achilles achilles komentáře u knih

Muž s podivnou minulostí Muž s podivnou minulostí Ken Follett

Ze začátku trochu zdlouhavé popisování, ze kterého jsem nebyl moudrý. Pak se děj krystalizoval a zejména skutečné historické postavy dávaly ději jiskru. Závěr mi však připadal jako z nějaké kriminálky a kvalitou to připomínalo honičku aut. Hodně mě zklamali fiktivní postavy, ani k jedné jsem si nedokázal vytvořit nějaký vztah. Absolutně nesympatický a tragický Felix, naivní až hloupá Charlotta, o Lydii ani nemluvě...Díky bohu za Churchilla. Absolutně se mi nelíbili popisy sexuálních aktivit, které snad do tohoto románu ani nemusely býti zařazeny.

18.08.2015 4 z 5

Hranice věčnosti Hranice věčnosti Ken Follett

Ken Follett nezklame. Určitě nejlepší díl trilogie. Spíše než román literatura faktu, vyšperkovaná příběhem několika postav. Zajímavá je zmínka o Československu, věděli jste, že prezident Novotný užíval vládní dovozní licence na nákup automobilů Jaguár, které pak se ziskem prodával svým stranickým kolegům?
I tato trilogie má být zfilmovaná. A Ken Follett mezi tím pracuje na dalším románu v němž se opět vrací do středověku. Super.

Hovory k sobě Hovory k sobě Marcus Aurelius

Tato kniha je takovou mou malou biblí. Vždycky po ni sáhnu, když nebudu mít odpověď, vždy mi ukáže cestu, vždy mě donutí přemýšlet, vždy mě dá sílu bojovat. Ne zbraněmi, nýbrž myšlenkami.

Až bude volit divá zvěř Až bude volit divá zvěř Ahmadou Kourouma

Po právu oceněná kniha. Pro zájemce postkoloniální Afriky a Afriky vůbec je taková literatura faktu, která v českém jazyce moc nevychází. Zajímavé čtení, doporučuji si zapsat na papírek přezdívky autora diktátorů a států psané v úvodu překladatelkou, lépe se budete orientovat.

Bohatství a bída národů Bohatství a bída národů David S. Landes

Opradu mistrovská analýza. Autor hodně používá svůj názor, ale pouze na základě faktů a zkušeností. Pro zájemce o historii, ekonomii a politiku velice zajímavá kniha. Myšlenkou knihy je, mimojiné i to, že bohatství není v penězích, ale v myšlenkách, práci a vůli. Kde je nyní kdysi bohaté Španělsko, které získalo své "bohatství" drancováním Ameriky a které nemělo důvod něco výmyšlet, zdokonalovat natož vyrábět, když si vše mohlo koupit? Paralelou k tomuto bohatství jsou dnešní arabské země se svou ropou. Doporučuji přečíst, i třeba proto, že se dozvíte, že život v Evropě byl, je a snad i bude pro život nejvhodnější.

Atlas mraků Atlas mraků David Mitchell

Kniha si mne získala a film kvalitu díla umocnil. Nádhera, obdivuji autory, kteří přijdou s něčím novým.

Achilleova píseň Achilleova píseň Madeline Miller

Velice krásné a čtivé převyprávění klasického antického příběhu. Autorka to zvládla skvěle a patří jí 5*. Těším se na další její romány.

Kvantová teorie nikoho nezabije Kvantová teorie nikoho nezabije Marcus Chown

Občas těžké čtení k chápání pro nefyziky, ale jinak velice zajímavé dílo o reálných věcech, které jsem vždy považoval za science fiction.

07.07.2012 4 z 5

Konec civilizace aneb Překrásný nový svět Konec civilizace aneb Překrásný nový svět Aldous Huxley

Když vydržíte celkem nezáživný a zdlouhavý začátek, tak pak budete ohromeni. Velké dílo.

Žil jsem zbytečně Žil jsem zbytečně Jiří Hejda

Krásná kniha úžasného člověka, o kterém se moc nevědělo a nepsalo. Nevím koho je to vina, asi i má, že takovéto lidi neznáme. Přesto jsem rád, že jsem se o něm dověděl a mohu být zase mnohem více hrdý na to, že jsem Čech. Kniha je takovu historií Československa viděnou očima úspěšného člověka.

Gottland Gottland Mariusz Szczygieł

Nádhera. Česko potřebuje více cizích autorů psát o nás. V části o paní Moserové jsem si vzpomněl, jak sklízela posměšky, když se ucházela o post prezidenta ČR. Děkuji pane Szczygiel, že jste nám otevřel oči ve velice dobře napsané knize. Budu si nyní více všímat polských autorů.

07.07.2012 5 z 5

Jidášův kmen Jidášův kmen James Rollins (p)

Ačkoliv kniha je opravdu plná zvratů a zajímavostí z oblasti historie (Marco Polo), geografie či biochemie a je i napínavá, tak ji nemohu hodnotit vysoko. Je to taková pohádka. Darebáci umřeli, kladní hrdinové přežili, ačkoliv vše hrálo proti nim. Nevím, dočetl jsem ji z povinnosti a ty akční popisy mě nudily. Největší zásek autora je v postavách rodičů Graye, takoví důchodci supermani.

06.07.2012 1 z 5