Zvieracia farma
George Orwell (p)
Zvieracia farma je považovaná za najznámejšie dielo Georga Orwella. Ide o politickú satiru na revolúciu,ktorá sa z oslobodenia zmenila na totalitný systém.
Literatura světová Romány
Vydáno: 2013 , Slovart (SK)Originální název:
Rebelión en la granja, 1945
"Všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější."
Čím víc se ze zvířat stávají lidé, tím jsou proradnější.
Orwell (stejně jako v 1984) dokázal, že je špičkový spisovatel.
většinou se o tyto věci nezajímám, ale tohle mě bavilo.... plyne z toho i ponaučení a zasahuje do historie... moc pěkná knížka
Dobrý večer. Prosím vás, mohl bych Vás poprosit o vysvětlení tohoto díla nějak podrobněji úplně pro blbca? O historii se nezajímám, knihu mám jako povinnou četbu. Děkuji moc za pomoc. Knihu mám přečtenou moc nechápu ji.
Jednoduše fenomenální.Rozsahem jednohubka na deštivé odpoledne, ale obsahově se jedná o mistrné dílo. Alegorie, jež skvostně popisuje nástup totalitarismu v Evropě mě uchvátila a doufám, že se toto dílo dostane k co nejširší čtenářské obci.
Ke komentářům týkajícím se autorova vizionářství... Orwell nepředpověděl budoucnost, "jen" precizně popsal, jak fungovaly krvavé revoluce už mnohokrát předtím, a tudíž jak budou fungovat i nadále.
Nikdy se nespokojíme s tím, co právě máme. Vždycky chceme něco lepšího, vždycky chceme něco víc.
"Zvířata pohlížela z prasete na člověka a z člověka na prase, a opět z prasete na člověka. Ale nebylo už možné rozlišit, která tvář patří člověku a která praseti."
Nádherná kniha, ze které mi bylo místo až smutno.
"Všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější."
Knihu jsem četla už podruhé a jenom jsem se utvrdila, jak skvěla je kniha. Pro mě je to kniha, kterou by si měl přečíst každý už jen z důvodu toho, jak na pár stránkách dokáže autor popsat, čeho jsme kvůli moci schopní.
Povídka, která bude aktuální dokud budou lidé, kteří touží po moci nad druhými a lidé, kteří jim slepě budou věřit. Ano, bude líp...
Malá kniha s velkou myšlenkou.
"Všechny zvířata jsou si rovna, ale některá si jsou rovnější."
Síla, fakt síla...až mi bylo do breku, čeho jsou lidé - zvířata? - schopni. Kdybychom se aspoň z toho poučili. Orwell opět nezklamal!
Co říci? Orwell byl vizionář s až děsivou přesností. Model Farmy zvířat neskutečně rezonuje s totalitními režimy a obzvláště s druhou mnou čtenou knihou Souostroví Gulag. Už jen čekám, kde se najde autorův stroj času. Budu se opakovat, ale tuto knihu by si měl přečíst každý.
Myšlenka díla se mi velice líbí.. obdivuji nadčasovost a předpověď... až je to zarážející, jak moc podobné to nakonec bylo.
Samotné čtení mě však bohužel moc nebavilo.
totalitní stát bajky satira zfilmováno alegorie podobenství komunismus rozhlasové zpracování totalitní režimy komunistický režim
2000 | Farma zvířat |
2021 | 1984 |
2015 | Na dně v Paříži a Londýně |
2007 | Válečný deník |
2015 | Hold Katalánsku |
Na to jak je tato kniha malá, tak má v sobě neuvěřitelně velké a silné poselství. Je až znepokojivé, jak je geniální a nadčasová.
Ono totiž ať je u moci kdokoliv (levice, pravice, křestané, islamisté, atd.) začnou se časem chovat všichni stejně. (A to je vždycky slibů, že když "nás" zvolíte už bude jen lépe). Ostatně historie už to mnohokrát ukázala a zřejmě ještě ukáže. No, moc dobrý pocit z toho nemám.
Smekám před Orwellem, nad tím, jak skvěle zná lidskou psychiku, uvažování a bravurně se mi umí dostat pod kůži.
... Ale nebojte se, jsme si přece všichni rovni ne?!