Achillesaželva komentáře u knih
Krásná novéna, podnětné inspirace zatím málo známé slovenské řeholnice. Doporučuji!
Základní seznámení s Annou Zelíkovou tato kniha pěkně zprostředkovává. Pro hlubší proniknutí do její spirituality však tato publikace nestačí. Jako doplňující literaturu vřele doporučuji korespondenci A.Zelíkové s bp.Hlouchem - Vše je mi darem.
Anna Zelíková byla hořící obětí zde na zemi a nyní je hořícím srdcem v nebi. Takový byl a je celý její život. K tomuto hoření z lásky zve i každého z nás.
Toto vydání NZ byl prostě dobrý počin! Pro děti (a možná nejen!) velmi dobrá forma seznámení se s evangeliem. Oceňuji přesné citace, ale také poslední černobílou část "jak se stát členem nádherné Boží rodiny". Ilustrace jsou, jaké jsou, ale svůj účel splnily.
Tato kniha by měla být základním kamenem pro každého křesťana, který se chce orientovat v duchovním životě správným směrem. Kardinál Špidlík má obrovský dar vysvětlit problematiku srozumitelně, často na příkladech z běžného života. Je to báječná kniha!
Knihu Blahoslavenství jsem si pořídila záhy, když vyšla, a od té doby mě doprovází a přináší mi stále nové a nové inspirace. Není to typ knihy, kterou by člověk přečetl „od desky do desky“, potěšil se a odložil ji. Tato kniha je celoživotním průvodcem duchovního života jak začátečníků, tak pokročilých. Kdo z nás může říct, že již zcela obsáhl hlubiny Boha? Proto se ke knize stále vracím a pokaždé si vybírám jinou pasáž, nad kterou rozjímám.
Dovedu si představit, že někdo, kdo nemá předchozí zkušenost s knihami z Refugia nebo se obecně s duchovním odkazem kardinála Špidlíka a jeho žáků (mezi něž L. Karczubová patří) setkává vůbec poprvé, může zprvu ne všemu rozumět, ba může být i zaskočen! Takové čtenáře bych povzbudila, aby se nejprve seznámili se strukturou textu a pak svobodně hledali místa, která je oslovují, a od nich později procházeli knihu postupně podle svých individuálních potřeb a netrápili se zbytečně nad tím, co je prozatím přerůstá. Vždyť je to úžasné, že konečně máme k dispozici text, který nás vyvádí z našich prostředností a nabízí pomocnou ruku na cestě do stále větších hlubin Božského Srdce! Nebo snad musíme všemu hned rozumět? Na druhé straně každý, ale opravdu každý si může v knize najít alespoň jednu jedinou myšlenku, které porozumí a která ho zasáhne, ponese a stane se mu světlem na cestě. A takových nosných myšlenek je kniha plná, stačí jen otevřít srdce a nechat se obohacovat.
Kniha Blahoslavenství provází čtenáře překrásnou krajinou Ducha. Otevírá před námi svět plný barev, vůní, tónů, místy až poetických pasáží, které jsou oslavou Boha a stvoření. Autorka citlivě a trpělivě vše podstatné popisuje z více úhlů, na konci kapitol shrnuje a novou látku opírá o předchozí teze, aby nedošlo k nedorozumění. Pro mne osobně je nesmírně cenné, že doktorka Karczubová je především vynikající teoložkou. Je zřejmé, že jí záleží na tom, aby se originalita knihy, jejíž teze jsou zcela v souladu s učením církve, mylně nerozmývala v jakémsi fantazírování, a přitom tak odvážně a krásně používá symboly k co možná nejbližšímu objasnění Tajemství, které uchopíme v plnosti až na konci časů. Duchovní život má svá pravidla, ale také je krajinou milosti, svobody a lásky, kterou rozpozná důvěrně ten, kdo žije osobní vztah s Bohem. Kniha dává čtenáři klíč, kterým pak každý otevírá dveře svého vlastního „domu“ tak, jak potřebuje. Tato mystická kniha Lásky Ježíšova otevřeného Srdce je mi nesmírně drahá a její vynikající přínos si denně „ověřuji“ podle zdravého ovoce mého života, který čerpám z tohoto pramene.
Člověk se neubrání dojmu, že autorka nám svým způsobem dala k dispozici také jedinečný vhled do svého vlastního duchovního světa čili statečně „šla s kůží na trh“. Osobně cítím velikou úctu a vděčnost vůči takovému kroku a pozvala bych ty, kdo knihu veřejně označili za odpad, k vážnému zamyšlení, zda nebylo možné jednat citlivěji. Vždy je možné knihu odložit a není nutné dělat povyk a útočit hlava nehlava.
Kniha je velmi pěkně napsaná, vykresluje události kolem zjevení Panny Marie pohledem Mirjany, která prošla kvůli vydanému svědectví obrovským pronásledováním komunistického režimu - výslechy, výhrůžky, znemožňování studia...a to vše po mnoho let. Vše popisuje velmi decentně, přitom jasně a věcně. Nic nepřetěžuje, dává prostor pro čtenářovo vyhodnocení, a to jak zjevení, tak pronásledování. Kniha je biografií čtivou, obsažnou a literárně nesmírně zdařilou. Není, co řešit, pět hvězd ze svatozáře Jana Nepomuckého jen zazářilo!
Oslovené osobnosti z nejrůznějších oborů odpovídají na anketu o jezuitech. Velmi zajímavé čtení!! Vzpomínky, ke kterým by člověk jinak nepřišel, krásná svědectví o víře, často drobné detaily "ze života", které ale o mnohém svědčí, ale také kritika a snaha o objektivní pohled.
Byla jsem velmi spokojená a s odstupem času si knihu znovu přečtu, protože jak se sám člověk v životě posouvá, dokáže mnohé nově a jinak docenit..
Podobný sborník vyšel také o někdejším Dómském olomouckém faráři Dr.Dýmalovi. taktéž krásné!
Sice útlá knížečka, ale obsahuje řadu krásných myšlenek, nosných a nadčasových. Hodila se mi velice v osobním životě, zvlášť v jednom konkrétním období, kdy jsem toužila po větší radikalitě, a přitom jsem pomalu chápala, že ke kvalitnímu křesťanskému životu člověk potřebuje zpevnit srdce výživnou stravou. Také tyto jednoduché impulsy patřily ke zdrojům kvalitních vod.
Polština je pro mne stejně přirozená jako čeština, což je v tomto případě pro poezii obrovská výhoda. Papež JP2 měl úžasný cit pro slovo, ale vůbec pro umění jako takové. Sbírka odráží jeho osobní meditace a vztah k Trojici. Čte se snadno,
myslím, že ocení i leckterý čtenář, který běžně básnické sbírky obloukem obchází.
Když krátce po smrti papeže Piotr Rubik představil své oratorium Tu Es Petrus, byly písně vždy uvozeny recitací v podání Igora Michalskiego právě z Triptychu aj., což bylo velmi zdařilé.
V češtině vyšla publikace jako bilingva doplněná pěkným obrazovým materiálem (fotografie rukopisů, kresby, obrázky..)
Doporučuji!
Tato kniha není v žádném případě biografií, která by mapovala na prvním místě práci a dílo Matky Terezy, spíš je to vhled do jejího vnitřního světa, mapa její spirituality a vztahu k Bohu. Nečte se snadno, protože člověk by čekal ženu tryskající extázemi radosti, zatímco ona v srdci žila největší mystiku - temnou noc Boha. Pozbavena veškeré útěchy, stále v nejistotě a mlze, a přitom pevně ukotvená v Kristu, kterému složila dodatečný slib - okamžitého plnění Jeho vůle. Nesmírně si cenila adorace, tvrdě na sobě pracovala, nesnesla pokrytectví a sebelítost. Jejím zpovědníkem byl jezuita, kterému píše dopisy - viz kniha a pravidelně koná ignaciánské duchovní cvičení. Řekla, že lepší nezná. Pro pochopení knihy je potřeba vyznat se alespoň v základních pojmech a principech spirituální teologie. Vědět, co je to teze-antiteze-syntéza, temná noc smyslů, temná noc ducha. V opačném případě hrozí nepochopení, nuda... možná zklamání. Je to prostě mystika a není úplně snadná. Matka Tereza je obrovská světecká osobnost přelomu tisíciletí. Osobně navštívila v 90.letech také ČR.
Já jsem čekala a potřebovala v tomhle věku spíš citlivé doprovazení nesnadným obdobim dospívání, než masáž tohoto typu. V období puberty mi to přijde vyloženě nevhodné, protože ta těžká svědectví mladých, nenabízejí nakonec žádné východisko.. A ještě horší to bylo, když jsem knihu náhodně prolistovala v pozdějším věku. To už zmatek rovnou vystřídalo rozhořčení.. (jak toto někdo může myslet vážně?!). Je ovšem potřeba říct, že Daniel Ange má zkušenosti s mladými lidmi často s pohnutým osudem atd. Osobně jsem před více než 15-ti lety na 14 dní měla možnost navštívit jeho evangelizační školu JL ve Francii a je jasné, že od té doby, co autor začal pracovat s mládeží z celého světa, a to nejednou z rozvojových zemí, uplynulo již pár desetiletí, a proto je docela pochopitelné, že jeho diskurz může vyznívat v dnešní době už spíš bizarně. Daniel Ange zanechal za sebou kolosální dílo, a to je neoddiskutovatelné. Byla by škoda posuzovat ho jen na základě této brožury.
Nijak obsáhlá učebnice, je založena především na modelových dopisech. Důležité fráze obsahuje také v přehledech. Na státnice nakonec připravila. Tenhle předmět jsem opravdu nesnášela, takže se mi hodnotí obtížně.
Nádherná kniha - četla jsem vícekrát!! Úžasné svědectví.. víc neprozrazuji. Doporučuji!
Četla jsem to hned po své konverzi ve 13-ti letech. Na to období mám silné vzpomínky a tato kniha k nim patří. Já jsem to tenkrát zhltla s velkou vděčností, protože tam byla snaha předat dětem jednak lásku a úctu k Bohu, jednak také poukázat na ctnosti v životě člověka. Když člověk nevyrůstá v katolické rodině a pak potká Ježíše, touží ho poznat, dozvědět se víc, být s ním. Mně tohle kniha poskytla, a dokonce si dodnes pamatuji, jak byla odměněna pečlivost a trpělivost hlavního hrdiny při hledání nějaké ztracené věci. Dodnes, když něco nemohu najít, s úsměvem si na toto vždy vzpomenu. Kniha tedy v mém případě splnila svůj účel. Uvádím I ten širší kontext, protože si uvědomuji, že kniha může určitě působit i "přitažená za vlasy", asi ano. Já ji mám ráda.
Určitě velká úcta k jeho stáří...ale vzhledem k jeho výrokům k dění na Ukrajině se zdá, že buď už nemá přehled, nebo se politicky úplně zbláznil.
Každopádně kniha se čte skvěle, milovníci zahraničí politiky ocení a mnohé detaily, zvlášť ze zahraničních cest, mi utkvěly dodnes v paměti.
Zdá se mi, že vůči hnutí focoláre se v Čechách objevovaly dříve často předsudky. Až teprve v zahraničí jsem si uvědomila, jak uznávaná a velmi rozšířená tato spiritualita je a odhodlala jsem se přečíst si tuto knihu. Tak to byl koncert. Chiara Lubich, zakladatelka hnutí popisuje počátky jeho zrodu ve své osobní zkušenosti a modlitbě. Postupně jí touha objevit největší utrpení Krista a tam ho těšit, přivedla z Getsemanské zahrady až na kříž, a zvlášť do momentu Ježíšova výkřiku: "Bože můj, Bože můj..." Tohoto Ježíše od teď nazývá "Ježíšem Opuštěným" a naplní svůj život jedinečným programem: hledat tohoto Ježíše a těšit ho. Netrvalo to dlouho a požár těchto "ohníčků" se rozhořel, aby na základě této základní spirituality naplňoval věřící touhou po jednotě a vzájemné lásce, což jsou přímluvné prosby Ježíše ve veleknežské modlitbě. Proto oba klíčové pojmy jsou v názvu knihy: Jednota a Ježíš Opuštěný. Autorka píše nesmírně poutavě, je velice vzdělaná a sebevědomě kráčí navzdory všem protivenstvím, aby po sobě celosvětově zanechala jedinečné dílo, o kterém svědčí četné dobré ovoce. Knihu doporučuji.
Nerozumím tomu, jak je možné, že dosud nevyšel v češtině ani slovenštině jeho nejlepší počin, autobiografie: Treasure in clay. Pokud máte možnost číst v aj (nebo i Poláci to již vydali), neváhejte!! Sheen byl prorokem své doby. Velmi poučné, mám ho osobně v oblibě.
Provází mne mnoho let, velice zdařilý výběr, doporučuji!
Jistě skvělý počin na tehdejší dobu!! Obrazová příloha perfektní! Dnešní doba volá však už nutně po aktualizaci - velká část informací patří již dávno do minulosti. (Pokud ovšem již taková publikace nevznikla..já přinejmenším o ničem nevím).