Ahmose komentáře u knih
Sci-fi patrí k žánrom, ktoré čítam iba okrajovo. Keď som ale zistil, že vychádza nový Brandon Sanderson vedel som, že si ho musím prečítať. Kniha je nabitá množstvom naháňačiek a intergalaktických súbojov s mimozemšťanmi, vďaka čomu má dej dobrú dynamiku a veľmi rýchli spád. Príbeh sám o sebe nie je veľmi originálny. Hlavná postava – outsider sa dostane na prestížnu školu medzi elitu, ktorá ju odmieta. Bojuje s predsudkami a snaží sa úspešne prejsť výcvikom. Inak povedané, stará dobrá klasika. Veľmi sa mi páčilo vykreslenie fungovania spoločnosti na planéte Detritus. Pripomínalo mi to praktiky
komunistického režimu, kedy niekto v rodine niečo údajne pokazil a zvrchovaná vláda mu za to zničila život aj život celej rodiny. Nikoho nezaujímalo či to vôbec bola pravda a detaily sa samozrejme ututlali. Nakoľko nie som veľmi technický typ, nedokázal som si knihu užiť úplne na sto percent. To je ale môj problém. Opisy technológií a stavby lodí proste nie sú pre mňa. Ak hľadáte akčné sci-fi, ktoré sa bude rýchlo čítať, toto je určite skvelá voľba. Ja osobne dúfam, že nám vydavateľstvo prinesie aj slovenský preklad niektorej z autorových fantasy sérii.
Tvorbu Heather Morris poznám veľmi dobre z jej dvoch predchádzajúcich kníh, Tetovač z Auschwitzu a Cilkina cesta. Autorka píše veľmi pútavo, dynamicky, bez zbytočných opisov. V tomto diely jej to trochu kazil slovenský preklad, ktorý mi prišiel, hlavne zo začiatku dosť kostrbatý. Miestami sa dalo spoznať pôvodný anglický slovosled. Postavy Livi, Cibi a Magdy sú veľmi sympatické. Bolo úžasné sledovať puto medzi sestrami, ich vzájomnú lásku a porozumenie. Ak by som mal hodnotiť príbeh ako celok, umiestnil by som ho medzi Cilkinu cestu a Tetovača. Kým príbeh Cilky bol veľmi silný a napínavý, tak Tri sestry sú v tomto ohľade pomalšie a obsahujú menej napätia. Na druhú stranu, oproti Tetovačovi, pri ktorom som mal pocit, že sa na postavy pozerám cez sklo, som tu cítil každú emóciu, ktorú sestry prežívali. Veľmi oceňujem prepojenie tohto príbehu s oboma predchádzajúcimi knihami. Táto kniha čitateľovi prináša aj pohľad do zákulisia života postáv po vojne. Autorka sa venuje popisu emigrácie do Izraela, kde naše hrdinky musia začať doslova od nuly. Popritom stále bojujú so spomienkami na brutalitu a utrpenie, ktoré zažili. Ak hľadáte dobrú knihu o holokauste obsahujúcu skutočný príbeh, výberom príbehu Troch sestier určite nesiahnete vedľa.
Pokračovanie Nikdynoci som si naozaj veľmi užil. Boží hrob sa mi dokonca ľúbi ešte o trochu viac. Skvelé postavy, ktoré poznáme z prvého dielu, odhalenie starých tajomstiev, vznik pár nových. Na svoje si prídu fanúšikovia politických intríg aj boja. Zároveň sa dozvedáme ďalšie reálie z veľmi dobre prepracovaného sveta inšpirovaného Rímskou ríšou. Autorov štýl mi veľmi sedí už od prvého dielu. Číta sa v podstate sám. Videl som v niekoľkých recenziách, že ľudom prekáža príliš veľa vulgarizmov a oplzlých narážok. Môžem potvrdiť, že kniha je na ne bohatá, ale neprekážalo mi to. Práve naopak, oceňujem to. Veľmi dobre to dokresľovalo atmosféru prostredia. Nebudem očakávať, že gladiátor alebo nájomný vrah bude mať vyberaný slovník dobre vychovanej princeznej. Rovnako ako v prvom diely, ani tu nechýba krv, mágia a sex. Výborná kniha, ktorú môžem odporučiť všetkým fanúšikom fantasy. Som zvedavý na pokračovanie.
Pláč zavržených předků je skutočne neobvyklá, originálna kniha, ktorá sa nesie vo veľmi temnej, pochmúrnej a ťaživej atmosfére. Vzťahy medzi postavami by som nazval až dekadentné. Štýl, ktorým autorka píše je hlavne popisný, až rozprávkový „kde bolo tam bolo...“ Veľmi sa mi páčili menšie povesti, ktoré autorka do deja vložila, a ktoré doplňali kontext histórie rodiny O’Malleyovcov. Autorka necháva na čitateľovi či ich bude brať vážne alebo považovať za výmysly. Kniha obsahuje viacero prvkov zo Škótskeho folklóru. Vyskytne sa v nej niekoľko nadprirodzených bytostí, ktoré sú ale chápané ako prirodzená súčasť sveta a tým ešte viac pridávajú na zvláštnosti celému príbehu. Hoci nemôžem povedať, že by mi niektorá z postáv prirástla k srdcu, nachádza sa tu zmes naozaj divných indivíduí. Hlavnej hrdinke som napriek tomu fandil. Premýšľal som ako knihu ohodnotím, ale za tú chladnú depresívnu atmosféru a originálny námet som sa rozhodol dať plné hodnotenie. Ešte nesmiem zabudnúť na nádhernú obálku. Je to jasný dôkaz toho, že v jednoduchosti je krása. Myslím si, že fanúšikovia mystery, fantasy a hororu si v knihe prídu na svoje. Odporúčam.
Táto kniha je dobrou letnou jednohubkou. Myslím, že som urobil chybu, keď som od nej očakával viac a z toho pramení moje jemné sklamanie. Kniha začína veľmi sľubne. Čitateľ sa zoznamuje s hlavnou postavou, fungovaním mágie a celý tento proces je popretkávaný vôňami talianskej kuchyne. Ako však kniha plynula, tak som mal pocit, že hlavná hrdinka postupne akosi stráca iskru. Kým zo začiatku na mňa pôsobila inteligentne, vyspelo a zodpovedne, tak postupne sa sklzla na uvažovanie naivného dvanásťročného dievčatka. A toto nie je zrovna vývoj postavy, ktorý by som v knihe rád videl. Inak čo sa týka štýlu písania, použitého jazyka, ostatných postáv a celkového dojmu, tak som celkom spokojný. Aj keď som si myslel, že Kráľovstvo hriešnych sa bude niesť v oveľa temnejšej atmosfére a že autorka pôjde oveľa viac do hlbky. Ak hľadáte knihu na pláž, k bazénu, niečo pri čom budete chcieť vypnúť, ale nemáte chuť na klasickú presladenú romantiku, tak si myslím, že Kráľovstvo hriešnych by mohla byť správna voľba.
Nerád to píšem, ale z tejto knihy som trochu sklamaný. Viem, že autor bol predovšetkým lekár a nie spisovateľ, ale kniha je písaná veľmi ťažkopádne. Má 256 strán a prelúskaval som sa ňou dva mesiace, čo je teda fakt dosť. Prečítal som popri nej kopu iných kníh, pretože to bolo fakt únavné čítanie. Ak by som bol úplný laik, možno by som si knihu užil viac. No vďaka štúdiu medicíny som si dosť často uvedomoval, aká je už kniha zastaralá a niektoré teórie už dávno prekonané. Predsa len kniha vyšla prvýkrát pred štyridsiatimi rokmi. Aby som knihu ale iba nehanil, má aj svoje pozitíva. Krásne zobrazuje autorov ľudský prístup ako lekára k pacientovi. Čitateľ má vďaka knihe možnosť aspoň čiastočne nahliadnuť do mysle ľudí, ktorí o ňu „prichádzajú“. Človek sa pri jej čítaní trochu zastaví a zamyslí. Viem si predstaviť, že v čase, keď vyšla prvýkrát, bola skutočným unikátom. Určite ju neodporúčam každému, ak vás ale namotala anotácia a ste veľmi zvedavý, čo presne je táto kniha zač, rozhodne to nebudú vyhodené peniaze.
Autorka sa pri písaní nechala inšpirovať skutočným príbehom Adolfa Kaminskeho a Oscara Rosowskeho, dvoch mladých židov, ktorí vďaka falšovaniu dokumentov zachránili tisícky životov. Po úvodnom úteku Evy z Paríža dej spomaľuje, autorka sa snaží viac vykresliť atmosféru miesta a psychické rozpoloženie hlavnej hrdinky. Je vidieť, že si skutočne dala záležať aby príbeh pôsobil dôveryhodne. Nevýhodou je, že miestami sa dej, na môj vkus, až priveľmi vliekol. Knihu obzvlášť ocenia čitatelia, ktorí hľadajú príbeh z čias druhej svetovej vojny bez brutálnych krvavých, vypätých scén. Keď už si môže čitateľ myslieť, že príbeh odhadol a autorka už všetko vyzradila, príde prekvapivý dojímavý záver
Plameň v hmle môžeme považovať za retelling na legendu o Mulan. Môžem vám povedať, že aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, je to naozaj výborné. Toto si chcete prečítať ! Netuším, kde sa stala chyba, že okolo tejto knihy nebol väčší humbuk. Po jazykovej stránke je vidieť, že autorka si dala skutočne záležať. Na pár miestach jej to síce kazí slovenský preklad, ale je ich naozaj len pár. Číta sa to veľmi dobre, ľahko. A predsa to nie je strohé. Kniha obsahuje veľa pekných myšlienok na zamyslenie. Autorke sa podarilo na 317 stranách napísať príbeh, ktorý sa niektorým autorom nepodarí ani na 600. Dej je dynamický, postavy veľmi sympatické a v kombinácii s exotickým japonským prostredím to dáva priam magický čitateľský zážitok.. Upozorňujem, že v knihe sa síce nachádza romantická linka, ale je v úzadí. Plameň v hmle je príbeh o hodnotách človeka, postavení ženy a nájdení samého seba. Dúfam, že sa dočkáme prekladu viacero takýchto kníh a dúfam, že vydavateľstvo CooBoo zvažuje preklad druhého dielu. Odporúčam všetkými desiatimi.
Od tejto knihy som dostal presne to, čo som očakával. Prerozprávané klasické príbehy bájnych hrdinov z dávnych čias, modernejším, ľahšie stráviteľným jazykom. Obzvlášť musím vyzdvihnúť príbehy Oidipa a Atalanty, ktoré som doteraz poznal iba veľmi stručne. Autorov štýl je veľmi svižný. V tejto knihe síce menej vtipný, ako v Mýtoch, ale vzhľadom na to, že príbehy smrteľných hrdinov sa, na rozdiel od tých o bohoch, väčšinou končia tragicky, nevadilo mi to. Časté vtipkovanie by kazilo celkový dojem. Myslím, že táto kniha by nemala ujsť pozornosti žiadneho milovníka gréckej mytológie. Naozaj obohacujúce čítanie. Ako bonus musím pochváliť krásnu obálku knihy, ďalšia ozdoba do knižnice od vydavateľstva Tatran. Môžem iba odporučiť !
Druhý diel Dvorov sa mi páči oveľa viac ako prvý. Je to preto, že do deja vstupuje viacero zaujímavých a sympatických postáv a dej sa už netočí iba okolo Feyre, ktorá, povedzme si pravdu, v prvom diely rozhodne nepatrila medzi najbystrejšie. Z nových postáv ma najviac zaujala Amren, dúfam, že sa k nej ešte autorka vráti aj v ďalších dieloch. Samotná Feyre sa stáva pre mňa znesiteľnejšou, pretože hoci dobrovoľne – nasilu, konečne začala na sebe pracovať. Na čo si ja vo fantasy potrpím, je svet a mágia. Je pravda, že autorka ich tu stavia dosť flexibilne aby ich mohla ohýbať, ako sa jej to zrovna hodí. To, ale nič nemení na tom, že Prythian je svet, ktorý čitateľa dokáže nadchnúť. Myslím, že je zbytočné sa tu nejak extra ďalej rozpisovať, Maas je autorka, ktorá je známa, páči sa mnohým a viem, že jej knihy nie jedného čitateľa vytrhli z čitateľskej krízy. Ak nad touto knihou váhate, pretože ste rozpačití z prvého dielu, odporúčam dať tejto knihe šancu. Je to výrazné zlepšenie. Nenechajte sa odradiť vyšším počtom strán, číta sa rýchlo. Som veľmi zvedavý na tretí diel.
Stratená apatekárka predstavuje oddychovku s originálnym námetom okorenenú o zaujímavé fakty o rozličných liekoch a jedoch. Ako už vyplýva z anotácie, dej je rozdelený na dve linky. Linka odohrávajúca sa v roku 1791 ma neskutočne bavila. Sledovať Nellu a jej mladú pomocníčku bolo fascinujúce. Prelínanie so súčasnou linkou však už až také úžasné nebolo. Hlavne zo začiatku to na mňa pôsobilo rušivo a postava Caroline mi vôbec nesadla. Našťastie sa to v poslednej tretine knihy napravilo, ale predsa len by možno bolo lepšie, keby sa tie skoky v čase nestriedali tak často. Nesmiem zabudnúť a vyzdvihnúť krásnu obálku, ktorú kniha má. Bude ozdobou knižnice každého knihomoľa, ktorý si knihu kúpi. Stratená apatekárka skutočne je pozoruhodný príbeh o pomste, tajomstvách a sile ženskej spolupatričnosti. Odporúčam !
Touto recenziou možno niekoľkých ľudí naštvem, ale za mňa je táto kniha strašný prepadák. Nemal som žiadne prehnane veľké očakávania. Recenzie boli dobré, dokonca sa kniha dočkala českého prekladu, hovorím si, že zlé to určite nebude. Omyl ! Bolo zlé a bolo to zlé už prakticky od začiatku. Že si autorka nedala záležať na tom, aby dodržala aspoň nejaké biologické záležitosti (had si sústo neodhryzne, pretože hady hltajú vcelku alebo že keď kvitne materina dúška, je už dávno po čerešniach) by som dokázal odpustiť, keby bolo všetko ostatné v poriadku. Postavy sa správali afektovane, teatrálne a dialógy pôsobili miestami sileným dojmom. Často sa opakujúce frázy, ako zelená vestička, zlaté vlasy, biele látky by som ešte tiež dokázal prežiť, robí to viacero autorov, ale 17x zopakované meno hlavnej postavy na jednej dvojstrane... to už bola silná káva. Dej sa neuveriteľne vliekol, 200 strán sa prakticky nič nedialo. Keď som si už myslel, že najhoršie mám za sebou, korunu tomu nasadilo to, že sa dej presunul do súčasnosti. Čo si budeme hovoriť, paródia sama na seba.
Kniha má samozrejme svetlé momenty, niekoľko svetlých momentov, ale tie to nezachránia. Celkovo na mňa Dcéra zimy pôsobí uponáhľaným, nedotiahnutým dojmom s odfláknutou korektúrou. Škoda, škoda veľká škoda, príbeh mal potenciál. Radšej ju mohli vydať o pár mesiacov neskôr a opraviť chyby, prepísať niektoré pasáže, no takto... Neodporúčam!!!
Pleť biela ako sneh, vlasy čierne ako eben a pery červené ako krv. Ak hádate, že to bude rozprávkový príbeh, čaká vás nemilé prekvapenie. Skutočne pozoruhodný triler od kráľovnej nemeckej detektívky Nele Neuhaus. Hlavnou témou je ľudská chamtivosť, túžba po moci a do istej miery aj zvrátenosť. Dej je plný napätia, má spád, ale počas čítania mi v celej knihe prevládala iná emócia. Bola to ľútosť. Samotný námet síce nie je celkom originálny, ale jeho spracovanie a následné rozuzlenie určite áno. Stretol som sa s názorom, že je záver knihy zbytočne melodramatický. Musím s tým súhlasiť, uberá to príbehu trochu na uveriteľnosti. To by mi ale až tak neprekážalo. Čo mi vadilo viac, bolo veľké množstvo postáv, občas som sa v tým menách a vzťahoch strácal. Myslím, že by veľmi pomohlo, keby bol na začiatku/na konci zoznam postáv aj s vysvetlením ku komu patria.
Odhliadnuc od toho, Snehulienka musí zomrieť je kniha, po ktorej sa určite oplatí siahnuť. Odporúčam ako čítanie na pochmúrne jesenné dni.
Z hodnotenia tejto knihy som značne rozpačitý. Na strane jednej, ak sa v knihe zrovna niečo dialo, bolo to veľmi zaujímavé a chcel som vedieť viac. Na strane druhej, kniha obsahovala veľké, ale naozaj obrovské množstvo vaty. Myslím si, že by sa vôbec nič nestalo, keby mal Zánik o sto a možno aj stopäťdesiat strán menej. Viem, že autor má Ph.D. z histórie a je to v knihe aj dosť cítiť. Na môj vkus sa až príliš ponoril do vtedajšej politiky a pokúšal sa nám ukázať ako veľa o danej téme vie. Žiaľ, ako sa hovorí, menej je niekedy viac. Čo ma ešte mrzí, je predvídateľnosť deja. Kto je vrah som uhádol už v prevej tretine knihy. Aby som ale iba nekritizoval, veľmi kladne hodnotím hlavnú postavu Matthewa Shardlaka. Skutočne originálna postava vyšetrovateľa, s akou som sa doteraz nestretol v žiadnej detektívke.
Počas prvých strán čítania tejto knihy som si hovoril, že čo je zas toto za výplod ? Ale potom si povedal, že zabudnem na svoje očakávania a pokúsim sa prijať to, čo mi autorka naservírovala. Celkový koncept knihy je zaujímavý a sľubný, hlavná postava je celkom sympatická a kniha sa veľmi dobre číta, ale zároveň má kniha hneď niekoľko veľkých ALE.
Prvým je, že sa v knihe nenachádza prakticky žiadny world-building. Čitateľ sa dozvie kopu informácií o šatách, šperkoch a topánkach a plesoch, ale nie len, že sa nedozvie skoro nič o svete, kde sa dej knihy odohráva, ale nedozvie sa skoro nič ani len o fungovaní na samotnom zámku. Druhým negatívom knihy je samotný tieňový kráľ Kallias, nemôžem si pomôcť, ale celú dobu mi prišiel taký, ako sa hovorí, nemastný-neslaný. Treti problem, ktory s knihou mám je, že láska medzi hlavnými postavami na mňa pôsobila strašne umelo. A čo sa týka záveru, očákaval by som niečo trochu menej rozprávkové (keď už je to tá temná romanca).
Aby som to nejak zhrnul, Tiene medzi nami neurazia, ale ani extra nenadchnú. Za mňa slabší priemer. Ak ale hľadáte niečo, pričom môžete úplne vypnúť, tak by sa vám kniha mohla páčiť.
Nesmierne zaujímavá kniha. Osobne som veľký fanúšik historických románov a mám veľmi rád takéto podanie histórie, a nevadí mi ani pomalšie tempo príbehu. Veľmi kladne hodnotím dejepisnú vsuvku na začiatku každej kapitoly, ktorá doplňa celkový historický kontext. Za čo ale hviezdičku strhávam, sú často sa opakujúce opisy obchodovania, podpisovania zmlúv a dodávky nového tovaru. Som názoru, že autorka sa miesto toho mohla trochu viac venovať vnútornému svetu postáv ako takých. Myslím si, že to robilo knihu miestami zbytočne zdĺhavou a neosobnou. To však nemení nič na tom, že Floriovci sú výborný historický román zasadený do krásneho prostredia Sicílie 19. storočia a milovníci Talianska a histórie by si ho nemali nechať ujsť.
Okolo tejto knihy bol na jeseň veľký humbuk. Krátko po vydaní sa vypredala, pred Vianocami vyšlo druhé vydanie a aj to je už vypredané. Všetky tie úchvatné recenzie sľubujúce silný, nezabudnuteľný príbeh neklamali, ale nepamätám si, že by vo mne niekedy nejaká kniha vyvolala toľko rozporuplných pocitov, ako táto. Na strane jednej sa mi veľmi páči autorkin štýl, použitý jazyk, chválim slovenský preklad, veľmi sa podaril. Autorke sa krásne podarilo vykresliť patologický vzťah medzi študentkou a učiteľom. Na strane druhej, nech bol Jacob Strane akokoľvek vypočítavý, zákerný a deviantný, opýtal sa a Vanessa bola tá, čo nepovedala nie. Jednoducho som si za celú dobu nevedel nájsť k Vanesse sympatie. Potom je tu ešte druhá vec, ktorá sa mi nepáčila a to boli veľmi dlhé, niekedy až päťdesiat stranové kapitoly.
Môj subjektívny názor na charakter Vanessy a dlžku kapitol však nemení nič na tom, že táto kniha má svetu čo ponúknuť a emocionálne vás vyžmýka. Ak by som bol bohatý, asi by som bol schopný nakúpiť veľa kusov tejto knihy a potom by som ich rozdával po školách a ľudom, hlavne mladým ľudom na ulici. Mám totiž pocit, že takýchto krásnych, temných a hlavne naivných Vaness chodí po svete veľa. Odporúčam !
Klasická anglická detektívka s netradičnou zápletkou.
„Zajtrajšok môže byť taký, aký si vyberiem...Môže byť možnosťou, ako byť odvážnejší, láskavejší a ako naprávať krivdy. Ako byť lepší, než som dnes.“
Mala to byť oslava, no večer sa skončil tragédiou. Nad hlavami hostí vybuchuje ohňostroj a Evelyn Hardcastlová, mladá a krásna dcéra majiteľov panstva, padá mŕtva k zemi. Evelyn však nezomrie iba raz. Tento deň sa bude opakovať znova a znova a zakaždým sa skončí osudným výstrelom, až pokým Aiden, jeden z hostí, nevyrieši zločin. Vyriešiť túto záhadu nie je jednoduché. Aiden sa totiž zakaždým ráno prebudí v tele iné hosťa a udalosti prežíva na novo, vždy z iného uhla pohľadu. Aby toho nebolo málo, niekto z hostí sa rozhodol, že mu už nikdy nedovolí odísť.
Táto kniha je výnimočná, originálna a autor to má dokonale premyslené, ale ako sa hovorí, menej je niekedy viac. Zo začiatku mi trvalo hodnú chvíľu než som sa vo všetkých postavách zorientoval, tie vzťahy medzi nimi mi prišli trochu prekombinované a niektoré scény sa opakovali až príliš často. Za to uberám jednu hviezdu. To však nemení nič na tom, že rozuzlenie príbehu je skvele vygradované, nečakané. Bonusové body za postavu Aidena, ktorý mi skvele sadol a za to, že vraha som neuhádol. Odporúčam !
IG: @brano_meliska
"Kde sú včely, tam sú kvety, kde sú kvety, tam je nový život a nádej."
Príbeh je napísaný z pohľadu Nuriho, ktorý sa živí ako včelár v najväčšom Sýrskom meste Aleppo. To, rovnako ako celú Sýriu jedného dňa zaplaví hrôza - občianska vojna. Keď pri výbuchu bomby príde o syna a jeho manželka o zrak pochopí, že ak chcú prežiť, musia utiecť.
Toto je jedna z tých kníh, ktoré človeku otvárajú oči. Včelár z Aleppa sa nečíta najľahšie, použitý jazyk je pomerne kvetnatý, až poetický. Keď si však na neho zvyknete, otvorí sa pred vami aj keď smutný, no zároveň tak krásny príbeh. Ukáže vám tému utečeneckej krízy z úplne inej prespektívy, než ako o nej píšu média.
Ak by som mal jednoducho zhrnúť o čom je táto kniha, je to kniha o zraniteľnosti a sile nádeje na nový začiatok. ODPORÚČAM!!!
Toto je hodnotenie za celý Corwinov cyklus, teda prvých päť kníh, nie len túto knihu !
Kroniky Amberu sú opisované ako "najfarebnejšia, najexotickejšia a najnezabudnuteľnejšia sága" a ja si dovolím pridať ešte "najoriginálnejšia a najzložitejšia."
Svet Amberu alebo presnejšie svety Amberu sú vytvorené bravúrne, muselo to stáť kopu hodín premýšľania, kretivity a energie. Sú to svety, kde nič nefunguje tak ako sme zvyknutý, neplatí tam fyzika ani biológia, čas plynie inak, slnko výchazda na západe, život je smrť a hore je dole. Skutočný zážitok !
Po stránke postáv to už, ale až taká sláva nie je. V prvých 3 knihách vám nebude ani trochu jasná motivácia, prečo dané postavy konajú tak ako konajú ani na čej sú strane. Čo by nevadilo, ale ako sa hovorí "menej je niekedy viac" pretože tu som sa už v tých vztahoch, kto , s kým, kedy a ako človek začne strácať. Človek očakáva nejaký výraznejší zvrat, konflikt, epickú bitku, milostný románik či vraždu, niečo čo zrazu zamieša karty, prekvapí a vyrazí vam dych, žiaľ ničoho z toho sa poriadne nedočká. Premýšľaľ som či sérií udeliť 3 alebo 4 hviezdičky. Za tú originalitu som sa rozhodol pre 4. Určite odporúčam prečítať aspoň túto prvú knihu ságy, zažiť to prostredie to stojí za to.