Zvieracia farma
George Orwell (p)
Zvieracia farma je považovaná za najznámejšie dielo Georga Orwella. Ide o politickú satiru na revolúciu,ktorá sa z oslobodenia zmenila na totalitný systém.
Literatura světová Romány
Vydáno: 2013 , Slovart (SK)Originální název:
Rebelión en la granja, 1945
Když jsem knihu dočetla zamrzelo mě, že je tak krátká a já ji mám za den přečtenou. Od Orwella bylo geniální využití zvířecích postav k popisu komunismu od prvopočáteční myšlenky až po pokřivený záměr mít se lépe než všichni ostatní a všechny ovládat. V knize se mi moc líbila pasáž jak se prasata odstěhovala do domu, začala spát v postelích a jak si stále přepisovala hesla, která měla na začátku i smysl a jevila se jako to nejlepší pro všechna zvířata. Zvířata měla své plány, ale nakonec se měli hůř než si jen mohli představit. Moc mi bylo líto boxera, který v dobré vůli celý život dřel pro to, aby se všichni měli dobře, ale pro privilegovaná prasata představoval hrozbu.
Skvělá kniha :o)
Na začátku je vždy dobrá myšlenka, která se může zvrhnout nebo která může být zneužita. A přestože jsou v knize popisovány doby minulé, téma jako takové bude (asi) stále aktuální...
Knihu jsem četl na doporučení kamaráda a taky v rámci povinné četby k maturitě. Toto dílo mě naprosto uchvátilo, i když ke konci ve mně zachovalo vztek. I přes toto se, ale tato knížka řadí mezi mé snad nejoblíbenější díla.
Tuto knihu jsem četla k maturitě a musím říct, že z knih které jsem musela přečíst se mi tato líbila nejvíc a také se vemi dobře četla :)
První kniha, která ve mě vyvolala vztek - přesně tam, kde autor zamýšlel.
Některé komentáře tu mylně uvádějí, že jde o kritiku socialismu. To není pravda.
Je známý fakt, že Orwell byl levičák a socialista. On si přál socialismus (demokratický), ale měl schopnost, kterou bohužel moc lidí dnes nemá - otevřeně konstruktivně kritizovat nehledě na osobní preference.
A to je přesně Farma zvířat. Je to óda na socialismus, dosahující neuvěřitelných met, zatímco je pozvolna křiven odvrácenou stranou lidské nátury, aby se nakonec zvrátil v totalismus.
Svým způsobem tu Orwell totalismus ani nekritizuje. Ten prostě špatný je. Mezi řádky tu kritizuje neschopnost lidí vyšší myšlenku realizovat a servíruje nám nehezky reálnou vizi takového konce.
Kniha se mi četla velmi obtížně. Příběh to byl dobrý a trefný. Nevím jestli to mělo tak vyznít, ale vedlo mě to k domněnce že lidé se chovají jako prasat. A občas je velmi obtížné rozpoznat jestli se setkáte s člověkem nebo s prasetem. Co mě opravdu vždy potěšilo byly ilustrace ke každý kapitole, alespoň trochu se atmosféra zlehčila.
Klasická kniha, která by měla být přečtena každým čtenářem. Alegorie, která poukazuje na historii Sovětského svazu, ale nejen na to. Příběh je nesmrtelný, jelikož se odehrává prakticky neustále. Je dobré se nad tím zamyslet. Moc se mi líbil epilog, kde je vše uvedeno na pravou míru, kdyby snad měl někdo problém s pochopením. Orwell je můj oblíbený autor, i tak knihu velice doporučuji.
Bylo by krátkozraké tohle dílko vnímat pouze jako kritiku sovětského pojetí komunismu. Stačí se s odstupem podívat na politické debaty z 90. let u nás a když budete pozorní, tak možná najdete farmu zvířat i na svém pracovišti nebo třeba na schůzích členů bytového družstva...
Bonusy:
originál vhodný pro mírně pokročilé angličtináře (k dispozici je i dvoujazyčná verze)
výborné hudební ztvárnění 3 základních charakterů kapelou Pink Floyd (progresivní rock s punkovým nádechem)
Kniha se velmi dobře četla a občas mě i pobavilo.
Ovšem Orwell to pojal s naivním nádechem, a to mě tam občas vadilo.
Na druhou stranu tak asi ta doma vážně vypadala... každopádně znovu bych si to přečetla, ale co si budu u této knihy pamatovat, je děj popisující dobu, která byla a někde stále je. Režim, kdy jsou sice všichni strašně svobodní, ale když někdo řekne svůj názor, je po něm.
Tato kniha mě donutila, zamyslet se nad lidstvem.
Po přečtení 1984, které se mi moc líbilo jsem čekal mnohem více. Ale Farma zvířat se pro mě omezila na popis lidských vlastností, které vídáme dnes a denně ve větším či menším měřítku kolem sebe, a alegoričnost, s jejímž vědomím ke knize každý přistupuje naočkován již ze školy. Za mě docela zklamání.
Velice povedené dílo a tak výstižné, až vás mrazí. Mě osobně nejvíce zaujala poslední věta:
Ale nebylo už možné rozlišit, která tvář patří člověku a která praseti.
Dnes jsem farmu přečetla už podruhé, je to knížka na jeden večer, ale velmi silná, velmi působivá a neskutečně pravdivá.
Lidé jsou kolikrát opravdu jen stádo ovcí, které se nechají vést a ovládat - oblbovat jinými.
Jediná věc, kterou vidím v reálu opačně než autor: v knize zvířata pořád věří, že za vlády lidí bylo hůř, že horší už to být nemůže, ale ve skutečnosti to bývá právě naopak - na zlé se zapomíná a minulou dobu si spíše idealizujeme.
totalitní stát bajky satira zfilmováno alegorie podobenství komunismus rozhlasové zpracování totalitní režimy komunistický režim
2000 | Farma zvířat |
2021 | 1984 |
2015 | Na dně v Paříži a Londýně |
2007 | Válečný deník |
2015 | Hold Katalánsku |
Skvělý a hlavně moudrý příběh o tom, jak to chodí za totalitní vlády. Asi nikdy nezapomenu na heslo: "Všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější." To vystihuje myšlenku celého příběhu, ale vlastně i trochu něco ze života...