Zvieracia farma
George Orwell (p)
Zvieracia farma je považovaná za najznámejšie dielo Georga Orwella. Ide o politickú satiru na revolúciu,ktorá sa z oslobodenia zmenila na totalitný systém.
Literatura světová Romány
Vydáno: 2013 , Slovart (SK)Originální název:
Rebelión en la granja, 1945
Osoby a události v této knize nejsou smyšlené a jakákoliv podobnost se skutečností není náhodná. Je to pohádka, ale o naprosto nepohádkových věcech. Snad by se dala klidně nazvat i reportáží. Kniha by se měla zařadit mezi povinnou literaturu.
Vím, že je to nadčasové dílo, dokonale vystihuje dobu, každý by si ji měl přečíst, a tak dále.
Mě se ale strašně nelíbila. Musela jsem se nutit do čtení. Ano, co jsem taky od této knihy čekala, že? Jenže ta alegorie se zvířaty, kdy prasata píšou a čtou a podobně, prostě je to ošklivý. A na slovo "soudruh" jsem už alergická.
1984 naproti tomu mi přišlo skvělé.
Možná mi tu opravdu vadila ta zvířata, ale to je právě asi to hlavní v této knize, já vím.
Kdybych se měla rozhodovat podle nadčasovosti a tak, dala bych víc, ale ten příběh se mi tak moc nelíbil, že nemůžu jinak.
Tak to je neskutečné, jak tato knížka, npsaná za druhé světové války má stále co říci. Ano tato bajka je aktuální a to je pro mě nanejvýš alarmující.
Velmi dobře zvolená prasata, jako strůjci nových pořádků. Ano žlaby jsou plné a je třeba toho využít. To jak převazli vládu za tichého souhlasu a mlčení většiny, je něco, co bohužel vidíme stále a nejsme schopni se z toho poučit.
Zákony jsou tady od toho aby se porušovali a hlavně aby se vykládaly podle toho jak se to komu hodí. nemusíme asi chodit daleko, toto je zde stále...
Ale vrcholem všeho je Napoleon a ten má přece vždycky pravdu, a pokud ji nemá platí pravidlo číslo jedna, tj. pravdu má Napoleon....
prostě tak jak říká autor, každá revoluce končí tím, když se nová prasata dostanou ke korytům....
Máme tedka REVOLUCI praporem je SAMI.
ZA LEPŠÍ ŽIVOT S PRASATY NA VĚČNÉ ČASY S TRVALOU PROSPERITOU ZÁŘNÝ ZÍTŘEK ZA VČASNOU SKLIZEN VÝHLEDOVĚ BUDEME VŠICHNI ŠTASTNI MÁME SE LÍP A BUDEME SE MÍT JEŠTĚ LÍP
Jít přes mrtvoly tu dostává animální prostou podstatu.Koryta jsou vskutku nadčasová.Zvířata jsou však nevinná...
Ryzí Orwellovka,skutečná mrazící,realisticky přesná a přitom bez balastu vystížná na sto stránek dostačující poselství ve své jednoduché nahotě drtivá.
Kdo je tedy prase.Co když píše tyto řádky...nikomu to neříkejte...aby se v tom prase vyznalo.
Za včasnou sklizen a morálku nejmorálkovatější.Na ulicích v úřadech,na poli i ve všech zaměstnáních v továrnách i svatostáncích poznávat chro chro vůdce můžou mít mnoho podob.Co z toho činí a hle pravdy přinejmenším kontroverzní.Farmy se nadále rozrůstají...
Na Animalismy i jiné -ismy nám nešahejte vzkazuje Pištík a ten je fakt přesnej (rozuměj hustej) .
Úžasné nadčasové dílo, které je aktuální v každé době. Každý by si měl povinně přečíst, abychom nezapomněli.
Skupinová vláda, ať už bude reprezentovat jakýkoliv ismus, si nemůže udržet vlastní ideály dlouho a nakonec se zhroutí do absolutní totality několika jedinců, protože taková je podstata člověka, ovládat a ničit slabší ať už cizího nebo vlastního druhu - a to ne vždy nutně formou fyzického násilí, vždyť kolikrát stačí jen několik vhodně zvolených slov, dezinformací a propagandy a Orwellova alegorie to jen potvrzuje - 80 %
Já k této knize nemám slov. Je krásná, ale smutná a pravdivá zároveň. Obsah není nijak omezen na dobu. Taková vláda byla a pomalu se k ní vracíme znovu - ostatně jako další knížka od Orwella » 1984.
Když ji pan Orwell psal za 2.s.v. narážel na komunismu, bohužel i dnešní svět není daleko od této knihy.
Knihu vřele doporučuji, je. nenáročná, ale velmi pravdivá a krutá. Člověk si při ní mnoho uvědomí!
Psáno bez zbytečné kaše kolem. Jednoduše, prostě, drsně. Doporučuji, stejně tak jako ostatní Orwellovy knihy.
Obsah tejto knihy rozhodne nie je obmedzený dobou, alebo vtedy aktuálnym dianím. Orwell uchopil ideu, pred ktorou si veľa ľudí zakrýva oči a podal ju v koncepte prijateľnom (poviedka o zvieracej farme). Totiž ľudia si nikdy nebudú rovní - alebo, niektorí si budú rovnejší. To je odkaz, to je zákon implicitne platný kým spoločnosť stojí na človeku. A Orwell zašiel ešte ďalej, keď ukázal, že volať po zmene, po odstránení autokracie, tyranie alebo politických hegemónoch, je zbytočná strata síl, nastúpia ďalší a rad je nekonečný.
Brilantní knížečka. Útlá, nicméně zcela zásadní a nadčasová. Je tu vše co správná diktatura potřebuje k životu. Revoluce provedená idealisty. Růžová budoucnost. Převzetí moci pragmatikem. Odstavení idealismu, nejen prosté odstavení idealismu, ale jeho proměna v úhlavního nepřítele farmy. Manipulace s fakty, manipulace s minulostí. Ohýbání pravidel ve prospěch vládnoucí kliky. Vymývání mozků hloupými slogany - ovce by mohli vyprávět. Oddělení mláďat od biologických rodičů a jejich kontrolovaná výchova pod dozorem státu a strany. Tohle považuji za zcela klíčový motiv. Nic neurychlí nástup jakékoliv diktatury tak jako mladá generace dětí obrácených proti rodičům, vychovaných k nenávisti k vlastnímu dědictví a kultuře. Co mi to jen dnes připomíná? Vše zcela zapadá do Orwellovské vize. Nepřehlédnutelná je volba vládnoucí kasty. Na komunismus a v podstatě na jakýkoliv jiný moderní skupinový ismus to sedí. Nepřehlédnutelné paralely s dneškem jsou děsivé, jednání novodobé západní extrémní levice strašidelné a až zarážejícím způsobem odpovídá představené vizi. Závěrem snad jen: Budu pracovat lépe a radostněji! Soudruh Napoleon má vždycky pravdu!
Jak krásné ideály měl komunismus a na jak krásných ideálech stál! Dokonalé společenství. Lepší než demokracie. Bohužel však nelučitelný s lidskou povahou. Protože, upřímně, kdo z nás by si bral jen tolik kolik potřebuje a kdo vůbec určí míru toho kolik toho kdo potřebuje? Díky tomu, že si bereme víc než potřebujeme jsme jako druh tam kde jsme, na vrcholu pyramidy druhů na této planetě. A právě proto komunismus, přeze všechy své ideály nemohl fungovat a zvrhnul se ve vládu mocných nad těmi méně mocnými až bezmocnými. Ve vládu, kde bylo jen jediné pravidlo - udržet se u moci je ten nejdůležitější cíl a není dost vysoká cena pro dosažení tohoto cíle. A o tom je Farma zvířat. Její nadčasovost spočívá především v tom, že je aplikovatelná na různé sociální uskupení, na lidskou povahu obecně, na utváření hierarchie ve skupině lidí, která začíná na "sobě rovný" základně a končí vládou prohnaných a bezzásadových nad těmi slušnějšími, slabšími a přihlížejícími.
Výborná kniha, dnes již klasika, kterou by si měl každý přečíst a zamyslet se nad tím. Na tehdejší dobu opravdu fascinující dílo, jehož prvky můžeme klidně aplikovat i do dnešní doby a nejen do tehdejšího totalistického režimu.
Mám jen jednu drobnou výtku. V knize se prasata dostala k moci, jelikož byla ze všech zvířat nejchytřejší (proto tomu nic nenamítám, však podle nejrůznějších zoopsychologickým průzkumů tomu tak skutečně je!). Tento jev však byl totalitním režimu opravdovou výjimkou.
*Čtenářská výzva 2018 - č. 13: kniha poprvé vydaná před rokem 1950
Klasika, která za přečtení rozhodně stojí. Skvěle vykreslená společnost zvířat, jejich hospodaření na farmě, chování a vize budoucnosti. Podoba lidí a prasat v knize je až zarážející. Opravdu výborné dílo!
totalitní stát bajky satira zfilmováno alegorie podobenství komunismus rozhlasové zpracování totalitní režimy komunistický režim
2000 | Farma zvířat |
2021 | 1984 |
2015 | Na dně v Paříži a Londýně |
2007 | Válečný deník |
2015 | Hold Katalánsku |
Souhlasím, že by kniha měla být povinnou četbou. stručná, čtivá. Ač psaná za II. svět. války, je stále aktuální. a jak pravdivé : "Každá revoluce končí tím, když se nová prasata dostanou ke korytům." Myslím, že i dnešní vládě (v demisi) by se hodilo, kdybychom si jako zvířata moc nevzpomínali, na to, co nám slibovali. Nebuďme tupé stádo. Poučíme se?
protože i dnes platí :" Všechna zvířata jsou si rovna, ale někteří některá si jsou rovnější."