Afilada Afilada komentáře u knih

Hlad lásky Hlad lásky František Nechvátal

Trocha poezie. Je samozřejmě i lepší poezie, ale aby mohla být nějaká poezie špičková, musí být hodně i té obyčejné, běžné, tedy třeba Nechvátal. Navíc - ilustrace (mimo jiné) Ota Janeček !

01.12.2020 3 z 5

Ať procitne dřevorubec Ať procitne dřevorubec Pablo Neruda (p)

K plnému pochopení těchto básní je třeba znát jihoamerické reálie i jihoamerickou historii, pak lze dílo P.Nerudy hodnotit velmi vysoko.
Jednu hvězdičku mu ubírám za jeho (byť poctivé) popletené politické postoje, které dovedly Chile v r. 1973 na okraj propasti. Propasti, ve které se dnes nachází Venezuela a Kuba.

27.11.2020 4 z 5

100 technických a industriálních staveb Středočeského kraje 100 technických a industriálních staveb Středočeského kraje Jan Pešta

Kniha snese nejvyšší nároky, ostatně jako všechny počiny dnes již bohužel zaniklého nakladatelství Titanik.
Pro zájemce o naši technickou historii jde o nepostradatelný titul.

26.11.2020 5 z 5

Žluté oči vedou domů Žluté oči vedou domů Markéta Pilátová

Takhle si představuji špičkovou českou literaturu. Paní Pilátová, smekám.

18.11.2020 5 z 5

Timur a jeho parta Timur a jeho parta Arkadij Gajdar (p)

Vynikající ilustrace Kamila Lhotáka, již i proto jsem knihu neposlal dál. Kdysi jsem byl zblblý sovětskou propagandou, takže jsem si knihu tehdy rád přečetl a hodnotil ji velmi vysoko. Literárně to skutečně funguje dodnes, ale věcně jde o zjevný cíl "navalit nám šrouby do hlavy", tedy nekriticky a bezpodmínečně milovat Sovětský svaz, zemi, která na základě marxismu-leninismu-stalinismu chtěla získat násilnou světovládu a na dost velkém území se jí to bohužel skutečně povedlo. Stálo to mnoho desítek milionů lidských životů a stamiliony životů poničených.... Z marx-lenin-stalinské katastrofy jsme se dodnes úplně nevyhrabali
ps - mám vydání z r. 1966, nakladatelství Svět sovětů č. 1062

18.11.2020 2 z 5

Vyřezávaný osel Vyřezávaný osel Petr Skarlant

Jihočeské pohlazení na duši. Z básní vyzařuje klid a mír. vnitřní vyrovnanost se světem i sám se sebou.
Odkazy na Kleť, Český Krumlov, České Budějovice, Malši.
Zdravá jihočeská příroda (60. léta) se prolíná s intimními pocity.

13.11.2020 4 z 5

Autostopem do Nepálu Autostopem do Nepálu Štefan Rybár

Skvělá cestovatelská kniha, která mne motivovala, dovedla k rozhodnutí, že to také musím dokázat, vyrazit na soukromou cestu do světa i za bolševiků, stejně jako se to povedlo Rybárovi a Hejmovi.
Nepovedlo se mi to, nikdy jsem nezískal "devizový příslib".
A proč si to dokázali zařídit jmenovaní a navíc na delší dobu, než tehdy max. 3 týdny?
Trochu se mi rozjasnilo, když jsem si uvědomil, že Hejma později pracoval za socíku pro americkou tiskovou agenturu AP a pak když začal podporovat prezidenta Zemana. Dnes po letech dospívám k názoru, že se tehdy Hejma tajným soudruhům upsal a že to nebyli soudruzi z Prahy, ale z Moskvy. Pro soudruhy z Moskvy je nutno pracovat celý život, nejde jim dát výpověď, jako těm českým.
Ale to jsem odbočil, knihu mám pořád moc rád v knihovně a nikdy se jí nezbavím.

Erotická revue III Erotická revue III Jindřich Štyrský

Vyšlo ve 150 číslovaných výtiscích, jen pro předplatitele, nesmělo být veřejně prodáváno ani veřejně vystaveno, ani půjčováno ani nijak rozšiřováno.
Od května r. 1931 (první vydání ER III) jsme přeci jen ušli kus cesty, dnes vydal Torst 2001, bez skandálu, bez nějakého mimořádného zájmu veřejnosti.
Milé dílko.

Erotická revue II Erotická revue II Jindřich Štyrský

Halas, Byron, Aretino, Matucha, Bebr, Aragon, Straton, Konrád, Baudelaire a další, úplně jinak, než je známe.

30.10.2020 5 z 5

Velký Gatsby a jiné příběhy jazzového věku Velký Gatsby a jiné příběhy jazzového věku Francis Scott Fitzgerald

Vysloveně všechno považuji za vynikající, zvláště pak "Poslední magnát"

29.10.2020 5 z 5

Erotická revue I Erotická revue I Jindřich Štyrský

Počátek 30. let 20. století, vydávat veřejně pornografii bylo tehdy zakázané a erotická literatura (kde je vůbec hranice?) směla vycházet pouze soukromým tiskem pro úzký okruh "členů klubu". To je tento případ.
Velmi dobré ilustrace, i text netřeba kritizovat. Velikost písma některých příspěvků se blíží k nečitelnosti. Ale tak to tehdy vyšlo a dnešní vydání je věrnou kopií původního vydání z října 1930.

29.10.2020 5 z 5

Gigant aneb Tajemství ostrova věčné lásky Gigant aneb Tajemství ostrova věčné lásky Ladislav Mňačko

Řekl bych, že Mňačko měl krátce po revoluci hluboko do kapsy a potřeboval napsat něco, co by se dobře prodávalo. Super agent Jonas proniká do Bermudského trojúhelníku, bipolární svět, agenti, feministka Mary, Tarzan, James Bond, sovětští agenti, UFO, Atlantida atd. Jako lehké plážové čtení velmi dobré, ale kniha bohužel má i neoprávněné filosofické ambice,

Rýžování zlata v oslím potoce Rýžování zlata v oslím potoce Olga Špilarová

"Popis doby jako pojednání o nemožnosti tragédie"
Široký záběr, střet mládí a stáří, normalizační šeď, historické reálie, osudy poznamenané 2.sv.v. a režimem po 1948, emigrace, vztah staršího muže s mladou dívkou aniž by věděl, že to je jeho dcera...
Dívka hlavní postava se narodila v Písku, tedy tam, kde se kdysi na Oslím potoce rýžovalo zlato.

26.10.2020 5 z 5

Hypnoskop Hypnoskop Věra Chase

"Magické průhledy do našich a jiných podobných světů". Povídky s příměsí kafkárny, surrealismu, sci-fi. Ne všechny povídky považuji za vysloveně dobré.

26.10.2020 4 z 5

Příběh o baziliškovi Příběh o baziliškovi Václav Kahuda (p)

Kahudova prvotina, napsáno 1988, určitě do šuplíku, vyšlo až dlouho po revoluci. V podstatě jde o alegorii na StB v pozoruhodné kombinaci s vlastními sexuálními běsy autora.
Pozoruhodná je již sama obálka, čb fotografie vzrušené mladé ženy s prsy převázanými provazy.
Není nutné psát
abychom byli básníky
je třeba a stačí
být ve stavu milosti
a rozjímání

Na prahu ráje Na prahu ráje Francis Scott Fitzgerald

Rozsáhlý příběh, skvěle napsaný, trochu mi vadí jeho závěrečná levicovost, ale za přečtení rozhodně stojí.

Melancholický dekameron Melancholický dekameron Anton Pavlovič Čechov

Čechov, jak ho neznáme, je tam odromantizování milostného citu / vztahu, tedy erotika na ruský způsob.
Ovšem jen trochu, takže je to celé spíše neveselé a těžkomyslné čtení o tom, jak to mají v Rusko těžké.

26.10.2020 3 z 5

Patřím k vám Patřím k vám Juraj Špitzer

V 60. letech to byla bomba, SNP a poúnorová perzekuce těch nejlepších lidí. Ve své době byl Špitzer (u nás) srovnáván se Solženicinem.

26.10.2020 5 z 5

Kmotr Mrázek Kmotr Mrázek Jaroslav Kmenta

Je to trochu únavné/bolestivé číst si o zločinci, který měl negativní vliv na životy nás všech.
Ale je správné, že takovéto knihy vycházejí.

16.10.2020 4 z 5

Podivín, který okrášlil svět aneb Vzpomínání na Gustava Ginzela Podivín, který okrášlil svět aneb Vzpomínání na Gustava Ginzela Jan Šebelka

Pocta Gustavu Ginzelovi, vzpomínky jeho blízkých kamarádů, fotografie, odkazy.
Horal, horolezec, lyžař, neodsunutý sudetský Němec, který se vnitřně identifikoval jako Čech, milovník přírody, fotograf, cestovatel, filosof, samorost. Díky příbuzným v Západním Německu mohl cestovat na západ a do světa, pak nám vyprávěl, jak to tam vypadá.
Znal jsem ho osobně, tenhle člověk (v dobrém slova smyslu) ovlivnil tisíce lidí, více, než mnohé "masové" "socialistické" organizace.

16.10.2020 5 z 5