Adris komentáře u knih
Ohníčky všude kolem je kniha pojednávající o formách mateřství a otázce práv matek vůči dítěti. V knize jsou krásně a objektivně popsány všechny zúčastněné strany a jejich pocity (rodiče čekající léta na dítě z adopce X matka vzdávající se dítěte). Jsou tu i otázky viny kvůli potratu. Zkrátka vše kolem ženy, matky, mateřství. A také rasismus. Kniha se četla lehce, tzv. "jedním dechem", takže se jí určitě nebojte. Střídají se zde pohledy teenagerů a dospělých.
Nemůžu jinak, neždát pět hvězd. Úžasně vystavěný román. Sice se zde objevily stereotypy ala sexy boháč/bez rodiny, ale bylo to tak vzrušující, vtipné i dojemné. Připomnělo mi to film Ďábel nosí pradu a knihu Božský bastard. A Poděkování mi vhrklo slzy do očí. Netušila jsem, že si autorka něčím takovým prošla. A děkuje za čas, který jsme knize věnovali, ať už se nám líbí nebo ne. To mě dostalo. Prosím o další její knihy!
Knihu bych doporučila všem věkovým kategoriím. Nikdy není pozdě udělat první krok ke změně. Toto neotřelé, provokativní téma je osvěžující změnou v mnoha neustále se opakujících tématech. Tato kniha je perlou mezi ostatními. Skvost mezi černobílými tématy. Nebojte se jí. Každý si v ní najde něco a síla autorových myšlenek za to opravdu stojí.
Více u mě na blogu v recenzi
Hypotéza lásky (1. kniha autorky) se mi líbila, ale byly tam nějaké naivně ujeté situace, které byly až moc nereálné :). Takové dětinské, na to, že to byl příběh o třicátnících.
Hlava plná lásky taková ale není. Hlavní hrdinka je sice střelená, ale tak nějak dobře. Neurovědkyně jako Amy z TBBT, ale vzhledově? Růžové/fialové vlasy, tetování a piercing. Bohémský vzhled s nerdským srdcem a skvělým citem pro komedii. Tato střela se setká s na první pohled introvertním inženýrem, vysokým dva metry, který při pohledu na tu smršť ztrácí schopnost komunikace. A ti dva mají spolupracovat na vývoji zlepšováku pro NASA ? :) A nechybí ani troška feminismu ve vědě, tak, jako v Hypotéze. A navrch ještě akcička se zlosynem. Napínák!
Za mě - dárek pro fandy romantických komedií jako dělaný. Jedna z těch lepších v tomto žánru. A čtivá jak blázen.
Jedna z nejdůležitějších knih v mém životě. Dozvěděla jsem se TOLIK důležitých věcí, a když se nad tím zamyslím, jak spolu vše funguje, jak to do sebe zapadá, muselo mi to být jasné přece už dávno! Spánkem trávíme třetinu života. Proč ale vlastně musíme spát?
Z knihy vyplývá, když to zjednoduším, že spánek ovlivňuje natolik náš mozek a imunitní systém, že bez spánku prostě zemřeme. Nejspíše na infekci. Spánek se pojí nejen s psych. poruchami, ale i s diabetem, rakovinou a dalšími nemocemi - dnes titulované "civilizační" . Proč jsou tak obvyklé? Také proto, že lidé nespí 8 a více hodin! A nedejbože kvalitně (vkuse). Ale spánek se bohužel nedá dohnat, nebere na dluh. I to nám kniha dokazuje.
Spánek se pojí nejen se zdravím, ale i s kreativitou. Nevyspalý člověk je zpomalený, neefektivní tvor, vybírající si nejjednodušší úkoly a často negativně působí na celý tým. To platí pro zaměstnance i šéfy. Bez rychlosti, výpadku kognitivních funkcí a kreativity, jsme nevýkonné osoby.
(Víte, že společnost Google má v budovách pro své zaměstnance tzv. odpočinkové místnosti, kde si můžete dát šlofíčka, kdykoli chcete? : )
Je toho strašně moc, co autor předkládá a je to šokující. Kniha na mě TAK zapůsobila, že jsem začala řešit svou (ne)kvalitu spánku a šla jsem si vybrat komplet novou matraci, polštář a nakonec i postel!
Knihu by si měl prostě přečíst každý. Obzvláště ti, co mají potíže s usínáním nebo spaním plných 7-8h. První kapitola je dosti teoretická, ale nenechte se odradit, je zkrátka důležité si nejprve vysvětlit základy. Poté už budete jen šokovaně koukat, jak je spánek důležitý!
Další neodložitelný, napínavý příběh od Shari Lapeny, která nás nedávno navštívila a stejně, jako já, si zamilovala Svíčkovou :D .
Thriller v komorním, rodinném duchu, kde se hledá vrah mezi třemi sourozenci - docela mi to připomnělo předchozí autorčinu knihu, Nevítaný host, ale Shari má zřejmě prostě takový styl. Kniha byla opravdu neodložitelná, kapitoly krátké, napínavé. Příběh je nenáročný, věty jednoduché, proto vhodné pro začátečníky s tímto žánrem nebo jako odpočinková, napínavá kniha.
Za mě bych tuto knihu bohužel nedoporučila. Není strašidelná. Připadala jsem si, jako bych četla sbírku výňatků filozofů o vesmíru, životě, vnímání reality. Posledních pět stran jsem nečetla (*spoiler : přála jsem si, ať už zhebne a nechá si ten monolog), bylo by to jako číst latinský text . Musela bych nad tím šíleně přemýšlet a na takovou knihu jsem fakt neměla náladu. Já chtěla bubáky a pověsti. Což jsem ze třetiny dostala. Pak tam bylo násilí a hlavně fůra dost odborného filozofování. Jakože totálně. Jako byste vzali bakalářku a četli si teorii. Bohužel. Hvězdičku za námět (že jsem se "něco" dozvěděla) a za čtivost v prostřední části knihy.
Sledujeme příběh upjaté Angličanky Alice, která se provdala za bohatého Američana, a odstěhuje se s ním na Kentucký venkov, do domu jeho otce.
A příběh Margery, která je místní obyvatelkou, a pro svou pevnou vůli a ženskou nezávislost je trnem v oku polovině obyvatel. Hlavně těch mužských.
Margery vede místní mobilní knihovnu, zvanou Koňská. Společně s dalšími zaměstnankyněmi roznáší sociálně slabším, divočejším lidem v okolí hor, různou literaturu, a snaží se tak o rozvoj gramotnosti. Alice se společně se stydlivou Izzy, která prodělala obrnu, rozhodne vypomáhat. Později se k této skupině přidají další, a tak vznikne neobvyklá skupina žen, z které každá vede svou malou válku proti pravidlům tehdejší společnosti.
Příběh se věnuje tématu ženské a rasové diskriminace. Je psán velice poutavě, poklidné části prolínají akcí nabité chvíle, a kniha si hravě dokáže udržet čtenářovu pozornost. Krásně a nenásilně vykresluje i naznačuje diskrimimaci, kterou kdysi musely ženy procházet. Vlastně to nebylo tak dávno, jelikož děj se odehrává cca v roce 1934, což je pouhých 87 let, a s diskriminací bojujeme dodnes.
Tato kniha je především o nezlomné vůli a vytrvalosti žen, o přátelství a vzájemné starostlivosti. Samozřejmě i o lásce a manželství. Jedná se o komplexní, velice čtivý příběh, do kterého se zamiluje každá knihomolka. Neumím si představit, že by toto dílo někdo neocenil, alespoň pro jeho výpravu, krásu divoké přírody, aktuálnost tématu, nebo lidských dramat. Tleskám, Jojo❤️.
Příběh je inspirován skutečností, Koňská knihovna skutečně existovala.
Když se Leo zamiluje do Piper a společně vyštípou Joannu z jejího života, Joanna se rozhodne bojovat, a zjišťuje podezřelé okolnosti v utajené minulosti Piper. Johanna je odhodlaná udělat cokoliv, aby vše zvrátila.
V knize se střídají pohledy Joanny a Piper, které končí napínavě, takže udržují čtenářovu pozornost.
Po celý příběh jsem žasla, jak se muž může jen kvůli poblouznění k nějaké cizí ženské, vzdát ihned své manželky a odstřihnout ji nadobro od dětí. Byla jsem v šoku, pořád jsem si říkala "Pane Bože, to je tak přitažené za vlasy! To se prostě nikdy stát nemůže. Ale zas.. Je to Amerika...".
Stále jsem si také říkala, že bych příběhu neuškodilo přidat v začátku pár stran navíc, aby byl vývoj vztahu mezi Leem a Piper uvěřitelnější. Bylo to vše takové hrozně nahonem, a to dělalo příběh méně uvěřitelný.
Byla jsem napjatá, co se nakonec vyjeví ohledně podezřelé minulosti Piper, a jak se vůbec celá tato náhlá a šokující situace vyvine.
Avšak, jak čtenář spjeje k rozuzlení příběhu, má jakousi představu, že by to mohlo být tak nebo tak, konec přišel vemi brzy, byl urychlený a posloužil jen jako zpětná vysvětlivka. Škoda. Zkazilo mi to dojem z knihy, i když jsem podobný scénář očekávala. Já bych se však přiklonila k jiné verzi, která by příběhu slušela víc. Ale to už je na vkusu každého z vás.
Skvely thriller. Prvni cast z pohledu milenky, druha z pohledu manzelky. Rychle jsem odhadla, jak to cele je a bude, ale i tak me to bavilo:)
Konečně se vše rozřeší. Akorát mě mrzí jak to skončí mezi Cullenovýma a Vultoriovýma. Chtělo to víc boje. Vůbec bych se nebránila pokračování.
Vyslechla jsem jako audioknihu a pecka! Ihned jsem se pustila do 2. dílu a teď už jedu 4. V audiu je to fakt skvely.
Ihned po Mizejících dívkách jsem musela koupit 2. díl, ač díly nekončí otevřeně, prostě mě Josie a její případy velmi baví. Líbila se mi interpretace paní Hybnerové, má takový hluboký a chraptivý hlas, k detektivkám se hodí.
Sérii mohu doporučit lidem, kteří mají rádi v knihách tajemství, napětí, ale nehledají nějaký krvák. Něco mezi thrillerem a detektovkou? Asi tak bych to shrnula:).
(SPOILER) Opět MOC povedená:). Líbí se mi zatím všechny díly, knihy mají přidanou hodnotu, což je prostě super! A je tam prostě všechno - láska, vášeň, erotika, historie i temné zápletky. Nechápala bych, kdyby se někomu nelíbila, třebas i průměrně:). Je vidět, že autorka si dává velkou práci s dohledávámím autentických informací. Musím přiznat, že některé "byznys" a politické rozhovory jsem těžko chápala, ale vyvodila jsem si z toho to hlavní. O to je však román bohatší, není to jednohubka. Za mě kavlitní čtení v žánru romantiky.
Podíváme se do Skotska k horníkům a jejich nesnázím. Hattie prožije hate to love lásku plnou vášně a nakonec nechybí ani vlastní seberealizace. I když by v té době reálně muž asi takto "nedovolil", v tomto žánru to beru a je to hot:).
Mohu doporučit.
Nenahraditelná kniha pro rodiče, pedagogy, vychovatele. Formou rozhovoru dvou přátel, kolegů, specialistů na rodinu a výchovu, se čtenář seznamuje s problematikou vývojové psychologie a s důsledky nevhodné výchovy. Zároveň získává obecný klíč, pohled a zamyšlení nad možnostmi, jak vychovávat laskavě, ale pevně a důsledně. Autoři se ohlíží do historie rodiny, kdy děti měly brzy svoje povinnosti v rodině a dokázaly si více vážit života. Neztratily dychtivost a touhu - a srovnávají to s dnešním pohodlným životem plným zbytečných věcí, kterými se lidé snaží vykompenzovat lásku a intimitu.
Vše do sebe logicky zapadá a je to vlastně jednoduché. Tato kniha vám to ukáže. Mohu ji jedině doporučit. A některé pasáže bych klidně vytesala do kamene.
Nejlepší díl Romantických útěků .
Chemie mezi hlavními hrdiny byla obrovská a jejich povahy velice šťastné, ač je v minulosti zasáhly těžké situace. V nové knize se navíc setkáváme i s vážnou tematikou smrti a nemoci, zažijeme dramata, zkrátka je plná emocí. Vše dokresluje zasněžené jarní Švycarsko, ochutnávky místní čokolády a sýrů, společně s energickou kmotrou a jejím rodinným penzionem, kde se snaží pomáhat "ztraceným" duším.
Tuto feel good romanťárnu můžu doporučit všemi deseti. Nenarazila jsem na jediné "hluché" místo nebo nějaké nesmysly. Ač Caplin jede stejnou šablonu, tento díl má prostě něco navíc. Asi silnější atmosféru, než jeho předchůdci :).
Tak za mě úžasná duchařina! Udržela mě vzhůru do půl třetí ráno . Pokud hledáte románově dobře zpracovanou duchařinu s romantickým nádechem, určitě po ní sáhněte . Za mě lepší, než příběhy Darcy Coates, protože toto je 100% duchařina a navíc s bohatým jazykem. Příběh protíná neštěstí 1. světové války, ale hlavně jde o zahrabaná rodinná tajemství, utajená násilí, které duchové chtějí objansit! Jasně, konec byl možná přitažený za vlasy, fakticky to době asi taky neodpovídá (např. "hubaté ženské "), ale je to prostě příběh. A taky je tam cítit feminismus, takový dotek spíš, ale je to tam. V dobrém. Já bych se na místě hrdinek rozčilovala stejně. Dokonce se tam setkáváme i s psychiatrem a oblíbenou diagnózou "ženské hysterie" .
Moc se mi líbilo, že mi autorka hned odepsala v directu, navíc jsem se z anotace dozvěděla, že kromě dvou dětí pečuje jěště o třetí, které má postižení. Docela netradiční osobní odhalení, ale zaslouží obdiv.
V knize je pár překlepů a jednou nešťastně zvolená slova ve větě, jinak dobré. Chtělo by to ale přidat na korekci .
Několikero vyprávění lidí z jedné dědiny. Pohled do vesnických rodin, kde se ještě stále jede (a smýšlí) po staru - lidi se dělili na sedláky a chalupníky a dodnes to v nich přetrvává. Nechybí ani klasická vesnická Keliška. Myslím si, že některým lidem by se nemusel líbit popis zabíjaček a celkové smýšlení vesničanů o zvířatech. Já sama jsem z vesnice, nářečí, které je zde použito, je mi vlastní, ale jak jsem to tak četla... Přecejenom jsem asi duší městská :). Své kouzlo to má - společně si všichni vypomohou, znají se, dávají si pozor na cizáky. Ale je zde taky spousta starých křivd a závisti. Kniha se mi velice líbila, nazvala bych ji oddechovkou, dokonce jsem si kousek i poslechla audio a to bylo vynikající. Mohu takhle do vlaku, k vodě,.. doporučit. Klidně bych četla ještě dál. Nejvíc se mi líbil závěr - Věruna a její výrok o kočičí povaze :D.
Úžasná série! První díl byl takový rozjezdový, ale druhý mě dostal. Probst píše úžasně.
Příběh vypráví o ženě po čtyřicítce, které se rozpadlo manželství. Její dcera s ní nevydrží, její manžel má novou přítelkyni, a tak mu šlohne super eko auto na elektřinu, a rozjede se neznámo kam. Cesta bez cíle, při níž přemýšlí nad svým životem, zkoumá svoje stárnoucí tělo a vzpomíná na nešťastné dětství.
V knize je Radčinu stylu známé proplétání životních osudů postav, přímost, opravdovost nesnází, které se v životě stávají (taková ta syrová upřímnost, "takhle to prostě je", která je Čechům blízká). Oceňuji, že je kniha na vlně road tripu, kde se objevují cizí lidé s vlastními problémy.
Bohužel příběh trpí podivnými, snad filozofickými myšlenkami, které nedávají smysl a náhodně se i rýmují. (Kamarád to po ukázkách zhodnotil jako pseudointelektuální pokus.)
Trochu mi přijde, jako by to psal někdo, kdo si předtím něco dal, jestli mi rozumíte. Nějak jsem nakonec vyselektovala tu hlavní, rodinnou linku, co mě zajímala, ale orientace v tom všem mi trvala docela dlouho.
Kdo čeká román ála Bábovky, má smůlu. Toto je příběh jedné nervově zhroucené ženy, v polovině života, s rozpadajícím se tělem a životem.