světová Romány
Vydáno: 2013 , Slovart (SK)Originální název:
Rebelión en la granja, 1945
Když jsem četla tuto knihu, bylo mi hodně úzko.
Na konci jsem bulela. Tato kniha mi zůstala pod kůží.
Farma zvířat, jakožto nepovedený pokus o vzepětí se vůči majestátu lidského nihilizmu doplněného o požitkářství, nemohlo dopadnout jinak než setřením rozdílu mezi člověkem a prasetem, jelikož rozdíly se hledají vskutku těžce. Dělám si legraci. Profláklá alegorie na budování socializmu, sociálního inženýrství a ukázkového vykořisťování. Ale k tomuto dílku se tak silná slova vesměs vůbec nehodí. :)
Pro mě bylo čtení knížky požitkem, a to v každém jazyku. Způsob Orwellova vyprávění je velice zdařilí. Dle mně se nejedná o jeho nejlepší dílo. No dokázal do obecného podvědomí přenést jednoduchý obraz společnosti a archetypů. A jak je u něj zvykem, každého střízlivě uvažujícího člověka tím značně vytrhne z otrlé bdělosti.
U farmy mi vždy vytane na mysl Rusko – když přemýšlím nad tím, co se po zvržení Carevstva vše v této chladné zemi událo. Jak se nemyslitelné stalo běžným. Mrazí mě z toho v zádech. Farma není pro každého. Jsou zvířata, které se nenaučí ani abecedu, natožpak aby uměli číst. Nebo oslíci, kteří vědí, že jejich život bude vždy stejný. Oni vědí své. Leč pro zvídavé, pro zvídavé tato knížka opravdu je. :)
Naprosto úžasná, což jsem vůbec nečekala. Ještě ji stále vstřebávám. Autor v ní dokonale vystihl tehdejší společnost a život v totalitním režimu. Tahle kniha ve mne zanechala mnoho emocí. Určitě doporučuji
Průměr. Nenadchne, ani neurazí. K maturitě dobrá a pochopitelná. Líbilo se mi znázornění totalitního režimu na zvířatech formou alegorie.
Knížka k maturitní četbě, bohužel jsem nestihla přečíst k maturitě.. tak na ni přišla ráda teď..nemůžu hodnotit kladne ani záporně pro mě takový průměr. Tohle prostě nebyla úplně kniha napsána pro mě.
Prostě geniální. Je obdivuhodné, jak je i po letech kniha stále aktuální. Občas si říkám jestli Orwell nespolupracoval s Nostradamem. Za mě výborné.
Knize jsem se dlouho vyhýbala kvůli všeobecné popularitě. Nakonec jsem se dostala do fáze, kdy nečíst Orwella znamená nemít literární rozhled.
Po přečtení musím říct, že je kniha krásně napsaná a má hluboké myšlenky. Politický podtón díla je více než patrný a spojitost s totalitními režimy je zjevná.
Několikrát jsem kroutila hlavou nad nechápavostí a krátkozrakostí zvířat na farmě, ale pak jsem se zamyslela nad otázkou, jak bych na jejich místě reagovala já. Vezmu-li v potaz zastrašování a mylné informace, je mi jasné, proč zvířata Napoleonovi tak věřila.
Knihu tedy beru nejen jako skvělé podobenství Orwellovy doby (navíc také částečně poselství, jak se píše v doslovu), ale i jako varování před případným budoucím nebezpečím.
Po letech jsem opět sáhl po Orwellovi a konečně k eho Farmě zvířat. Je neuvěřitelné jak uměl Orwell být nadčasový. Ač se v dnešní době jeví příběh spíše komický a jako satira, je nutné si uvědomit, že se jedná o výsledek ideologického prozření...
Geniální ! Určitě by si měl každý přečíst, alegorie na totalitní režimy a vlastně velmi dobrá prognóza budoucích dějin. Až neuvěřitelné.
Stále aktuální téma.
"Každá revoluce končí tím, když se nová prasata dostanou ke korytům.“ — George Orwell.
Tento citát od autora knihy vystihuje podstatu celé knihy.
Výborná četba. Autor to měl v hlavě pěkně srovnané a skoro s jasnovideckou přesností nám předložil budoucnost jako na talíři. Doporučuji!
Krásná alegorie na totalitní režimy, která v mnohém předběhla dobu a ukázala se jako neuvěřitelně přesná prognóza světových dějin. Kdyby nic jiného z Orwellova díla nepřežilo, heslo „Všichni jsou si rovni, ale někteří jsou si rovnější“ coby výstižné a trefné zpodobnění základní myšlenky komunismu by se mělo vytesat do kamene na věčné časy. Vždyť i my jsme to v této zemi zažili, někteří dokonce na vlastní kůži, když se svině dostaly ke korytům a určovaly co je a co není pravda, lidská důstojnost, hrdost, svoboda a spravedlnost. Všechno v této knize je: překrucování historie, bohapusté lži ve jménu vyššího cíle, třídní nepřátelé, falešná ideologie, všemocná státní bezpečnost, strach projevit vlastní názor i rychlé zapomínání na hlad, strádání a zklamání. Boxerovo socialistické motto „Budu pracovat lépe a radostněji“ jsem jako dítko školou povinné slyšel v nejrůznějších obměnách snad milionkrát a dodnes mi z něho běhá mráz po zádech, když si vzpomenu na všechny souvislosti, které s sebou v dané době neslo. Orwell byl génius a jeho Farma zvířat je děsivé čtení…
Neuveritelne. Jak to mohl takhle napsat? Vzdyt to psal v roce 1943. .... na netu jsem se docetl, ze kniha vysla v Ceskoslovensku v roce 1946 a pak az v devadesatych letech. Soudruzi se pry v knize prilis nachazeli.
FARMA ZVÍŘAT je nádherná kniha, kterou by si každý měl přečíst! Zde si člověk uvědomí, jak se najednou může objevit v tak absurdním světě, o kterým se píše ve Farmě zvířat. Demokracie, svoboda a rovnost je pro náš svět důležitější, než si myslíme. A to bychom si měli připomínat každý den!
Tato kniha je tak DOKONALÁ, jak jen tak DOKONALÁ snad být nemůže! Doporučuji všem přečíst! Toto si opravdu nesmíte nechat ujít!!!
Text, který předvídal budoucnost. Naprosto fascinující a zároveň strašidelné. Ukazuje vlastně to, že když má člověk (v tomto příběhu zvíře) moc, bude ji nadále zneužívat. V tomto případě to dospělo až do stádia kdy zvířata měly na Farmě zvířat nakonec stejné „svobody" u lidí, tak u prasat.
Knihu jsem četla již podruhé a opět se dostavilo mrazení po celém těle, když jsem si dávala příběh do kontextu s historií. Napsat v roce 1944 takovéto dílo a dokonale v něm vystihnout, co všechno může a bude následovat... Neuvěřitelné.
Tato kniha je klasika, věděla jsem o čem je , jako asi každý. Ale přečetla jsem si ji až teď kvůli knižní výzvě. Co napsat? Taková smutná historií prověřená pohádka....
Jako kniha 1984, tak i tato kniha jsou šokujícím způsobem nadčasové .
totalitní stát bajky satira zfilmováno alegorie podobenství komunismus rozhlasové zpracování totalitní režimy komunistický režim
2000 | Farma zvířat |
2021 | 1984 |
2015 | Na dně v Paříži a Londýně |
2007 | Válečný deník |
2015 | Hold Katalánsku |
Viděla jsem animovanou pohádku někdy v devadesátých letech. Pak jsem zjistila, že je to podle knihy, kterou jsem si ve 2004 koupila (dle roku vydání), ale nejsem si vědomá, že jsem jí četla. Oboje je to velice poučné! Za mě povinná četba :)