Zvieracia farma
George Orwell (p)
Na farme pána Jonesa žijú zvieratá ťažkým životom. Vládne tu večný kolobeh práce, jedla a odpočinku sa im dostáva len toľko, aby nepomreli a vládali ďalej pracovať. Zvieratám by nikdy nenapadlo, že by to mohlo byť aj ináč, až kým sa starému bravovi Majorovi neprisnije zvláštny sen. Sen o slobode a rovnosti zvierat, o dobrých životoch, plných žľaboch a dôstojnej starobe. Zvieratá sa rozhodnú tento sen nasledovať. Vyženú pána Jonesa, privlastnia si farmu a začnú panovať samy sebe. Všetky zvieratá sú si rovné, aspoň spočiatku. No postupom času, celkom nebadane, sa medzi rovnými nájdu aj tí rovnejší… Zvieracia farma je kultový Orwellov román o revolúcii, o vznešených ideáloch, prekrútených ideách, o korupcii, zrade a zločine.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2023 , SnowMouseOriginální název:
Rebelión en la granja, 1945
Do něčeho podobného bych se jen tak nepustila, ale kvůli maturitní četbě jsem po této knížce sáhla... a vůbec nelituju! Měla jsem za hodinu přečteno, obzvlášť se mi líbil styl psaní, který nebyl vůbec náročný, klidně by to mohla být i knížka pro děti (když to hodně přeženu). Poselství knihy je naprosto jasné a myslím, že bylo i krásně podané.
Poslechnuto jako audiokniha na jeden šup, ale tohle mi taaaaak nesedlo. Samozřejmě, že vím, o čem kniha je a co je její "poslání" - dost dobře si to pamatuju ze střední a mám takový pocit, že jsem jí už i kdysi četla, ale jednoduše se mi to nelíbilo a kdyby mi tato kniha neseděla do čtenářské výzvy, tak ji snad i odložím. Možná se do ní pustím zase někdy znovu, ale dnes to bylo jedno velké NE.
Já tomu rozumím - podobenství s komunismem, ano, bylo to tak, ale ...ehm...prostě ne...nepotřebuju si o tom číst v takové to formě. Nadčasové to jednoznačně je, ale mi se to dnes rozhodně netrefilo do vkusu.
Čekala jsem, že to bude kvaitní čtení, ale že až tak... Masakr. Vlemi trefné a přesné, nemohl to vystihnout lépe. Předčilo to snad i 1984, z děje jde místy až strach.
Velmi dobře napsaný příběh, který by se dal zařadit do různých období a stále má něco do sebe.
Farma zvířat je satirický román George Orwella, ukazuje formou bajky politické vztahy a děje mezi lidmi. Světová klasika, která stojí za přečtení.
Nadčasová, klasická, jde k věci, jde na dřeň. Co dodat. Jedna z TOP knih, co bych doporučila každému
čteno jako audiokniha
Nadčasová kniha , ktorá v dobe vydania pasovala na Sovietsky zväz , ale aj dnes sa dá prirovnať ...
Klasika, která platí v každé době.
Ostrá a kritická alegorie, výstražná, mrazivá a stále varující.
Co napsat... Vše už je v komentářích od ostatních napsáno. Četl jsem několikrát a různá vydání a vždy si odnesl něco jiného. Nový a zase jiný pohled.
Trochu mě mrzelo, že jiná vydání mění jména zvířat a farmáře. Jiná je i "hymna" zvířat, ale samotná myšlenka zůstává stejná. A to je to, oč tu běží...
Všichni jsou si rovni, jen někteří jsou si rovnější. Tak to bejvá. Drsné čtení o tom, jak si někdo myslel, že by mohlo fungovat, ale i reálná praxe ukazuje, že takhle to prostě nefunguje... Spolu s 1984 další povinné čtení!
Klasika z toho skutečného seznamu knih, které by člověk v životě měl přečíst, když už nic jiného. Orwell použil několik nástrojů, které o pár let rozpracoval ke své skutečné zrůdnosti v 1984 - proměnný nepřítel, který udrží farmu v neustálém napětí a koncept ne-paměti, která umožňuje jakkoliv měnit libovolný bod sedmera pravidel, jejichž původní znění si nejenže nikdo nepamatuje, ale již ani nepochybuje o správnosti - ať už je znění jakékoliv.
Smutné i úsměvné zároveň. Autor dobře vystihl lidskou povahu a vtipně ji personifikoval na domácí zvířectvo. Předloha v revoluci v Rusku od roku 1917 je naprosto zřejmá a tak trochu mě to navnadilo, abych se zase podíval na Solženicyna...
Orwell je prostě génius, stejně jako náš Čapek.
Poprvé jsem Farmu zvířat četla na střední a byla jsem z ní naprosto unešená. Teď jsem ji slyšela v audiopodobě (díky, pane Čtvrtníčku, váš "Kuliš!" mě bude ještě dlouho pronásledovat) a byla jsem snad ještě unešenější. Asi s věkem dokáže člověk docenit tíhu celé té atmosféry.
Toto dílo by si nejspíš měl jednou přečíst každý... nadčasové, trochu děsivé, ze života... co dodat? Orwell veděl, co dělá. Kritika mocichtivosti a nadřazenosti ve společnosti. "Napoleoni" mezi námi bohužel vždycky byli a budou...
Úsměvná novela, ale když člověk ví o čem to doopravdy je, tak to už taková sranda není.
Z 1984 mě mrazilo více, ale Farma zvířat se mi četla lépe a i proto, že má jen lehce přes sto stránek.
Tyhle knihy moc nevyhledávám, ale jsem ráda, že jsem si ji přečetla.
totalitní stát bajky satira zfilmováno alegorie podobenství komunismus rozhlasové zpracování totalitní režimy komunistický režimAutorovy další knížky
2000 | Farma zvířat |
2021 | 1984 |
2015 | Na dně v Paříži a Londýně |
2007 | Válečný deník |
2015 | Hold Katalánsku |
"Copak nechápeš, že svoboda má mnohem větší cenu než nějaké cetky?"
Je to 80 let od vydání této knihy, která se stala fenoménem, a příběh neztratil svůj punc. Autor byl neskutečný vizionář už v románu 1984.
Není to pouze ukázka, jak totalitní režim dokáže zpracovat společnost, je to právě o tom, že se společnost nechá a snadno uvěří lži. Proč? Protože si lidé chtějí být rovnější? Protože potřebují mít svého Napoleona? Nevýrazného, ale aby ho bylo slyšet?
Ne nadarmo je v knize nejvýraznějším písmem napsáno:
VŠECHNA ZVÍŘATA JSOU SI ROVNA,
ALE NĚKTERÁ JSOU SI ROVNĚJŠÍ.
A to platí dodnes. Je úplně jedno, že kniha byla napsána těsně po teheránské konferenci, o které si mnozí mysleli, že nastolí mezi Sovětským svazem a západem ty nejlepší možné vztahy. A kde jsou teď tyto vztahy? Tolik let po napsání této bajky a kde jsou tyto vztahy? Jsou vůbec udržitelné?
Byly chvíle, kdy mi bylo líto Boxera, koně, jehož odvážejí. Někdy je prostě holt jednodušší uvěřit lži. Abychom ulehčili naší duši.
A závěr je prostě dechberoucí. Je důležité to uvědomění si. V čem se vlastně lišíme od zvířat? V počtu končetin? V inteligenci? V našich právech? Nebo jsme prostě také zvířata a naše obličeje nejsou zase tolik odlišné?
Na závěr ještě jeden citát, který mě oslovil. Otázka je, zda mu věříme a nebo nás přesvědčili, abychom mu uvěřili.
"Opravdové štěstí spočívá v houževnaté práci a skromném životě."
Musím u tohoto vydání vyzdvihnout ořízku a naprosto dokonalé obrázky, které celý příběh dokonale dokreslují.
Musím říct, že za mě skvělá. Mnohem lepší než 1984. Ale asi k ní člověk potřebuje také dozrát.