101evca
![Frankenstein Frankenstein](https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/7423/frankenstein-CmS-7423.jpg?v=1533920571)
Frankenstein je rozhodně dílo, které si zaslouží pozornost i po dvou stech letech. Příběh při pohledu dnešníma očima sice nelze označit za horror a technické detaily stvoření netvora jsou přirozeně úsměvné, přesto poselství knihy a morální otázky, se kterými je čtenář při čtení tohoto úctyhodného díla konfrontován, jsou stále živé a originální.
Autorka proplétá pohledy tří vypravěčů, již jsou v určitém smyslu vedeni stejnou touhou. Při pročítání rozhovorů monstra a jeho tvůrce se nelze ubránit přemýšlení. Kdo je vinen? Kdo je hoden lásky? Kdo je člověkem?...
Co mi při čtení vadilo, bylo vykreslení ženských postav. Je zarážející, že žena, která měla odvahu napsat takový příběh, popisuje v podstatě všechny v knize vystupující příslušnice svého pohlaví jako nadpozemsky jemné, krásné, starostlivé a z mého pohledu otravně něžné bytosti.
I přes tento nedostatek na svou dobu asi pochopitelný, Frankensteina všem milovníkům klasiky doporučuji!
"Zníčil jsem jeho naděje, ale nijak jsem tím neuspokojil vlastní touhy. Nepřestávaly mě pálit a trýznit, stále jsem toužil po lásce a přátelství, a byl jsem stále zavrhován. Není v tom nespravedlnost? Mám já být pokládán za jediného zločince, když se proti mě prohřešilo celé lidstvo?"
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Posel Posel](https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56459/posel-Yjc-56459.jpg?v=1542538428)
Kniha příjemně plyne a dobře se čte, pokud si zvyknete na jazyk po vzoru Salingera. Přesto se nedokážu rozhodnout, jestli se mi vůbec líbila. Myšlenka určování vlastního osudu a životní cesty je sama o sobě dobrá, ale způsob, jakým ji Zusak čtenáři předává, je podle mě až příliš mířený na emoce, tak trochu přetažený za vlasy a docela naivní. Nemohla jsem se zbavit dojmu, že všechno je jen takovým surrealistickým úvodem do něčeho hlubšího a opravdovějšího. Chápu, že tento příběh nebyl o odpovědích, ale spíš o cestě k nim, o hledání, přesto konec vyznívá nehotově, nejednotně a vyvolává až příliš mnoho otázek.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Paní Dallowayová Paní Dallowayová](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/2113/pani-dallowayova-4MM-2113.jpg?v=1549750196)
Každý má svojí verzi života. Každý vnímá sám sebe i své blízké jinak. Je paní Dallowayová šťasná, nešťasná, bohatá, chudá, praktická, nebo pompézní, chytrá, hloupá, krásná, nebo obyčejná? Kniha nehledá pravdu, ani odpovědi, ani nic co by se dalo nazvat závěrem. Nádherný jazyk plný bohatých metafor a snových obrazů mi místo toho obnažil duše mnoha postav, které na stránkách dýchají a žijí svůj den tak, jak jim jejich okolnosti a emoce umožňují.
Schopnost Virgine Woolfové chápat zákoutí lidského srdce, zmatené chuchvalce každodenních pocitů a vůně květin na každé stránce dohromady vytváří příběh, který bude v mám srdci rezonovat ještě dlouho.
"Jak ta pradávná píseň probublávala naproti stanici metra Regent's Park, země se dosud zdála zelená a kvetoucí, přestože vycházela z tak hrubých úst, z pouhé díry v zemi, taky zablácené skrze zacuchaná vlákna kořenů a propletených trávami, přesto ta stará bublající zurčící písníčka, jak prosakovala sukovitými kořeny nekonečných věků a kostrami a poklady, plula s pramínky po chodníku a dál po ulici Marylbone a dolů do k Eustonu, ještě dodávala živiny a zanechávala mokrou skvrnu."
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
![Metro 2033 Metro 2033](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33191/metro-metro-2033-nOj-33191.jpg?v=1421270394)
Já se nemůžu rozhodnout, jak knihu hodnotit. Na jedné straně zde stojí svět tmy metra, kde ožívají nejrůznější tajemství, s dokonalou atmosférou stísněnosti, strachu a neznáma. A na druhé straně tento román neskutečně trpí neduhy většiny knih pro mladou generaci.
Předně hlavní postava nic neví, je věčně zmatená, a přesto všechno přežije bez jediného škrábnutí. Vysvětlení na konci mi přijde jako autorova panika, že je nesmrtelnost jeho hrdiny až příliš očividná (už proto, že je nesmysl, aby jím udané důvody byly možné). Přesto je tato chyba odpustitelná, protože bez hrdiny není kniha.
Mnohem horší problém pro mě představují postavy. Arťom se v metru setkává přesně s těmi typickými postavami jako v každém postapu bez fantazie. Jehovisty, zastánci nového náboženství, lidmi, kteří z hladu udělají všechno, vojáky, komunisty, učenci, chudáky, co chtějí za lepším, bohatými lidi, kteří chtějí chránit svůj lepší svět, a tak dále. Snad jen monstrum se mi líbilo.
Škoda, mohla ta být bomba.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![K majáku K majáku](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14403/k-majaku-8mJ-14403.jpg?v=1549779559)
Nejcitlivější kniha, jakou jsem kdy četla. Otáčet stránky této knihy je jako procházet se bosá po čerstvě posekané trávě. Virginia Woolfová předává čtenáři obrazy, myšlenky a zmatky lidského života. Nehledá žádné odpovědi, ani rozuzlení, jednoduše prožívá společně se svými postavami momenty bytí, které nejsou ničím a zároveň celým světem. Nádherné!
"James, jak tam tak nehnutě stál u jejích kolenou, měl pocit, jakoby byla jabloní s růžovými květy, obtíženou listím a tančícími větévkami, do níž se ten mosazný zobec, ta neplodná šavle jeho otce, toho sobeckého muže, noří a trýzní ji a dožaduje se soucitu."
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Den pro Šakala Den pro Šakala](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42037/den-pro-sakala.jpg?v=1731259050)
Šakal je skvěle vystupňovaný thriller se zajímavým tématem. Sice mu chvilku trvá než najde tu správnou notu, ale s každou další stránkou je příběh napínavější a napínavější. Má sice nedostatky v ději (protože snad ty jediné dvě chyby, které Šakal provedl, se mi zdály, vzhledem k jeho jinak bezchybném plánu, poněkud směšné), ale i tak je to bezesporu dílo, které může být považováno za klasiku svého žánru.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Láska za časů cholery Láska za časů cholery](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/1052/laska-za-casu-cholery-M30-1052.png?v=1648588339)
Lásku za časů cholery bych přirovnala k letnímu teplému vánku, který jen tak z lehounka rozvlní záclony na oknech. Děj se vleče, postavy zcela přirozeně a jen mimochodem proplouvají životem a proměňují se spolu s časem. Příběh je plný běžných věcí, každodenních problémů, které Márquez vykresluje velmi naturalisticky.
Nemyslím si, že tato kniha o stáří, naději, životu a různých podobách lásky je pro každého. Její pomalé tempo a sáhodlouhé popisy jsou poněkud únavné. Přesto jde o velice kvalitní a hodnotné dílo.
"Následujicí dny se v parnu nekonečně vlekly. Řeka se zakalila, úžila se víc a víc a místo spleti obrovitých stromů, nad nimiž žasl při své první cestě, viděli zprahlé roviny, nepatrné pozůstatky celých pralesů pohlcených lodními kotli, trosky bohem opuštěných osad s ulicemi zaplavenými vodou i v nejkrutějších obdobích sucha."
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Cop Cop](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/373873/cop-3aV-373873.jpg?v=1520939640)
Od knihy jsem neočekávala vůbec nic, vlastně jsem ani nevěděla, o čem bude. Možná i proto se mi četly jemně propletené příběhy tak lehce a příjemně jako pomalu tekoucí řeka.
Autorčiny přechody a spojení mezi jednotlivými lidskými příběhy v knize se mi zdály nenásilné a přirozené. Z postav mě nejvíce zaujala Smita a bylo mi docela líto, že jsem se o ní nedozvěděla více. Kniha totiž nepopisuje životní cesty tří žen, ale spíše zachycuje jenom krátký úsek jejich rozdílných životů, které se téměř neznatelně splétají.
Co mi na knize vadilo, bylo až přílišné upozadění mužských postav. Muži jsou zde jen okrajovými protagonisty, bez dialogů nebo větších vstupů. To je škoda.
Jinak ale zajímavé a milé čtení.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Daleko od hlučícího davu Daleko od hlučícího davu](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14668/daleko-od-hluciciho-davu-hQD-14668.jpg?v=1436436032)
Příběh se četl opravdu krásně. Čersvý vzduch venkova jsem vdechovala na každé stránce a barvité popisy prostředí jsem si užívala. Jemný příběh plyne pomalu jakoby spíš mimochodem, a tím právě se mi zdál tak opravdový. Autorova charakteristika postav, jeho úvahy o životě, času a především o lidské povaze a jejích strastech byly obohacující a nutily mne se zamyslet.
Co se týče samotného příběhu, bylo hodně poznat, že jej napsal muž, což ovšem nepovažuji ani za špatné, ani za dobré. O Betheshebě, jako o hlavní hrdince, se hodně píše a mluví a celý příběh se odehrává kolem ní a kvůli ní. Přesto zase tolik se o ní jako o člověku nedozvíme. (Narozdíl třeba od seržanta Troye a dalších). Gabriel Oak (jakožto hlavní kladný charakter příběhu) se mi zdál asi až příliš dokonalý a možná by si zasloužil více prostoru. Přesto malebný příběh.
"V Boldwoodově vzezření nastala změna oproti jeho předcházejícímu chladu; a jeho tvář dosvědčovala, že statkář nyní poprvé žije mimo své obranné valy a že si bojácně uvědomuje, jak je nyní nechráněný. Je to obvyklá zkušenost silných povah, když milují."
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Einstein: jeho život a vesmír Einstein: jeho život a vesmír](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49638/einstein-jeho-zivot-a-vesmir-Yea-49638.jpg?v=1539969176)
Kniha se nečetla úplně snadno, především proto, že je dost obsáhlá a tím pádem velmi podrobná. Někdy jsem měla trochu problém uvědomit si o jaké době autor mluví, protože životopis je napsaný nejen chronologicky, ale i tématicky - například vývoj Einsteinova postoje k pacifismu, ke kvantové fyzice, rodině...
Přesto je živý. Vnímala jsem osobnost tohoto velikána v každé větě - jeho lidskost, mravní sílu, originalitu, inteligenci, dětinskou naivitu a nadšení, se kterým přistupoval ke své práci... Einstein změnil pohled celého lidstva na svět kolem nás a stal se symbolem inteligence i lidství.
Doporučuji!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Walden aneb Život v lesích Walden aneb Život v lesích](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13858/walden-aneb-zivot-v-lesich-y8x-13858.jpg?v=1502901637)
Já se tak snažila knihu dočíst. Byl to boj! Thoreau byl podle mě arogantní člověk, který neuznával cizí názor a tvrdil, že jen on zná pravdu. A přesto, byl závislý na pomoci ostatních a jeho malé dobrodružství bylo možné jen díky komunikaci s vnějším světem, kterým tak pohrdal. Kdyby se každý rozhodl jako on, tak žádný les ani samota neexistuje. Jeho životní styl, který tak opěvuje v celé knize, byl naprosto neudržitelný. Jasně, jeden člověk se může vydat do lesů, ale tisíc lidí? Sto tisíc lidí? Přesto autor neustále dává najevo, jak je úžasně chytrý, že žije tímto způsobem a každý, kdo tak nežije, je idiot. Asi nikdy mi nebyl autor knihy tak málo sympatický jako právě Thoreau. Už nikdy víc.
![0.5 z 5 0.5 z 5](img/content/ratings/05.png)
![Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33312/-33312.jpg?v=1277578076)
Modlitba pro Kateřinu Horovizovou je podle mě jednou z nejoriginálněších knih o holokaustu. V něčem se mi zdála ještě děsivější než výpovědi, které popisují přímo všechny hrůzy koncentračtních táborů. Tady mají totiž lidé skutečnou naději. Naději tak hmatatelnou v podobě vlaku, lodi, pasů... a přesto tak vzdálenou a nedosažitelnou.
Lustig bravurně ovládl propojení monologů zdánlivě úslužného dozorce s prostou touhou vyděšených lidí žít a odejít z těch míst smrti. Při čtení jsem si připadala jako jeden z těch mužů - marně tápající v temnu s očima upřenýma na ten prchající plamínek naděje. Myslím, že právě pro jakousi naivitu a vědomou slepotu jednotlivých postav, ve mně zanechala tato novela tak hluboký dojem. Nejhorší zlo je to, které nevidíme a nedokážeme se mu postavit.
"...a díval se pak ve dne i v noci na tu. kterou oddával a která měla i ve smrti všechny vlasy, krásné jako hedvábí."
(toto mě doopravdy rozplakalo, protože mi to připomnělo mou osobní návštěvu Osvětimi)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Letní bouřka Letní bouřka](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25742/zamek-blandings-letni-bourka.jpg?v=1726306263)
Po složitých existenciálních povídkách jsem měla chuť na něco zábavného a milého a tato kniha zcela splnila všechna moje očekávání. Je přímo prosáklá anglickým humorem. Moc mě bavil autorův způsob psaní a užívala jsem si jeho hravou komunikaci se čtenářem.
Jediné co mi na knize trošku vadilo, bylo až příliš velké množství náhod. Prostě je to sem tam dost ujeté. :) Ale co, nasmála jsem se dostatečně.
"Je snad proto dobře, že jsme neztráceli drahocenný čas pozorováním Huga, který stravoval zprávu Percyho Pilbeama, jelikož by to bylo, jako bychom se dívali na sochu. Jelikož se laskavý čtenář pokusí představit si Rodinova Myslitele ve smokingu a v kalhotách s lemováním po stranách, získá všeobecnou představu."
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Hora mezi námi Hora mezi námi](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/352721/hora-mezi-nami-1fZ-352721.jpg?v=1503841600)
Spojeni pádem. Ztracení a odkázáni jeden na druhého. Ale tak samozřejmě, že hlavní hrdina je chirurg, co drží národní rekordy v běhu, byl ve skautu a po víkendech leze po horách... a je v podstatě dokonalý. Na knize není nic překvapivého, dojemného, ani nijak extra zajímavého. Ale jako audiokniha do pozadí při práci super.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Norské dřevo Norské dřevo](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/1752/norske-drevo-WEo-1752.jpg?v=1536564123)
Kniha o smrti, bolesti, ztrátě a rozhodně přehnaně o pornografii. Murakamino postavy jsou zároveň lidské i umělé. Nevím, jak to vysvětlit. V jednu chvili dává smyst úplně všechno a v jiné si zase říkám, že je to velice zvláštní literární počin, který nemá s reálným světem nic společného. Kniha má v sobě nějakou nepopsatelnou sílu, která ji dodává atmosféru, která mě přiměla jí dočíst, i když byla tak až absurdně depresivní. Některé dialogy jsou přinejmenším zvláštní (může to být i překladem), pornografické scény jsem přeskakovala. Celkově bych řekla, že to bylo zajímavé, hodně smutné a ne úplně pro mě.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Sněhulák Sněhulák](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/130267/snehulak-2rS-130267.png?v=1542973447)
Tohle je ten slavný Sněhulák? Jako proč? Vůbec nerozumím, co je na této knize originálního nebo převratného. Detektiv vyšetřuje sérii vražd, to je celé. Neříkám, že je to vyloženě špatné, ale literální kvality knihy i obsahové sdělení dosahuje jenom velmi průměrných hodnot. Nuda.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Pod skleněným zvonem Pod skleněným zvonem](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22179/pod-sklenenym-zvonem-mC7-22179.jpg?v=1566824244)
Mám z této knihy rozporuplné pocity. Autorčiny metafory jsou nádherné, práce s jazykem vyjímečná. Ale přesto označovat tuto knihu za poklad americké literatury je poněkud přehnané. Forma z mého pohledu jasně zvítězila nad obsahem už jen proto, jak okatě postrádá hlubší psychický vhled do hlavní postavy, a jak ploché se mi celé vyznění jevilo.
S feministickou otázkou v této knize jsem měla problém. Témata jsou řešena hodně z pohledu bohaté ženy vyšší třídy, která nikdy nezažila reálné projevy diskriminace a jen si ráda stěžuje. To by mi ale nevadilo, kdyby tato kniha nebyla vždy na seznamu významných feministických knih. Když už, tak mi na pár místech přišla kniha malinko rasistická.
Čteno v originále.
"I saw my life branching out before me like the green fig tree in the story. From the tip of every branch, like a fat purple fig, a wonderful future beckoned and winked. One fig was a husband and a happy home and children, and another fig was a famous poet and another fig was a brilliant professor, and another fig was Ee Gee, the amazing editor, and another fig was Europe and Africa and South America, and another fig was Constantin and Socrates and Attila and a pack of other lovers with queer names and offbeat professions, and another fig was an Olympic lady crew champion, and beyond and above these figs were many more figs I couldn't quite make out. I saw myself sitting in the crotch of this fig tree, starving to death, just because I couldn't make up my mind which of the figs I would choose. I wanted each and every one of them, but choosing one meant losing all the rest, and, as I sat there, unable to decide, the figs began to wrinkle and go black, and, one by one, they plopped to the ground at my feet."
"I wanted change and excitement and to shoot off in all directions myself, like the colored arrows from a Fourth of July rocket."
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Jozova Hanule Jozova Hanule](https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/5721/jozova-hanule-zu1-5721.png?v=1614454063)
Od knihy jsem nic neočekávala, ale musím říct, že to bylo opravdu dobře napsané. Legátové se povedlo vykreslit barvitý smutný příběh (na mě možná příliš sentimentální) na minimu prostoru a to až tak, že mi bylo líto, že už je konec.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Hrozny hněvu Hrozny hněvu](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30587/hrozny-hnevu-q9f-30587.png?v=1616282500)
Steinbeckovy postavy jsou skutečně živé, nedokonalé, naprosto lidské. Přesto se mi tato kniha nečetla úplně snadno. Narozdíl od ještě delšího Na východ od ráje jsem měla pocit, že je zbytečně natahovaná a děj se nikam neposouvá.
Nejvíce mi ale na knize vadila černobílost. Chápu snahu autora upozornit na problémy jeho doby, ale lidi se nikdy nedělí na zlé bohaté a chudé dobráky.
Steinbeck z celé situce vykřesal co největší množství emocí mohl - jeho popis jedoucích vozů, bezmoci všech těch lidí, kteří nemají nic kromě svého snu žít důstojně a pracovat za přiměřenou mzdu, bolesti otce, který ví, že nedokáže dát svým dětem nic, protože sám nic nemá, nespravedlnosti a hladu je srdceryvný a dobře napsaný, ale přesto mě to neoslovilo, tak jsem očekávala.
"Todle je má země. Já k ní patřím."
"Domky na červené zemi zůstaly prázdné, a proto byla i země prázdná."
"příčinou je hlad jednotlivcovy duše, hlad po radosti a po troše bezpečnosti, hlad miliónkrát znásobený; příčinou jsou svaly a mozek, které bolestně touží růst, pracovat, tvořit - svaly a mozky miliónkrát znásobené. Krajní a jasná a konečná funkce člověka: svaly toužící po práci, mozky toužící tvořit nad potřebu jednotlivce - to je člověk."
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Hyperion Hyperion](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/1157/hyperion-vWd-1157.jpg?v=1514911184)
Můj názor na tuto knihu se při čtení neustále měnil. Chvílemi mě to nesmírně nudilo, pak to bylo poměrně zajímavé, ale na konci už jsem dočítala jen z pouhého odhodlání mít to za sebou. Příběhy jednotlivých postav jsou totiž popsané rozdílnými styly i s nestejnou kvalitou. Celá kniha se mi proto jevila chaoticky, přeplácaně a četla se špatně.