Adris komentáře u knih
Nemůžu si pomoct, ale tento díl mi přijde nejslabší:/. Možná by ani nemusel být. Ale opět je skvěle napsán, je to už trochu ,,tvrdší", tento díl už rozhodně není dětský.
Výborná kniha pro milovníky upírů + 50 odstínů šedi. Erotický román romanticky psaný + muži jako vojáci a zachránci své rasy. Určitě vřele doporučuji.
(SPOILER) POZOR, pro někoho spoiler (přibližuji o čem kniha skutečně je:) :
-----------
Zajímavé podání apokalypsy nebo nečekaného chemického útoku. Trochu ve stylu Walking dead. Pro lidi, co mají toto téma rádi, proč ne. Ovšem zrušila bych linku s Dorranovou matkou. To bylo za mě zbytečné. Taky tam bylo na mě až moc vnitřních mologů, sebepitvání. Kdybych si toto odmyslela, byl by to dobrý příběh o přežití v nové éře s kapkou romantiky nebo nečekaného spojenectví. Potenciál příběh má. Druhý díl už ale nejspíš vynechám, neboť na mě píše autorka až trochu moc pohádkově (což mi třeba u série s "duchy" až tak nevadí).
Ambiciózní právnička Dannie je spokojená ve svém dlouholetém vztahu s Davidem. Všechno klape podle detailně nalajnovaných životních plánů. Jedinou Dannienou slabostí je její celoživotní přítelkyně Bella. A právě o nich dvou příběh vlastně je.
Román láká na netradiční pojetí, v němž má hlavní hrdinka vizi budoucnosti, ve které prožívá milostné dobrodružství s neznámým mužem. O čtyři a půl roku později se ukáže, že je to nový přítel její nejlepší kamarádky. Ač vše nasvědčovalo tomu, že půjde o klasický milostný trojúhelník, nakonec šlo o lásku v přátelství. Tím se mi kniha líbila o kousek víc, i když mi hlavní hrdinka nebyla sympatická. Vím, že se z ní autorka snažila udělat černobílou workoholičku závislou na číslech, aby byla opakem kamarádky Belly, zasněné, naivní umělkyně. Šlo zřejmě o kontrast. Nicméně ve výsledku vyzněla Dannie jako sobecká mrcha. Postupně se však ukázalo, že je velmi oddaný a loajální člověk, trochu toho "robota" zmizelo.
Jako oddechový román, u kterého si ale popláčete, a má netradiční pojetí (a na "romanci" i konec), proč ne. Za mě má sympatie vedlejší postava Belly, ale je škoda, že je v knize spousta klišé. Taky bych vynechala ty názvy ulic a kaváren, byl toho zbytečný přehršel a bezvýznamně.
HODNOCENÍ CELÉ SÉRIE:
Susannah je typická teenagerka s pubertální "cool" mluvou vágusů, což na mě zpočátku působilo dosti rušivě. Časem jsem si ale zvykla a líbilo se mi, že je taková badass hrdinka, zkrátka se s nikým nepárala a dala mu do nosu. Později jsem však zaznamenala, že bohužel "startuje" i na své blízké hodně rychle agresivně, upřímně řečeno, mít takovou studentku, tak ji posílám na terapie k zvládání vzteku. Suze má život ztížený tím, že je tzv. mediátor, což je člověk, který pomáhá duším vyřídit jejich nedokončené záležitosti na Zemi (jako Posel ztracených duší). Děj každé knihy je detektivně podbarvený, a Suze společně s dalším mediátorem, kterého potká v novém bydlišti, řeší místní případy. Hlavní linkou protínající celou sérii je narůstající láska mezi Suze a Jessem, který je bohužel duch, kterého zabili před 150 lety u ní v pokoji. Poslední dva díly se věnují právě jejich vztahu, do kterého zasáhne další postava, záhadná a negativní, takový svod zla. Vykresluje se nám milostný trojúhelník, kde mě opravdu znechutilo Suzeino chování (zničeho nic se z ní stala submisivní holčička, která neví, co chce. I když se čtenáři snažila vnutit jednu věc, konala tu druhou... Za mě divné). Celou sérii tedy hodnotím jako velice čtivou (jedna kniha 200 stran a předvídatelný, avšak zábavný děj), vtipnou, teen a zamilovanou mystery. Jelikož se jedná o dílka kolem roku 2002/2006, Kalifornská děcka, co teprve objevují nové technologie, je to celé "hormonální" dívčí chování pochopitelné, ale v roce 2021 po tolika YA knihách nepřekvapí.
(SPOILER) HODNOCENÍ CELÉ SÉRIE:
*spoiler k prvnímu dílu
Oh, opět super lehoučké scary počteníčko, z pera mistryně fantasy, V.E. Schwab. U nás jí vyšly knižní série Divoká píseň, Archiv (Cooboo) nebo Temnější tvář magie (Argo), a nyní u Slovartu valí duchařina pro starší děti - Cassidy Blake.
Cassidy se před rokem stala nehoda, a téměř se utopila. Tím krátkým časem, kdy byla mimo své tělo, získala schopnost přecházet do světa duchů. Jejím přítelem je právě jeden z nich.
Jacob a Cassidy se v prvním díle Město duchů vydali do Skotska, kde Cassidy zjistila, že je jejím posláním posílat duše dál. V druhém díle jedeme s Cass a Jacobem do Paříže, kde je v tunelech katakomb čeká další dobrodružství. Setkávají se poprvé s poltergeistem.
Celá kniha je navíc opředena tajemnem okolo Jacoba, který svůj příběh ještě neodhalil. Navíc se s ním začaly dít podivné věci. Jak si mohou, lovec duchů a duch, uchovat své přátelství?
Kniha v dubnu 2021 vyjde znovu, dle edičního plánu Euromedie. Už se těším:).
Nina, nejmladší členka početné farmářské rodiny, neustále opatrovaná a rozmazlovaná, se rozhodne uniknout a zkusit se postavit na vlastní nohy. V tom jí má pomoct bratrův nejlepší přítel Sebastian, vyhlášený kuchař, který si zlomil nohu, a shání výpomoc do Paříže. Nina je však svéhlavá a Sebastian věčně napruzený. Nina se snaží napravit jejich nešťastný, dříve přátelský vztah, a přitom mu ukázat, že ne všechno nové je lepší. Objeví kouzlo staré, zapadlé cukrárny, která potřebuje jen trochu péče a obnovu dříve slavných, v ní pečených cukrovinek. Sebastian má však v plánu cukrárnu zlikvidovat a nahradit účelným bistrem. Jak to dopadne?
Opět úžasně vykreslená Paříž (v Poděkování jsem četla, že autorka v Paříži obcházela mnoho cukráren, doptávala se v nich na informace cukrářů, a ochutnávala), také se setkáváme s partou hodných a nápomocných přátel. Prostě klasický, opakující se autorčin scénář. Ve všech knihách je vždy jedna laskavá žena a nějaká partie nápomocných přátel, kteří ve svém volnu dělají zdarma různé věci :). Utopie hadra.
Každopádně opět velmi čtivá kniha, díky níž se sbíhají sliny na nejednu cukrovinku. Ovšem jedna zásadní věc tu nehrála, a proto dávám dvě a půl hvězdy. A to je romantická linka. Důležitý aspekt, když čtete romantickou knihu. Prostě to nefungovalo. Žádná jiskra. Vlastně se tam dotyčný moc neobjevoval, sledovala jsem spíš partu přátel a cukrárnu. Navíc mi byl "hlavní hrdina" velmi nesympatický. O to víc se těším na Hotýlek na Islandu, kde se objeví jedna mužská vedlejší postava z této knihy, která si narozdíl od tohoto bručouna, zaslouží pozornost.
Za mě zatím vede Pekárna v Brooklynu!
Bette, June a Gigi jsou studentky NY baletní školy. Na tuto konzervatoř jsou vybíráni jen nejlepší z nejlepších a ti úplně na špici mohou jednou za čas vystřídat profesionály a zahrát Louskáčka, Giselle a další slavná představení. A tak není divu, jak daleko jsou studenti schopni zajít, aby se dostali ke svým životním šancím. Tlak je obrovský, soukromý život žádný. Rodiče tvrdí. Konkurence obrovská. A tak si někteří hledají doslova jakékoli cesty ke zničení toho, kdo jim stojí v cestě za svými sny, na které dřou už od předškolního věku.
Kniha je výpovědí o životě na špici baletu - dřina, perfekcionismus, chladný život bez zábav. A ještě hůř - anorexie, bulimie, drogy, šikana, rasismus v baletu.
Příběh je psán jako teen, tudíž pro mládež. Najdete v něm kontrast v postavách - dvě temné oproti jedné zářivé. Bylo zajímavé sledovat vývoj z několika úhlů pohledů, hlavně se mě dotkl příběh Bette, pozadí jejího agresivního a manipulativního jednání, které vycházelo hlavně z chladného rodinného prostředí. Avšak nejlépe se mi četly kapitoly s June. Věčně přehlíženou náhradnici. Naopak paradoxně nejnudnější mi přišla Gigi se svou naivitou, dětinskostí.
Jednu hvězdičku dolů za občas zbytečné a nudnější pasáže (tak trochu vycpávky).
Kniha je předlohou seriálu na Netflix - Krasotinky.
Sestřička je dvousetstránkový příběh o démonické posedlosti skrze panenku. Postupně s hlavní hrdinkou Alexis odhalujeme historii jejího domu, a obyvatel, kteří v něm kdysi bydleli.
Od knihy jsem čekala creepy strašidelnou story. Bohužel se tak nestalo a dostalo se mi spíše románu o středoškolském trápení s přáteli a láskoboly. Ke konci se příběh více podobal strašidelné povídce, avšak vše zkazil buď "um" autorky nebo překladatelky (nemohu posoudit). Postavy se totiž chovaly nesmyslně, neseděly mi ani dialogy. Vykreslení atmosféry odbyto, nedotaženo. Velice plytké. Nutila jsem se do čtení, což vysvětluje, že jsem 200 stran četla 3 dny. Nakonec jsem jen přejížděla očima stránky. To se nedalo a nestálo to za můj čas.
Příběh o ženě, která nahlédne do své budoucnosti, a zjistí, že brzy zemře. Může svůj osud změnit? A co když díky případné změně osudu obětuje i něco jiného? Něco, za co stojí umřít?
Kniha se dobře čte, ač bych klidně zkrátila opakující se myšlenkové pochody hl. hrdinky a retrospektivu do jejího dětství bych smazala, neměla pro tento příběh význam. Naopak bych přidala dramatické a akční scény. Jedna hvězdička je navíc, za originální nápad.
Závěr #Dědictví
Už toho bylo moc, myslím, že by se celý příběh vešel do jedné knihy. Navíc autorka začla rozvětvovat i vztahy mezi vedlejšími postavami, aby příběh natáhla. Nějaké náznaky byly už v 1. díle, ale pak to rozepsala, a nakonec u všech zopakovala stejný vzorec zamilovanost-nerozhodnost-hádka-usmíření-zamilovanost. Trochu omezené????????♀️.
Bohužel si z knihy vyberu max. 10 receptů, jinak jsou to samé podivné kreace, co mi z různých důvodů nesedí. Naopak doporučuji Fit recepty Obědy a večeře. Z toho vařím hodně.
DOČTENO
⭐⭐⭐
Kniha vypráví o náctileté dívce, která prochází traumatem z autonehody, při níž zemřela její kamarádka.
Chce odejít z očí svých známých, a tak díky kontaktům svého otčíma odjíždí na rok studovat do Švýcarska. Chce se držet v ústraní a utápět s ve výčitcích svědomí. To jí ovšem překazí parta spolužáků, kteří ji vezmou pod svá křídla. Ač sami bojují se svými traumaty, jsou schopni nabídnout pomocnou ruku. Postupně odhalujeme příčinu autonehody, i trable ostatních postav, a sledujeme proces sebeuzdravení. Kniha se čte dobře, ale nečekejte akci, zvraty, atp. Je opravdu zaměřená na psychiku postav.
Tak to je nejhorší kniha, co jsem kdy viděla. Úplně neuvěřitelné postavy. Při druhé schůzce vezme šéf podřízenou do klubu, kde je porno live. Sleduje ji ve spánku, jak má erotický sny. Kdo by tohle dělal svému zaměstnanci, kterého viděl jednou v životě? A to nemluvím o těch dialozích. Tahle autorka ať nepíše. Už nikdy. (Mimochodem je to kopie 50 odstínů, ale tak primitivní a bez příběhu, že je to opravdu odpad odpadu).
Mladá žena, žijící v Řecku, zdědí po smrti své babičky domek v Anglii. Jelikož přišla o přítele, rozhodne se pozemku ujmout a zabydlet se v něm. Plány ji ale kazí neodbytný mrzutý soused, který má kdesi schován úpis svého dědy, podle kterého patří domek jeho rodině.
Minulosti by žena mohla přijít na kloub skrze tajemné dopisy, schované na půdě.
Do toho všeho si hlavní hrdinka nese své malé překvapení.
-------------------------
Na románu se mi líbilo prostředí - Cornwall v zimě, Svatoštěpánská slavnost, spousta zvířátek (včetně oveček a pastýře:)), narážky na známé knihy a autory. Také oceňuji napínavá dobrodružství - ztráta ve sněhové vánici na útesu, tajemná jeskyně, záhadná skříňka s dopisy... Z knihy se mi nejvíce líbil začátek a konec. Prostředek na mě působil křečovitě, hlavně dialogy. Také mi neseděla postava Raphaela, divně náladový a na konci kontrastně k celému příběhu najednou úplně emocionální. A fakt jsem ještě neviděla, aby se osoby tak často omlouvaly. Suma sumárum, oddechovka, kapitoly utíkaly rychle a končily napínavě, takže to "žene" čtenáře dál.