85098211 85098211 komentáře u knih

Vraždy podle abecedy Vraždy podle abecedy Agatha Christie

Další skvostný případ Hercula Poirota! Poměrně brzy se zdá být všechno jasné a nakonec je zase všechno jinak. To je ale pro autorku typické a mě osobně moc sympatické. Aspoň v podstatě nikdy neuhodnu pachatele :-). Tentokrát se v knize setkáme i se starým známým Hastingsem, který Poirotovi sekunduje, jak může. Případ ale vyřešit nedokáže, na to má však svého parťáka, že ano? ;-) Dávám pět hvězdiček a milovníkům dobrých, klasických detektivek určitě doporučuji.

19.05.2019 5 z 5

Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

Tak tohle byl můj první opravdový horor od autora, i když jsem už přečetla i jeho kultovní knihu TO, ale ta se mi nezdála tak dobře vygradovaná. Naopak tato kniha je výborná hned od prvních stránek, příběh je opravdu strhující, napínavý a čtivý. Až na ten konec, který mě bohužel těžce zklamal... Víc už ale prozrazovat nebudu, pokud máte rádi horory, je pro vás - samozřejmě - autor vždycky a za všech okolností ta správná volba ;-).

05.04.2019 4 z 5

Vánoční koleda Vánoční koleda Charles Dickens

(audiokniha)
Moc hezký příběh, který znám v nejrůznějších zpracováních. Jako úplně první jsem viděla filmovou verzi, teprve potom jsem se obeznámila s rozhlasovými dramatizacemi a až naposledy jsem si poslechla kompletní audioknihu v podání Josefa Somra. Ale ve všech případech se jedná o jednu z nejhezčích knih Charlese Dickense, kterou doporučuji všem bez rozdílu a nejen o Vánocích ;-).

20.12.2018 5 z 5

Dvojitý kříž Dvojitý kříž Chris Carter

První kniha autora, která se mi dostala do rukou - a hned taková pecka! Hned od první stránky se koná jedna velká jízda, příběh čtenáře strhne a nepustí - musím přiznat, že se mi od knihy jen těžko odcházelo ;-), a také napětí houstne, že by se dalo krájet. Za mne jedna z nejlepších knih tohoto roku a nezbývá, než dát hodnocení nejvyšší - a i to je málo!

01.09.2018 5 z 5

Skála Skála Peter May

Výborná audiokniha ve vynikající interpretaci Jiřího Dvořáka! Příběh je nejen zajímavý, ale i poměrně spletitý (hlavně vzhledem ke dvěma dějovým liniím), přesto je podán tak, že se v něm neztratíte. Autor nám představuje různé charaktery postav, některé více sympatické, jiné zase méně - tak jak to bývá i v obyčejném životě. Krimi zápletka není právě složitá a připadá mi, že není ani tolik důležitá. Protože mnohem více prostoru než samotný případ dostává vykreslení postav a jejich problémů, popis galské přírody i tamějšího drsného života. Každopádně je to něco, co vás chytne a nepustí až do konce! ;-)

08.06.2017 5 z 5

Sedm smrtí Evelyn Hardcastlové Sedm smrtí Evelyn Hardcastlové Stuart Turton

(SPOILER) Bohužel musím přiznat, že mi kniha nesedla úplně tak, jak bych si sama přála. Začátek je hodně nepřehledný a čtenáři poměrně dlouho trvá, než se v příběhu začne orientovat. Zápletka jako taková je ale originální a perfektně vymyšlená, to se musí autorovi nechat ;-). Probudit se osmkrát v těle někoho jiného, to tady (snad) ještě nebylo. Vyšetřování nabírá na obrátkách, některé scény se - samozřejmě - opakují až moc často, ale pokaždé z jiného úhlu pohledu. Konec příběhu je výborný a skvěle vygradovaný, to už se kniha nedá odložit :-). A rozuzlení je nečekané a doslova peckoidní! ;-) Postavy mi tedy zrovna moc sympatické nebyly, až na několik málo vyjímek, zavražděných také hojně přibývá :-), ale jinak nemám knize co vytknout. Proto strhávám pouze jednu hvězdičku z výše zmíněného důvodu a je možné, že si knihu přečtu časem ještě jednou, abych si uvědomila i to, co mi možná napoprvé uniklo?

30.12.2020 4 z 5

Vír Vír Frode Granhus

Dost dobrá kniha v celé té záplavě severských detektivek, které se na čtenáře valí ze všech stran. Ze začátku jsem se sice jen poměrně těžko orientovala v postavách a také děj byl po určitou dobu trochu pomalejší. Zato později nabral spád, až jsem se nestačila divit ;-). Rino i Niklas byli sympatičtí a také oba případy se mi moc líbily. Tohle měl autor dobře a hlavně originálně vymyšlené. Kromě toho mne zaujal především příběh Andrey, který byl doslova mrazivý a se všemi událostmi úzce souvisel. A samotný závěr knihy byl jedna velká jízda. Co si tedy víc přát? :-) A nakonec bych už jen ráda dodala, že mne kniha příjemně překvapila svou čtivostí i neotřelou zápletkou - a je opravdu velká škoda, že autor již nikdy nic dalšího nenapíše...

19.07.2020 4 z 5

Chemie smrti Chemie smrti Simon Beckett

Nejprve bych moc chtěla poděkovat za doporučení knihy mou oblíbenou uživatelkou Olčou (Olous1), protože jinak by mne ani nenapadlo se po ní poohlédnout ;-). A to by byla velká škoda. Příběh je totiž výborný, perfektně napsaný a neskutečně čtivý. David Hunter není žádný suchar, jak by čtenář (možná) mohl očekávat, ale právě naopak sympatický chlap, který má všech pět pohromadě - což následně využije při vyšetřování případů vražd. A nakonec se mu také podaří pachatele odhalit, i když hodně dlouho podezíral - a já s ním :-), někoho úplně jiného... Závěr knihy je jedna velká jízda, proto za sebe dávám s přehledem plný počet a časem se budu těšit na další Davidův případ ;-).

08.05.2020 5 z 5

Jak jsi mohla Jak jsi mohla Heidi Perks

Bohužel mne tato kniha nedokázala nadchnout tolik jako jiné na zvolené téma. Je sice dobře napsaná a čtivá, ale občas také trochu zdlouhavá - i když naštěstí opravdu jen místy ;-). Hlavně na začátku a potom mne ještě lehce zklamal konec. Kromě toho mi skoro žádná z postav, kromě Charlotty, nepřirostla k srdci. Harrietino chování jsem chápala jen částečně, protože se domnívám, že se její situace dala řešit i jinak. Na závěr tedy strhávám jednu hvězdičku, příběh je totiž i přes malé nedostatky dost dobrý a určitě si své příznivce najde ;-).

22.04.2020 4 z 5

Zlaté časy Zlaté časy Anne Jacobs

Kniha je sice výborně napsaná a dobře se čte, ale mně se nelíbila do té míry jako Panský dům od této autorky, který se mi dostal do rukou v minulém roce. Jsem si jistá, že to bylo zvoleným tématem. Hodně mne zajímala linie z minulosti, z druhé světové války. A vykreslení toho, jak tenkrát rodina von Dranitzových žila - to bylo (aspoň podle mého názoru) doslova strhující. Ale to, co se dělo v letech 1990 a 1991, mne nedokázalo zaujmout už tolik. A přistihla jsem se dokonce i místy, že děj ani tolik nevnímám. Za to všechno tedy strhávám jednu hvězdičku... Ale na závěr bych chtěla dodat - nedejte se odradit mým hodnocením a knihu si zkuste přečíst sami ;-). Autorka totiž psát umí a příběh je zajímavý, kromě toho musím přiznat, že jsem dokonce i nějakou tu slzičku uronila. Tomu se totiž neubráníte, když si uvědomíte, jaké bezpráví se lidem tenkrát dělo. A to jak za války, tak i po převratu...

28.03.2020 4 z 5

Stříbrná cesta Stříbrná cesta Stina Jackson

Kniha mne zaujala hned od první stránky. Je opravdu dobře a hlavně čtivě napsaná, přestože se na začátku rozjíždějí hned dvě dějové linie - a proto se čtenář chvíli musí snažit, aby se zorientoval - které se na úplném konci propojí v jednu, jak už to tak u většiny takových příběhů bývá ;-). Atmosféru autorka vykreslila naprosto dokonale a příběh se tím stává ještě ponurejším a temnějším. I když se nejedná o žádný thriller, spíše tu máme dobrou krimi, která po různých peripetiích dospěje k víceméně dobrému konci. A protože se jedná o autorčinu prvotinu a kromě toho se mi kniha opravdu líbila, tak já její snahu i spisovatelský um ráda ocením :-) a knize dávám plný počet...

17.12.2019 5 z 5

Teorie vraždy Teorie vraždy Andrew Mayne

Poprvé dávám autorově knize plný počet ;-). Theo mi dokonce i začal být sympatický, už mi nepřipadal tak suchopárný jako v minulých knihách a kromě toho má příběh spád a ty správné grády. Tentokrát mne kniha upoutala hned od začátku a dokázala si udržet moji pozornost až do konce. Kromě toho se mi líbilo také samotné vyšetřování - a to, jak autor všechno vysvětluje, je fakt výborně napsané a přiblížené i takovému laikovi, za jakého se já určitě považuji ;-). A samotný závěr je absolutně strhující a jedna velká jízda! Jediné, co mne zamrzelo a zároveň šokovalo, bylo, že autor vytvořil otevřený konec, při kterém jsem málem přestala dýchat napětím, co bude dál... Tak snad si autor pospíší a brzy přijde s pokračováním, protože jinak bych si ho (snad) musela vymyslet sama - a to by nikdy nemohlo dopadnout dobře! :-)

10.12.2019 5 z 5

Jáma Jáma C. J. Tudor

Pokud jde o mne, tak si nemůžu pomoct, protože já mám autorčiny knihy fakt ráda ;-). Líbila se mi už její prvotina a i tato kniha je dobře napsaná. Já ji s knihami Stephena Kinga ani nesrovnávám, protože každý z nich má jiný styl psaní a je svůj. I když je zřejmé, že se tam autorka nechává inspirovat - ale na to má podle mého názoru právo. Každému vyhovuje něco jiného a já za sebe musm přiznat, že mi autorčin styl sedne víc než ten Kingův. Ale to je věc názoru ;-). I tento příběh je čtivý, napínavý a poutavý, přestože jsem v knize jen těžko hledala nějakou opravdu sympatickou postavu. Jednu hvězdičku ale ubrat musím, protože se mi předchozí kniha Kříďák zdála přece jen o maličko lepší :-).

05.12.2019 4 z 5

Smysluplná vražda Smysluplná vražda Agatha Christie

Tentokrát jeden lehce slabší případ se slečnou Marplovou. Ta se zde vydává na cestu do jednoho anglického sídla, kde se do té doby vlastně ještě nic nestalo - ale sotva dorazí naše milá slečna Marplová, na zločin není potřeba čekat nějak zvlášť dlouho ;-). Autorka nám jako obvykle naservíruje nějakou tu vraždu a brilantní vyřešení spletitého případu. Dávám čtyři hvězdičky a časem se budu na nějakou tu detektivku od této své nejoblíbenější autorky zase moc těšit :-).

25.11.2019 4 z 5

Noční lov Noční lov Robert Bryndza

Tento případ s Erikou Fosterovou se mi líbil ještě o něco víc, než ten první ;-). Výborně vygradované napětí, které roste s každou přečtenou stránkou. Zápletka je originální a dobře vykonstruovaná. A vůbec mi nevadilo, že jsem se poměrně brzy dozvěděla, kdo je vrah - spíš naopak. Bylo totiž zajímavé sledovat i jeho duševní pochody, důvody a plánování jeho činů. Za sebe se nejpozději po tomto případu stávám závislákem na knihách Roberta Bryndzy :-) a už teď se moc těším na další...

27.04.2019 5 z 5

Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Knihy s Harry Potterem jsem četla všechny už dvakrát a zamilovala jsem se do nich hned na první dobrou :-). Myslím, že věk čtenáře vůbec nerozhoduje - jsou výborně napsané a doslova geniální!

23.11.2017

Kroky vraha Kroky vraha Michaela Klevisová

Moje druhá kniha (po Ostrově šedých mnichů, který se mi ale líbil o něco málo víc) od autorky ani tentokrát nezklamala. Detektivní příběh se odehrává v Praze, je tedy i svým prostředím českému čtenáři blízký. A inspektora Bergmana si nejde neoblíbit ;-). Kniha má spád, případ jako takový je reálný a rozuzlení nečekané. Za sebe se určitě na další autorčinu detektivku budu moc těšit!

09.11.2017 4 z 5

Děti z Bullerbynu Děti z Bullerbynu Astrid Lindgren

Nádherná kniha pro děti, plná zajímavých dobrodružství. Četla jsem ji - v daném věku samozřejmě ;-), opakovaně.

26.08.2017 5 z 5

Smrt si nevybírá Smrt si nevybírá Ambrose Parry

Tohle je kniha, která tak trochu klame obálkou ;-). Protože se nejedná ani tak o detektivku, jako spíše o román, ve kterém autor naprosto fascinujícím způsobem popisuje medicínu a její vývoj v Anglii 19. století. Vyšetřování podezřelých úmrtí tak zůstává spíše v pozadí - a já musím přiznat, že mne zajímalo opravdu jen okrajově. Protože jsem se mnohem více dozvěděla spoustu zajímavých informací o lékařství té doby a hlavně o experimentech s anestetiky převážně v oblasti porodnictví. Všechno je napsáno poutavě, i když kniha má lehce pomalý rozjezd. Sarah mi byla sympatická hned od začátku, zato na Ravena jsem si musela zvykat dost dlouho ;-). Závěr knihy byl výborný, všechny nejasnosti byly vysvětleny a příběh dává tušit, že se bude konat pokračování. Dávám tedy poctivé čtyři hvězdičky a tu pátou si schovám pro případný další případ...

21.10.2020 4 z 5

Fobie Fobie Wulf Dorn

Knihu jsem poslouchala jako audio v němčině a byla jsem opravdu nadšená. Už samotný začátek mne strhnul do svého víru a i když později napětí lehce povolilo, byla jsem přesto stále zvědavá, jak se bude celý příběh vyvíjet dál. Autor to měl vymyšlené skvěle, některé dějové zvraty jsem vůbec nečekala a závěr knihy, kdy je čtenáři vysvětleno, z jakého důvodu k pachatelovým činům došlo, a kdy je přiblížen i jeho předchozí život - tak ten mě fakt dostal! ;-) Je vidět, že autor se s takovými lidmi setkává prakticky denně a podle mého názoru je jen dobře, že se o své zkušenosti a zážitky podělí i s námi, čtenáři. Neváhám a hodnotím plným počtem, plus knihu doporučuji k přečtení také ostatním :-).

16.09.2020 5 z 5