85098211 komentáře u knih
Pokud jde o mne, tak si nemůžu pomoct, protože já mám autorčiny knihy fakt ráda ;-). Líbila se mi už její prvotina a i tato kniha je dobře napsaná. Já ji s knihami Stephena Kinga ani nesrovnávám, protože každý z nich má jiný styl psaní a je svůj. I když je zřejmé, že se tam autorka nechává inspirovat - ale na to má podle mého názoru právo. Každému vyhovuje něco jiného a já za sebe musm přiznat, že mi autorčin styl sedne víc než ten Kingův. Ale to je věc názoru ;-). I tento příběh je čtivý, napínavý a poutavý, přestože jsem v knize jen těžko hledala nějakou opravdu sympatickou postavu. Jednu hvězdičku ale ubrat musím, protože se mi předchozí kniha Kříďák zdála přece jen o maličko lepší :-).
Tentokrát jeden lehce slabší případ se slečnou Marplovou. Ta se zde vydává na cestu do jednoho anglického sídla, kde se do té doby vlastně ještě nic nestalo - ale sotva dorazí naše milá slečna Marplová, na zločin není potřeba čekat nějak zvlášť dlouho ;-). Autorka nám jako obvykle naservíruje nějakou tu vraždu a brilantní vyřešení spletitého případu. Dávám čtyři hvězdičky a časem se budu na nějakou tu detektivku od této své nejoblíbenější autorky zase moc těšit :-).
Tento případ s Erikou Fosterovou se mi líbil ještě o něco víc, než ten první ;-). Výborně vygradované napětí, které roste s každou přečtenou stránkou. Zápletka je originální a dobře vykonstruovaná. A vůbec mi nevadilo, že jsem se poměrně brzy dozvěděla, kdo je vrah - spíš naopak. Bylo totiž zajímavé sledovat i jeho duševní pochody, důvody a plánování jeho činů. Za sebe se nejpozději po tomto případu stávám závislákem na knihách Roberta Bryndzy :-) a už teď se moc těším na další...
Knihy s Harry Potterem jsem četla všechny už dvakrát a zamilovala jsem se do nich hned na první dobrou :-). Myslím, že věk čtenáře vůbec nerozhoduje - jsou výborně napsané a doslova geniální!
Moje druhá kniha (po Ostrově šedých mnichů, který se mi ale líbil o něco málo víc) od autorky ani tentokrát nezklamala. Detektivní příběh se odehrává v Praze, je tedy i svým prostředím českému čtenáři blízký. A inspektora Bergmana si nejde neoblíbit ;-). Kniha má spád, případ jako takový je reálný a rozuzlení nečekané. Za sebe se určitě na další autorčinu detektivku budu moc těšit!
Nádherná kniha pro děti, plná zajímavých dobrodružství. Četla jsem ji - v daném věku samozřejmě ;-), opakovaně.
Tohle je kniha, která tak trochu klame obálkou ;-). Protože se nejedná ani tak o detektivku, jako spíše o román, ve kterém autor naprosto fascinujícím způsobem popisuje medicínu a její vývoj v Anglii 19. století. Vyšetřování podezřelých úmrtí tak zůstává spíše v pozadí - a já musím přiznat, že mne zajímalo opravdu jen okrajově. Protože jsem se mnohem více dozvěděla spoustu zajímavých informací o lékařství té doby a hlavně o experimentech s anestetiky převážně v oblasti porodnictví. Všechno je napsáno poutavě, i když kniha má lehce pomalý rozjezd. Sarah mi byla sympatická hned od začátku, zato na Ravena jsem si musela zvykat dost dlouho ;-). Závěr knihy byl výborný, všechny nejasnosti byly vysvětleny a příběh dává tušit, že se bude konat pokračování. Dávám tedy poctivé čtyři hvězdičky a tu pátou si schovám pro případný další případ...
Knihu jsem poslouchala jako audio v němčině a byla jsem opravdu nadšená. Už samotný začátek mne strhnul do svého víru a i když později napětí lehce povolilo, byla jsem přesto stále zvědavá, jak se bude celý příběh vyvíjet dál. Autor to měl vymyšlené skvěle, některé dějové zvraty jsem vůbec nečekala a závěr knihy, kdy je čtenáři vysvětleno, z jakého důvodu k pachatelovým činům došlo, a kdy je přiblížen i jeho předchozí život - tak ten mě fakt dostal! ;-) Je vidět, že autor se s takovými lidmi setkává prakticky denně a podle mého názoru je jen dobře, že se o své zkušenosti a zážitky podělí i s námi, čtenáři. Neváhám a hodnotím plným počtem, plus knihu doporučuji k přečtení také ostatním :-).
(audiokniha)
Po hodně dlouhé době jsem si vybrala k poslechu knihu od Vlasty Javořické. Protože jsem kdysi dávno se zaujetím četla vesnické romány - a i nyní si je občas ráda připomenu :-). Ze začátku se mi zdálo, že se příběh tak trochu táhne, ale to se poměrně brzy spravilo a já jsem se od knihy naopak nedokázala odtrhnout ;-). Autorka čtenáři připomene staré, zašlé časy života na vesnici, výborně dokáže popsat těžký úděl všech protagonistů - převážně ale žen, které musely dřít až do úmoru. Zároveň však celý děj prolíná lehká romantická linka a já za sebe jsem po celou dobu pevně doufala, že Jena a Zbyněk přece jen k sobě najdou cestu. Zda se tak stane a co všechno oba (a také jejich blízcí) budou muset během celého vyprávění prožít, už ale neprozradím. O tom se každý čtenář musí přesvědčit sám :-).
Na prvotinu je kniha hodně dobrá, ale přece jen jí něco do dokonalosti chybí. Proto si pátou hvězdičku schovám pro autorovu následující ;-). Pokud jde o žánrové zařazení, tak bych snad ani neřekla, že je to thriller. Spíš psychologický román s prvky napětí. Ale teď už popořádku :-). Celkově je kniha dobře napsaná a obě dějové linky (z doby před necelými třiceti lety a ze současnosti) stejně zajímavé. Navíc rozuzlení toho, co se tenkrát přesně stalo, je ojedinělé, neotřelé a dokonale nečekané. Jak se dalo tak trochu i očekávat, malá Sammy (nyní již Kim) mohla být opravdu ráda, že se od své vlastní nefunkční rodiny dostala pryč. Protože jen tak se jí podařilo prožít mnohem šťastnější život. Mně totiž byli její vlastní rodiče fakt silně nesympatičtí - hlavně matka. Víc už ale prozrazovat nebudu, knihu si zkuste přečíst sami - pokud máte příběhy tohoto typu rádi, určitě se vám bude líbit ;-).
Výborně napsaná a definitivně čtivá kniha, která ale není ani náhodou vhodná pro slabší povahy. Sestává ze čtyř částí, jak je již uvedeno v anotaci. Absolutně nejdrastičtější a nejbrutálnější je právě druhá část, ve které autor naprosto syrově a drsně popisuje, jak ke zmrzačení později nalezené mrtvoly přesně došlo. Z toho se mi fakt dělalo hodně špatně - a můj žaludek to (málem) nedal, přestože se považuji za celkem otrlou čtenářku - mám toho už dost načteno, takže mne jen tak rychle nic neskolí ;-). Ale tady jsem z popisovaných scén měla skoro noční můry... Ostatní tři části nejsou o moc lepší, pokud jde o styl života (nej)nižších vrstev, v 18. století a k tomu ve Švédsku to nejenže nebyl žádný med, ale podle mého názoru spíš neskutečná a nikdy nekončící hrůza. V samotném závěru se všechno, co bylo do té doby nejasné, spojí a vysvětlí. A myslím, že i čtenář se dočká nejednoho překvapení. Knihu bohužel doporučit nemohu, i když autor píše výborně, protože rozhodně není pro každého, a ani já se k ní hned tak brzy vracet nebudu.
Nádherný příběh z dob, kdy byla ještě potlačována lidská práva a rasismus byl poměrně běžným jevem - i když není ani zdaleka jisté, zda tomu tak není i v dnešní, prý emancipované, době? Kniha je opravdu čtivá a vyprávění poutavé. Nenudila jsem se ani chviličku a samozřejmě jsem doufala ve spravedlnost pro Toma, přestože mi bylo od začátku jasné, jak to je naivní... Určitě však knihu doporučuji, mně se líbila moc - a dávám hodnocení nejvyšší!!!
Kniha se mi tentokrát líbila ještě o něco víc, než předchozí případ Davida Rakera, který se mi dostal do rukou už dříve - a sice Zlomené srdce. Výborný příběh, originální zápletka, napínavé vyšetřování a vůbec se po celou dobu nedokážete od knihy odtrhnout ;-). David je opravdu velký sympaťák, kromě toho obdivuhodný a vždy minimálně o krok napřed před policií. Konec je strhující a jedna velká jízda. Za sebe dávám samozřejmě hodnocení nejvyšší a určitě se časem na nějaký další případ zase vrhnu :-).
Tak tahle trilogie se fakt povedla! A i když podle mého názoru byl nejlepší druhý díl (Muž z ostrova Lewis), tak to samozřejmě neznamená, že by ostatní dva díly byly špatné. To tedy ani náhodou. Tento poslední díl trilogii hezky uzavírá a naznačuje cestu, kterou by hlavní hrdina Fin dále mohl jít. Ale konec zůstává tak nějak malinko otevřený, i když se spousta věcí vysvětlí - klidně bychom se tedy mohli dočkat pokračování. (Ale asi se ho nedočkáme, takže nezbývá, než se s tím smířit.)
Knihu jsem poslouchala jako audio v němčině a docela se mi líbila. Začátek je napínavý hodně, čtenář je okamžitě vtažen do děje. Autorka často střídá minulost s přítomností, takže není úplně lehké se ve všem zorientovat. Naštěstí je v knize jen omezený počet postav, proto se do příběhu rychle začtete. Vyšetřování případu je bohužel dost zdlouhavé, to knize definitivně uškodilo. Protože jinak zápletka jako taková byla opravdu dobrá, i když ne zrovna originální. A konec, kdy se dozvíme, jak se před třiceti lety všechno ve skutečnosti odehrálo, byl opravdu strhující. Aurory mi bylo nekonečně líto, svůj osud si určitě nezasloužila ani v nejmenším... Pokud jde o knihu jako takovou, určitě nebyla marná ;-), našlo se v ní několik pasáží, které jsem doslova hltala se zatajeným dechem, proto autorce - pokud zase něco napíše - zkusím dát další šanci.
Kniha se poměrně dobře čte, ale má hodně dlouhý a pomalý rozjezd. Kromě toho jsem očekávala něco úplně jiného, nějaký jiný příběh, aspoň podle anotace. Nechci tvrdit, že by zápletka byla špatná, ale určitě není autorčina nejlepší - to ani zdaleka. Kniha mne dost dlouho nedokázala upoutat a také jsem nevěděla, co od ní mám očekávat. Začala se mi líbit až dost pozdě, zhruba v polovině a to je na můj vkus téměř už neodpustitelné. Proto nemohu hodnotit lépe, i když závěr příběhu mne za přestálé útrapy odškodnil ;-). Časem bych ale určitě chtěla zkusit nějakou další autorčinu knihu v naději, že mne nezklame...
Kniha má trochu pomalejší rozjezd, proto jsem se nedokázala hned začíst. Ale posléze začne být vyprávění ve dvou rovinách - a sice z pohledu matky a její dcery, zajímavé a poutavé. Líbilo se mi, jak se čtenář postupně dozvídá různé podrobnosti ze života Allison a také je nakonec odkryt důvod, proč matka s dcerou neměla tak dlouho žádný kontakt. Samotný pád letadla zůstává spíše okrajovou záležitostí, napínavé je, jak Allison poté, co přežila, utíká před svým pronásledovatelem, který čtenáři zůstane neznámý skoro až do konce. Autorka čtenáře postupně seznamuje s jednotlivými díly skládačky - až na úplný závěr všechno zapadne na své místo a koná se i poměrně velké překvapení. Pokud jde o jednotlivé protagonisty příběhu, tak musím přiznat, že matku jsem si oblíbila celkem brzy, ale Allison mi moc sympatická nebyla. To už ale jen jako poznámka na okraj ;-).
Knihu jsem si jako obvykle zvolila na vylepšení nálady, ale bohužel to tentokrát nefungovalo tak, jak bych si přála. Samozřejmě to bylo hlavně mnou, protože momentálně nemám zrovna nejlepší období... Ale nebudu odbočovat od Jeevese ;-). Příběhy jsou zase povětšinou skvělé, napsané lehkým perem a doslova dýchají suchým anglickým humorem. Konkrétně v této knize se mi ale zdálo, že ne všechny jsou stejně vyrovnané a tak dobré, jak jsem si u autora zvykla. Poslouchala jsem audio a interpretace Radka Valenty je naprosto dokonalá a podle mého názoru i přínosná. A protože nechci být nespravedlivá, ke knize se určitě časem zase vrátím a pevně věřím, že se mi bude líbit stejně jako předchozí příhody Jeevese a jeho pána ;-).
S touto knihou od mého jinak oblíbeného autora jsem tentokrát moc spokojená nebyla, bohužel. Poslouchala jsem ji (opět) jako audio v němčině a hodně dlouho jsem se do příběhu nedokázala zaposlouchat do té míry, jak jsem na to zvyklá od jiných knih. Jen za výborné načtení dávám o jednu hvězdičku navíc. Teď už však začnu pěkně od začátku ;-).
Příběh jako takový je poměrně zajímavý, ale silně mu uškodil pomalý rozjezd. Ten se koná dost dlouho a teprve závěr knihy je výborně vygradovaný a strhující. I zápletka je dobře vymyšlená a originální. Za to všechno tedy hodnotím lehce nadprůměrně, ale ke knize se už vracet nebudu. Jednu zajímavost bych však ještě ráda dodala - byla jsem překvapená, že tak stará kniha byla načtena teprve v roce 2017...
Kniha se dobře četla, měla spád a zajímavou zápletku. Joanna i Jake se snaží o stošest, aby vypátrali, kdo za všemi těmi brutálními vraždami vězí. Úkol to není vůbec lehký a nakonec je dokonce zatčena nesprávná osoba. A přestože čtenář s jistotou ví, že se jedná o omyl, nedokáže odhadnout, kdo je skutečným vrahem. Úplný konec případu je jedna velká jízda a vysvětlení toho, co vlastně z v podstatě neškodného člověka udělalo vraždící zrůdu, je opravdu originální. A co dodat na závěr? Snad jen to, že obětí mi bylo líto - a vraha ani trochu! ;-)