AdélaV. komentáře u knih
(SPOILER) Tak já se asi stavím k menší části komentujících, ale mě kniha bavila hodně. Že se přeskakuje v osobách a čase mi vůbec nevadilo a ani mě to nijak nemátlo.
Zaujalo mě téma potratu z pohledu otce dítěte, přiznání toho, že nikdy úplně nezapomenete a občas máte chvíle, kdy na to nenarozené dítě myslíte.
Někdo tu též komentoval nedokončení některých linek a nezodpovězené otázky (zejména sebevraždu Nadiiny matky), ale reálně, jsou otázky, na které v životě nedostaneme odpověď, jsou věci, které se nikdy nedozvíme. A v této knize mi spíš přijde, že důležité je, jak to poznamenalo Nadiu a jejího otce (i ta neschopnost si čin zdůvodnit a následné přemýšlení a vymýšlení důvodu proč), než skutečná příčina.
Souhlasím s napsanými komentáři. Přiblížení aspergerovského světa je rozhodně přínosem každému čtenáři. Stejně jako mystar jsem si neustále kladla otázku, jak bych to zvládla já a moje rodina. Naprosto si to nedokážu představit, takže klobouk dolů všem rodinám s těmito složitými obdivuhodnými dětmi.
Osobní námět na přemýšlení - jak je zvláštní a těžké koukat na takového člověka a nehodnotit ho podle klasických osobních hodnotících měřítek, protože to nefunguje...
Spolu s Vypravěčkou hodnotím tuto knížku jako top autorčiny práce. Hltala jsem vyprávění o slonech! Nádherné, krásné, něžné, ... Skoro jsem viděla slony chodit za okrajem knížky. :-) A co se týče děje samotného - zajímavý příběh plný překvapivých informací. A konec? Dobře, není to úplně realistický, typický konec, ale o to je to lepší ne? Kdo chce pořád číst ty samé konce, které ho nepřekvapí? Mě tento teda překvapil dokonale :-)
Pro mě jedna ze slabších knížek od Jodi P., ale tím rozhodně nechci říct, že je špatná, naopak. Prostě je jiná a osobně se mi líbily autorčiny další knížky více. Nicméně komiks zařazený do knihy se mi líbil hodně moc!
Mě to teda nebralo... A nepomáhal tomu ani překlad/nepovedená korektura. Věty typu: Myslela Maya si, že ... mě prostě vadí...
Knihu mi přinesl manžel s knihovny úplnou náhodou. Nejsem žádná hráčka starých her, už vůbec ne geek - a stejně mě to neuvěřitelně vtáhlo a bavilo. Čtení jsem si užila a s klidným srdcem mohu doporučit :-)
Zažila jsem podobnou proměnu pohledu na knížku jako VoKaty. Ta knížka mě na začátku totálně nadchla. Strašně moc se mi líbilo grafické zpracování (fotky, úvody kapitol i přebal knihy, obyčejný "starý" černý desky - i když je to možná jen výtvor knihovny :-) ). Milovala jsem dědu Portmana, fascinoval mě ostrov a nakonec i časová smyčka. Jenže pak se to přeměnilo v čisté fantasy, prolínání s "všedním životem" téměř zmizelo a s ním i moje okouzlení. Ale stejně si myslím, že je to netradiční kousek plný originalit :-).
Příběh se mi vcelku i líbil, jenže literárně mě to moc nezaujalo...
Kniha se mi líbila, už jsem vcelku potřebovala nějaký ten román. A tenhle byl jiný a dobrý v tom, že nekončil slaďoučkým happy endem.
Dala bych přesně 3,5, jenže to bohužel nejde. Nakonec jsem se tedy rozhodla pro tři, ale bylo to těsně. Pro mě milé čtení, které mě inspirovalo a přivedlo k touze si zase s někým dlouze psát... Zajímavé propojení postav bylo příjemným překvapením
"- jsem minulost, pravil hlas.
- jsem budoucnost, odpovídal jiný.
- jsem krásná, mluvila minulost.
- budu krásnější, slibovala budoucnost.
- měla jsem vše: úsměvy, slzy, sen i procitnutí, děla minulost.
- budu mít vše: úsměvy, slzy, sen i procitnutí, řekla budoucnost.
Mezi hovorem minulosti a budoucnosti - jaká to přítomnost!"
Já mám tu knížku prostě ráda!!!
No - já si prohnilá nepřipadám!! Souhlasím s vaší poslední větou a světe div se: jsem katolička... A štve mě, kolik rádoby vtipných a posměšných komentářů jsem od "vás" už slyšela s tím, že se s tím musím vyrovnat!!!
Docela zvláštní příběh... vlastně - NĚKOLIK docela zvláštních příběhů. Líbily se mi charaktery postav (o kterých by někdo mohl říct, že jsou příliš přehnané), které byly dané jejich prožitky a životem, líbilo se mi, že v každém tom příběhu můžu "za oponou" vidět metaforu ze života okolo sebe. Připadala jsem si u čtení nějak jako povzneseně a krásně...
Knížka se mi líbila, první třetinu dokonce strašně MOC!!!! Bylo zajímavé některé věci slyšet od někoho jiného a říct si: "Ty jo, tak je to tak a já nejsem divná!!" :-D Jen v druhé půlce jsem si říkala, že musím být zneužívaná, zneužívaná v dětství, odmítaná, mlácená nebo něco podobného, aby pro mě ta kniha byla... Takže za mě tři hvězdy - kdyby knížka končila v půlce, bylo by to hvězd pět!! :-)
Strašně se mi líbila, stejně jako jednička - jen - téma jedničky mi přišlo lepší, proto o jednu hvězdičku méně. ALE na další díl se moc těším
Mně to přišlo až moc překombinované... i když potenciál to asi mělo a trilogii to taky uzavřelo :-)
Mně se ta knížka dost líbila - naprosto netradiční styl vyprávění příběhu, nepravděpodobné události a až absurdní scény :-) Mně to pobavilo. Taková naprostá oddychovka, zejména po tom, co jsem četla Rilkeho povídky... :-)
K téhle knížce se tak ráda vracím... Neuvěřitelná nádherná knížka!!! Jak to, že má jen tak málo procent??????