Jáma

Jáma
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/414426/bmid_jama-KAk-414426.jpg 4 1550 1550

Kříďák, drásavý a děsivý psychothriller C. J. Tudor, se stal nejúspěšnější knižní prvotinou roku 2018. Nyní je tu Jáma, příběh, v němž autorka co do hrůznosti a napětí ještě přitvrdila... Joe se nikdy nechtěl vrátit do rodného Arnhillu. Ne potom, co zažil se svou partou: šikanu, zradu, sebevraždu. Ne potom, co zmizela jeho sestra Annie. Ne potom, co přišel o rodiče. Ale Joe nemá na vybranou. Protože to, co se kdysi stalo Annie, se děje zase. Protože minulost má ve zvyku se vracet. Protože nejhorší den Joeova života nebyl ten, kdy se jeho sestra ztratila, ale ten, kdy se vrátila.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Kalibr

The Hiding Place (or The Taking of Annie Thorne), 2019

rilajaan
18.11.2024 3 z 5

Čte se to dobře, ale inspirace slavným spisovatelem je moc čitelná. Takže žádné překvapení.

Kopretinka784
06.10.2024 3 z 5

Moje první setkání s autorkou. Kniha i autorka mi byly doporučeny. Příběh se četl dobře, ale. Pořád jsem čekala n ě c o. Překvapení přinesl až závěr. Takže pro tentokrát jen za 3. Na poličce už čeká kniha Upálená. Tak jsem zvědavá.

Lubisek
01.09.2024 2 z 5

Popravdě...tohle mě moc nebavilo. Asi to není můj šálek kávy, ale příběh mi celkově nesedl. Čekal jsem nějaké velkolepé rozuzlení, ale dočkalo se mi pouze ukvapeného závěru, který byl navíc dosti k neuvěření. Vyzdvihl bych epilog, ten byl skutečně k zamyšlení a nechává čtenáře na pochybách. Prolog byl také kvalitní (jako u prvního románu). Autorka umí čtenáře vtáhnout do děje. Nicméně pak se to zbrzdilo.

Když bych měl knížku srovnat s Kříďákem, tak debut autorky jednoznačně vede, i když ani ten jsem nehodnotil 5 hvězdami. Tady mi asi prostě nesedl žánr, postavy, a tak nějak nic. Knížka se však četla dobře, a proto ji čtenář zvládně přelouskat opravdu rychle. To byl asi největší plus díla.

Nyní mě od autorky čekají ještě knihy Ti druzí a Upálené, které by měly býti o něco lepší (minimálně dle hodnocení). Tak uvidíme, rozhodně jim dám šanci. Nicméně teď po dvou knihách si od C. J. Tudor potřebuji dát na chvíli pauzu.

ellypusik
28.08.2024 3 z 5

Kříďák určitě vede! I tam bylo na mě až přebytečně napětí, ale tady to byl už extrém. Autorka pořád chtěla udržovat vzrušení, ale když neustále přeskakuje z dějové linky na jinou, tak už to napětí udržet prostě nejde. Navíc konec byl sepsán jak horkou jehlou. Ukvapený závěr, kde se vše stalo tak rychle, že se čtenář ani nedokázal vžít do situace a je epilog. Nicméně nápad i spád to mělo dobrý a četlo se to svižně. Snad další díl mile překvapí!

DenisaV
23.08.2024 3 z 5

Ach jo... Autorka velmi dobře píše, dokáže navodit a udržet napětí, děj svižně ubíhá... škoda, že chyběla inspirace. Tudor přiznává, že je velkou fanynkou Kinga, tato kniha ale kvůli tomu není vhodná pro další Kingovy fanoušky. Hned na začátku jsou totiž zklamaní z toho, že parta dětí, okolo nichž se příběh odehrává, se celkem dost podobá partě kluků a jednoho děvčete ze slavného To. Skupinka si sice nehraje na skládce, ale u starých dolů, podobnost však čtenáře přímo bije do očí. Čtivě psaný příběh pak na chvilku přinese špetku naděje, kterou nakonec zabije krásná kopie Řbitova zviřátek.
Poslední část, můžeme říci začátek konce, pak čtenáře znovu slibně navnadí. Děj skvěle graduje, napětí stoupá, čtenář může začít soucítit i s jednou po celou dobu zápornou postavou. Pak to ale autorka trochu překombinuje a ani závěr nepřináší této knize hvězdičku navíc.
Určitě si ale od autorky ještě něco přečtu, snad bude mít v jiných dílech i nějaký vlastní nápad.

uzivatel83509
16.08.2024 5 z 5

Kniha se dobře četla, příběh mě okamžitě vtáhl do děje a byl napínavý od začátku až do konce. Hlavní postavu Joeho jsem si oblíbila :-) Za mě super čtení.

marcela3655
12.08.2024 2 z 5

Kniha se četla sama...ale byla to strašná blbost.....

mrkačka92
29.07.2024 2 z 5

Tudor mám ráda, ale teda zklamala mě, že tak “trochu opsala knížku od S. Kinga

olívoil
21.07.2024 5 z 5

Po Kříďákovi pokračuji v četbě knih C. J. Tudor. Opět jsem byla uchvácena zápletkou a hlavně i příběhem 15letých dětí a pak stejných postav po 25 letech........Zápletka i rozřešení celého příběhu mě opravdu vtáhly........konec vypadal jako horor.
Těším se na další knihy autorky a Jámu doporučuji.

Twoo
02.07.2024 3 z 5

Od autorky jsem cetla Kridaka, ten mi sedl, v mladi jsem hodne cetla Kinga (zjevne stejne jako sama autorka…) Jama je zase takova vykradacka Kingovych temat, ale pro me uz o poznani mene povedena. Vse je tam prilis vyhrocene, linku Annie jsem nedokazala docist a hodne jsem preskakovala, uz to na me bylo zbytecne hororove. Celkove ty postavy i prostredi byly mene uveritelne. Asi dam autorce jeste sanci, ale je to tak na hrane.

Edona
21.06.2024 2 z 5

C. J. Tudor považuji za svou oblíbenou autorku. Její thrillery mám moc ráda, ale Jáma mě zklamala. Jde hodně cítit inspirace Řbitovem zvířátek, kniha mě vůbec nevtáhla do děje a celé to bylo jasné od začátku do konce. Doporučím jiné thrillery autorky a já se těším na nějakou novinku.

Pauline23
03.05.2024 4 z 5

První knížka od této autorky a libila se mi. Nepotřebovala jsem si nikoho oblibit a četla a četla. Kapitoly ubihaly a byla jsem na konci. Určitě si přečtu i další knihy od této autorky.

tomas0851
29.04.2024 3 z 5

Tak jako nebylo to špatný, ale za Upálenýma to silně zaostává...
Myšlenka příběhu je skvělá, zajímavá.
Opět chudý anglický venkov. Rodiny žijící zde po dlouhé generace, tudíž v jistém smyslu zdegenerované a tajemné zlo. Hříchy minulosti. Staré křivdy.
Tajemné zlo, které do konce knihy nebylo řádně vyzvětleno či popsáno.
Neustálé vracení se do minulosti, které ne vždy úplně dávalo smysl.
Kniha ve mne spíše vyvolávala tohou nabančit hlavnímu, psychycky narušenému, hrdinovi.
Škoda, že ze skvělého tématu vzknil překombinovaný galymatiáš..

Ronny97
18.04.2024 3 z 5

Knížka se četla dobře, ale asi jsem čekala víc. Konec byl podle mě trochu překombinovaný.

andrea5754
03.04.2024 4 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu, ačkoliv se k ní už nevrátím, tak průměrem bych jí neohodnotila. Nemusela jsem se k ní nutit, jako u některých rozečtených knih, příběh jel jak po másle. Zatím je to moje první kniha od autorky, tak uvidím jak dopadnou ty ostatní.

Luccinda
02.04.2024 2 z 5

Kříďák mě neoslovil, přesto jsem se rozhodla dát autorce ještě jednu šanci, ale bohužel, ani Jáma si mě nezískala. Vlastně mi v některých ohledech přišla ještě slabší než Kříďák. Ten byl podle mě překombinovaný, ale Jáma? To byl přesný opak. Příběh absolutně bez nápadu, zkrátka tuctový thriller, kterému ale ještě navíc chybí zajímavé zvraty i napětí.

A ty hororové prvky? Ty byly kde? Protože já jsem je tam teda nenašla. Netušila jsem, že můžu být po Kříďákovi ještě víc zklamaná, ale bohužel, na téhle knize nemůžu pochválit vůbec nic. Audioknihu trošku zachraňuje Vasil Fridrich, který má krásný hlas a dobře se poslouchá, takže jen díky němu jsem to vydržela až do konce.

k@rol
01.04.2024 3 z 5

Moje první kniha této autorky a musím říct, že velké zklamání. Plynulo asi zejména z toho, že jsem očekávala jiný žánr. Kniha je zařazena mezi thrillery, ovšem ve skutečnosti se jedná o horor: v thrilleru neočekávám nadpřirozené bytosti. Kdybych věděla, do čeho jdu, možná by se mi to líbilo. Dám jí ještě jednu šanci s očekáváním reálného žánru a uvidím.

Zuzíček77
17.03.2024 3 z 5

Tady jsem trochu v rozpacích. Od této autorky jsem ještě nic nečetla, takže nemám s čím porovnat. Příběh to byl zajímavý svými detaily. Některé věci mě tam naopak úplně vytáčely. Postavy mi bohužel nijak k srdci nepřirostly, nějak mě spíše všichni štvali. Kniha ale jinak četla dobře a nakonec to tak vygradovalo až mě to překvapilo.

konicekbily
21.02.2024 3 z 5

Podle mne je to mnohem slabší než Kříďák. Hledám slovo, jak popsat to, co mi vadí. Je to nevyvážené. Chvilku mi připadá, že by kniha mohla být super, ale následuje zklamání - překombinované či nedůsledně napsané . Proto průměr.

evin84
21.02.2024 5 z 5

Jáma mě bavila. Přečteno za chvili. Místy mi připomínala Řbitov zvířátek od Kinga. Určitě sáhnu po další knize této autorky.

thrillery tajemství horory šikana hornictví maloměsto britská literatura

C. J. Tudor
britská, 1972