85098211 komentáře u knih
Agatha Christie... byla nejen královnou detektivek, ale v pozdějších letech také ženou archeologa Maxe Mallowena, kterého na jeho cestách doprovázela. I z tohoto důvodu jsem si tuto knihu vybrala do Čtenářské výzvy, protože jsem kdysi dávno snila o tom, že budu studovat archeologii a v rámci této činnosti potom cestovat po světě, hrabat se v zemi a objevovat zatím neobjevené... Samozřejmě jsem si brzy uvědomila, že se tento můj sen nikdy neuskuteční, přece jen jsem realista ;-). Teď už ale zpátky ke knize.
Příběh je čtivý, napsaný lehkou rukou a zaujme i člověka, který o vykopávky zájem nemá. Autorka totiž popisuje nejen samotnou práci archeologa, ale také (a to hlavně) i všechny potíže s ní spojené. Tj. především nutnou spolupráci s domorodým obyvatelstvem, která často není právě jednoduchá - abych to vyjádřila hodně mírně... Důvodem je pochopitelně jejich odlišná kultura, myšlení a celkový přístup k životu - což tenkrát, kdy se kniha odehrává, bylo ještě evropskému obyvateli o dost méně známé, než je tomu dnes. A protože se mi vyprávění opravdu líbilo, dávám pět hvězdiček a doporučuji každému, kdo se chce pobavit a zároveň se (alespoň touto formou) podívat do cizích zemí...
Krásná kniha plná známých pohádek od Hanse Christiana Andersena. Jako dítě jsem tyto příběhy moc ráda neměla, byly na můj vkus moc smutné a taky často končily nehezky. Na druhé straně, když se na to podívám z dnešního pohledu, jedná se spíš o pohádky reálné, protože život není jen veselý a šťastný. Kniha je hezky napsaná, vytříbeným jazykem, (nejen) proto si určitě pozornost zaslouží, přestože by ji mohl ocenit - a docenit - možná až dospělý čtenář? Já jsem ji četla v rámci Čtenářské výzvy a mám sama radost, že se mi dostala do rukou aspoň takto. Jinak bych se s ní totiž pravděpodobně i minula - a to by byla opravdu velká škoda...
Napíšu to takhle: kniha se mi zrovna moc nelíbila. Naštěstí jsem ji poslouchala jako audio, které bylo docela dobře načtené, ale přesto jsem příběhem právě nadšená nebyla. Ano, nejsem ta správná cílová skupina, jenomže se obávám, že jsem ani nikdy nebyla ;-). No a kdybych si knihu před několika lety nezakoupila, určitě bych ji nechala ležet dál bez povšimnutí. Zápletka je sice docela zajímavá, ovšem ne všechno je věrohodné a přesvědčivé, bohužel. Autorka ale píše docela čtivě, proto jsem se u knihy vyloženě nenudila a také z tohoto důvodu ji hodnotím poctivými třemi hvězdičkami ;-).
Paní Rosůlkovou mám jako herečku moc ráda. Byla to krásná žena a je opravdu velká škoda, že byla v mládí zastíněna takovými hvězdami jako byly Adina Mandlová, Lída Baarová nebo Nataša Gollová. Naštěstí si to potom vynahradila v pozdějším věku, kdy se stala hodně oblíbenou hlavně po natočení seriálu Taková normální rodinka. Ale zase na druhé straně měla krásný život, přestože v soukromí jí mnoho štěstí dopřáno nebylo. Vynahradila si to však na divadle - to bylo jejím osudem. Co bych ale psala dál? ;-) Kniha je hezky napsaná a já jsem si ji opravdu ráda přečetla. Myslím, že paní Rosůlková si jako výborná herečka, noblesní dáma a skvělý člověk, kterým byla, oblibu nás všech plným právem zaslouží.
Dost dobrá kniha s trochu pomalejším rozjezdem. Na začátku se mi zdálo všechno lehce zamotané, ale poměrně brzy jsem se dokázala zorientovat ;-). Další (malý) problém byl v tom, že mi Elle z nějakého neznámého důvodu nesedla, i když si nejsem jistá, jestli za to vůbec mohla ona? Autorka ve svém příběhu rozvíjí dvě linky, jednu z doby před nastěhováním do domu a druhou z doby poté. Kniha je bezesporu čtivá, kromě toho atmosféra houstne a napětí stoupá s každou otočenou stránkou. A čtenář po celou dobu hádá, kdo je oním vetřelcem, který Elle přivádí na pokraj zoufalství. Odhalení mne tentokrát nepřekvapilo, podezření správným směrem jsem měla zhruba od poloviny knihy, což se mi ale jinak běžně nestává ;-). Konec se mi zdál sice lehce překombinovaný, ale zase úplný závěr se mi líbil, proto strhávám pouze jednu hvězdičku ;-).
(audiokniha)
Po skončení knihy mám tak trochu rozporuplné pocity. Určitě se mi ze začátku líbila méně, než předchozí autorčina prvotina, ale ve finále ji hodnotím stejně. Téma alkoholismu zde prolíná celý příběh a není mi zrovna moc příjemné, protože o něm píše dnes snad každý. Kromě toho Astrid není právě sympatická, trvalo mi hodně dlouho, než jsem si na ni alespoň zvykla. Ale později jsem jí už dokonce i fandila ;-). Myslím si totiž, že si každý člověk - pokud se o to poctivě snaží - další šanci zaslouží. A to se Astrid upřít nedalo. S démonem alkoholu bojovala a měla i dobrou motivaci v nové známosti s Joshem. Knize bohužel chybí nějaké větší napětí, to je asi její největší nedostatek. Na druhé straně jsem téměř až do úplného konce hádala, kdo je onou osobou, která o Astrid všechno ví - a samozřejmě jsem byla vedle ;-). Na závěr se přece jen koná poměrně velké (naštěstí víceméně pozitivní) překvapení a Astrid se může vydat na svou novou životní cestu, aniž by ji pronásledovaly stíny minulosti...
Jedna z nejlepších knih, které se mi kdy od Dicka Francise dostaly do rukou. Už samotný začátek slibuje, že se bude odkrývat tajemství, o kterém neměl hlavní hrdina Filip celá dlouhá léta ani tušení. A potom se do toho všeho (původně tak trochu nedobrovolného) pátrání připlete i zločin - jak taky jinak? Protože ten přece v žádné správné detektivce nemůže chybět, že ano? ;-) A tyto dvě linie se zajímavě prolínají, i když samozřejmě ta ohledně otce Steva Millaca, fotografování a co z toho všeho může vzejít, zůstává v popředí. Na závěr se dočkáme nejen rozluštění tajemství, ale také překvapivého odhalení pachatele. Proto, pokud máte Francisovky rádi, určitě si tuto knihu přečtěte - je opravdu dobrá ;-).
Kniha se dost dobře čte, je napsaná lehkým perem a definitivně zajímavá, jen jí chybí větší napětí. A také tematicky to nebyl právě můj šálek čaje. Hodně mi (hlavně v závěru) připomínala Stephena Kinga, přestože se jinak - samozřejmě - jedná o úplně jiný příběh. Za sebe mám mnohem raději, pokud se autor více drží reality, ale to se u hororu asi moc často nestává ;-). Jinak se mi zápletka líbila a také proplétání minulosti se současností mne zaujalo. Upřímně řečeno, chyba je ve mně, protože jsem (podle anotace) očekávala něco jiného - a sice více thriller, než to ostatní. Kniha je však i tak poutavá, musím ocenit skvěle vykreslenou atmosféru a ve finále jsem byla opravdu ráda, že se mi dostala do rukou ;-).
Výborná kniha, která se čte jedním dechem od první do poslední stránky. Nechybí zde napětí, určitá porce tajemna a samozřejmě také hezky popsaný vztah Toma a jeho syna. Skutečností zůstává, že zemřelá manželka je opravdu poměrně často zmiňována, ale to prostě k celé zápletce neodmyslitelně patří - jak čtenář v průběhu vyprávění zjistí. Navíc později dojde k nečekanému odhalení, které s ní velice úzce souvisí. Proto by to bez vzpomínek na ni ani nešlo. Mně osobně se moc líbilo rozplétání celého případu, až k samotnému odhalení pachatele. Tom i Jake byli sympatičtí, celá kniha zajímavá a také závěr se mi líbil. Hodnotím tedy plným počtem a doufám, že se třeba zase někdy s autorem potkám ;-).
Další zajímavá a čtivá kniha od autorky, jen mi zde docela vadil pomalý rozjezd. Bohužel jsem se do příběhu nedokázala ponořit tak rychle, jak bych si sama přála. Asi do poloviny knihy se mi kromě toho nelíbila linka ze současnosti, která mi vůbec nechtěla sednout. Nakonec se to naštěstí změnilo a já jsem se pro změnu od knihy nedokázala odtrhnout. Příběh jako takový je i hodně smutný, vždyť nebýt několika náhod, mohlo se všechno odehrát úplně jinak, šťastněji. Anahita byla opravdu fascinující žena, i přes svůj nedobrý osud se nevzdala a šla svou cestou dál. Donald mi byl také sympatický, přestože jsem ne vždy jeho chování chápala. Ale to bude možná i tím, že nejsem muž? :-) Poslední zhruba třetinu knihy jsem už četla jedním dechem a hltala každou stránku. Znovu jsem se přesvědčila o tom, že autorka psát umí a její příběhy jsou opravdu nádherné, proto se budu na shledání s ní zase časem těšit. Tentokrát však dávám o jednu hvězdičku méně, důvody jsem uvedla již výše ;-).
Něco tak výborného a strhujícího v daném žánru se mi už dlouho nedostalo do rukou! Kniha mne fascinovala hned od začátku a do příběhu jsem se pokaždé ponořila tak hluboko, že jsem nedokázala vnímat nic ze svého okolí ;-). Opět jsem poslouchala jako audio v němčině a na konci jsem byla příjemně překvapena onou melodií, kterou autorka napsala a do knihy vložila. Jinak příběh jako takový sestává ze dvou dějových linek. Ocitáme se tak v Itálii v době nástupu fašismu k moci a potom i v Americe a Benátkách současnosti. Musím přiznat, že nejdřív jsem byla více vtažena do příběhu houslistky Julie, která jej také vypráví. Ale posléze jsem se začala více orientovat v osudech Lorenza a jeho velké lásky Laury - a potom už mne tento příběh z minulosti upoutal do té míry, že jsem místy i slzy polykala, jak byl smutný a tragický... Kniha je opravdu vynikající, dobře a poutavě napsaná, proto dávám suverénních pět hvězdiček a doporučuji!
Na další případ s Fabianem Riskem jsem se moc těšila... A dlouho se mi kniha líbila, fandila jsem nejen vyšetřovatelům, ale i Malin v jejím soukromém životě. Případ jako takový byl opravdu hodně dobře vymyšlený, napínavý a dokázal mne rychle zaujmout. Kromě Fabiana a Malin se zde do popředí dostane i jejich dánská kolegyně Dunja. Tohle všechno se mi líbilo a i přes nějaké nelogičnosti bych se za normálních okolností lehce přenesla. Zvrat však nastane v okamžiku, kdy je odhalen pachatel, tj. zloděj lidských orgánů. To se autorovi podle mého názoru zrovna moc nepovedlo a je to škoda. Ale úplně nejvíc knihu zazdila poslední kapitola, ze které se mi nejenže udělalo špatně (a to se považuji za celkem odolnou čtenářku, kterou hned tak nic neporazí), ale která se mi zdála také i tak nějak zbytečná. Po skončení knihy jsem byla dokonce trochu zklamaná, sice mám v plánu sérii dokončit, ale teď si dám od autora na chvíli pauzu. Tentokrát byla totiž porce brutality až za hranicí únosnosti, bohužel... U svého hodnocení sice strhávám pouze jednu hvězdičku, ale jen díky skvělé interpretaci Pavla Soukupa u audioknihy, kterou jsem poslouchala.
Mimochodem zde několik uživatelů zmiňuje nesprávné řazení knih z této série. Je sice pravda, že tento díl dějově předchází prvnímu případu, ale jinak je řazení správné. Pro srovnání jsem se totiž dívala také na německé stránky (audible.de) a i zde je tato kniha uvedena jako druhá v pořadí ;-).
Knihu jsem si vybrala na základě hodnocení svých oblíbených Pavelpi a čefa. A byla jsem příjemně překvapená. Celý příběh se nese spíše v nostalgickém stylu, připadala jsem si jako v nějakém francouzském filmu ze 60. let ;-). Vyšetřování probíhá klasicky, poklidně, přesto kniha nepostrádá napínavé momenty. O seriálu jsem nevěděla - když běžel, ještě jsem ani nebyla na světě :-). Belot mi byl sympatický a vůbec celý případ zajímavý, dobře vymyšlený, zápletka opravdu originální a závěr nečekaný, proto tedy dávám plný počet a věřím, že se ke knize zase někdy vrátím...
Výborně napsané a hlavně skvěle načtené Pavlem Soukupem ;-). Děj strhující a poutavý, autor nervy čtenáře napíná až k prasknutí. Ze začátku jsem se poměrně těžko orientovala v postavách, možná to bylo i tím, že se jedná už o třetí případ s Fabianem Riskem. Ale bohužel byla zrovna tato kniha vydaná ve své audiopodobě jako první. V pátrání po pachatelích jsem se tak trochu ztrácela, místy byl příběh lehce nepřehledný. Jako celek hodnotím pozitivně, ale přesto kvůli zmíněné určité zmatečnosti jednu hvězdičku ubírám. Teď budu tak trochu spoilerovat ;-) - i můj mražák je nastavený na -18 stupňů :-). Přesto mi to po přečtení názvu knihy hned nedošlo...
Třetí Eričin případ, ve kterém se tentokrát vracíme do poměrně daleké minulosti. Jak se všechno tenkrát odehrálo a jak bylo možné, že malá Jessica zmizela tak náhle, aniž by si někdo všimnul něčeho podezřelého? Otázky se kupí, ale Erika s pomocí ostatních rozplétá složitou mozaiku případu. Já osobně jsem byla z knihy doslova nadšená, líbila se mi prozatím nejvíc. A i když jsem tam nějaké nepřesnosti objevila, vůbec mi to nevadilo a hodnotím definitivně plným počtem, protože tento případ si je určitě zaslouží ;-). A taky samozřejmě doporučuji a už teď se moc těším na další...
Nemůžu si pomoct, ale tohle byl opravdu nádherný příběh, i když v něm najdeme také hodně krutých scén. Ale taková už byla válka... Jinak byla kniha opravdu skvělá, dojímavá, smutná a občas optimistická a četla se jedním dechem. Víc už snad ani psát nebudu, dávám pět hvězdiček a doporučuji.
(SPOILER) Příběh Ulriky, jejího na alkoholu závislého otce, jeho milenky i ostatních se čte doslova jedním dechem. Ale zároveň je to nelehké čtení, odehrávající se v těžké době konce druhé světové války. Děj se odehrává na samotě Berhof a zabývá se především tematikou werwolfů, kteří v této oblasti podnikají pohraniční trestné výpravy s úmyslem vraždit, krást a zvrátit pád fašistického režimu. A když se tam objeví jeptiška Salome, je jasné, že neštěstí na sebe dlouho čekat nenechá... Autor všechno popsal tak věrně a syrově, že úplně cítíte ten chlad a spolu s Ulrikou prožíváte její strach, hrůzu i další pocity.
Předpokládala jsem, že příběh bude nějak lépe uzavřený, ale přestože se tak nestalo, zklamána určitě nejsem. Kniha mi poskytla opravdu silný zážitek - kromě toho se odehrává v místech, kde jsem se narodila a prožila mládí ;-), proto se určitě časem poohlédnu po nějaké autorově další.
(SPOILER) Dříve se mi do rukou dostalo už několik dalších autorčiných knih, proto vím, že mi její styl psaní většinou nevyhovuje úplně. A to se mi stalo také zde, kdy na začátku knihy vytvoří skvělé napětí, potom se ale hodně dlouho nestane nic podstatného a děj se víceméně docela táhne, aniž by došlo k nějakým podstatným zvratům, aby to na konci zase pořádně rozjela a příběh uzavřela. Prostě taková její známá klasika ;-).
Hlavní postavou je Olivia, dcera dvou známých hollywoodských herců, která ve věku čtyř let zažila, jak její otec zavraždil matku. Potom se dostala k příbuzným, u kterých vyrůstala, a zatímco pachatel stále sedí ve vězení, ona se aktuálně pokouší si znovu vzpomenout, co přesně se v onu osudnou noc odehrálo. A k tomu jí má pomoct mladý spisovatel Noah...
Až do konce jsem si byla jistá, že otec je nevinný ;-). Ve finále tedy knihu hodnotím poctivými čtyřmi hvězdičkami, je v ní bohužel dost zdlouhavých pasáží, ale přesto si časem od autorky zkusím přečíst něco dalšího.
Knihu jsem si vybrala do šestého bodu Čtenářské výzvy 13. prosince 2024 ze seznamu Dnes přidané knihy, ale celkem dlouho trvalo, než se mi ji podařilo sehnat ;-).
I tento druhý případ s Davidem Hunterem je výborný a kniha se čte jedním dechem :-). Tentokrát se jedná o obzvlášť surové vraždy, při nichž jsou oběti v podstatě spáleny (skoro až) na padrť. První případ ještě možná vypadá jako sebevražda, ale ty další už určitě ne. Vraha bych neodhalila ani v nejdivočejším snu, navíc v závěru případu je možností hned několik a všechny jsou stejně pravděpodobné. A odhalení pachatele po všech těch různých zvratech je opravdu překvapivé ;-). Kromě toho se něco málo dozvíme i z Davidova soukromého života, což je opravdu sympatické, přestože si to autor ponechal až dost na konec. Kniha je zase vynikající, já ji rozhodně doporučuji a zároveň mne fakt moc mrzí, že v češtině nebyly vydány i další díly se sympaťákem Davidem Hunterem :-(.
Nádherná kniha, kterou jsem poslouchala jako audio v němčině, tedy v jazyce originálu ;-). Příběh mne uchvátil hned od začátku a nepustil až do konce, který zůstává víceméně otevřený pro další pokračování. Irene i Franz jsou opravdu hodně sympatičtí a musela jsem jim fandit, i když lehký osud neměl ani jeden z nich. Jak už zde bylo zmíněno, kniha není romantická, spíš právě naopak. Autorka zde vylíčila tvrdou předválečnou a později i krutou válečnou dobu kolem roku 1870. Vše je věrně popsáno a určitě to není žádné lehké čtení. Navíc tolik nenávisti v rámci jedné rodiny, to se hned tak nevidí... Víc už prozrazovat nechci, moc se těším na pokračování a nakonec bych už jen chtěla poděkovat svým oblíbeným Aleně (alnahu) a Zuzce (zuzana2599), bez kterých bych kolem knihy prošla bez všimnutí a to by byla velká škoda ;-). Na úplný závěr se nedokážu ubránit srovnání s jinými tak trochu podobnými sériemi jako Panský dům nebo Venkovské sídlo jiné autorky, ale pro mne osobně na celé čáře vítězí Vinařství :-).