Ajrad1981 | Komentáře u knih | Databáze knih

Ajrad1981 Online Ajrad1981 komentáře u knih

Gentleman v Moskvě Gentleman v Moskvě Amor Towles

Nevím, co dodat. Luxusní čtení.

26.11.2020 5 z 5

Vražda v Orient-expresu Vražda v Orient-expresu Agatha Christie

V tomhle případě si filmové zpracování pamatuji dobře, pachatele, motiv i některé stěžejní body, ale to knize vůbec neubírá! Je skvělá.

26.09.2020 5 z 5

Černé lekníny Černé lekníny Michel Bussi

Přes 300 stran jsem si říkala: Co to zas ten Bussi vyplodil? Vedle thrilleru to neprošlo ani omylem a s detektivkou to spojuje jen ta mrtvola! Hlavní komisař, který je zaslepen hormony, no to je dílo! Aspoň že se člověk něco dozví o impresionistech.
Názor na žánr jsem moc nezměnila, i když vraha jsem hledala marně, pořád mi tam něco nevycházelo, ke konci jsem moc nechápala to s tím psem, některá z postav má asi halucinace. Pak jsem zjistila, že si s námi autor celou dobu hrál, a to tak dobře, že jsem tu jeho hru neprokoukla. A všechno do sebe najednou krásně zapadlo.
Dávám 4*, ale na rovinu říkám, že je to hlavně za posledních cca 50 stran.

27.03.2020 4 z 5

Žena v kleci Žena v kleci Jussi Adler-Olsen

Přestože byl Adler-Olsen už dlouho na mém hodně širokém seznamu autorů, které někdy vyzkouším, nebýt Čtenářské výzvy, ještě hodně dlouho by tam trčel. Což by byla celkem škoda.
Kniha je čtivá, o tom žádná. Chybělo mi tam víc napětí, ale to možná bude tím, že mi bylo hned jasné, kdo za zmizením Merete stojí, takže už jsem jenom čekala, kdy to docvakne i Carlovi. Mimochodem, ten mi vůbec nebyl sympatický, doma bych ho nechtěla. Mnohem víc mě zajímá Asad, strčil by celé kriminální oddělení do kapsy. Doufám, že někde v dalších dílech bude víc poodhalena jeho minulost.
Konec taky úplně nebyl podle mého gusta. Nejdřív nastíněné snad ty nejhorší možné scénáře a pak najednou málem zázrak. Když už chtěl autor zázračný happy end, mohl ho zaměřit na jinou osobu.

11.02.2020 4 z 5

Do posledního dechu Do posledního dechu Robert Bryndza

Tak jo, Erika se zase cpe někam, kde o ni nikdo nestojí, nic nového pod sluncem. A to fakt nikoho jiného nenapadlo zkoumat, zda existují nějaká další podobná úmrtí?

Pak se do vyšetřování dostala naprosto legálně, což jsem nečekala, ale byla jsem vlastně i ráda. Pachatele my čtenáři známe a vůbec mi to nevadí, je zajímavé číst, jak pokračuje vyšetřování, a současně, jak a o čem přemýšlí vrah.
Nicméně, je dost podezřelé, že jinak důkladný a precizní pachatel najednou začne dělat takové chyby. Konec už je takové klišé, které jsem četla už několikrát v různých obalech, nechci se o tom moc rozepisovat, abych nic nevyzradila, ale kdyby tam byla aspoň jedna věc trochu jinak, bylo by to uvěřitelnější.

A jen tak mimochodem - vážně Eriku překvapilo, že oběť - mladá dívka - měla vyholený klín?? Mě by spíš překvapilo, kdyby ho vyholený neměla. :-)

22.07.2024 5 z 5

Jeho slovo je zákon Jeho slovo je zákon Ed McBain

McBain se nějak rozjel! Tolik mrtvol znám z novodobých thrillerů, tady mě docela překvapily. A to Eda zvládnul na pouhých 166 stranách! Jenom je dost děsivé, že jsou to v některých případech skoro ještě děti...

12.01.2022 5 z 5

Vražda na faře Vražda na faře Agatha Christie

Kdysi jsem viděla televizní zpracování, měla bych tudíž znát pachatele. Houby s octem! Jediné, co jsem si pamatovala, bylo, že neseděl ten čas. Aspoň jsem nebyla ošizena o závěrečné odhalení.

08.09.2019 5 z 5

Pohřbené kosti Pohřbené kosti Lisa Regan

První kniha od autorky, nějak se mi povedlo začít pátým dílem. Nějaké výhrady mám, k ději i k Josii, ale určitě tuto sérii nezavrhuji a přečtu si i další díly, pokud se mi dostanou pod ruku. Ale takový ten pocit, že tuhle sérii nutně musím vlastnit a hned se vrhám do knihkupectví, ten nemám.

11.11.2022 4 z 5

Svině Svině Arpád Soltész

Prvních asi 50 stran bylo úžasných. A celkem bych věřila tomu, že bez nich by to málokdo (do)četl. Aspoň já jsem teda čekala, že tam bude někde později nějaká návaznost. Ale kdeže. Následuje něco jako výčet bossů a jejich zvěrstev. Dost jsem se ztrácela, kdo pracuje s kým, kdo proti komu, kdo je čí loutka... Nejdřív jsem se každou chvíli vracela, pak mě to přestalo bavit a ono to bylo i skoro lepší. Taky skoky do minulosti přehlednosti moc nepřidaly, tedy dokud jsem si neuvědomila, že tam jsou, pak už jsem se i orientovala. Ale kdyby u těch návratů do minulosti bylo označeno, že je to minulost, bylo by to určitě lepší.

Malebná zemička pod Drobnými velehorami sedí na Slovensko jak prdel na hrnec a je skoro až neuvěřitelné, že kniha vyšla tak brzo po vraždě Jána Kuciaka a jeho snoubenky. A člověku je až zle z představy, že by něco z knihy mohla být i pravda.

12.10.2022 4 z 5

Mosad: Operace Eichmann Mosad: Operace Eichmann Isser Harel

Po Životicích jsem nutně potřebovala knihu, kde nějaký esesák neunikl spravedlnosti (zvláštní, u žádné "osvětimské" knihy jsem tuto potřebu neměla). Eichmann sice neměl s Životicemi nic moc společného, ale říkala jsem si, že to vadit nebude. Nicméně svůj účel to bohužel nesplnilo, za což může fakt, že jsem neměla moc času na čtení, takže jsem Eichmanna honila docela dlouho. Pravda, tak dlouho jako MOSAD přece jen ne, ale i tak. I tak jsem si knihu a hlavně pátrání užila.

Měla bych jen pár drobných výtek. Vysvětlivky k úvodu jsem chvilku hledala, sice jsou celkem logicky hned za úvodem, ale nějak bych byla radši, kdyby byly pod čarou. A seznam osob mi přišel zbytečný. Jednak jsem si ho nepamatovala a nechtěla jsem se pokaždé vracet a taky ke každé osobě, která se objevila na scéně, stejně následovaly nějaké informace. Tyto drobnosti ovšem nesnižují morální hodnotu knihy, nemůžu jinak než dát 5*.

28.06.2022 5 z 5

Dopisy, které nikdo nečetl Dopisy, které nikdo nečetl Iona Grey

Některé dějové linky byly úplně jasné - Jess, Will, komu patří ten dům, jak to dopadne s Danem a Stellou. Některé věci mi zas přišly úplně zbytečné, jejich jediným účelem bylo asi pozdržet "velké finále". Něco mi tam chybělo. A něco jsem zase absolutně nepochopila - ty dopisy, které nikdo nečetl. Takové kamarádství a úplně zaniklo, že Stella nešla navštívit Nancy a že Nancy se neobtěžovala navštívit Stellu? Jasně, pak by ty dopisy ovšem byly přečtené a nebylo by o čem psát.
Celkově je to jakési přeslazené.

18.11.2021 3 z 5

Osudný slib Osudný slib Angela Marsons

Měla jsem jiný typ na pachatele (lepší, pochopitelně :-D, krásně a plynule bych to všechno propojila), ale i takhle to bylo nečekané a skvělé rozuzlení.

02.06.2021 5 z 5

Sedm smrtí Evelyn Hardcastlové Sedm smrtí Evelyn Hardcastlové Stuart Turton

Jsem dost na vážkách s hodnocením. Knize se v žádném případě nedá upřít originalita a jedinečnost. Za tohle si určitě zaslouží plný počet. Ale je tam něco, kvůli čemu musím hodnocení výrazně snížit. To "něco" je asi spíš subjektivní, ale i tak...
Nic mě nenutilo číst do posledního dechu, neměla jsem nejmenší problém knihu odložit, když jsem byla unavená a absolutně mě nezajímalo, kdo zabil Evelyn. Navíc nechápu, jak Aiden mohl stoprocentně počítat s tím, že jeho minulý hostitel bude jednat tak, jak jednal v době, když v něm Aiden trčel.
Jediné, co mě fakt zajímalo, byla otázka, kdo je Morový doktor a jeho nadřízení a co to proboha vyvádějí, k čemu ta námaha s časovými smyčkami? A zrovna tohle vysvětleno nebylo.

07.08.2020 3 z 5

Tatér z Osvětimi Tatér z Osvětimi Heather Morris

Přišlo mi to moc odosobněné, vůbec z toho necítím ty hrůzy, co se tam děly.

29.03.2020 3 z 5

Zlámané kosti Zlámané kosti Angela Marsons

Musím říct, že jsem zklamaná. A přitom to tak vůbec nevypadalo!! Skoro po celou dobu jsem myslela, že dám 4-5*, ale ten konec, ten mě neuspokojil. Ano, pachatelé byli odhaleni, ale to člověk u detektivky tak jaksi očekává, aspoň jsem zatím ještě neslyšela o žádné, kde by byl na konci pachatel neznámý. Pachatelé byli i zatčeni, což sice není tak úplně pravidlem, ale většinou to tak dopadá.

Jenže to, co mě zajímalo, tam nakonec vůbec nebylo! Hlavně mi tam chyběly výslechy těch dvou, co se s Kim střetli u letadla. To by dalo nějaké odpovědi. Např. co se stalo se všemi těmi dívkami? Podařilo se je vypátrat? A hledal je vůbec někdo?!

Dále:Jeden z těch pachatelů je vyčůraný parchant, který má všechno stokrát posichrované, to mám věřit, že se nechá jen tak zabásnout? Že to nehodí na triko někomu jinému, že se nepokusí s pomocí právníků vyklouznout? Vždyť Kim na něj měla spadeno nějakou dobu a nedostala se mu na kobylku, a najednou že by jí jen tak spadl do klína?

Osobu, která vraždila, bych teda netipla ani náhodou, nedocvaklo mi to ani po té větě, která nakopla Kim. Navíc, ten motiv, hm... Vždyť to by ten dotyčný člověk už musel jen vraždit (kdyby ho nechytili) a na vlastní řemeslo by mu nezbýval čas! Nějak se mi to nepozdává.

A totálně to zabila poslední kapitola. Takový sentimentální výlev bych skousla v případě, že by se jednalo o poslední díl série. A zazvonil konec, pohádky je konec. Ale tady mě to akorát otrávilo.

A že "rumunská story" taky není podle mého názoru uspokojivě ukončena, je asi už jen detail...

30.01.2020 3 z 5

Dívka, již jsi tu zanechal Dívka, již jsi tu zanechal Jojo Moyes

Knihu jsem si koupila někdy v době jejího vydání, líbila se mi anotace, jen jsem neměla čas se do ní hned začíst. Pak jsem postupně začala odhalovat, jaký druh literatury Jojo Moyes píše, a trochu mě to vyděsilo. Co jsem si to, proboha, koupila? Vždyť je to úplně mimo žánry, které běžně čtu! Ale protože nejlepší je postavit se strachu čelem, pustila jsem se do toho (jo, a taky se mi to hodilo do letošních plánů).

První část, ta z války, je na plný počet, bez debat. Na začátku druhé části jsem protáhla obličej, jestli za tohle dám víc jak dvě hvězdičky, budu se divit (asi nebyl úplně dobrý nápad hned překonat časovou mezeru, měla jsem začít s druhou částí knihy raději až druhý den, takhle to byl moc velký kontrast). Postupně se to zlepšovalo, takže jsem vůči dějové lince ze současnosti přestala být tak skeptická. Jasně, spousta věcí byla lehce předvídatelná. Třeba Paul. Vlastně i konec soudního sporu, byť nás autorka nechá pěkně dlouho čekat. Na konci první části jsem byla lehce nakrknutá, chtěla jsem vědět, co se stalo se Sophií, a chtěla jsem to vědět HNED. Postupem času mě ale tak pohltil průběh soudního procesu, že jsem Sophiin osud odsunula na vedlejší kolej (naštěstí pro hodnocení knihy, že mě to už moc nezajímalo, jinak bych za to strhla hvězdičku, i když něco podobného se taky dalo čekat).

A stejně mám pocit, že mi autorka dluží několik vysvětlení. Pár mých otázek se ozřejmilo v průběhu děje, ale stejně bych ráda věděla víc o Aurélienovi a hlavně: jak Paul našel Édith?!

13.02.2019 5 z 5

Mizející dívky Mizející dívky Lisa Regan

Jsem na rozpacích. Už jsem četla Pohřbené kosti, tam mi Josie sice nepřirostla k srdci, ale ani mi nebyla protivná. Což se tady říct nedá. Ze začátku mi svým chováním připomínala Eriku Fosterovou, kterou jako člověka (byť smyšleného) moc nemusím. Nechápala jsem, jak to, že nechápe, že takovým stylem jednání nic nepořídí. Zas na druhou stranu jsem nechápala ani některá rozhodnutí jejího šéfa, tak se to vyrovná.

Vlastně ani pořádně nevím, co přesně mi na tom tak úplně nesedlo. Je to čtivé, zajímavé, no, možná to v těch zásadních pasážích nebylo tak úplně napínavé, jak bych čekala, ale to asi nebude tím. Možná to "proti všem" tady bylo dotažené až k hraně. Možná kdyby Ramona měla trochu jiné vazby na další zúčastněné. Možná kdyby se na konci nedostalo nějaké formy zadostiučinění nebo happyendu téměř všem. Možná, možná.

Každopádně, v tom pátém díle byla Josie vdaná za někoho jiného, než koho bych po tomhle dílu předpokládala, takže možná si přečtu i další díly, abych zjistila, jak k tomu došlo. :-D

10.01.2025 3.5 z 5

Bouře mečů Bouře mečů George R. R. Martin

Na téhle knize mi dost vadilo (a nudilo) to, že jsou postavám pořád házeny klacky pod nohy a zašmodrchá se i to, co už bylo několikrát zašmodrchané. Zářným příkladem byla Arya, tu tahali pořád tam a zpátky a pak ještě oklikou. Ano, účel to má, pokud má být nějaká postava v určitý čas na určitém místě, aby mohl příběh navazovat, je v některých případech potřeba ji zdržet, jindy popohnat, ale tady autor jenom zdržuje. A nejen Aryu. Už to začínalo být depresivní.

Prolog mě navnadil, ale pak... Daenerys mě nebavila vůbec, ostatní jak kdy, Jon a Tyrion byli asi nejlepší. Sňatková politika překvapující, ale kromě Sansy nezajímavá. U pár postav váhám, zda si je nepřesunu do jiné škatulky. Na konci pak bylo rozjeto několik dějových linií, které mohou mít zajímavé pokračování, uvidíme, další díly si taky přečtu, když už jsem začala, i když úplný finiš si stejně budu muset domyslet, pokud se autor nehecne a nedopíše to.

Jinak mi průběhu všech tří dílů vadilo slovní spojení "ohnout koleno". Rve mi to uši (teda rvalo by mi to uši, kdybych poslouchala audio). Možná to tak v originále bylo, možná to tak Amíci říkají, ale proč prostě ti lidi nemůžou pokleknout?! Případně sklonit hlavu?!

Jo, a jestli se v dalším díle dočtu, že se Jamie oženil s Brienne, bude to automaticky hvězda dolů!

23.01.2024 3 z 5

Království Království Jo Nesbø

Tak já nevím. U mě se to asi nějak minulo účinkem. Bylo tam pár zajímavých zvratů, ale vzhledem k autorovi bych čekala, že mě budou víc šokovat. A zůstává mi jen otázka: fakt existuje někdo jako Roy? Někdo, kdo kryje svého bratra, pomáhá mu takovým způsobem, přestože ten bratr je pěkný parchant?!

27.12.2022 3 z 5

Karel IV. Karel IV. Veronika Válková

Protože už jsem dřív četla Osudový turnaj, obsah pro mě nebyl překvapením, což je trochu škoda. Ale mě stejně spíš zajímal úplný začátek, jak Bára našla atlas a tak. To mě ale trochu zklamalo, našla ho prakticky na první dobrou, přestože byl zahrabaný v hloubi půdy. Trochu víc prozkoumávání domu by neškodilo. A pak mě trochu překvapilo, že se Báře nový dům líbí. Z těch dvou knih, co jsem zatím četla, jsem nabyla dojmu, že jím vůbec není nadšená, protože se musela odstěhovat od svých kamarádů. Tak jsem se asi spletla. Nebo Bára změnila názor.

01.09.2022 4 z 5