a304 a304 komentáře u knih

Dějiny světla Dějiny světla Jan Němec

(SPOILER) Celou pravdu vidí jen Bůh. Člověk vidí jen nepatrnou část pravdy, jen z úhlu svého pohledu a ještě zkresleně, pro nesčetné faktory , stín, světlo, faktor svého zájmu... Hodnocení pravdy ovlivňuje světlo, stín atd., proto potřebuje sdílet. Informace od druhých a společně poskládat mozaiku pravdy a s odstupem a nadhledem ...nesoudit, ale vnášet do konání lásku. Aby se člověk lépe orientoval ve vztazích využívá své srdce... Prchavý okamžik ztvární fotony, vystřelené sluncem, v určitém čase, určitým směrem , dopadnou do prostoru srdce a oko vidí, co mozek dovolí, proto je třeba, dívat se i srdcem. Celou pravdu zná jen Bůh...

26.09.2022 5 z 5

Zkoumání lidského rozumu Zkoumání lidského rozumu David Hume

(SPOILER) Citace: " Čas člověka, když se s ním dobře hospodaří, je jako dobře obdělané pole."
Filozof upozorňuje na důsledky nespolupráce, obchodní nevraživosti mezi národy, netolerance k potřebám lidí, ve kterých je ukryt potencionál pravého bohatství .
Autor žil v 18. stol. a jeho myšlenky jsou univerzální a dnes obzvláště naléhavé.
Každý kdo se narodil má právo na život.
Zásadně jsem proti válce. Válka ze zákona se nemá podporovat ani podněcovat. Zásadně požaduji, aby diplomaté konali ve prospěch bezpečnosti českých občanů i občanů EU.

Myšlenky , které nejsou mrtvé , překvapí a stojí za přečtení. Doporučuji.
V r. 1971 vydáno 600ks, následující rok 1972 Svoboda: 5000ks atd.
/Palečky nedávejte, o ně nejde, volby jsou tajné, nejsme ovce, všichni jsme smrtelní.

Svobodu projevu nám neberte - ústava není cár papíru a všem zákonům je nadřazena.

23.09.2022 5 z 5

Prokleté zvony Prokleté zvony Mike Mignola

(SPOILER) Šup! ...a jsem , emocemi napěchovaném, virtuálním světě, poutavé, návykové. Ochutnáte?

21.09.2022 5 z 5

Josef Abrhám Josef Abrhám Dana Čermáková

(SPOILER) Vlastnoručně zanechával svůj podpis v srdci diváka. Pro mne velmi vzácný autogram člověka, který svou profesi konal s vrozenou poctivostí a láskou k lidem a tyto vlastnosti trousil na své pouti životem, aby k sobě , při všech společenských i osobních otřesech /kterým nepodléhal/, našel cestu a jeho charakter zůstal celistvý, neponičený "osudem", do posledních chvil jeho života.
Připomenutí v podobě publikace je milé , doporučuji.

21.09.2022

Nanebevzetí Karla Kryla Nanebevzetí Karla Kryla Miloš Čermák

(SPOILER) OCHLADILO SE, vzala jsem si svetr a vzpomínám na Kryla, ten by nás nezradil, ve funkci prezidenta, že by proběhly tunely, to si neumím představit... Chybíš nám, čím dál víc, škoda , že to tvé srdce nevydrželo...Voda fuč, ocelárny fuč, zlatý poklad fuč, zbrojní průmysl fuč, výstavba bytů fuč, zemědělská družstva fuč, armáda fuč, všechno odnes čas a přituhuje...
Symbol svobody dodýchal, po návratu domů. Dnešní demokracie /? / mnoho srdcí dobije, než se smíříme, že je jen pro někoho, pro ty, co se nám smějí, že nevíme, oč tu běží, víme o "chechtáky", ale je z toho smutno...
Kdo se směje naposledy, ten se směje nejvíc.
Doporučuji knihu i šíření odvážných písní našeho rýpala Kryla.

19.09.2022

Dům o 1000 patrech Dům o 1000 patrech Jan Weiss

(SPOILER) Jan Weiss narozen 1892 , autor sci-fi , vydáno 1929 , rozpracoval téma zneužití moci, český Orwell. Orwell narozen 1903 zpracoval ve Farmě zvířat /vydáno 1946/ téma ve světově proslulé bajce.
Moc se mi líbí Orwellova tvorba, ale všimla jsem si našeho autora, skvělého autora a žasla jsem. Doporučuji pro srovnání.

17.09.2022

O smyslu života: V každé krizi se skrývá příležitost O smyslu života: V každé krizi se skrývá příležitost Viktor Emil Frankl

(SPOILER) Citace: "Spal jsem a snil, že život je radost. Probudil jsem se a spatřil, že život je povinnost a plnil jsem ji a pochopil, že povinnost je radost". Nezpronevěřit se proti lidskosti...
Úlohou Jidáše bylo prozření ostatních. Nenávist zničí, to hezké v nás, potřebujeme duševní hygienu a tato publikace, myslím nikoho neurazí. Doporučuji.

15.09.2022 5 z 5

Laterna magica Laterna magica Ingmar Bergman

(SPOILER) Citace: "Vytvářím každý film, jako by byl můj poslední." Silná osobnost, naskakuje mi husí kůže vzrušením, jen připomenutím jeho tvorby, která se vrývá do hloubky, až na dřeň , k podstatě člověka a najednou mi je každičký život, kohokoliv z nás vzácný, neopakovatelný a velice významný.
Bergman vytahuje palčivé emoce na povrch a ví, že není dobrá, nic neřešící lhostejnost a rezignace. Aktuální problémy se nezametají pod koberec a neukrývají do skříní, to na dlouho nepomáhá. A nakonec za hříchy otce, zaplatí syn, generace, která to nezpůsobila.
Cokoliv od Bergmana mě nenechává chladnou, za mne stojí za přečtení a doporučuji.

14.09.2022 5 z 5

Zdravé orchideje Zdravé orchideje Sara Rittershausen

(SPOILER) Kdo má touhu, o někoho pečovat a je sám, tak orchidej je dobrá společnice. Vytváří příjemnou atmosféru, zkrášluje prostředí, zútulňuje domácnost a doslova ji proměňuje v domov. Aby tato energetizující bytost byla spokojená , to napoví Sára a pak je to ve vaši režii.
Přátelé, posílám právě vám pozdrav, v podobě noční oblohy plné hvězd, co hvězda, to radost pohledět. Kolik jen podob má orchidej, až k nevíře..., ale i neskutečno, může být pravá přírodní rozmanitá krása...

14.09.2022 5 z 5

Úvahy a projevy Úvahy a projevy Tomáš Baťa

(SPOILER) Baťa je pojem. Citace: "Konejme jen takovou práci, která slouží veřejnosti". Jeho myšlenky a činy vybudovaly důvěru a soudržnost lidí, kteří věděli, co dělají, s kým a pro koho.

Co dodat? Inspirovat bude národ, tak dlouho, dokud bude dopřána existence národu. Nějak je, nějak bylo, to by bylo, aby nějak nebylo.

06.09.2022 5 z 5

Darebné verše Roberta Burnse Darebné verše Roberta Burnse Robert Burns

(SPOILER) Citace: "Vál chladný vítr ze všech sil, když kvítečku, ses narodil.
Tys radostně však zazářil i v nečasu, sotva jsi z hlíny za pár chvil, vstal pro krásu." Horské sedmikráse
Dělám si radost i čtením básniček. Náhodně jsem se upamatovala na milou kamarádku, žijící v podmanivé skotské krajině, kde ticho umocňuje zvuk, rozráženého vzduchu, křídly... slyšíte...?
Básníku, děkuji i za Horskou sedmikrásku /e-kniha zde zdarma, děkuji DK/ a milé oživení si vzpomínky. Doporučuji.

05.09.2022 4 z 5

Kůň Převalského Kůň Převalského Maja Lunde

(SPOILER) IUCN - červený seznam - civilizace - jedni devastují a druzí zachraňují. Dojemný zážitek a připomenutí, co všechno jsme schopni zachovat příští generaci. Pražská ZOO od r. 1921 pečuje o tohoto koně a od r. 1959 vede plemennou knihu. Následně vrací koně do divoké přírody Mongolska r. 1992, 2011, 2019 /některé země i do Číny/. Roku 2017 bylo na světě pouze 2019 kusů.
Zamlouvala by se mi na krátké vzdálenosti doprava: taxi-kůň a do vzdálenějších míst: veřejná doprava rychlovlakem.
Vyberte si od autorky knížku tu, kterou v knihovně máte a dejte vědět, zda se líbila. Doporučuji.
/Popovídání o koních, lidi sbližuje. Ale s dětmi u koní pozor, nepobíhat, i kůň může bolestivě nakopnout. Mají různou povahu jako lidé./

03.09.2022 5 z 5

Toužím po tobě Toužím po tobě J. T. Geissinger

(SPOILER) Jéjej..., silná přitažlivost ,vysoký stupeň intenzivní, dlouhotrvající ohnivé emoce, mající ohromný vliv na "myšlení - nemyšlení" jednání a vztahy. Jakákoliv závislost rozhází , dosud fungující styl života.
Hodnocení nechám na vás.

27.08.2022

Nebezpečná laskavost Nebezpečná laskavost Darcey Bell

(SPOILER) Aktivace rizika, které vyústí v negativní následek.

Citace: "Byla jsi za mou matkou? " "Její Martini je silnější než tvoje."

Citace: "Fejt, tu holku nám seslal sám ďábel. Děti jsou nevděčná chamraď, některé jsou zkažené už od kolíbky. Nepotřebují rodiče, ale vymítače!"

Kniha má , co říci, nejen pro náctileté doporučuji.

22.08.2022 5 z 5

Nebezpečná laskavost Nebezpečná laskavost Darcey Bell

(SPOILER) Aktivace rizika, které vyústí v negativní následek. Pojišťovací podvod odhalila Stephani. Byla osamělá, zabouchla se do muže..., kterého Emily psychicky týrala, ponižovala ho, později vyhrožovala zbraní, aby dosáhla svých cílů. K tomu potřebovala využít i kamarádku, která ráda projevuje laskavost druhým a tak se seznámila se Stephani. Emily netušila, že se učí rychle... a zneužití "kamarátství" si nenechá líbit a zabojuje. Kdo koho uloví?
Dobře zvládnuté spisovatelské řemeslo, hodně živých témat, ale jak na ně? Podle mého, skvěle vymyšleno.
Emily ještě nenarozená, dle matky "bojovala o svůj prostor" a proto později dobře věděla, jak na to, vše uměla zařídit, ego patřičně sílilo, neznalo porážku a Emily se ráda podřizovala pouze svému egu.

Citace: "Byla jsi za mou matkou? " "Její Martini je silnější než tvoje..."

/Alkohol a těhotenství..., nevyvinutá játra nestačí odbourávat jedy a tak tělíčkem koluje alkohol dlouhou dobu./

/Brrrr. Osoby zvyklé na alkohol, by měly volit náhražku , pozor: nealkoholické pivo a BEZ alkoholu jsou rozdílné věci.
Nemocné jsou nemohoucí uvážit , jak zabránit zničení svého dítěte./
Bohužel trojčata alkohol devastoval už v břiše jejich matky. Jedno porodila mrtvé. Vymyslila si zvrhnost, že smrt nastala "ukopáním nenarozené" v děloze ...

Také syn Emily má poruchy chování..., neklid, agresivitu, aniž bude vědět, proč je takový...

Je mi líto dnešních samoživitelek, kdo a jak aktivně pomáhá?
/prý je nárůst alkoholiček, naučily se "vypínat nepohodu" a trpí nejen ony/. /anonymní alkoholici : terapie a podpora i na webu, závislosti jsou nebezpečné "kamarádky"..., čím dříve je prokoukneme, tím lépe./
Kniha má co říci, doporučuji pro náctileté, ale číst s dospělým.

22.08.2022 5 z 5

Média, lži a příliš rychlý mozek Média, lži a příliš rychlý mozek Petr Nutil

(SPOILER) Nepodléháme iluzím, média pracují pro toho, kdo jim vládne, kdo je řídí a souhlasí s obsahem prezentace. Veřejná právní televize, rozhlas, deníky, časopisy, internet včetně musí vytvářet zisk a neodčerpávat finance nad povolený rámec. Nejedná se o hlídacího psa /někdy mám pocit, že je to spíše pes se vzteklinou, který nechrání, ale může i bezmocným bezohledně škodit. Mocní mají nástroje, jak se rychle a účinně bránit a případné útoky je minou/. Je i mnoho jiných, kteří poukazují na problémy, které je nutno včas vyřešit a ukazují jak. Česká tisková agentura připravuje informace tzv. plán očekávaných událostí na následující týden, uzávěrka v pátek a tzv. denní přehled.
Nejzajímavější, nejrychlejší, nejlevnější, nejmladší, nejbouřivější jsou velké vyhledavače, internetové portály, internetové televize, weby, blogy. Alternativní média poskytovaly svobodný prostor pro necenzurované info. Některé státy cenzurují internet a mají své nástroje, které podpořily vlády zákonem..., asi pro dobro občanských práv nebo zájmů obřích nadnárodních společností ...? Zase mám pocit, že nové zákony nesmí degradovat ústavní právo, ale ...
Publikaci doporučuji. Přečtu si : "Jak neztratit rozum v nerozumné době".

16.08.2022 5 z 5

Vnímavá zeleň Vnímavá zeleň Alessandra Viola

(SPOILER) Velkou krásu, vzrušující dobrodružství, opravdovou, uzdravující léčbu a mnoho dalšího poskytuje zeleň. Stromy v lese produkují látku, která posiluje imunitu. Nezištně podporují odlišné formy života. Můžeme se od nich hodně učit. Snad se člověk v 21. stol. posune o krůček dál. /Zatím plácáme bábovičky na pískovišti a druhému je nepřejícně ničíme.../.
Zda je inteligentnější flóra nebo člověk je jasné. "Přizpůsobivý?" člověk se neumí ani zařadit, přestože se učil, že je savec. Otázka by musela znít smysluplněji, např. inteligentnější je flóra nebo fauna? -jaký pak člověk... Co je to za inteligenci, když si řeže větev pod sebou... "Kamarádi" zlomyslně podávají motorové pily... a vědí proč, nezištná "štědrost"... Někdo "uzákonil" rovnítko mezi inteligencí a vychytralostí, dávno asi už v antice/.
Přátelé, ještě je čas , na procházky lesem a možná nás napadne, co dělat a co nedělat, aby se nám i stromům dařilo lépe.
Popínavky mají mimo jiné mnohé dovednosti i paměť, asi chemickou. Také jsem si všimla, že mají analytické a komunikační schopnosti. Dobrou zkušenost vyhodnotí a okamžitě předávají info celé rostlině a následně dobrá zkušenost automaticky přechází na nové , mladé části. Postavila jsem popínavku na okno, vyšplhala se skoro metr po zácloně. Velice pomalu a opatrně jsem každičký úchyt, zamotaný do prstýnku uvolňovala... V duchu se rostlině omlouvala, za nepříjemnost, kterou ji způsobuji a i za mou nevšímavost, k její přirozené potřebě, hledat oporu a touhu jít za sluncem. Měla jsem pocit, že mi rozumí, že jí nechci ublížit, nebyla ztuhlá stresem a dařilo se , nenásilně jí usměrnit na oporu v květináči, další jsem přidala. Rostlina si to pamatuje a záclonu nepoužívá.
Kniha se mi líbila, doporučuji a těším se na Váš komentář.

06.08.2022 5 z 5

Na východ od ráje Na východ od ráje John Steinbeck

(SPOILER) Nesmírná pokora a až posvátná vděčnost mě jímá z autorova talentu, který vyzařuje, z každého jeho díla. Skrze jeho lásku je i ten nejubožejší, povznesen nad nepřízeň osudu, povzbuzen a utěšen.
John patřil ke ztracené generaci. Válečné útrapy trvají, ve stále se vracejících myšlenkách. Miliony ztracených životů a proč? Aby mnozí hodně trpěli, zchudli, ztratili schopnost se radovat, ale někteří zbohatli? /Někteří bohatnou dnes? Mám pocit, že jim je jedno, kolik co stojí nebo bude stát. Někdo má a mít bude a rád potřebným půjčí...! Časem se jim digitální měna vypaří, klik...?/

Citace: " Zjistil jsem dlouhou zkušeností, že obdivuji všechny národy a nenávidím všechny vlády." John Steinbeck

05.08.2022 5 z 5

Dalimilova kronika: Pařížský zlomek latinského překladu (faksimile) Dalimilova kronika: Pařížský zlomek latinského překladu (faksimile) Dalimil

(SPOILER) Zmizel mi rozepsaný komentář o dražbě fragmentu z Dalimilovy kroniky - 24 stránek z března 2005 - pařížská aukce, kdy se tento národní poklad podařilo Národní knihovně ČR získat. Za duchovní klenot Vlastimilu Ježkovi Zdeňkovi Uhlířovi a dalším děkuji. Jsou to ti lidé, kteří národ obohacují, pozvedají hrdost.
Naši předchůdci to neměli lehké a přenechali nám domov a naději, že totéž budou moci řici o nás naši potomci. Na každém záleží víc, než jsme ochotni si přiznat. V r. 1310 česká šlechta zvolila nositele míru, rytíře Jana Lucemburského, oženila ho s princeznou Eliškou Přemyslovnou , poslední z rodu. Měli syna Václava zvaného Karla IV. Magnetizuje mě toto dílo, promlouvá a táže se, co odkážeme potomkům? Konec zbrojení, není čas. Nutno financovat výzkum, jak zajistit pitnou vodu , nebojovat proti přírodě ani proti sobě. Domnívám se, že jsme všichni součástí celku, jako buňky v organizmu. Vsadit na jednu kartu: na život.

01.08.2022 5 z 5

Psí poslání Psí poslání W. Bruce Cameron

(SPOILER) Srdce v kleštích, když nás dostihne ztráta. Autor podává záchranou ruku, před pádem do propasti deprese. Dlouhodobá negace aktivuje buňky nemoci, projdeme-li osm bran, není návratu. Lehkomyslně přehlížíme důsledky svých rozhodnutí...
Cítíme, že lásce není třeba se učit, víme, že je, ale neplýtváme s ní, ale naopak: chorobně "šetříme". Máme přece rozum a víme, jakou má nesmírnou hodnotu.

Pes takový rozum nemá a proto ji infekčně předává a láska se množí, vrací se, kupodivu neubývá...! Sebevětší bankovní konto bez lásky, štěstí nezaručí. Co má pravou hodnotu?
Knihu i film doporučuji, moooc pěkné.
Spisovatel věří, že smrtí láska nekončí, i když je to neuvěřitelné.

25.07.2022 5 z 5